Genialne przepisy są proste i nafaszerowane zdrowiem. Dziś dla Was mega szybki baton z bakaliami. Czekoladowy cud. Kilka składników, które połączone ze sobą tworzą coś co polubi każdy. Użyłam do niego migdałów, pestek dyni i słonecznika oraz żurawiny. Ty możesz stworzyć swoją mieszankę wykorzystując suszone śliwki, orzechy włoskie, nasiona chia lub len. Ja dodałam szczyptę soli aby podkreślić smak. Ty możesz stworzyć coś absolutnie fantastycznego z cynamonem, kardamonem czy wanilią. Baza jest stała: olej kokosowy, kakao i syrop klonowy, a reszta to pełna dowolność. Kolejne batony idealne! Kolejny przepis o którym musi usłyszeć świat 🙂
Migdały, słonecznik, pestki dyni i suszoną żurawinę włożyć do miski.
W rondelku rozpuścić olej kokosowy na małym ogniu.
Dodać kakao, syrop klonowy i sól. Wymieszać.
Masę czekoladową przelać do bakalii i wymieszać.
Całość przełożyć do pojemnika wyłożonego folią spożywczą i włożyć do lodówki, aż stwardnieje.
Pokroić w dowolne kawałki, przechowywać w lodówce.
Porcji 6
Składniki
Przygotowanie
Migdały, słonecznik, pestki dyni i suszoną żurawinę włożyć do miski.
W rondelku rozpuścić olej kokosowy na małym ogniu.
Dodać kakao, syrop klonowy i sól. Wymieszać.
Masę czekoladową przelać do bakalii i wymieszać.
Całość przełożyć do pojemnika wyłożonego folią spożywczą i włożyć do lodówki, aż stwardnieje.
Pokroić w dowolne kawałki, przechowywać w lodówce.
Zrobiłam, bardzo smaczne i pożywne 🙂 podpiekłam na suchej patelni migdały, pestki dynii i słonecznika – moim zdaniem ziarna mają wtedy lepszy smak. Dodałam też odrobinę siemienia lnianego w ziarnach – dodatkowe zdrowe kalorie 🙂
Czy zurawine można zastąpić daktylami? Jeśli tak to czy dodawać slodzidlo?
oczywiście że można zastąpić jednak ja pominęłabym dodatkowe słodzenie
Kinga, co zrobiłam źle? Moich batonów nie da się ładnie pokroić, kruszą się potwornie. Czy zbyt duża/mała ilość oleju może dać taki efekt? Nie mam zbyt precyzyjnego oka jeśli chodzi o miary i wagi, więc moje 1/4 szklanki mogło nie być idealne.
Pozdrawiam
dokładnie tak 🙁 kochana nie zniechęcaj się – te batony są pyszne – spróbuj jeszcze raz :*
a ile takie cudo ma kcal ?
Do naczynia o jakich wymiarach przelewasz gotowa mase Kinga?
do blaszki o średnicy 12 cm
Dziekuje ☺
Batony FAN-TAS-TYCZ-NE!!!?❤
bardzo się cieszę 🙂 dziękuję :*
Hej! Wyglądają imponująco 🙂 pych! Uwielbiam <3 zdrowe odżywianie 🙂 Polecam Ci bloga z którym najczęściej gotuje.
Eksperyment udany. Kawałek właśnie zniknął w ustach mojego uroczego 4-latka☺
ufffff cudownie! dziękuję :*
Nie miałem po ręką syropu klonowego dodałam miód. Dodatkowo rozdrobniłam troszku składniki w thermomiksie. Właśnie czekam na wynik eksperymentu…
Czy syrop klonowy można zastąpić miodem?
tak
olej virgin, czy rafinowany?
Virgin
Czy mogę zastąpić syrop klonowy syropem z agawy? ??
Pewnie możesz bo konsystencja ta sama ale po co? Syrop z agawy, wbrew powszechnym opiniom jest bardzo niezdrowy. Jedynym jego plusem jest niższy IG względem syropu klonowego. Ale cechę mają też syntetyczne slodziki które szkodzą organizmowi tak samo. Pzdr.
Dokładnie! Są syropy z agawy, oryginalne z upraw ekologicznych i wtedy użycie ich ma sens?
Tak
Trzeba kupować całe migdały czy mogą być płatki ? Bo nie wiem czy będie to wszystko proporcjonalne.
Pozdrawiam ! 🙂
Można użyć płatków jednak należy ich dodać nieco więcej
można zastąpić olej kokosowy innym? Jeśli tak to jakim najlepiej? 🙂
Niestety nie można innym olejem chyba że po prostu gorzka czekoladę wymieszać się z 2 łyżkami oleju rzepakowego tlocznego na zimno ze szczypta soli i stropem klonowym i taką mieszanką zaleje bakalie