Śmietanowiec – ciasto I panieńskie:)

Tak jak w poprzednim poście pisałam organizowałam dla siostry wieczór panieński. Przygotowanie do takiej imprezy pozwoliło mi się również wyżyć kulinarnie i tak zrealizował kilka przepisów z mojej zakładki zatytułowanej „musy”:) – umieszczam tu wszystkie ciekawe pomysły na dania i wypieki innych blogerów które koniecznie „muszę” wypróbować.
I tak na tej liście znalazło się ciasto o nazwie Śmietanowiec:) – zaciekawiło mnie składnikiem kwaśnej śmietany. Muszę przyznać, że jestem tym wypiekiem zachwycona. jest bardzo łatwe w przygotowaniu, pięknie wygląda i smakuje …………. hmmmmmmmm….. Jest niezwykle delikatne, mi osobiście smakuję jak aksamitny delikatny sernik. Naprawdę warto spróbować zrobić jest przepyszne. Korzystałam z przepisu zamieszczonym na tym blogu z małymi własnymi modyfikacjami i cytuję za autorem.

Smacznego!

Ilość porcji1 porcja

Ciasto (tortownica 30cm)
 2,50 szklanki mąki
 0,50 szklanka kakao
 0,50 szklanka cukru (dałabym ciut więcej)
 1 cukier wanilinowy
 6 żółtek
 1 margaryna
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
 6 białek
 1 szklanka cukru (dałabym ciut więcej)
 3 śmietany 18% po 400 ml
 2 budynie waniliowe
 1 puszka brzoskwiń lub ananasów (pokrojonych na drobne kawałki)

Ciasto
1

Z podanych powyżej składników zagnieść kruche ciasto i wstawić do lodówki na 30-40 minut.

2

Po tym czasie odkroić 2/3 ciasta i zetrzeć na wysmarowaną blaszkę. Lekko ugnieść. Przygotować masę.

Masa
3

Piekarnik nagrzać do 170C .

4

Białka ubić na sztywno ze szklanką cukru. Wsypać 2 budynie (bez cukru) i zmiksować. Stopniowo wlewać po 1 śmietanie i delikatnie mieszać łyżką . Masa jest gęsta. Wylać ją na wyłożone ciasto, wyłożyć owoce.

5

Na koniec zetrzeć pozostałe ciasto.Piec 45-50 minut w temp. 170-175C.

Składniki

Ciasto (tortownica 30cm)
 2,50 szklanki mąki
 0,50 szklanka kakao
 0,50 szklanka cukru (dałabym ciut więcej)
 1 cukier wanilinowy
 6 żółtek
 1 margaryna
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
 6 białek
 1 szklanka cukru (dałabym ciut więcej)
 3 śmietany 18% po 400 ml
 2 budynie waniliowe
 1 puszka brzoskwiń lub ananasów (pokrojonych na drobne kawałki)

Przygotowanie

Ciasto
1

Z podanych powyżej składników zagnieść kruche ciasto i wstawić do lodówki na 30-40 minut.

2

Po tym czasie odkroić 2/3 ciasta i zetrzeć na wysmarowaną blaszkę. Lekko ugnieść. Przygotować masę.

Masa
3

Piekarnik nagrzać do 170C .

4

Białka ubić na sztywno ze szklanką cukru. Wsypać 2 budynie (bez cukru) i zmiksować. Stopniowo wlewać po 1 śmietanie i delikatnie mieszać łyżką . Masa jest gęsta. Wylać ją na wyłożone ciasto, wyłożyć owoce.

5

Na koniec zetrzeć pozostałe ciasto.Piec 45-50 minut w temp. 170-175C.

Śmietanowiec – ciasto I panieńskie
(Wyświetlono 76 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *