Szaleństwo! Delikatny, puszysty, aksamitny. ?Te synonimy najlepiej opisują to ciasto. Ciężko mi określić czy to bardziej sernik „bez sera” czy genialny suflet z jogurtu.?
Robiłam go nieraz, jednak bazą był serek – ten przepis znajdziecie na kanale #kuchnialidla pod nazwą sernik japoński.
Mój mąż uwielbia ten smak i konsystencje dlatego z okazji jego urodzin jogurto-sernik pojawił się na stole.
Najlepsze przepisy dyktuje przypadek. Nie miałam w domu sera, aby wykonać sernik wiec postanowiłam zaryzykować z jogurtem. Użyłam naturalnego, gęstego jogurtu, który w tym przepisie moim zdaniem sprawdza się lepiej niż ser. Spróbujcie sami – to ciasto jest niczym ptasie mleczko – jest fantastyczne!???
Podgrzać piekarnik do temperatury 150 ° C. Na spód piekarnika włożyć żaroodporne naczynie z ciepłą wodą.
Dno formę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem.
Do miski przesiać mąkę pszenną wraz z ziemniaczaną.
W drugiej misce wymieszać jogurt wraz z olejem. Następnie dodawać po kolei żółtka (białka odłożyć do ubicia).
Połączyć zawartość obu misek i dobrze wymieszać aby masa była jednolita.
Białka ubić za pomocą miksera przez 1 minutę na najwyższych obrotach, następnie zmniejszyć prędkość i dodawać po łyżce cukru na minutę.
Ubitą pianę z białek dodać do masy jogurtowej w trzech turach pamiętając, aby ją delikatnie mieszać.
Ciasto przelać do przygotowanej formy, lekko poruszać aby równo się rozłożyło.
Włożyć do piekarnika na środkową półkę i piec przez 60 minut.
2 MEDOTY STUDZENIA: 1 - wyłączyć piekarnik i studzić ciasto przy zamkniętych drzwiczkach. 2- wyjąć ciasto z piekarnika i opuścić z wysokości 20-30 cm następnie, kiedy ciasto przestygnie zdjąć obręcz i studzić do góry nogami, tzn do ciasta przyłożyć kratkę do studzenia i gwałtownie odwrócić - pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Ciasto schłodzić przez 2-3 godziny, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem udekorować świeżymi owocami.
8 porcji
- Amount per serving
- Kalorie164
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 8.7g12%
- Cholesterol 83mg28%
- Sód 49mg3%
- Węglowodany 16.8g7%
- Białko 4.9g
- Wapń 58mg5%
- Żelazo 1mg6%
- Potas 103mg3%
- Witamina D 8mcg40%
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Przygotowanie
Podgrzać piekarnik do temperatury 150 ° C. Na spód piekarnika włożyć żaroodporne naczynie z ciepłą wodą.
Dno formę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem.
Do miski przesiać mąkę pszenną wraz z ziemniaczaną.
W drugiej misce wymieszać jogurt wraz z olejem. Następnie dodawać po kolei żółtka (białka odłożyć do ubicia).
Połączyć zawartość obu misek i dobrze wymieszać aby masa była jednolita.
Białka ubić za pomocą miksera przez 1 minutę na najwyższych obrotach, następnie zmniejszyć prędkość i dodawać po łyżce cukru na minutę.
Ubitą pianę z białek dodać do masy jogurtowej w trzech turach pamiętając, aby ją delikatnie mieszać.
Ciasto przelać do przygotowanej formy, lekko poruszać aby równo się rozłożyło.
Włożyć do piekarnika na środkową półkę i piec przez 60 minut.
2 MEDOTY STUDZENIA: 1 - wyłączyć piekarnik i studzić ciasto przy zamkniętych drzwiczkach. 2- wyjąć ciasto z piekarnika i opuścić z wysokości 20-30 cm następnie, kiedy ciasto przestygnie zdjąć obręcz i studzić do góry nogami, tzn do ciasta przyłożyć kratkę do studzenia i gwałtownie odwrócić - pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Ciasto schłodzić przez 2-3 godziny, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem udekorować świeżymi owocami.