A poniżej dania które prezentowałam:
Filet z karpia (bez skóry) poszatkować lub zmielić.
Rybę połączyć z 1 łyżką soku z grejpfruta, 1 ząbkiem czosnku, skórką z cytryny, 1 ½ łyżeczki czarnego sezamu, jajkiem, mąką, odrobiną pieprzu i soli, chili - wszystko wymieszać.
Kotleciki smażyć na rozgrzanej patelni, aż się zarumienią. W międzyczasie przygotować plastry grejpfruta o grubości 2 cm każdy.
W piekarniku podgrzać grejpfruta w temp. 180 stopni C w opcji grill przez ok. 15 minut.
Do oleju, dodać cytrynę, cukier, posiekaną kolendrę, sól, pieprz - wymieszać z kiełkami rzodkiewki.
Na talerzu wyłożyć grejpfruta, na nim umiejscowić pulpeta, na około polać sosem winegret.
Składniki
Przygotowanie
Filet z karpia (bez skóry) poszatkować lub zmielić.
Rybę połączyć z 1 łyżką soku z grejpfruta, 1 ząbkiem czosnku, skórką z cytryny, 1 ½ łyżeczki czarnego sezamu, jajkiem, mąką, odrobiną pieprzu i soli, chili - wszystko wymieszać.
Kotleciki smażyć na rozgrzanej patelni, aż się zarumienią. W międzyczasie przygotować plastry grejpfruta o grubości 2 cm każdy.
W piekarniku podgrzać grejpfruta w temp. 180 stopni C w opcji grill przez ok. 15 minut.
Do oleju, dodać cytrynę, cukier, posiekaną kolendrę, sól, pieprz - wymieszać z kiełkami rzodkiewki.
Na talerzu wyłożyć grejpfruta, na nim umiejscowić pulpeta, na około polać sosem winegret.
Wszystkie składniki musimy szybko ze sobą zagnieść.
Całą masę wkładamy do tartaletki i odstawiamy do lodówki na 15-20 min.
Piekarnik nastawiamy na 220 C. Pieczemy 15-20 minut.
Studzimy i dekorujemy 100 ml ganach oraz owocami.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Następnie dodajemy do niej 50 ml śmietanki, skórkę pomarańczową i ziarenka wanilii i studzimy.
Wystudzoną czekoladę przelewamy do miski gdzie znajduje się 300 ml śmietany 36% i całość energicznie mieszamy.
Do kokilki wlewamy 100g serka mascarpone wymieszanego z 50g czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej.
Zalewamy go ok.25 ml przygotowanej wcześnie ganach i dekorujemy listkiem melisy.
Składniki
Przygotowanie
Wszystkie składniki musimy szybko ze sobą zagnieść.
Całą masę wkładamy do tartaletki i odstawiamy do lodówki na 15-20 min.
Piekarnik nastawiamy na 220 C. Pieczemy 15-20 minut.
Studzimy i dekorujemy 100 ml ganach oraz owocami.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Następnie dodajemy do niej 50 ml śmietanki, skórkę pomarańczową i ziarenka wanilii i studzimy.
Wystudzoną czekoladę przelewamy do miski gdzie znajduje się 300 ml śmietany 36% i całość energicznie mieszamy.
Do kokilki wlewamy 100g serka mascarpone wymieszanego z 50g czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej.
Zalewamy go ok.25 ml przygotowanej wcześnie ganach i dekorujemy listkiem melisy.
Smacznego:)
zdjęcia pochodzą z oficjalnej strony programu MasterChef http://masterchef.tvn.pl/zdjecia/ i wykonał je Fot. TVN/Bartosz Siedlik