Szaleństwo! Delikatny, puszysty, aksamitny. ?Te synonimy najlepiej opisują to ciasto. Ciężko mi określić czy to bardziej sernik „bez sera” czy genialny suflet z jogurtu.?
Robiłam go nieraz, jednak bazą był serek – ten przepis znajdziecie na kanale #kuchnialidla pod nazwą sernik japoński.
Mój mąż uwielbia ten smak i konsystencje dlatego z okazji jego urodzin jogurto-sernik pojawił się na stole.
Najlepsze przepisy dyktuje przypadek. Nie miałam w domu sera, aby wykonać sernik wiec postanowiłam zaryzykować z jogurtem. Użyłam naturalnego, gęstego jogurtu, który w tym przepisie moim zdaniem sprawdza się lepiej niż ser. Spróbujcie sami – to ciasto jest niczym ptasie mleczko – jest fantastyczne!???
Podgrzać piekarnik do temperatury 150 ° C. Na spód piekarnika włożyć żaroodporne naczynie z ciepłą wodą.
Dno formę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem.
Do miski przesiać mąkę pszenną wraz z ziemniaczaną.
W drugiej misce wymieszać jogurt wraz z olejem. Następnie dodawać po kolei żółtka (białka odłożyć do ubicia).
Połączyć zawartość obu misek i dobrze wymieszać aby masa była jednolita.
Białka ubić za pomocą miksera przez 1 minutę na najwyższych obrotach, następnie zmniejszyć prędkość i dodawać po łyżce cukru na minutę.
Ubitą pianę z białek dodać do masy jogurtowej w trzech turach pamiętając, aby ją delikatnie mieszać.
Ciasto przelać do przygotowanej formy, lekko poruszać aby równo się rozłożyło.
Włożyć do piekarnika na środkową półkę i piec przez 60 minut.
2 MEDOTY STUDZENIA: 1 - wyłączyć piekarnik i studzić ciasto przy zamkniętych drzwiczkach. 2- wyjąć ciasto z piekarnika i opuścić z wysokości 20-30 cm następnie, kiedy ciasto przestygnie zdjąć obręcz i studzić do góry nogami, tzn do ciasta przyłożyć kratkę do studzenia i gwałtownie odwrócić - pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Ciasto schłodzić przez 2-3 godziny, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem udekorować świeżymi owocami.
Porcji 8
- Ilość na porcję
- Kalorie 164
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 8.7g14%
- Cholesterol 83mg28%
- Sód 49mg3%
- Potas 103mg3%
- Węglowodany 16.8g6%
- Białko 4.9g10%
- Wapń 58%
- Żelazo 1%
- Witamina D 8%
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.
Składniki
Przygotowanie
Podgrzać piekarnik do temperatury 150 ° C. Na spód piekarnika włożyć żaroodporne naczynie z ciepłą wodą.
Dno formę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem.
Do miski przesiać mąkę pszenną wraz z ziemniaczaną.
W drugiej misce wymieszać jogurt wraz z olejem. Następnie dodawać po kolei żółtka (białka odłożyć do ubicia).
Połączyć zawartość obu misek i dobrze wymieszać aby masa była jednolita.
Białka ubić za pomocą miksera przez 1 minutę na najwyższych obrotach, następnie zmniejszyć prędkość i dodawać po łyżce cukru na minutę.
Ubitą pianę z białek dodać do masy jogurtowej w trzech turach pamiętając, aby ją delikatnie mieszać.
Ciasto przelać do przygotowanej formy, lekko poruszać aby równo się rozłożyło.
Włożyć do piekarnika na środkową półkę i piec przez 60 minut.
2 MEDOTY STUDZENIA: 1 - wyłączyć piekarnik i studzić ciasto przy zamkniętych drzwiczkach. 2- wyjąć ciasto z piekarnika i opuścić z wysokości 20-30 cm następnie, kiedy ciasto przestygnie zdjąć obręcz i studzić do góry nogami, tzn do ciasta przyłożyć kratkę do studzenia i gwałtownie odwrócić - pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Ciasto schłodzić przez 2-3 godziny, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem udekorować świeżymi owocami.
Poprzednio tez dobre pytanie, bo piekalam z naczyniem żaroodpornym w srodku na dolnej polce piekarnika (kiedy ciasto bylo ja wyzszej) a w przepisie nie jest to, az tak dokladnie opisane :p
Dzisiaj mam zamiar robić te ciasto, postanowiłam że wyjme te naczynie z wodą z piekarnika gdy będę piec ciasto. Zobaczę może akurat wyjdzie…
udało się????
Zrobilam wszystko jak z przepisu. W smaku rewelacja 🙂 ale wygladem przypominal zapadniety wulkan 😮 Rosl strasznie wielki w piekarniku, ponad blaszke o polowe i potem opadl do polowy blaszki i caly byl popekany. Co zrobilam zle? To kwestia pieczenia z termoobiegiem? Czy studzenia przy otwartych drzwiczkach? Czy moze jeszcze cos innego zrobilam zle (ilosc skladnikow taka sama) 😮
polecam studzić przy zamkniętych drzwiczkach aby temperatura stopniowo opadała
Droga Kingo, mam taki sam problem jak moja przedmówczyni 🙁 urósł pięknie, a przy studzeniu opadł mocno. Przepis i proporcje były w 100% takie jak u Ciebie. Studzilam przy zamkniętych drzwiczkach i w tym czasie niestety zrobił się 'wulkan’. Masz jakiś pomysł dlaczego tak się stało?
ciasto na etapie wykładnia do blachy juz powinno być jak „”puszek” jeżeli jest przebite tzn białka sa zbyt ubite i źle wprowadzone w masę może powstać właśnie taki wulkan.
Czy gdy będę dawać ciasto do piekarnika to mam wyjąć żaroodporne naczynie z „ciepłą wodą”?
nie ono tam zostaje
Czesc?a czy sprawdzi się twaróg sernikowe taki z wiadereczka?
tak 🙂
Kinga, czy mogłabym użyć jogurtu naturalnego zamiast greckiego ? Nie wyjdzie za kwaśny ? A jak tak to w jakich proporcjach ?
Przy okazji pozdrawiam :*
tak – spokojnie możesz użyć ale ważne aby był gęsty
No i klapa wyrósl pieknie ponad blache a w trakcie studzenia opadl robilam tak jak w przepisie????
hmmm – przykro mi 🙁
Kiniu, czy mogę robić z podwójnej porcji? A jesli tak ,
To jaki czas pieczenia?
oczywiście możesz zrobić z podwójnej porcji ale wtedy wydłuż czas pieczenia o 30-40 minut
Czy mąka pszenna BIO to jest to samo co mąka pszenna tortowa? ?
tak – ma mieć typ 550 najlepiej 🙂
Czy mozna dac chia lub siemie lniane zamiast jajek? I w jakich proprcjach wtedy?
tak – 1 jajko = 1 łyzka siemienia lnianego lub chia wymieszana z 3 łyżkami wody
Czy w przyadku studzenia w opcji 1 nalezy wyjac naczynie z woda czy nie ma to znaczenia?
nie ma to znaczenia – może zostać w piekarniku
Czy można na jogurcie kokosowym?
I ile to jest 48 g oleju?
48 g to 2 łyzki
na jogurcie koksowym może nie wyjść gdyż jest za lekki
Droga Kingo, czy gęsty jogurt naturalny będzie dobrą opcją? Niezbyt lubię smak jogurtu greckiego 🙂
Oczywiście gęsty jogurt Grecki będzie odpowiedni.
Mogę uzyc mąki owsianej ?
tak ale połowę porcji
To jogurt grecki nie może być??
może być
Kinga, czy mozna polac polewa czekoladowa. Wiem, ze nie wypada, ale w tych sernikach straaasznie przeszkadza zapach i smak jajek. Jestem wyczulona na jajka 😀 myslisz Kinga, ze nie wsiaknie polewa?
można spokojnie polać polewą po wystudzeniu
Gdybym chciala zrobic podwojna porcje w wiekszej blaszce to o ile powinnam wydluzyc czas pieczenia? Dziekuje za odpowiedz 🙂
wszystko zalezy od wielkości formy – wydłużyłabym do 90 minut
Czy przy robieniu 2 x większej porcji sprawdzać w między czasie patyczkiem czy zostawić na 90 min? Nie będzie za długo? Nie przypali się?
zostawić dłużej w piekarniku gdyby się przypalał nalezy przykryć go z góry folią aluminiową
Czy sprawdzi się też mąka ryżowa. Myślę,też o zrobieniu na górę musu malinowego 🙂
można spróbować – ciasto powinno wyjść jednak może lepiej użyć jej nieco mniej aby nie stało się kruche
Zrobiłam dzisiaj z mąką kokosową i budyniem…wyszedł pyszny!Zapisuję w ulubionych:)
wspaniale 🙂 dziękuję :*
Kinguś czy przy pieczeniu w piekarniku z termoobiegiem pierwszy sposób studzenia też się sprawdzi?
jak najbardziej – oczywiście jeżeli używasz termoobiegu zaniż temperaturę o 10C
Ciacho przepyszne!
Jednak wyszła ze mnie 'Ujowa Pani Domu’ i nie pomyślałam o wyborze foremki – po prostu przelałam masę do takiej, jaką miałam pod ręką. Ledwo zakryłam dno, musiałam rozsmarować szpatułką by wszystko zakryło. Co tam – myślę „Kinga pisze, że urośnie, to musi urosnąć” i ciach do piekarnika.
Cóż, urosło, na cały 1cm. Potem chwila konsternacji – moja blacha miała 28cm zamiast 18cm czyli pole powierzchni prawie 2,5 raza większe niż być powinno.
Ponieważ wyszło smaczne mimo rozmiaru moja mądra głowa myślała, myślała i wymyśliła – przekroiłam ciacho na pół, przesmarowałam jedną część mascarpone, położyłam na niej drugą część a na wierzch poukładałam maliny i borówki. Efekt przecudny i przesmaczny!
Także przepis nadaje się nawet dla takich ofiar losu jak ja!
Dzięki!
Kinga, co do studzenia, po upływie 60 min po prostu wyłączamy piekarnik i pozostawiamy tam ciasto mimo temperatury wewnątrz? Jak długo ciasto powinno tam pozostać? 🙂 Ostatnio robiłam, wyszedł pyszny, ale wizualnie odbiegał od Twojego 🙂 😀 Pozdrawiam serdecznie!
powinien tam pozostać do całkowitego wystudzenia i sernika i piekarnika
To ciasto wygląda idealnie ! 😀 Po prostu magia, aż szkoda jeść:D hihi pozdrawiam
|Uwielbiam Pani wpisy/przepisy 🙂
Dziękuję za miłe słowa ? ps. proszę zwracać się do mnie po imieniu :*
A czy mogę użyć mąki orkiszowej typ 700? Chciałam zrobić sernik a zapomniałam kupić mąkę??,pozdrawiam
tak
Super przepis, bardzo lekki i przepyszny sernik ? ???.
Kinga, uwielbiam twoje przepisy!!! Lubię piec ciasta i robić desery i zawsze, jak mam ochotę coś „wytworzyć” sięgam po twoją książkę z przepisami, albo szukam przepisów na twoim blogu. I zawsze się sprawdzają, zawsze są pyszne i mega smaczne, a w dodatku zdrowe. Dziękuję bardzo. ? Cieszę się, że „odkryłam” ciebie dla siebie.
A jeszcze lubię twoje podejście do życia, do ludzi, do światu. Jesteś bardzo pozytywną i miłą osobą?
aaaaa . IRA – KOCHAM CIĘ! Publikując ten przepis bardzo się bałam czy wyjdzie on innym. JEsteś dowodem że wychodzi – to dla mnie niesamowita radość.
Dziękuję Ci za komentarz i za każde miłe słowo – nawet nie masz pojęcia jak ja się teraz cieszę!
Kochana korzystaj ile się da – to wszystko dla Was :****
Ps. którą metodą studziłaś sernik?
:))) Studzilam 1 metodą, wyszedł idealny, nie opadł. ?
no właśnie – ja też preferuje tai sposób – cieszę się bardzo, że się udał gdyż niektórym nie wychodzi – widocznie nie postepują zgodnie z przepisem 🙂
Jakiego jogurtu najlepiej użyć? Jakiego stosujesz ? ?
ja stosuje grecki o obniżonej zawartości tłuszczu
Można olej rzepakowy zastąpić kokosowym lub oliwa z oliwek? 🙂
tak można w przypadku oleju kokosowego powinien być rozpuszczony
Wypróbowane? teściowej smakowało ?
Przepięknie to wygląda! Az chciałoby się zjeść. Jutro wezmę się za przygotowanie! Życzcie mi powodzenia 😀
powodzenia 🙂
Zrobiłam przed chwilą. Zostawiłam w zamknięty piekarniku bo bałam się studzenia 2 opcji 😉
Opadł, opdał o połowę 🙁 a był pięknie wyrośnięty ponad blaszkę :((((
hmmmmmm – Olu nie mam pojęci co mogło pójść nie tak
Bardzo fajny delikatny ten sernik. Super smaczny na pewno taki przepis sobie wydrukuje i dodam do swojej książki.
🙂
Kinga, jak to jest ubijaniem białek ze słodzikami? Czy wyjdzie takie puszyste z erytrolem zamiast cukru?
z erytrolem się ubije jednak nie polecam ksylitolu
A można zastąpić mąkę – mąką kokosową a ziemniaczaną budyniem?
Tak ale kokosowej proszę dodać 20g
Czy zwykly jogurt moge zastapic sojowym? Mam silna alergie na mleko. Mieszkam w Norwegii i dostepne sa tu najrozniejsze bezmleczne produkty. Jogurt tez. Czy taki sie nada? A moze jogurt z owsa?
Spokojnie można zastąpić jogurtem sojowym ?
I można zrobić z jogurtu bez laktozy!!! Super! Dziś robię!
Oczywiście
Kinga, a myślisz, że zamiast cukru można by dodać namoczone i zmiksowane na puree suszone daktyle? Chciałabym podać też ciacho niemowlakowi 😉
Można rak zrobić jednak dodaj o łyżeczkę więcej mąki
Czy zamiast mąki pszennej sprawdziłaby się jaglana?
Tak
Czy można dać inna mąkę? Ja niestety nie mogę pszennej,zytniej i orkiszowej 🙁 . Dziękuję ! Pozdrawiam
Mąka jaglana, migdałowa lub połowa porcji czyli 20g mąki kokosowej
Dziękuję bardzo ! Ja korzystam non stop z twoich przepisów, od twojego tortu amaretto zaczęłam przygodę z tortami! Każdy zachwycony ! A babkę cytrynowa- avokado to często robię do kawy 🙂 Pozdrawiam serdecznie !
:*