Sernik jogurtowy suflet

Szaleństwo! Delikatny, puszysty, aksamitny. ?Te synonimy najlepiej opisują to ciasto. Ciężko mi określić czy to bardziej sernik „bez sera” czy genialny suflet z jogurtu.?
Robiłam go nieraz, jednak bazą był serek – ten przepis znajdziecie na kanale #kuchnialidla pod nazwą sernik japoński.
Mój mąż uwielbia ten smak i konsystencje dlatego z okazji jego urodzin jogurto-sernik pojawił się na stole.
Najlepsze przepisy dyktuje przypadek. Nie miałam w domu sera, aby wykonać sernik wiec postanowiłam zaryzykować z jogurtem. Użyłam naturalnego, gęstego jogurtu, który w tym przepisie moim zdaniem sprawdza się lepiej niż ser. Spróbujcie sami – to ciasto jest niczym ptasie mleczko – jest fantastyczne!???

Ilość porcji8 porcji
Czas Przygotowania10 minutCzas pieczenia55 minutCałkowity czas1 godz. 30 minut

 200 g zwykłego jogurtu
 48 g oleju rzepakowego
 4 jajka
 40 g mąki pszennej BIO
 24 g mąki ziemniaczanej
 70 g cukru trzcinowego

1

Podgrzać piekarnik do temperatury 150 ° C. Na spód piekarnika włożyć żaroodporne naczynie z ciepłą wodą.

2

Dno formę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem.

3

Do miski przesiać mąkę pszenną wraz z ziemniaczaną.

4

W drugiej misce wymieszać jogurt wraz z olejem. Następnie dodawać po kolei żółtka (białka odłożyć do ubicia).

5

Połączyć zawartość obu misek i dobrze wymieszać aby masa była jednolita.

6

Białka ubić za pomocą miksera przez 1 minutę na najwyższych obrotach, następnie zmniejszyć prędkość i dodawać po łyżce cukru na minutę.

7

Ubitą pianę z białek dodać do masy jogurtowej w trzech turach pamiętając, aby ją delikatnie mieszać.

8

Ciasto przelać do przygotowanej formy, lekko poruszać aby równo się rozłożyło.

9

Włożyć do piekarnika na środkową półkę i piec przez 60 minut.

10

2 MEDOTY STUDZENIA: 1 - wyłączyć piekarnik i studzić ciasto przy zamkniętych drzwiczkach. 2- wyjąć ciasto z piekarnika i opuścić z wysokości 20-30 cm następnie, kiedy ciasto przestygnie zdjąć obręcz i studzić do góry nogami, tzn do ciasta przyłożyć kratkę do studzenia i gwałtownie odwrócić - pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

11

Ciasto schłodzić przez 2-3 godziny, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem udekorować świeżymi owocami.

Wartości odżywcze

8 porcji

Serving size


Amount per serving
Kalorie164
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 8.7g12%
Cholesterol 83mg28%
Sód 49mg3%
Węglowodany 16.8g7%
Białko 4.9g

Wapń 58mg5%
Żelazo 1mg6%
Potas 103mg3%
Witamina D 8mcg40%

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 200 g zwykłego jogurtu
 48 g oleju rzepakowego
 4 jajka
 40 g mąki pszennej BIO
 24 g mąki ziemniaczanej
 70 g cukru trzcinowego

Przygotowanie

1

Podgrzać piekarnik do temperatury 150 ° C. Na spód piekarnika włożyć żaroodporne naczynie z ciepłą wodą.

2

Dno formę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem.

3

Do miski przesiać mąkę pszenną wraz z ziemniaczaną.

4

W drugiej misce wymieszać jogurt wraz z olejem. Następnie dodawać po kolei żółtka (białka odłożyć do ubicia).

5

Połączyć zawartość obu misek i dobrze wymieszać aby masa była jednolita.

6

Białka ubić za pomocą miksera przez 1 minutę na najwyższych obrotach, następnie zmniejszyć prędkość i dodawać po łyżce cukru na minutę.

7

Ubitą pianę z białek dodać do masy jogurtowej w trzech turach pamiętając, aby ją delikatnie mieszać.

8

Ciasto przelać do przygotowanej formy, lekko poruszać aby równo się rozłożyło.

9

Włożyć do piekarnika na środkową półkę i piec przez 60 minut.

10

2 MEDOTY STUDZENIA: 1 - wyłączyć piekarnik i studzić ciasto przy zamkniętych drzwiczkach. 2- wyjąć ciasto z piekarnika i opuścić z wysokości 20-30 cm następnie, kiedy ciasto przestygnie zdjąć obręcz i studzić do góry nogami, tzn do ciasta przyłożyć kratkę do studzenia i gwałtownie odwrócić - pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

11

Ciasto schłodzić przez 2-3 godziny, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem udekorować świeżymi owocami.

Notes

Sernik jogurtowy suflet

(Wyświetlono 18 143 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)