Najlepsze ciasto dyniowe

Dzisiaj Halloween więc musiałam przygotować coś wyjątkowego – tak więc powstało to cudo. Dosłownie CUDO! Ciasto dyniowe nafaszerowane bakaliami z cudownym kremem cynamonowym i ………. niespodzianką.  Gwarantuję, że każdy może je zrobić, że zawsze się uda, że pięknie wyrośnie, że będzie wilgotne i najważniejsze, że pysznie zaskoczy.

Napisze Wam też o moim odkryciu którymi są bakalie Piątnica. Nigdy nie polecałam na moim blogu produktów, jak już to w komentarzach odpisywałam jakich używam. W tym poście robię wyjątek. Dlaczego? Ponieważ jestem fanką orzechów, nasion, pestek, rodzynek itd. Korzystałam z różnych źródeł jednak tutaj przeżyłam zaskoczenie (www.piatnica.net). Zaczęło się od mojego męża, który nigdy nie jadał orzechów brazylijskich, bo ich nie lubił (wg niego smakowały jak mydło), a przygotowując ze mną te ciasto powiedział:  „te orzechy są fantastyczne – co to za orzechy?”

W moim przypadku serce podbiły figi –  miękkie, aromatyczne, przepyszne. Miały być w cieście ale się nie doczekały 🙂

Polecam Wam ten szczególny przepis 🙂 zakochacie się 🙂

Smacznego:)

Post zawiera lokowanie produktu, sponsorowany przez Piątnica Sp. z o.o.

Ilość porcji1 porcja

Uwaga wszystkie składniki o temperaturze pokojowej !
Składniki na ciasto
 3 szklanki mąki pszennej
 1 łyżeczka soli
 1 łyżka cynamonu
 2 łyżeczki sody oczyszczonej
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru
 ¼ łyżeczki kardamonu
 2 szklanki puree z dyni
 2 szklanki cukru
 4 jajka
 1 ¼ szklanki oleju słonecznikowego
 100 g skórki pomarańczy Piątnica
 50 g orzechów brazylijskich Piątnica
 80 g płatków migdałów Piątnica
Składniki na krem cynamonowy:
 200 g masła
 400 g sera mascarpone
 1 szklanka cukru pudru
 1 łyżka cynamonu
Składniki na orzechy w karmelu:
 200 g cukru
 1 łyżka syropu kukurydzianego
 1 łyżka soku z cytryny
 2 łyżki masła
 100 g orzechów makadamia Piątnica
 100 g pestek dyni Piątnica

Ciasto:
1

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 C z funkcją grzania góra -dół. Przygotować dwie foremki z kominem o średnicy 20 cm smarując je tłuszczem i obsypując 2 łyżkami mąki.(Ja użyłam foremek sylikonowych).

2

Puree z dyni•, olej oraz cukier ucierać mikserem, aż powstanie gładka masa (około 5 minut). Następnie dodawać po jednym jajku na minutę aby wszystkie składniki się połączyły.
•Jak zrobić puree z dyni? Dynię obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę i gotować w wodzie do miękkości. Odcedzić i zblendować.

3

Przesiać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, kardamon i sól.

4

W osobnej misce wymieszać skórkę pomarańczy, płatki migdałów oraz grubo posiekane orzechy brazylijskie z 3 łyżkami wcześniej przesianej mąki z przyprawami.

5

Do płynnej masy dodać przesianą mąkę i zmiksować do momentu, aż ciasto będzie gładkie.

6

Do ciasta dodać zawartość miski z bakaliami i całość delikatnie ponownie wymieszać.

7

Ciasto przelać do przygotowanych foremek do ich ¾ wysokości i piec 1 godzinę lub do momentu, w którym włożony w ciasto patyczek jest suchy. Ciasto wystudzić.

Krem cynamonowy:
8

Masło ucierać z cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem około 6 minut, aż będzie puszyste i kremowe.

9

Do masła cały czas miksując dodawać po łyżce sera. Masa ma być gładka.

Przygotowanie karmelu:
10

Na patelni o grubym dnie podgrzać cukier, masło, syrop kukurydziany i sok z cytryny - mieszać aby cukier dobrze się rozpuścił.

11

Karmel będzie gotowy po  około 7-8 minutach - ma mieć orzechowy kolor, kiedy go osiągnie dodajemy orzechy makadamia i pestki dyni. Całość dobrze wymieszać aby karmel idealnie pokrył wszystkie składniki.

12

Masę wylać na papier do pieczenia i cienko rozsmarować. Ostudzić i połamać.

Przygotowanie finalne ciasta:
13

Pierwszy blat wyłożyć na paterę  tak jak leży w piekarniku/ w foremce naturalnie ciasto. W dziurę wewnątrz ciasta włożyć pokruszone orzechy w karmelu.

14

Na gotowy  blat wyłożyć połowę kremu cynamonowego, a następnie przykryć drugim blatem tym razem ułożonym przeciwnie do dolnego. Ponownie w dziurę włożyć orzechy aby wypełniły ją całkowicie.

15

Na górę ciasta wyłożyć pozostały krem i ewentualnie udekorować kawałkiem odciętej dyni.

Uwaga!
16

- ciasto można przygotować w 2 foremkach o średnicy 20 cm - należy wtedy wyciąć w środku krąg w który wkłada się karmelizowane orzechy
- do ciasta można dodać dowolnych bakalii tak aby  nie przekroczyć 230 g, również do karmelu można użyć innych dodatków
- do karmelu nie trzeba dodawać syropu kukurydzianego - można zastąpić go miodem lub pominąć zwiększając  ilość soku z cytryny o 1 łyżkę
- jeżeli powstała za duża bryła karmelizowanych orzechów można ja zmiksować w rozdrabniaczu

Składniki

Uwaga wszystkie składniki o temperaturze pokojowej !
Składniki na ciasto
 3 szklanki mąki pszennej
 1 łyżeczka soli
 1 łyżka cynamonu
 2 łyżeczki sody oczyszczonej
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru
 ¼ łyżeczki kardamonu
 2 szklanki puree z dyni
 2 szklanki cukru
 4 jajka
 1 ¼ szklanki oleju słonecznikowego
 100 g skórki pomarańczy Piątnica
 50 g orzechów brazylijskich Piątnica
 80 g płatków migdałów Piątnica
Składniki na krem cynamonowy:
 200 g masła
 400 g sera mascarpone
 1 szklanka cukru pudru
 1 łyżka cynamonu
Składniki na orzechy w karmelu:
 200 g cukru
 1 łyżka syropu kukurydzianego
 1 łyżka soku z cytryny
 2 łyżki masła
 100 g orzechów makadamia Piątnica
 100 g pestek dyni Piątnica

Przygotowanie

Ciasto:
1

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 C z funkcją grzania góra -dół. Przygotować dwie foremki z kominem o średnicy 20 cm smarując je tłuszczem i obsypując 2 łyżkami mąki.(Ja użyłam foremek sylikonowych).

2

Puree z dyni•, olej oraz cukier ucierać mikserem, aż powstanie gładka masa (około 5 minut). Następnie dodawać po jednym jajku na minutę aby wszystkie składniki się połączyły.
•Jak zrobić puree z dyni? Dynię obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę i gotować w wodzie do miękkości. Odcedzić i zblendować.

3

Przesiać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, kardamon i sól.

4

W osobnej misce wymieszać skórkę pomarańczy, płatki migdałów oraz grubo posiekane orzechy brazylijskie z 3 łyżkami wcześniej przesianej mąki z przyprawami.

5

Do płynnej masy dodać przesianą mąkę i zmiksować do momentu, aż ciasto będzie gładkie.

6

Do ciasta dodać zawartość miski z bakaliami i całość delikatnie ponownie wymieszać.

7

Ciasto przelać do przygotowanych foremek do ich ¾ wysokości i piec 1 godzinę lub do momentu, w którym włożony w ciasto patyczek jest suchy. Ciasto wystudzić.

Krem cynamonowy:
8

Masło ucierać z cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem około 6 minut, aż będzie puszyste i kremowe.

9

Do masła cały czas miksując dodawać po łyżce sera. Masa ma być gładka.

Przygotowanie karmelu:
10

Na patelni o grubym dnie podgrzać cukier, masło, syrop kukurydziany i sok z cytryny - mieszać aby cukier dobrze się rozpuścił.

11

Karmel będzie gotowy po  około 7-8 minutach - ma mieć orzechowy kolor, kiedy go osiągnie dodajemy orzechy makadamia i pestki dyni. Całość dobrze wymieszać aby karmel idealnie pokrył wszystkie składniki.

12

Masę wylać na papier do pieczenia i cienko rozsmarować. Ostudzić i połamać.

Przygotowanie finalne ciasta:
13

Pierwszy blat wyłożyć na paterę  tak jak leży w piekarniku/ w foremce naturalnie ciasto. W dziurę wewnątrz ciasta włożyć pokruszone orzechy w karmelu.

14

Na gotowy  blat wyłożyć połowę kremu cynamonowego, a następnie przykryć drugim blatem tym razem ułożonym przeciwnie do dolnego. Ponownie w dziurę włożyć orzechy aby wypełniły ją całkowicie.

15

Na górę ciasta wyłożyć pozostały krem i ewentualnie udekorować kawałkiem odciętej dyni.

Uwaga!
16

- ciasto można przygotować w 2 foremkach o średnicy 20 cm - należy wtedy wyciąć w środku krąg w który wkłada się karmelizowane orzechy
- do ciasta można dodać dowolnych bakalii tak aby  nie przekroczyć 230 g, również do karmelu można użyć innych dodatków
- do karmelu nie trzeba dodawać syropu kukurydzianego - można zastąpić go miodem lub pominąć zwiększając  ilość soku z cytryny o 1 łyżkę
- jeżeli powstała za duża bryła karmelizowanych orzechów można ja zmiksować w rozdrabniaczu

Najlepsze ciasto dyniowe
(Wyświetlono 248 razy, 2 wyświetleń dzisiaj)

15 komentarzy

  1. Avatar Elka 2 września 2018 o 21:06

    Jaka inna moge uzyc makę zamiast pszennej ? I w jakiej ilosci? Prosze rowniez podpowiedziec jaka maka do tortu marchewkowego nie moge glutenu

  2. Avatar Joanna 4 października 2017 o 11:13

    Mam pytanie – czy puree z dyni może być z dyni mrożonej? 🙂

    1. admin admin 4 października 2017 o 18:18

      tak – ale dynia musi być ugotowana

  3. Avatar Ewa 12 listopada 2014 o 20:36

    Kingo,
    Mam tylko jedna forme z kominem, czy moge upiec calosc w jednej formie a potem przekroic ciasto na pol?
    Dziekuje za super przepis, pozdrawiam
    Ewa.

    1. admin admin 12 listopada 2014 o 22:46

      musi to być duża forma.Ciasto spokojnie można przekroić 🙂

  4. Avatar NinaJG 4 listopada 2014 o 21:38

    Ciasto wygląda niezwykle kusząco!
    Musze wypróbować 🙂

  5. Avatar Agaa 2 listopada 2014 o 20:28

    Droga Kingo
    Jestem zmuszona wyrzucić z przepisu orzechy ze względu na alergię córki. Czy powinnam zmodyfikować pozostałe składniki czy ciasto powinno wyjść ok?

    1. admin admin 2 listopada 2014 o 21:18

      możesz zamienić orzechy na pestki dyni lub słonecznika, jeżeli pominiesz też się uda 🙂

  6. Avatar kolorowo-torcikowo 2 listopada 2014 o 15:43

    o Boziu ……….. CUDO, CUDO, CUDO !!! Zakochałam się 😀

  7. Avatar przepisnikbet.blogspot.com 1 listopada 2014 o 08:46

    a jeśli chodzi o ceny polecanych nasion itp to są porównywalne, niskie, wysokie? tak rzadko kupuję nasiona,że kusi mnie jedno duże zamówienie na święta:)

    1. admin admin 1 listopada 2014 o 17:03

      ceny są niższe jednak jakość moim zdaniem o wiele wyższa niż „bakaliowych gigantów” 🙂 szczerze polecam Ci zakupy w tym sklepie dla samego smaku tych bakalii

  8. Avatar Milena 31 października 2014 o 20:42

    Właśnie czekam aż ciasto wyjdzie z piekarnika 🙂 Przepiękny zapach….

    1. admin admin 31 października 2014 o 23:21

      nie wierzę! ale się cieszę! zgadzam się! zapach jest niesamowity.

  9. Avatar Monika 31 października 2014 o 18:39

    Mam pyt, jak zrobic puree z dyni?

    1. admin admin 31 października 2014 o 19:00

      dynię obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę i gotować w wodzie do miękkości.Odcedzić i zblendować

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *