Szaleństwo! Delikatny, puszysty, aksamitny. ?Te synonimy najlepiej opisują to ciasto. Ciężko mi określić czy to bardziej sernik „bez sera” czy genialny suflet z jogurtu.?
Robiłam go nieraz, jednak bazą był serek – ten przepis znajdziecie na kanale #kuchnialidla pod nazwą sernik japoński.
Mój mąż uwielbia ten smak i konsystencje dlatego z okazji jego urodzin jogurto-sernik pojawił się na stole.
Najlepsze przepisy dyktuje przypadek. Nie miałam w domu sera, aby wykonać sernik wiec postanowiłam zaryzykować z jogurtem. Użyłam naturalnego, gęstego jogurtu, który w tym przepisie moim zdaniem sprawdza się lepiej niż ser. Spróbujcie sami – to ciasto jest niczym ptasie mleczko – jest fantastyczne!???
Podgrzać piekarnik do temperatury 150 ° C. Na spód piekarnika włożyć żaroodporne naczynie z ciepłą wodą.
Dno formę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem.
Do miski przesiać mąkę pszenną wraz z ziemniaczaną.
W drugiej misce wymieszać jogurt wraz z olejem. Następnie dodawać po kolei żółtka (białka odłożyć do ubicia).
Połączyć zawartość obu misek i dobrze wymieszać aby masa była jednolita.
Białka ubić za pomocą miksera przez 1 minutę na najwyższych obrotach, następnie zmniejszyć prędkość i dodawać po łyżce cukru na minutę.
Ubitą pianę z białek dodać do masy jogurtowej w trzech turach pamiętając, aby ją delikatnie mieszać.
Ciasto przelać do przygotowanej formy, lekko poruszać aby równo się rozłożyło.
Włożyć do piekarnika na środkową półkę i piec przez 60 minut.
2 MEDOTY STUDZENIA: 1 - wyłączyć piekarnik i studzić ciasto przy zamkniętych drzwiczkach. 2- wyjąć ciasto z piekarnika i opuścić z wysokości 20-30 cm następnie, kiedy ciasto przestygnie zdjąć obręcz i studzić do góry nogami, tzn do ciasta przyłożyć kratkę do studzenia i gwałtownie odwrócić - pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Ciasto schłodzić przez 2-3 godziny, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem udekorować świeżymi owocami.
Porcji 8
- Ilość na porcję
- Kalorie 164
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 8.7g14%
- Cholesterol 83mg28%
- Sód 49mg3%
- Potas 103mg3%
- Węglowodany 16.8g6%
- Białko 4.9g10%
- Wapń 58%
- Żelazo 1%
- Witamina D 8%
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.
Składniki
Przygotowanie
Podgrzać piekarnik do temperatury 150 ° C. Na spód piekarnika włożyć żaroodporne naczynie z ciepłą wodą.
Dno formę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem.
Do miski przesiać mąkę pszenną wraz z ziemniaczaną.
W drugiej misce wymieszać jogurt wraz z olejem. Następnie dodawać po kolei żółtka (białka odłożyć do ubicia).
Połączyć zawartość obu misek i dobrze wymieszać aby masa była jednolita.
Białka ubić za pomocą miksera przez 1 minutę na najwyższych obrotach, następnie zmniejszyć prędkość i dodawać po łyżce cukru na minutę.
Ubitą pianę z białek dodać do masy jogurtowej w trzech turach pamiętając, aby ją delikatnie mieszać.
Ciasto przelać do przygotowanej formy, lekko poruszać aby równo się rozłożyło.
Włożyć do piekarnika na środkową półkę i piec przez 60 minut.
2 MEDOTY STUDZENIA: 1 - wyłączyć piekarnik i studzić ciasto przy zamkniętych drzwiczkach. 2- wyjąć ciasto z piekarnika i opuścić z wysokości 20-30 cm następnie, kiedy ciasto przestygnie zdjąć obręcz i studzić do góry nogami, tzn do ciasta przyłożyć kratkę do studzenia i gwałtownie odwrócić - pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Ciasto schłodzić przez 2-3 godziny, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem udekorować świeżymi owocami.
Poprzednio tez dobre pytanie, bo piekalam z naczyniem żaroodpornym w srodku na dolnej polce piekarnika (kiedy ciasto bylo ja wyzszej) a w przepisie nie jest to, az tak dokladnie opisane :p
Dzisiaj mam zamiar robić te ciasto, postanowiłam że wyjme te naczynie z wodą z piekarnika gdy będę piec ciasto. Zobaczę może akurat wyjdzie…
udało się????
Zrobilam wszystko jak z przepisu. W smaku rewelacja 🙂 ale wygladem przypominal zapadniety wulkan 😮 Rosl strasznie wielki w piekarniku, ponad blaszke o polowe i potem opadl do polowy blaszki i caly byl popekany. Co zrobilam zle? To kwestia pieczenia z termoobiegiem? Czy studzenia przy otwartych drzwiczkach? Czy moze jeszcze cos innego zrobilam zle (ilosc skladnikow taka sama) 😮
polecam studzić przy zamkniętych drzwiczkach aby temperatura stopniowo opadała
Czy gdy będę dawać ciasto do piekarnika to mam wyjąć żaroodporne naczynie z „ciepłą wodą”?
nie ono tam zostaje
Czesc?a czy sprawdzi się twaróg sernikowe taki z wiadereczka?
tak 🙂
Kinga, czy mogłabym użyć jogurtu naturalnego zamiast greckiego ? Nie wyjdzie za kwaśny ? A jak tak to w jakich proporcjach ?
Przy okazji pozdrawiam :*
tak – spokojnie możesz użyć ale ważne aby był gęsty
No i klapa wyrósl pieknie ponad blache a w trakcie studzenia opadl robilam tak jak w przepisie????
hmmm – przykro mi 🙁
Kiniu, czy mogę robić z podwójnej porcji? A jesli tak ,
To jaki czas pieczenia?
oczywiście możesz zrobić z podwójnej porcji ale wtedy wydłuż czas pieczenia o 30-40 minut
Czy mąka pszenna BIO to jest to samo co mąka pszenna tortowa? ?
tak – ma mieć typ 550 najlepiej 🙂
Czy mozna dac chia lub siemie lniane zamiast jajek? I w jakich proprcjach wtedy?
tak – 1 jajko = 1 łyzka siemienia lnianego lub chia wymieszana z 3 łyżkami wody
Czy w przyadku studzenia w opcji 1 nalezy wyjac naczynie z woda czy nie ma to znaczenia?
nie ma to znaczenia – może zostać w piekarniku
Droga Kingo, czy gęsty jogurt naturalny będzie dobrą opcją? Niezbyt lubię smak jogurtu greckiego 🙂
Oczywiście gęsty jogurt Grecki będzie odpowiedni.
Mogę uzyc mąki owsianej ?
tak ale połowę porcji
To jogurt grecki nie może być??
może być
Kinga, czy mozna polac polewa czekoladowa. Wiem, ze nie wypada, ale w tych sernikach straaasznie przeszkadza zapach i smak jajek. Jestem wyczulona na jajka 😀 myslisz Kinga, ze nie wsiaknie polewa?
można spokojnie polać polewą po wystudzeniu
Gdybym chciala zrobic podwojna porcje w wiekszej blaszce to o ile powinnam wydluzyc czas pieczenia? Dziekuje za odpowiedz 🙂
wszystko zalezy od wielkości formy – wydłużyłabym do 90 minut
Czy przy robieniu 2 x większej porcji sprawdzać w między czasie patyczkiem czy zostawić na 90 min? Nie będzie za długo? Nie przypali się?
zostawić dłużej w piekarniku gdyby się przypalał nalezy przykryć go z góry folią aluminiową
Czy sprawdzi się też mąka ryżowa. Myślę,też o zrobieniu na górę musu malinowego 🙂
można spróbować – ciasto powinno wyjść jednak może lepiej użyć jej nieco mniej aby nie stało się kruche
Zrobiłam dzisiaj z mąką kokosową i budyniem…wyszedł pyszny!Zapisuję w ulubionych:)
wspaniale 🙂 dziękuję :*
Kinguś czy przy pieczeniu w piekarniku z termoobiegiem pierwszy sposób studzenia też się sprawdzi?
jak najbardziej – oczywiście jeżeli używasz termoobiegu zaniż temperaturę o 10C
Ciacho przepyszne!
Jednak wyszła ze mnie ‚Ujowa Pani Domu’ i nie pomyślałam o wyborze foremki – po prostu przelałam masę do takiej, jaką miałam pod ręką. Ledwo zakryłam dno, musiałam rozsmarować szpatułką by wszystko zakryło. Co tam – myślę „Kinga pisze, że urośnie, to musi urosnąć” i ciach do piekarnika.
Cóż, urosło, na cały 1cm. Potem chwila konsternacji – moja blacha miała 28cm zamiast 18cm czyli pole powierzchni prawie 2,5 raza większe niż być powinno.
Ponieważ wyszło smaczne mimo rozmiaru moja mądra głowa myślała, myślała i wymyśliła – przekroiłam ciacho na pół, przesmarowałam jedną część mascarpone, położyłam na niej drugą część a na wierzch poukładałam maliny i borówki. Efekt przecudny i przesmaczny!
Także przepis nadaje się nawet dla takich ofiar losu jak ja!
Dzięki!
Kinga, co do studzenia, po upływie 60 min po prostu wyłączamy piekarnik i pozostawiamy tam ciasto mimo temperatury wewnątrz? Jak długo ciasto powinno tam pozostać? 🙂 Ostatnio robiłam, wyszedł pyszny, ale wizualnie odbiegał od Twojego 🙂 😀 Pozdrawiam serdecznie!
powinien tam pozostać do całkowitego wystudzenia i sernika i piekarnika
To ciasto wygląda idealnie ! 😀 Po prostu magia, aż szkoda jeść:D hihi pozdrawiam
|Uwielbiam Pani wpisy/przepisy 🙂
Dziękuję za miłe słowa ? ps. proszę zwracać się do mnie po imieniu :*
A czy mogę użyć mąki orkiszowej typ 700? Chciałam zrobić sernik a zapomniałam kupić mąkę??,pozdrawiam
tak
Super przepis, bardzo lekki i przepyszny sernik ? ???.
Kinga, uwielbiam twoje przepisy!!! Lubię piec ciasta i robić desery i zawsze, jak mam ochotę coś „wytworzyć” sięgam po twoją książkę z przepisami, albo szukam przepisów na twoim blogu. I zawsze się sprawdzają, zawsze są pyszne i mega smaczne, a w dodatku zdrowe. Dziękuję bardzo. ? Cieszę się, że „odkryłam” ciebie dla siebie.
A jeszcze lubię twoje podejście do życia, do ludzi, do światu. Jesteś bardzo pozytywną i miłą osobą?
aaaaa . IRA – KOCHAM CIĘ! Publikując ten przepis bardzo się bałam czy wyjdzie on innym. JEsteś dowodem że wychodzi – to dla mnie niesamowita radość.
Dziękuję Ci za komentarz i za każde miłe słowo – nawet nie masz pojęcia jak ja się teraz cieszę!
Kochana korzystaj ile się da – to wszystko dla Was :****
Ps. którą metodą studziłaś sernik?
:))) Studzilam 1 metodą, wyszedł idealny, nie opadł. ?
no właśnie – ja też preferuje tai sposób – cieszę się bardzo, że się udał gdyż niektórym nie wychodzi – widocznie nie postepują zgodnie z przepisem 🙂
Jakiego jogurtu najlepiej użyć? Jakiego stosujesz ? ?
ja stosuje grecki o obniżonej zawartości tłuszczu
Można olej rzepakowy zastąpić kokosowym lub oliwa z oliwek? 🙂
tak można w przypadku oleju kokosowego powinien być rozpuszczony
Wypróbowane? teściowej smakowało ?
Przepięknie to wygląda! Az chciałoby się zjeść. Jutro wezmę się za przygotowanie! Życzcie mi powodzenia 😀
powodzenia 🙂
Zrobiłam przed chwilą. Zostawiłam w zamknięty piekarniku bo bałam się studzenia 2 opcji 😉
Opadł, opdał o połowę 🙁 a był pięknie wyrośnięty ponad blaszkę :((((
hmmmmmm – Olu nie mam pojęci co mogło pójść nie tak
Bardzo fajny delikatny ten sernik. Super smaczny na pewno taki przepis sobie wydrukuje i dodam do swojej książki.
🙂
Kinga, jak to jest ubijaniem białek ze słodzikami? Czy wyjdzie takie puszyste z erytrolem zamiast cukru?
z erytrolem się ubije jednak nie polecam ksylitolu
A można zastąpić mąkę – mąką kokosową a ziemniaczaną budyniem?
Tak ale kokosowej proszę dodać 20g
Czy zwykly jogurt moge zastapic sojowym? Mam silna alergie na mleko. Mieszkam w Norwegii i dostepne sa tu najrozniejsze bezmleczne produkty. Jogurt tez. Czy taki sie nada? A moze jogurt z owsa?
Spokojnie można zastąpić jogurtem sojowym ?
I można zrobić z jogurtu bez laktozy!!! Super! Dziś robię!
Oczywiście
Kinga, a myślisz, że zamiast cukru można by dodać namoczone i zmiksowane na puree suszone daktyle? Chciałabym podać też ciacho niemowlakowi 😉
Można rak zrobić jednak dodaj o łyżeczkę więcej mąki
Czy zamiast mąki pszennej sprawdziłaby się jaglana?
Tak
Czy można dać inna mąkę? Ja niestety nie mogę pszennej,zytniej i orkiszowej 🙁 . Dziękuję ! Pozdrawiam
Mąka jaglana, migdałowa lub połowa porcji czyli 20g mąki kokosowej
Dziękuję bardzo ! Ja korzystam non stop z twoich przepisów, od twojego tortu amaretto zaczęłam przygodę z tortami! Każdy zachwycony ! A babkę cytrynowa- avokado to często robię do kawy 🙂 Pozdrawiam serdecznie !
:*