Przepis który dzisiaj Wam przedstawię to wariacja na temat klasycznego – puszystego japońskiego sernika. Oczywiście w najbliższym czasie postaram się przygotować oryginał. Lekki sernik czekoladowy – jest puszysty za sprawą mocno ubitych białek – tak jak do bezy. Smakuje jak serowa, czekoladowa pianka – będziecie zaskoczeni. Oczywiście moją wersję możecie mocno odchudzić wystarczy użyć twarogu chudego, cukru trzcinowego i oleju kokosowego. Jeżeli nie macie czasu spód można pominąć.
Ostatnio bardzo zasłodziło się na moim blogu. Także fanom wytrawnych smaków – obiecuję już wkrótce prawdziwą „słoną” rewolucję! A tym czasem częstujcie się przepisem.
Dno foremki o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (uwaga! tylko dno - boków niczym nie smarujemy i nie wykładamy!). Nastawić piekarnik na temperaturę 200 º C z funkcją grzania góra- dół
Przesianą mąkę wraz z cukrem dobrze wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę masło, lodowatą wodę i szybko zarobić na gładkie ciasto.
Ciastem wyłożyć dno foremki i włożyć do piekarnika na 10 minut aby podpiec spód.
Mascarpone połączyć z żółtkami, mlekiem, roztopionym masłem, mąką ziemniaczaną i kakao. Ma powstać gładka jednolita masa.
Za pomocą miksera ubić białka na sztywno,zmniejszyć obroty i wsypywać po łyżce cukru na minutę. Ma powstać gładka, sztywna masa.
Do masy czekoladowej przełożyć 1/3 ubitych białek i delikatnie wymieszać (to bardzo ważne aby od tego momentu delikatnie obchodzić się z ciastem). Kiedy masa będzie miała jednolity kolor ponownie dodać 1/3 ubitych białek i delikatnie połączyć z resztą. Na koniec dodać pozostałe - ubite białka i ruchami od dołu do góry delikatnie wymieszać z masą.
Gotową masę przelać na podpieczony spód i piec w piekarniku 70 minut w temperaturze 160 º C z funkcją grzania góra- dół w kąpieli wodnej (na dno piekarnika wkładamy blaszkę z wodą).
Ciasto wystudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie włożyć do lodówki na co najmniej 4 godziny - najlepiej na całą noc
Porcji 10
Składniki
Przygotowanie
Dno foremki o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (uwaga! tylko dno - boków niczym nie smarujemy i nie wykładamy!). Nastawić piekarnik na temperaturę 200 º C z funkcją grzania góra- dół
Przesianą mąkę wraz z cukrem dobrze wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę masło, lodowatą wodę i szybko zarobić na gładkie ciasto.
Ciastem wyłożyć dno foremki i włożyć do piekarnika na 10 minut aby podpiec spód.
Mascarpone połączyć z żółtkami, mlekiem, roztopionym masłem, mąką ziemniaczaną i kakao. Ma powstać gładka jednolita masa.
Za pomocą miksera ubić białka na sztywno,zmniejszyć obroty i wsypywać po łyżce cukru na minutę. Ma powstać gładka, sztywna masa.
Do masy czekoladowej przełożyć 1/3 ubitych białek i delikatnie wymieszać (to bardzo ważne aby od tego momentu delikatnie obchodzić się z ciastem). Kiedy masa będzie miała jednolity kolor ponownie dodać 1/3 ubitych białek i delikatnie połączyć z resztą. Na koniec dodać pozostałe - ubite białka i ruchami od dołu do góry delikatnie wymieszać z masą.
Gotową masę przelać na podpieczony spód i piec w piekarniku 70 minut w temperaturze 160 º C z funkcją grzania góra- dół w kąpieli wodnej (na dno piekarnika wkładamy blaszkę z wodą).
Ciasto wystudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie włożyć do lodówki na co najmniej 4 godziny - najlepiej na całą noc
czym mogę zastąpić mąkę pszenną,
połową porcji maki owsianej
Co to jest woda lodowa? Gdzie ja dostać?
już poprawiłam – chodziło mi o wodę lodowatą czyli bardzo zimną 🙂
Dzięki za odpowiedź. Dziś będę robić ciasto. ? Pozdrawiam
Czy ciasto się uda jeśli cukier zastąpimy ksylitolem? Ewentualnie jakiś inny słodzik, chcę zrobić ten sernik dla cukrzyka 🙂
Niestety nie – ksylitol nie lubi się z białkami
Jeszcze jedno czy szklanka ma u ciebie 250ml ? Dziekuje
tak dokładnie 🙂 szklanka u mnie to 250 ml
W jakich temperaturach moge piec w piecyku gazowym bez funkcji gora dol ?
Ustaw taka temperaturę jak podana w przepisie.
Witam. Ile ma być cukru w masie? Bo widzę tylko 'g cukru’.
Z góry dziękuję!
już dopisałam – wkradł się błąd
Jutro zmierzę się z tym sernikiem…, wygląda mega apetycznie 🙂
koniecznie daj znać jak Ci się udało i czy smakowało?
Wyglądem jest , jak bajka ….jeszcze 2 godziny i do podwieczorku będziemy go smakować:).https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1125188397537991&set=pcb.1125188510871313&type=3&theater
aaaaaaaaaaaa super! koniecznie daj znać jak Wam smakuje!
Czy jeżeli przed pieczeniem na wierzchu ułoże śliwki to sernik wyjdzie dobry?
tak