Wszystko co dobre najlepiej jak przychodzi do nas szybko i jest łatwo dostępne. Taki jest dzisiejszy przepis na fit batony bez pieczenia. Tylko 5 zwykłych składników, 5 minut pracy i nieskończona przyjemność. Sycące, słodkie i niezastąpione. Zawsze wiedziałam, że Fit słodycze podbiją Świat. Gwarantuję Wam, że nie spojrzycie już w stronę klasycznych czekoladowych batoników. Moja wersja jest miękka i ciągnąca niczym czekoladowa krówka. Coś czuję, że i ten przepis skradnie Wasze serca. ❤️
Olej kokosowy wraz z kakao rozpuścić w rondelku na małym ogniu.
Dodać syrop klonowy oraz szczyptę soli - całość wymieszać.
Zdjęć z ognia dodać żyto ekspadowane i ponownie wymieszać tak aby czekoladowa masa pokryła każde ziarno.
Przełożyć do silikonowych foremek lub na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Udekorować wiórkami kokosowymi (można pominąć) i schłodzić.
kakao można zastąpić karobem lub surowym kakako
olej kokosowy - można zastąpić masłem - ale wtedy już nie będą takie fit 🙂
syrop klonowy można zastąpić miodem lub syropem z agawy czy cukrem trzcinowym
żyto ekspandowane można zastąpić innym ziarnem "dmuchanym" preparowanym tj. ryżem, kaszą jaglaną, amarantusem lub po prostu płatkami owsianymi
Porcji 6
Składniki
Przygotowanie
Olej kokosowy wraz z kakao rozpuścić w rondelku na małym ogniu.
Dodać syrop klonowy oraz szczyptę soli - całość wymieszać.
Zdjęć z ognia dodać żyto ekspadowane i ponownie wymieszać tak aby czekoladowa masa pokryła każde ziarno.
Przełożyć do silikonowych foremek lub na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Udekorować wiórkami kokosowymi (można pominąć) i schłodzić.
kakao można zastąpić karobem lub surowym kakako
olej kokosowy - można zastąpić masłem - ale wtedy już nie będą takie fit 🙂
syrop klonowy można zastąpić miodem lub syropem z agawy czy cukrem trzcinowym
żyto ekspandowane można zastąpić innym ziarnem "dmuchanym" preparowanym tj. ryżem, kaszą jaglaną, amarantusem lub po prostu płatkami owsianymi
Baaardzo smaczne! Z powodzeniem zastepuje sklepowe słodycze bez uszczerbku na smaku. Z dodatkami też można poszaleć. Dzięki za przepis!
Kinga, zrobione. Przeeeepyyyyszne ?
Najbardziej zaskoczyło mnie to, że jest aż tak smacznie, względem użytych składników. Ja zamiast 1 szklanki jednego, konkretnego produktu, dodałam 1/2 szklanki płatków owsianych górskich i 1/2 szklanki amarantusu.
Dziękuję, jest smacznie ?
Witam czym można zastąpić żyto?
Czy te pół szklanki kakao ma być w formie płynnej, takie do picia? Przepraszam za być może głupie pytanie, ale dodałam karob i nie wyszło. Zamiast masy uzyskałam produkt sypki ? za mało oleju?
kakao ma być w formie sypkiej. Jeżeli masa jest za sucha należy dodać olej
Kingo, jeśli chciałabym dodać do ciastek ryż bądź kaszę, czy mam je wcześniej ugotować?
tak 🙂
Kingo 🙂 te batoniki są po prostu przepyszne 🙂 delikatne, smakowite i lekkie. Ja dodaję jeszcze posiekane orzechy dla mojego Ukochanego 🙂
Czekam jeszcze na desery z masłem orzechowym :-):-):-) pozdrawiam serdecznie
Aga już wkrótce mnóstwo świątecznych inspiracji z masłem orzechowym w roli głównej 🙂
Batoniki są przepyszne i takie leciutkie. Uwielbiam Twoje fit słodkości. Gdy mam ochote na cos slodkiego zawsze znajduje inspiracje u Ciebie. Batoniki przygotowałam z amarantusa.
Pierwszą razą 😉 jak je robiłam to wymieszałam karob z kakao i dałam amarantus ekspandowany oraz miód. Wyszły pycha. Za drugim razem chciałam być superfit 😉 i zamiast oleju kokosowego dałam mus kokosowy (najczęściej to wyżeram go łyżeczką). I zonk bo to się nie rozpuszcza (prędzej spalisz :P) i musiałam ratować sytuację dodatkiem masła orzechowego. I wiesz co? Nadal są pyszne 🙂 I będę je robić dalej bo są ultraszybkie w przygotowaniu. I chyba zostawię to masło orzechowe z uwagi na trenującego mężczyznę w domu 😉
Piękne zdjęcia, bardzo smakowicie batony wyglądają 🙂
bardzo dziękuję za miłe słowa 🙂
Kingo!!!!!!!!! Batony najlepsze na świecie! Są zdrowe ale też baaaardzo smaczne, bardzo! Dziękujemy…. ja, mój mąż i 4 letnia córka! Moja córeczka jest nimi zachwycona??❤️????
Karolino bardzo dziękuję za wypróbowanie i za miłe słowa 🙂
Mniam! Chętnie spróbowałabym jedno z nich 🙂 Wyglądają przepysznie. Muszę wypróbować przepis. Uwielbiam takie fit batony, które są pyszne ale też zdrowe 🙂
jakie piękne walentynki! szkoda, że nie znalazłam tego przepisu wcześniej
Pół szklanki oleju kokosowego w postaci płynnej ?
w postaci stałej w przygotowaniu piszę w punkcie 1.Olej kokosowy wraz z kakao rozpuścić w rondelku na małym ogniu.
Czy jeśli chciałabym batoniki zrobić w kształcie serduszek to lepiej umieścić od razu w silikonowych formach (do muffinek) czy można wyłożyć na blaszkę do stwardnienia, a później powycinać foremką do ciastek? Nie będzie zbyt twarde?
lepiej od razu w silikonowych foremkach w kształcie
Przepis wypróbowałam. Zamieniłam tylko kakao na karob. Dla mnie pycha!
🙂 dziękuję
Jest Pani absolutnie genialna, przepisy są pyszne a szczególni dla osób ktòre nie mogą żyć bez słodyczy a dbają o sylwetkę. Wypròbuje wszytskie fit słodkości! Pozdrawiam
Kinga te batony są rewelacyjne, gorąco polecam ?
super! dziękuję za komentarz 🙂
A czym Mozna zastapic zyto? Mam Tylko amarantus …
spokojnie może być amarantus
Witam! Czy syrop klonowy można zastąpić miodem?
Tak, Kinga umieściła taką informację w opisie 🙂