Tak jak w poprzednim poście pisałam organizowałam dla siostry wieczór panieński. Przygotowanie do takiej imprezy pozwoliło mi się również wyżyć kulinarnie i tak zrealizował kilka przepisów z mojej zakładki zatytułowanej „musy”:) – umieszczam tu wszystkie ciekawe pomysły na dania i wypieki innych blogerów które koniecznie „muszę” wypróbować.
I tak na tej liście znalazło się ciasto o nazwie Śmietanowiec:) – zaciekawiło mnie składnikiem kwaśnej śmietany. Muszę przyznać, że jestem tym wypiekiem zachwycona. jest bardzo łatwe w przygotowaniu, pięknie wygląda i smakuje …………. hmmmmmmmm….. Jest niezwykle delikatne, mi osobiście smakuję jak aksamitny delikatny sernik. Naprawdę warto spróbować zrobić jest przepyszne. Korzystałam z przepisu zamieszczonym na tym blogu z małymi własnymi modyfikacjami i cytuję za autorem.
Smacznego!
Z podanych powyżej składników zagnieść kruche ciasto i wstawić do lodówki na 30-40 minut.
Po tym czasie odkroić 2/3 ciasta i zetrzeć na wysmarowaną blaszkę. Lekko ugnieść. Przygotować masę.
Piekarnik nagrzać do 170C .
Białka ubić na sztywno ze szklanką cukru. Wsypać 2 budynie (bez cukru) i zmiksować. Stopniowo wlewać po 1 śmietanie i delikatnie mieszać łyżką . Masa jest gęsta. Wylać ją na wyłożone ciasto, wyłożyć owoce.
Na koniec zetrzeć pozostałe ciasto.Piec 45-50 minut w temp. 170-175C.
Porcji 1
Składniki
Przygotowanie
Z podanych powyżej składników zagnieść kruche ciasto i wstawić do lodówki na 30-40 minut.
Po tym czasie odkroić 2/3 ciasta i zetrzeć na wysmarowaną blaszkę. Lekko ugnieść. Przygotować masę.
Piekarnik nagrzać do 170C .
Białka ubić na sztywno ze szklanką cukru. Wsypać 2 budynie (bez cukru) i zmiksować. Stopniowo wlewać po 1 śmietanie i delikatnie mieszać łyżką . Masa jest gęsta. Wylać ją na wyłożone ciasto, wyłożyć owoce.
Na koniec zetrzeć pozostałe ciasto.Piec 45-50 minut w temp. 170-175C.