Ten jogurt jest cudowny! Wielu z was za pewno pomyślało, że te czarne kropeczki to nasiona chia. Ja zastąpiłam je makiem, który w połączeniu z marcepanem daje cudowny smak. Idealny solo jak i z owocami. Jedyny minus tego jogurtu to to, że trzeba panować nad pochłanianą ilością – jest tak pyszny. Staram się jak najczęściej robić domowy jogurt – wtedy w 100% wiem co jem, a przy tym smakuje wspaniale. Jogurt ten podałam ostatnio z goframi ze słonecznika – przepis TUTAJ
Mleko wraz z syropem, ekstraktem i makiem podgrzać do temperatury 45 º C , tak aby móc zanurzyć w nim palec.
Następnie zdjąć z pieca i dodać bakterie. Całość dokładnie wymieszać i przelać do termosu. Pozostawić na noc.
Rano przelać zawartość do słoika i wstawić do lodówki, aż mleko stężeje i oddzieli serwatkę. Przygotować sitko wyłożone gazą. Delikatnie wyłożyć na nie mleko i poczekać, aż serwatka obcieknie.
Zebrać gęsty gotowy jogurt. Przetrzymywać w lodówce.
Porcji 1
Składniki
Przygotowanie
Mleko wraz z syropem, ekstraktem i makiem podgrzać do temperatury 45 º C , tak aby móc zanurzyć w nim palec.
Następnie zdjąć z pieca i dodać bakterie. Całość dokładnie wymieszać i przelać do termosu. Pozostawić na noc.
Rano przelać zawartość do słoika i wstawić do lodówki, aż mleko stężeje i oddzieli serwatkę. Przygotować sitko wyłożone gazą. Delikatnie wyłożyć na nie mleko i poczekać, aż serwatka obcieknie.
Zebrać gęsty gotowy jogurt. Przetrzymywać w lodówce.
Wygląda baaardzo zachęcająco 🙂 Ciekawe połączenie smaków. Piszesz, że można zastąpić mleko krowie roślinnym. Czy masz jakieś wypróbowane?
uwielbiam jogurt z mleka kokosowego – najbardziej odpowiada mi mleko BIO z rossmana
Czy ten mak ma być po prostu suchy? Przyznam, że planowałam zrobić taki jogurt z makiem z puszki:P
tak suchy
mam pytanie: jedna porcja bakterii to jedna fiolka?? bardzo mnie korci ten domowy jogurt 🙂
tak dokładnie 🙂
Dziękuje 🙂 🙂
Pyszny przepis! Tylko gdzie dostanę ekstrakt migdałowy? Dziękuję za odpowiedź:)
w dobrych delikatesach lub online
Wygląda przepysznie 🙂
Nie przepadam za marcepanem, ale jak tylko dotrą do mnie kultury bakterii przygotuję i zmierzę się kolejny raz z marcepanem z jogurtem.
Pozdrawiam
:* polecam
Witam, mam pytanie, gdzie można kupić kultury bakterii? W jakim sklepie? Przepis wygląda rewelacyjnie. Pozdrawiam
w sklepach ze zdrową żywnością lub w internecie np . tutaj http://sklep.jogurt-domowy.pl/bakterie-do-jogurtu-jogurt-vivo?gclid=Cj0KEQjwwMi7BRDGptbvwOCDj8oBEiQAIALyDAMxkEc_qut3AdZdlgVvBiVAGpJOs6YrF0jW4D9dTSwaAsHm8P8HAQ