Zimowa beza z owocami

Dziś szybki wpis bo nie ma na nic czasu:(( Świąteczna gorączka i mi się udziela – powoli!!
Bezy to ulubione słodkości mojego męża – poniżej przedstawiam wersję zimową czyli z owocami o tej porze roku dostępnymi – kiwi i pomarańcza. Zapraszam:)
 inspiracja tutaj

• 5 białek (ogrzanych do temperatury pokojowej, najlepiej wyjętych z lodówki dzień wcześniej, dobre są białka starsze)

• 250 g drobnego cukru
• 1 łyżeczka octu winnego
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej + dodatkowo do podsypania blaszki
• opcjonalnie – 1/4 – 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
Przygotowanie:
  • Beza: Blaszkę do pieczenia z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem, posmarować masłem lub olejem i oprószyć mąką ziemniaczaną. Piekarnik nagrzać do 120 stopni.
  • Białka umieścić w misie miksera i ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo (po 3 łyżki na raz) dodawać cukier, ciągle miksując przez około 4 minuty po każdej dodanej dawce (czas ubijania bezy zależy od prędkości i mocy miksera, trzeba obserwować bezę jak się zachowuje, czy cały cukier jest dobrze zmiksowany i czy beza staje się stopniowo błyszcząca i gęsta, taka powinna być na końcu ubijania).
  • Dodać ocet winny, mąkę ziemniaczaną i kardamon, zmiksować do połączenia się składników.
  • Bezę wyłożyć na blaszkę w kształcie dwóch jak największych okręgów. Wstawić do piekarnika na półkę niższą niż środkowa, tak aby sama beza była nie wyżej niż w środku piekarnika. Piec przez 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec dalej przez 60 minut (jeśli mamy czas możemy piec dłużej – w sumie 2,5 godziny). Wyłączyć piekarnik i studzić bezę w zamkniętym piekarniku przez jak najdłuższy czas np. kilka godzin. Po wysuszeniu bezy odkleić ją z papieru do pieczenia i ułożyć na metalowej kratce.
  • KREM : 300ml śmietany kremówki ubić dodać 250g mascarpone i chwilkę miksować, dodać cukru pudry wg uznania.
 Smacznego:))









Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel