Uwielbiam ten przepis za prostotę wykonania, a kocham za smak! Ta receptura sprawdza się zawsze, kiedy nie mam czasu. Wiecie, że kocham proste, naturalne dekoracje dlatego i ten tort ? udekorowany jest tylko migdałami, wiórkami kokosowymi i chipsami z kopry kokosowej (kopra – obielmo orzechów palmy kokosowej). Spokojnie możecie go zrobić dzień przed imprezą – zyska na smaku. Jest wilgotny za sprawą biszkoptu, który jest moim najnowszym odkryciem. Przyznam się Wam, że wegańskie receptury uwalniają we mnie kreatywność. Cieszę się jak dziecko, kiedy wychodzą mi wegańskie bezy czy tak jak w tym przypadku biszkopt. Mój mąż kiedyś z niechęcią sięgał po kawałek „roślinnej ” słodkości – dziś tylko takie wybiera. Fajna zmiana, dobra zmiana, słodka zmiana ?
Jak zawsze dajcie znać jak skosztujecie tego cuda ?
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ºC. Dwie do frmy o średnicy o 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia - tylko dno
W misce wymieszać ze sobą mleko, ocet i olej – odstawić na 5 minut.
Do drugiej miski przesiać mąkę wraz z sodą, solą i cukrem.
Wymieszać zawartość obu misek i ciasto przelać do przygotowanych foremek.
Włożyć do piekarnika i piec 20 minut lub do momentu, kiedy patyczek włożony w środek pozostanie suchy. Wyjąć i ostudzić.
Wiórki kokosowe (2 szklanki które używamy do kremu oraz ½ szklanki które używamy dodatkowo do dekoracji) podprażyć na patelni tak, aby były złote. Przyłożyć do miski i wystudzić.
Stałą część mleka kokosowego umieścić z syropem i sokiem z limonki oraz ziarenkami wydłubanymi z laski wanilii w misce. Całość wymieszać.
Pod koniec dodać 1½ szklanki wiórków kokosowych i ponownie wymieszać.
Migdały namoczyć w ciepłej wodzie. Po 10 minutach odcedzić i obrać ze skórki. Podprażyć przez 5 minut ze szczyptą soli na patelni. Ostudzić.
Na wystudzony blat biszkoptu wyłożyć połowę kremu, wyrównać go. PRzykryć drugim blatem i ponownie całość posmarować kremem (wierzch i boki).
Do pozostałych wiórków kokosowych dodać szczyptę soli, wymieszać i równo wyłożyć na wierzch ciasta. Ciasto udekorować prażonymi migdałami.
Całe ciasto włożyć do lodówki na minimum godzinę.
wersja orzechowa – zamiast wiórków użyć mielonych orzechów
zamiast maki pszennej można użyć orkiszowej, gryczanej lub migdałowej.
ciasto można wzbogacić o przyprawy tj. cynamon, kardamon lub imbir
krem można wzbogacić o rum – wersja karaibska
jeżeli nie lubimy mleka koksowego użytego do kremu można zrobić budyń waniliowy i wzbogacić go o podprażone wiórki kokosowe na koniec całość utrzeć z masłem (wtedy już wersja nie wegańska)
Porcji 9
- Ilość na porcję
- Kalorie 303
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 7.7g12%
- Sód 244mg11%
- Potas 56mg2%
- Węglowodany 55g19%
- Białko 4.2g9%
- Wapń 10%
- Żelazo 2%
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ºC. Dwie do frmy o średnicy o 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia - tylko dno
W misce wymieszać ze sobą mleko, ocet i olej – odstawić na 5 minut.
Do drugiej miski przesiać mąkę wraz z sodą, solą i cukrem.
Wymieszać zawartość obu misek i ciasto przelać do przygotowanych foremek.
Włożyć do piekarnika i piec 20 minut lub do momentu, kiedy patyczek włożony w środek pozostanie suchy. Wyjąć i ostudzić.
Wiórki kokosowe (2 szklanki które używamy do kremu oraz ½ szklanki które używamy dodatkowo do dekoracji) podprażyć na patelni tak, aby były złote. Przyłożyć do miski i wystudzić.
Stałą część mleka kokosowego umieścić z syropem i sokiem z limonki oraz ziarenkami wydłubanymi z laski wanilii w misce. Całość wymieszać.
Pod koniec dodać 1½ szklanki wiórków kokosowych i ponownie wymieszać.
Migdały namoczyć w ciepłej wodzie. Po 10 minutach odcedzić i obrać ze skórki. Podprażyć przez 5 minut ze szczyptą soli na patelni. Ostudzić.
Na wystudzony blat biszkoptu wyłożyć połowę kremu, wyrównać go. PRzykryć drugim blatem i ponownie całość posmarować kremem (wierzch i boki).
Do pozostałych wiórków kokosowych dodać szczyptę soli, wymieszać i równo wyłożyć na wierzch ciasta. Ciasto udekorować prażonymi migdałami.
Całe ciasto włożyć do lodówki na minimum godzinę.
wersja orzechowa – zamiast wiórków użyć mielonych orzechów
zamiast maki pszennej można użyć orkiszowej, gryczanej lub migdałowej.
ciasto można wzbogacić o przyprawy tj. cynamon, kardamon lub imbir
krem można wzbogacić o rum – wersja karaibska
jeżeli nie lubimy mleka koksowego użytego do kremu można zrobić budyń waniliowy i wzbogacić go o podprażone wiórki kokosowe na koniec całość utrzeć z masłem (wtedy już wersja nie wegańska)
Dzien dobry ? czy istnieje szansa na modyfikacje biszkoptu, zeby miał smak kawowy? Zbliżają się urodziny mojego męża a on uważa tylko kawowe torty ?
wystarczy do maki dodać 2 łyżki kawy instant
Czy pomiędzy biszkopty i krem można dać pokrojone rozmrożone truskawki (lub pokrojone zamrożone truskawki) lub warstwę dżemu bez szkody dla biszkoptu i kremu ?
tak mozna
Fantastyczny przepis! Prosty, szybki i smaczny! A komu nie wyszedł lub nie smakuje – ten trąba!!!
Będę testować przepis bo wygląda pysznie. Moje pytanie-czy ten krem jest bardzo stabilny? Chcę zrobić 3 przełożenia w sumie, zawsze robię kremy na bazie mascarpone i one sa sztywne, boję się żeby się nie rozjechał 😉
Muszę upiec w dwóch osobnych formach? Jeśli nie mam takich samych? Czy może być w jednej i przekroic?
można upiec w jednej i przekroić jednak ciasto to jest bardzo wilgotne i należy to robić ostrożnie
Pani Kingo Torcik jest cudowny! Zrobiłam na wczorajszą imprezę, cały zjedzony i dziś też zrobię:) dziękuję za Pani wspaniałe przepisy! Pozdrawiam
Wyszedl mi zakalec :/ fakt, zamienilam make pszenna na orkiszowa, olej na oliwę z oliwek a cukier na ksylitol, czy to mogło być przyczyna? Jutro mam urodziny syna i nie wiem co mogę poprawic…
mąka orkiszowa jest cięższa wszystko też zależy od typu mąki który Pani użyła
Czy krem jest stabilny? Nie rozplynie się po wyjęciu z rantu?
tak krem jest stabilny
Córka ma alergię na pszenicę i żyto. A zaraz zbliżają się 2 urodziny i szukam pomysłu na tort. Czy mogę użyć innej mąki?
mielonych migdałów
Witam serdecznie.
Torcik wygląda super ? Mam tylko pytanie czy zamiast mleka roślinnego można użyć takiego zwykłego? A drugie pytanko czy zamiast oleju rzepakowego sprawdzi się olej kokosowy czy nie za bardzo?
Z góry dziękuję
Magda
wszystkie podane składniki można zamienić 🙂
Dziękuję za ten przepis. Łatwe wykonanie. Smakowało całej rodzinie. Udekorowałam truskawkami.
Witam ! upiekłam wczoraj spody, dzisiaj zrobiłam mase i dokoczyłam chłodzi się… zobaczymy co z tego będzie, masa jakoś troszkę sucha dolałam zatem mleczka kokosowego(z tego co oddzieliłam od cześci stałej). .. myśle ze nie zawaliłam tego 😉 wieczorem bedziemy próbować ;), pozdrawiam !
koniecznie daj znać czy się udało 🙂
Mam pytanie, proporcje podane są na jakie wymiary tortownicy? 😉
tortownica 23 cm
Próbowałam zrobić ten tort i wyszła katastrofa. Ten krem jest tak kokosowy, że jest aż niedobry. Dodałam potem wiecej limonki ale finalnie moje starania poszły w kubeł. Wyszło tłusto i niesmacznie. Wiórki kokosowe się tu totalnie nie sprawdziły. Miałam ogromne nadzieje związane z tym przepisem ale wyszła klapa:/ Dodatkowo, wszystko zajęło mi ogrom czasu.
szkoda – widocznie to nie Twój smak – wile osob chwali sobie ten przepis
Pani Kingo, czy można upiec w jednej formie i podzielić na pół ?
tak – ale należy dłużej piec o 10-15 minut
Bardzo fajny przepis:) Chciałabym zapytać jakiej pojemności puszek mleczka kokosowego użyłaś do kremu? Są zarówno takie po 400 ml, jak i po 200 ml.
Chciałabym zapytać dokładnie o to samo. 2 puszki mleczla po 200ml czy 2 po 400?
2 puszki po 400 ml
Super, dziękuję! tak właśnie mam 🙂 już się nie mogę doczekać na tort w takim razie.
koniecznie daj znać jak się udał 🙂
Dziękuję za przepis:) mam nadzieję że nam wyjdzie czy można dodać cukier kokosowy lub miodek zamiast cukru?? Pozdrawiam uwielbiamy z synkiem Pani przepisy:)
tak oczywiście można zamienić cukier – najlepiej na ten kokosowy
Pyyyychotka 🙂 składniki które zawsze mam w domu, ciacho szybkie, lekkie i pyszne 🙂 kolejny super sprawdzony przepis od Ciebie :*
bardzo się cieszę – dziękuję za komentarz :*
Witam, Pani Kingo 🙂 Pani przepisy są rewelacyjne!!
Mam do przygotowania torcik dla dziewczynki, uczulonej na produkty zawierające mleko i jajka, a ten przepis jest idealny 🙂 Mam pytanko odnośnie przygotowania.
Czy do biszkoptu mogę użyć zwykłej mąki pszennej i białego cukru, a na kremie poukładać owoce np, ananas, czy może się coś stać? Z góry dziękuję i pozdrawiam 😉
oczywiście może pani zrobić wszystko tak jak pani napisała w komentarzu
Jakiego typu mleczka kokosowego Pani użyła? Na pewno to z Lidla;) ale Light czy normalne/pełne?
Pozdrawiam KuchNat 🙂
Mleczka Light
Może to zbyt oczywiste pytanie, ale czy można upiec biszkopt w jednej i go przekroić na dwie części? Wyrośnie na tyle? Mam jedną foremkę 😉
można jednak przy przekrojeniu należy uważać gdyż jest delikatny i wilgotny 🙂
Cześć ?
Piszesz:
„PRZYGOTOWANIE ciasta (… )
Dwie do frmy o średnicy o 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia – tylko dno (… )
i ciasto przelać do przygotowanych foremek.”
czy to znaczy że pieczemy 2 formy biszkoptu? Czy po prostu chochlik się wkradł? Będę wdzięczna za odpowiedź, zamierzam go upiec ale mam tylko 1 tortownice 20 cm ?
pieczemy w 2 blaszkach
Hey Kinga:)
Czym można zamienić make pszenna?
Z góry dziekuje?
Magda wszystkie zamienniki podane są w przepisie na samym dole – MOżLIWOŚCI
Wyszedł mi niski ten biszkopt 🙂 W sumie wszystko poszło zgodnie z przepisem myślę czy sposób mieszania może mieć znaczenie albo pieczenie góra dół? Komuś jeszcze wyszedł nisko?
W końcu trafiło się coś idealnego dla mnie. Kocham kokosy <3
Pyszny jest ten torcik, do tego ten czas przygotowania, przepis idealny. 🙂
🙂
super wygląda ten torcik, a jaki jest jego przybliżony koszt ?? 🙂 może zrobię go w weekend jak przyjedzie kuzyn z zagranicy:) pozdrawiam serdecznie
Gdzie moge lupic taka zielona patere? Prosze o jakies sugestie lub link. Dziekuje
ja kupiłam w sieci Tiger
Pani Kingo, właśnie szukałam książki ze zdrowymi słodkościami i znalazłam.
Dziękuję.
polecam się na przyszłość 🙂
A tak przy okazji ile szacujesz że ma kalorii stała część z puszki mleczka kokosowego ? bo na opakowaniu jest podana dla całego mleczka, pewnie po rozwarstwieniu większość kalorii będzie w tej stałej?
Cudownie ! dziś będę robić !
DZiękuję Ci za każdy przepis bez jajka! :*
polecam się na przyszłość :*
Kingo ile mleka roslinnego kokosowego?
1 szklanka ?
już poprawiłam – używam 1 szklanki mleka