Sernik jogurtowy suflet

Szaleństwo! Delikatny, puszysty, aksamitny. ?Te synonimy najlepiej opisują to ciasto. Ciężko mi określić czy to bardziej sernik „bez sera” czy genialny suflet z jogurtu.?
Robiłam go nieraz, jednak bazą był serek – ten przepis znajdziecie na kanale #kuchnialidla pod nazwą sernik japoński.
Mój mąż uwielbia ten smak i konsystencje dlatego z okazji jego urodzin jogurto-sernik pojawił się na stole.
Najlepsze przepisy dyktuje przypadek. Nie miałam w domu sera, aby wykonać sernik wiec postanowiłam zaryzykować z jogurtem. Użyłam naturalnego, gęstego jogurtu, który w tym przepisie moim zdaniem sprawdza się lepiej niż ser. Spróbujcie sami – to ciasto jest niczym ptasie mleczko – jest fantastyczne!???

Ilość porcji8 porcji
Czas Przygotowania10 minutCzas pieczenia55 minutCałkowity czas1 godz. 30 minut

 200 g zwykłego jogurtu
 48 g oleju rzepakowego
 4 jajka
 40 g mąki pszennej BIO
 24 g mąki ziemniaczanej
 70 g cukru trzcinowego

1

Podgrzać piekarnik do temperatury 150 ° C. Na spód piekarnika włożyć żaroodporne naczynie z ciepłą wodą.

2

Dno formę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem.

3

Do miski przesiać mąkę pszenną wraz z ziemniaczaną.

4

W drugiej misce wymieszać jogurt wraz z olejem. Następnie dodawać po kolei żółtka (białka odłożyć do ubicia).

5

Połączyć zawartość obu misek i dobrze wymieszać aby masa była jednolita.

6

Białka ubić za pomocą miksera przez 1 minutę na najwyższych obrotach, następnie zmniejszyć prędkość i dodawać po łyżce cukru na minutę.

7

Ubitą pianę z białek dodać do masy jogurtowej w trzech turach pamiętając, aby ją delikatnie mieszać.

8

Ciasto przelać do przygotowanej formy, lekko poruszać aby równo się rozłożyło.

9

Włożyć do piekarnika na środkową półkę i piec przez 60 minut.

10

2 MEDOTY STUDZENIA: 1 - wyłączyć piekarnik i studzić ciasto przy zamkniętych drzwiczkach. 2- wyjąć ciasto z piekarnika i opuścić z wysokości 20-30 cm następnie, kiedy ciasto przestygnie zdjąć obręcz i studzić do góry nogami, tzn do ciasta przyłożyć kratkę do studzenia i gwałtownie odwrócić - pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

11

Ciasto schłodzić przez 2-3 godziny, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem udekorować świeżymi owocami.

Wartości odżywcze

Porcji 8


Ilość na porcję
Kalorie 164
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 8.7g14%
Cholesterol 83mg28%
Sód 49mg3%
Potas 103mg3%
Węglowodany 16.8g6%
Białko 4.9g10%

Wapń 58%
Żelazo 1%
Witamina D 8%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

 200 g zwykłego jogurtu
 48 g oleju rzepakowego
 4 jajka
 40 g mąki pszennej BIO
 24 g mąki ziemniaczanej
 70 g cukru trzcinowego

Przygotowanie

1

Podgrzać piekarnik do temperatury 150 ° C. Na spód piekarnika włożyć żaroodporne naczynie z ciepłą wodą.

2

Dno formę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem.

3

Do miski przesiać mąkę pszenną wraz z ziemniaczaną.

4

W drugiej misce wymieszać jogurt wraz z olejem. Następnie dodawać po kolei żółtka (białka odłożyć do ubicia).

5

Połączyć zawartość obu misek i dobrze wymieszać aby masa była jednolita.

6

Białka ubić za pomocą miksera przez 1 minutę na najwyższych obrotach, następnie zmniejszyć prędkość i dodawać po łyżce cukru na minutę.

7

Ubitą pianę z białek dodać do masy jogurtowej w trzech turach pamiętając, aby ją delikatnie mieszać.

8

Ciasto przelać do przygotowanej formy, lekko poruszać aby równo się rozłożyło.

9

Włożyć do piekarnika na środkową półkę i piec przez 60 minut.

10

2 MEDOTY STUDZENIA: 1 - wyłączyć piekarnik i studzić ciasto przy zamkniętych drzwiczkach. 2- wyjąć ciasto z piekarnika i opuścić z wysokości 20-30 cm następnie, kiedy ciasto przestygnie zdjąć obręcz i studzić do góry nogami, tzn do ciasta przyłożyć kratkę do studzenia i gwałtownie odwrócić - pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

11

Ciasto schłodzić przez 2-3 godziny, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem udekorować świeżymi owocami.

Sernik jogurtowy suflet

(Wyświetlono 17 733 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

81 komentarzy

  1. Dzodzasti 16 listopada 2018 o 09:48

    Poprzednio tez dobre pytanie, bo piekalam z naczyniem żaroodpornym w srodku na dolnej polce piekarnika (kiedy ciasto bylo ja wyzszej) a w przepisie nie jest to, az tak dokladnie opisane :p

    Odpowiedz
    1. Paulina 17 listopada 2018 o 09:42

      Dzisiaj mam zamiar robić te ciasto, postanowiłam że wyjme te naczynie z wodą z piekarnika gdy będę piec ciasto. Zobaczę może akurat wyjdzie…

      Odpowiedz
      1. admin 30 listopada 2018 o 17:23

        udało się????

        Odpowiedz
  2. Dzodzasti 16 listopada 2018 o 09:46

    Zrobilam wszystko jak z przepisu. W smaku rewelacja 🙂 ale wygladem przypominal zapadniety wulkan 😮 Rosl strasznie wielki w piekarniku, ponad blaszke o polowe i potem opadl do polowy blaszki i caly byl popekany. Co zrobilam zle? To kwestia pieczenia z termoobiegiem? Czy studzenia przy otwartych drzwiczkach? Czy moze jeszcze cos innego zrobilam zle (ilosc skladnikow taka sama) 😮

    Odpowiedz
    1. admin 30 listopada 2018 o 17:24

      polecam studzić przy zamkniętych drzwiczkach aby temperatura stopniowo opadała

      Odpowiedz
    2. Daria 4 grudnia 2019 o 16:05

      Droga Kingo, mam taki sam problem jak moja przedmówczyni 🙁 urósł pięknie, a przy studzeniu opadł mocno. Przepis i proporcje były w 100% takie jak u Ciebie. Studzilam przy zamkniętych drzwiczkach i w tym czasie niestety zrobił się 'wulkan’. Masz jakiś pomysł dlaczego tak się stało?

      Odpowiedz
      1. Kinga Paruzel 22 stycznia 2020 o 21:53

        ciasto na etapie wykładnia do blachy juz powinno być jak „”puszek” jeżeli jest przebite tzn białka sa zbyt ubite i źle wprowadzone w masę może powstać właśnie taki wulkan.

        Odpowiedz
  3. Paulina 16 listopada 2018 o 09:42

    Czy gdy będę dawać ciasto do piekarnika to mam wyjąć żaroodporne naczynie z „ciepłą wodą”?

    Odpowiedz
    1. admin 30 listopada 2018 o 17:25

      nie ono tam zostaje

      Odpowiedz
  4. Marta 11 listopada 2018 o 11:10

    Czesc?a czy sprawdzi się twaróg sernikowe taki z wiadereczka?

    Odpowiedz
    1. admin 30 listopada 2018 o 17:27

      tak 🙂

      Odpowiedz
  5. Liv 29 lipca 2018 o 16:47

    Kinga, czy mogłabym użyć jogurtu naturalnego zamiast greckiego ? Nie wyjdzie za kwaśny ? A jak tak to w jakich proporcjach ?
    Przy okazji pozdrawiam :*

    Odpowiedz
    1. admin 30 lipca 2018 o 15:23

      tak – spokojnie możesz użyć ale ważne aby był gęsty

      Odpowiedz
  6. Elka 13 lipca 2018 o 22:19

    No i klapa wyrósl pieknie ponad blache a w trakcie studzenia opadl robilam tak jak w przepisie????

    Odpowiedz
    1. admin 16 lipca 2018 o 20:01

      hmmm – przykro mi 🙁

      Odpowiedz
  7. Małgosia 1 czerwca 2018 o 17:18

    Kiniu, czy mogę robić z podwójnej porcji? A jesli tak ,
    To jaki czas pieczenia?

    Odpowiedz
    1. admin 1 czerwca 2018 o 20:22

      oczywiście możesz zrobić z podwójnej porcji ale wtedy wydłuż czas pieczenia o 30-40 minut

      Odpowiedz
  8. Ania 28 maja 2018 o 09:19

    Czy mąka pszenna BIO to jest to samo co mąka pszenna tortowa? ?

    Odpowiedz
    1. admin 1 czerwca 2018 o 20:32

      tak – ma mieć typ 550 najlepiej 🙂

      Odpowiedz
  9. Emka 26 marca 2018 o 22:59

    Czy mozna dac chia lub siemie lniane zamiast jajek? I w jakich proprcjach wtedy?

    Odpowiedz
    1. admin 29 marca 2018 o 17:35

      tak – 1 jajko = 1 łyzka siemienia lnianego lub chia wymieszana z 3 łyżkami wody

      Odpowiedz
  10. Malina 21 marca 2018 o 20:44

    Czy w przyadku studzenia w opcji 1 nalezy wyjac naczynie z woda czy nie ma to znaczenia?

    Odpowiedz
    1. admin 29 marca 2018 o 17:25

      nie ma to znaczenia – może zostać w piekarniku

      Odpowiedz
    2. Paulina 20 grudnia 2019 o 12:51

      Czy można na jogurcie kokosowym?
      I ile to jest 48 g oleju?

      Odpowiedz
      1. Kinga Paruzel 22 stycznia 2020 o 21:25

        48 g to 2 łyzki
        na jogurcie koksowym może nie wyjść gdyż jest za lekki

        Odpowiedz
  11. Kinga 19 marca 2018 o 17:39

    Droga Kingo, czy gęsty jogurt naturalny będzie dobrą opcją? Niezbyt lubię smak jogurtu greckiego 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 20 marca 2018 o 15:05

      Oczywiście gęsty jogurt Grecki będzie odpowiedni.

      Odpowiedz
  12. Mała 10 marca 2018 o 16:09

    Mogę uzyc mąki owsianej ?

    Odpowiedz
    1. admin 14 marca 2018 o 16:23

      tak ale połowę porcji

      Odpowiedz
  13. Marta 25 lutego 2018 o 14:14

    To jogurt grecki nie może być??

    Odpowiedz
    1. admin 25 lutego 2018 o 17:56

      może być

      Odpowiedz
  14. Maja 3 lutego 2018 o 16:39

    Kinga, czy mozna polac polewa czekoladowa. Wiem, ze nie wypada, ale w tych sernikach straaasznie przeszkadza zapach i smak jajek. Jestem wyczulona na jajka 😀 myslisz Kinga, ze nie wsiaknie polewa?

    Odpowiedz
    1. admin 25 lutego 2018 o 17:56

      można spokojnie polać polewą po wystudzeniu

      Odpowiedz
  15. Megipegi 27 stycznia 2018 o 13:21

    Gdybym chciala zrobic podwojna porcje w wiekszej blaszce to o ile powinnam wydluzyc czas pieczenia? Dziekuje za odpowiedz 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 1 lutego 2018 o 13:08

      wszystko zalezy od wielkości formy – wydłużyłabym do 90 minut

      Odpowiedz
      1. Ewa 9 marca 2018 o 14:54

        Czy przy robieniu 2 x większej porcji sprawdzać w między czasie patyczkiem czy zostawić na 90 min? Nie będzie za długo? Nie przypali się?

        Odpowiedz
        1. admin 14 marca 2018 o 16:23

          zostawić dłużej w piekarniku gdyby się przypalał nalezy przykryć go z góry folią aluminiową

          Odpowiedz
  16. Ola 14 grudnia 2017 o 18:17

    Czy sprawdzi się też mąka ryżowa. Myślę,też o zrobieniu na górę musu malinowego 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 15 grudnia 2017 o 16:27

      można spróbować – ciasto powinno wyjść jednak może lepiej użyć jej nieco mniej aby nie stało się kruche

      Odpowiedz
  17. Aga 3 grudnia 2017 o 17:22

    Zrobiłam dzisiaj z mąką kokosową i budyniem…wyszedł pyszny!Zapisuję w ulubionych:)

    Odpowiedz
    1. admin 3 grudnia 2017 o 17:40

      wspaniale 🙂 dziękuję :*

      Odpowiedz
  18. Ania 25 listopada 2017 o 06:18

    Kinguś czy przy pieczeniu w piekarniku z termoobiegiem pierwszy sposób studzenia też się sprawdzi?

    Odpowiedz
    1. admin 30 listopada 2017 o 23:33

      jak najbardziej – oczywiście jeżeli używasz termoobiegu zaniż temperaturę o 10C

      Odpowiedz
  19. Paulina 21 listopada 2017 o 10:22

    Ciacho przepyszne!
    Jednak wyszła ze mnie 'Ujowa Pani Domu’ i nie pomyślałam o wyborze foremki – po prostu przelałam masę do takiej, jaką miałam pod ręką. Ledwo zakryłam dno, musiałam rozsmarować szpatułką by wszystko zakryło. Co tam – myślę „Kinga pisze, że urośnie, to musi urosnąć” i ciach do piekarnika.
    Cóż, urosło, na cały 1cm. Potem chwila konsternacji – moja blacha miała 28cm zamiast 18cm czyli pole powierzchni prawie 2,5 raza większe niż być powinno.
    Ponieważ wyszło smaczne mimo rozmiaru moja mądra głowa myślała, myślała i wymyśliła – przekroiłam ciacho na pół, przesmarowałam jedną część mascarpone, położyłam na niej drugą część a na wierzch poukładałam maliny i borówki. Efekt przecudny i przesmaczny!
    Także przepis nadaje się nawet dla takich ofiar losu jak ja!
    Dzięki!

    Odpowiedz
  20. Paula 17 listopada 2017 o 08:04

    Kinga, co do studzenia, po upływie 60 min po prostu wyłączamy piekarnik i pozostawiamy tam ciasto mimo temperatury wewnątrz? Jak długo ciasto powinno tam pozostać? 🙂 Ostatnio robiłam, wyszedł pyszny, ale wizualnie odbiegał od Twojego 🙂 😀 Pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz
    1. admin 21 listopada 2017 o 00:53

      powinien tam pozostać do całkowitego wystudzenia i sernika i piekarnika

      Odpowiedz
    1. admin 2 listopada 2017 o 15:24

      Dziękuję za miłe słowa ? ps. proszę zwracać się do mnie po imieniu :*

      Odpowiedz
  21. Agata 31 października 2017 o 12:26

    A czy mogę użyć mąki orkiszowej typ 700? Chciałam zrobić sernik a zapomniałam kupić mąkę??,pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. admin 2 listopada 2017 o 15:24

      tak

      Odpowiedz
  22. Ira 31 października 2017 o 08:14

    Super przepis, bardzo lekki i przepyszny sernik ? ???.
    Kinga, uwielbiam twoje przepisy!!! Lubię piec ciasta i robić desery i zawsze, jak mam ochotę coś „wytworzyć” sięgam po twoją książkę z przepisami, albo szukam przepisów na twoim blogu. I zawsze się sprawdzają, zawsze są pyszne i mega smaczne, a w dodatku zdrowe. Dziękuję bardzo. ? Cieszę się, że „odkryłam” ciebie dla siebie.
    A jeszcze lubię twoje podejście do życia, do ludzi, do światu. Jesteś bardzo pozytywną i miłą osobą?

    Odpowiedz
    1. admin 2 listopada 2017 o 15:36

      aaaaa . IRA – KOCHAM CIĘ! Publikując ten przepis bardzo się bałam czy wyjdzie on innym. JEsteś dowodem że wychodzi – to dla mnie niesamowita radość.
      Dziękuję Ci za komentarz i za każde miłe słowo – nawet nie masz pojęcia jak ja się teraz cieszę!
      Kochana korzystaj ile się da – to wszystko dla Was :****
      Ps. którą metodą studziłaś sernik?

      Odpowiedz
      1. Ira 3 listopada 2017 o 22:25

        :))) Studzilam 1 metodą, wyszedł idealny, nie opadł. ?

        Odpowiedz
        1. admin 4 listopada 2017 o 23:11

          no właśnie – ja też preferuje tai sposób – cieszę się bardzo, że się udał gdyż niektórym nie wychodzi – widocznie nie postepują zgodnie z przepisem 🙂

          Odpowiedz
  23. Livia 30 października 2017 o 15:03

    Jakiego jogurtu najlepiej użyć? Jakiego stosujesz ? ?

    Odpowiedz
    1. admin 30 października 2017 o 20:42

      ja stosuje grecki o obniżonej zawartości tłuszczu

      Odpowiedz
  24. Aleksandra 30 października 2017 o 14:51

    Można olej rzepakowy zastąpić kokosowym lub oliwa z oliwek? 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 30 października 2017 o 20:52

      tak można w przypadku oleju kokosowego powinien być rozpuszczony

      Odpowiedz
  25. Justyna 28 października 2017 o 20:33

    Wypróbowane? teściowej smakowało ?

    Odpowiedz
  26. Patryk Jagodziński 27 października 2017 o 11:48

    Przepięknie to wygląda! Az chciałoby się zjeść. Jutro wezmę się za przygotowanie! Życzcie mi powodzenia 😀

    Odpowiedz
    1. admin 28 października 2017 o 15:28

      powodzenia 🙂

      Odpowiedz
  27. Ola 26 października 2017 o 15:42

    Zrobiłam przed chwilą. Zostawiłam w zamknięty piekarniku bo bałam się studzenia 2 opcji 😉
    Opadł, opdał o połowę 🙁 a był pięknie wyrośnięty ponad blaszkę :((((

    Odpowiedz
    1. admin 28 października 2017 o 15:29

      hmmmmmm – Olu nie mam pojęci co mogło pójść nie tak

      Odpowiedz
  28. Cannabis 26 października 2017 o 08:43

    Bardzo fajny delikatny ten sernik. Super smaczny na pewno taki przepis sobie wydrukuje i dodam do swojej książki.

    Odpowiedz
    1. admin 28 października 2017 o 15:31

      🙂

      Odpowiedz
  29. Estera 25 października 2017 o 20:13

    Kinga, jak to jest ubijaniem białek ze słodzikami? Czy wyjdzie takie puszyste z erytrolem zamiast cukru?

    Odpowiedz
    1. admin 28 października 2017 o 15:32

      z erytrolem się ubije jednak nie polecam ksylitolu

      Odpowiedz
  30. Ania 25 października 2017 o 17:27

    A można zastąpić mąkę – mąką kokosową a ziemniaczaną budyniem?

    Odpowiedz
    1. admin 25 października 2017 o 18:42

      Tak ale kokosowej proszę dodać 20g

      Odpowiedz
  31. Aneta 25 października 2017 o 16:14

    Czy zwykly jogurt moge zastapic sojowym? Mam silna alergie na mleko. Mieszkam w Norwegii i dostepne sa tu najrozniejsze bezmleczne produkty. Jogurt tez. Czy taki sie nada? A moze jogurt z owsa?

    Odpowiedz
    1. admin 25 października 2017 o 18:43

      Spokojnie można zastąpić jogurtem sojowym ?

      Odpowiedz
  32. Gosia 25 października 2017 o 15:11

    I można zrobić z jogurtu bez laktozy!!! Super! Dziś robię!

    Odpowiedz
    1. admin 25 października 2017 o 18:43

      Oczywiście

      Odpowiedz
  33. Paulina 25 października 2017 o 14:43

    Kinga, a myślisz, że zamiast cukru można by dodać namoczone i zmiksowane na puree suszone daktyle? Chciałabym podać też ciacho niemowlakowi 😉

    Odpowiedz
    1. admin 25 października 2017 o 18:44

      Można rak zrobić jednak dodaj o łyżeczkę więcej mąki

      Odpowiedz
  34. Paulina 25 października 2017 o 14:11

    Czy zamiast mąki pszennej sprawdziłaby się jaglana?

    Odpowiedz
    1. admin 25 października 2017 o 18:44

      Tak

      Odpowiedz
  35. Justyna 25 października 2017 o 13:17

    Czy można dać inna mąkę? Ja niestety nie mogę pszennej,zytniej i orkiszowej 🙁 . Dziękuję ! Pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. admin 25 października 2017 o 18:45

      Mąka jaglana, migdałowa lub połowa porcji czyli 20g mąki kokosowej

      Odpowiedz
      1. Justyna 25 października 2017 o 19:35

        Dziękuję bardzo ! Ja korzystam non stop z twoich przepisów, od twojego tortu amaretto zaczęłam przygodę z tortami! Każdy zachwycony ! A babkę cytrynowa- avokado to często robię do kawy 🙂 Pozdrawiam serdecznie !

        Odpowiedz
        1. admin 28 października 2017 o 15:33

          :*

          Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.