Czas! Ostatnio minuty uciekają mi jak ziarenka ryżu przez dziurawe sito. Tyle się dzieję, że ostatnie tygodnie spędzam przemierzając kilometry, pakując i rozpakowując walizki. Szukam chwili na głęboki wdech, a kiedy już ją znajduję goszczę się w niej i rozkoszuje luksusem. Uwielbiam moją pracę i to co jest jej efektem. Nie czuję zmęczenia kiedy wchodzę do kuchni, wtedy dopiero odżywam.
Tańczę wśród zapachów, śpiewam choć nie potrafię, jestem szczęśliwa. Dziś przepis dla wszystkich tych, którym czas płata podobne figle. Wejdźcie do kuchni i zabawcie się z nim zobaczycie jak powstaje smak idealny. Pulled pork czyli wieprzowina wolno pieczona ona uczy cierpliwości ale daje też niesamowitą wolność. Znajdziecie chwilę czasu na coś tak fantastycznego?
Smacznego 🙂
Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić w rondlu na rozgrzanym olejem. Po 4 minutach dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze minutę. Na koniec dodać wszystkie pozostałe składniki pomijając wieprzowinę. Całość dobrze wymieszać. Gotować na małym ogniu około 30 minut aż sos się zredukuje. Po tym czasie zdjąćgo z ognia i wystudzić.
Umytą i osuszoną łopatkę zanurzyć w wystudzonym sosie (marynacie) i włożyć do lodówki na minimum 4 godziny a najlepiej na całą noc.
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C. * Włożyć do niego mięso w brytfance przykrytej folią aluminiową bądź pasującą do niej pokrywką. Zmniejszyć temperaturę do 140 º C i piec całość około 5 godzin.
Wersja ekspresowa: należy zostawić temperaturę 180 º C i piec mięso przez 2 ½ godziny.
Wieprzowinę należy szarpać na włókna za pomocą widelca i podawać np. w bułkach drożdżowych z dodatkiem świeżej sałatki, na plackach kukurydzianych lub w towarzystwie ryżu. Ja często podaję ja również z bagietką.
0 porcji
Składniki
Przygotowanie
Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić w rondlu na rozgrzanym olejem. Po 4 minutach dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze minutę. Na koniec dodać wszystkie pozostałe składniki pomijając wieprzowinę. Całość dobrze wymieszać. Gotować na małym ogniu około 30 minut aż sos się zredukuje. Po tym czasie zdjąćgo z ognia i wystudzić.
Umytą i osuszoną łopatkę zanurzyć w wystudzonym sosie (marynacie) i włożyć do lodówki na minimum 4 godziny a najlepiej na całą noc.
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C. * Włożyć do niego mięso w brytfance przykrytej folią aluminiową bądź pasującą do niej pokrywką. Zmniejszyć temperaturę do 140 º C i piec całość około 5 godzin.
Wersja ekspresowa: należy zostawić temperaturę 180 º C i piec mięso przez 2 ½ godziny.
Wieprzowinę należy szarpać na włókna za pomocą widelca i podawać np. w bułkach drożdżowych z dodatkiem świeżej sałatki, na plackach kukurydzianych lub w towarzystwie ryżu. Ja często podaję ja również z bagietką.