Każdy zna klasyczną wersję Bounty – to kokosowy baton oblany czekoladą. Dziś przedstawiam Wam moją wersję – zdrowszą i smaczniejszą! Kolejny przepis który nie wymaga pieczenia a przygotowuje się ekspresowo. Moje batony oblałam gorzką czekoladą i posypałam pyłkiem liofilizowanej truskawki – nadaje ona dodatkowy, przyjemny, lekko kwaskowaty smak. Jak zwykle polecam 🙂
Wiórki kokosowe, szczyptę soli rozdrobnić za pomocą blendera (około 1 minuty).
Olej koksowy roztopić (lekko przestudzić ), a następnie dodać go wraz z miodem i ekstraktem do zmiksowanych wiórek. Całość ponownie zmiksować przez 3 minuty, aż powstanie jednolita masa.
Masę kokosową przełożyć do pojemnika wyłożonego papierem do pieczenia lub zwinąć w w folię spożywczą formując rulon i włożyć na godzinę do lodówki (lub na 15 minut do zamrażalnika).
Wyjąć z lodówki i pokroić w dowolne kształty. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Gotowe batony polać czekoladą i udekorować pyłkiem truskawkowym powstałym poprzez rozcieranie w moździerzu liofilizowanych truskawek.
UWAGA: wersja dla VEGAN - miód zastąpić syropem z agawy lub syropem klonowym
Porcji 8
- Ilość na porcję
- Kalorie 196
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 18g28%
- Sód 79mg4%
- Potas 122mg4%
- Węglowodany 13.8g5%
- Białko 1.3g3%
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.
Składniki
Przygotowanie
Wiórki kokosowe, szczyptę soli rozdrobnić za pomocą blendera (około 1 minuty).
Olej koksowy roztopić (lekko przestudzić ), a następnie dodać go wraz z miodem i ekstraktem do zmiksowanych wiórek. Całość ponownie zmiksować przez 3 minuty, aż powstanie jednolita masa.
Masę kokosową przełożyć do pojemnika wyłożonego papierem do pieczenia lub zwinąć w w folię spożywczą formując rulon i włożyć na godzinę do lodówki (lub na 15 minut do zamrażalnika).
Wyjąć z lodówki i pokroić w dowolne kształty. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Gotowe batony polać czekoladą i udekorować pyłkiem truskawkowym powstałym poprzez rozcieranie w moździerzu liofilizowanych truskawek.
UWAGA: wersja dla VEGAN - miód zastąpić syropem z agawy lub syropem klonowym
Z czego można zrobić polewę zamiast czekolady? Wykluczyłam z diety cukier, stosuję tylko miód. Niestety nie ma czekolad bez cukru i słodzików.
można użyć kakao, olej kokosowy i miód
2 raz je robiłam (tym razem z miksem musu kokosowego i oleju kokosowego nierafinowanego, zamiast samego oleju) i 2 raz jestem zachwycona. One są 10 x lepsze niż przesłodzone bounty! To jest niebo w gębie po prostu. Coś czuję, że jednak w tygodniu będę robić 2 rodzaje batonów (zamiast jednego rodzaju na cały tydzień), tylko po to, żeby mieć raz w tygodniu porcję tego cuda 🙂
I poeksperymentuję z dodatkami, a co 😛
Proszę mi powiedzieć czy zamiast wiórek kokosowych mogę użyć mąki kokosowej?
tak
Przepis super, prosty do zrobienia a przede wszystkim pyszny 🙂
Właśnie zakupiłam książkę Fit słodkości i nie wiem od czego zacząć tyle wspaniałych przepisów. Uwielbiam 😀
dziękuję bardzo za zakup książki i miłe słowa 🙂
My zaczęliśmy od batonów właśnie, hłehłehłe 😉
Uwielbiam klasyczne bounty, więc jak trafiłam na ten przepis to wzięłam się od razu do roboty ? Moje batoniki właśnie chłodzą się w lodówce. Jestem pewna, że zastąpią mi kupną wersję☺️ Ach i ten aromat kokosa ??
Asiu cieszę się że skusiłaś się na przepis 🙂 polecam się na przyszłość :*
Uwielbiam kokos tak więc ciastka dzisiaj je zrobię .
Zamiast zwykłego miodu, dodam miod pomarańczowy , nie mam truskawek więc zamiast nich użyje żurawiny. Zdjęcia dam na instagram
Wspaniale – będę szukać cię w takim razie na IG – smacznego 🙂 i dziękuję :*
Wyszly przepyszne. Zdrowsza i smaczniejsza wersja Bounty. Maz zavhwycony,dzieki za przepis 🙂
Natalio dzięki za wypróbowanie i za komentarz :*
Twój przepis na te batony po prostu mega. Wcinaly dzieciaki chociaż nie lubią kokosu. Nawet mąż się dołączył chociaż on nie z tych fit 🙂 Polecam ten przepis 🙂 będę korzystać z Twoich przepisów częściej :* pozdrawiam serdecznie
Super, dzieki:)
Lata temu, gdy bylam jeszcze nastolatka uwielbilm smak baunty. Po latach raz na jakis czas, dluzszy czas chcialam powrocic do tego smaku. Niestety, albo to w mlodosci wszystko lepiej smakuje albo smak sie niestety niepowrotnie zmienil:) Raczej obstawiam to drugie. Z utesknieniem i nadzieja czekam na smak Twoich batonikow:))
Pozdrawiam:)
P.s.
Wlasnie piecze mi sie cieciorka:)
:*
Droga Kingo
Czy przez ekstrakt waniliowy mam rozumiec wlasnej roboty esencje waniliowa tj laska wanilii zatopiona w wodce przez 6 tyg.?
dokładnie 🙂
Witam! jak myślisz, czy do tego przepisu mozna użyć wiórków użytych do produkcji mleka kokosowego, takiego domowego? na pewno wiesz, ale dla pewności napiszę, że takie wiórki moczy się w wodzie całą noc, a potem miksuje w blenderze i filtruje na bardzo gęstym sitku lub gazie, więc zostaje ta „sucha” frakcja z wiórków. szukam dla niej zastosowania:) Pozdrawiam, świetny blog:)
Cześć 🙂
myślę że można użyć tych wiórków jednak ja podsuszyłabym je w piekarniku 🙂
Czy można czymś innym zastąpić olej kokosowy?
zmiksowanym bananem
Robiłam w thermomixie i sie zrobiły 2 fazy- płynna i stała;( rozwarstwiło sie .. Zupa i zbity kokos 🙁
Wiola a jak długo miksowałaś? Thermomix bardzo rozdrabnia tzn jest mocnym urządzeniem więc należy osobno zmiksować wiórki, przełożyć do miski i dodać pozostałe składniki które należy wymieszać łyżką.
Jak miksowałem same wiórki to sie rozwarstwily. Hmm moze z minutę na najszybszych obrotach?
Chyba trzeba miksować jeszcze krócej albo minutę ale na średnich.
Potem po domieszaniu całości te 2 fazy włożyłam do lodówki i jak olej zastygal próbowałam połączyć z faza stała.
Było bardzo czuć tłuszcz ale były pyszne
Czy olej kokosowy ma być nierafinowany czy rafinowany???
Aniu zdecydowanie polecam nierafinowany
Dziękuję za odpowiedź 🙂
Ile mają kalorii bo mam dietę a smacznie wyglądają
w przepisie pod zdjęciem podaje tabelę kaloryczności
w tym przypadku 1 sztuka to 196 kcal
Szkoda, że opis („przygotowanie”) jest bardzo nieprecyzyjne, nie wiedziałam do jakiego momentu rozdrabniać wiórki, czy olej mieszać z moiodem na ogniu, czy po prostu wlać równocześnie, jaki ten miód i czy w pkcie 3cim miało być „na godzinę do lodówki, a potem na 15min do zamrażalnika” czy „do lodówki lub do zamrażalnika”…
No ale… zrobiłam! Na pewno pochwalę się jak mi wyszły 🙂
Już wszystko poprawię aby było precyzyjnie. Miód zawsze najlepiej dodawać do lekko przestudzonych produktów gdyż zachowuje swoje wartości do temperatury 40 C.
Mi rowniez sie rozwarstwiło a miksowalam w zwykłym mikserze?
Aniu a jak długo miksowałaś? ja polecam zmiksować tylko wiórki a następnie łyżką wmieszać pozostałe składniki.
Kinga, wyszły przepysznie, jesteś wielka! Swoją drogą, myślałam że owoce lioflizowane to tylko dla szlachty, a tu okazuje się, że są ogólnodostępne, super! To już któryś przepis, który robię razem z Tobą, dzięki Tobie zaczynam kochać kuchnię 🙂
aaaaaaaaa dzięki za tak cudowny komentarz 🙂
Świetny przepis, zdjęcia rewelacyjne!
Pozdrawiam i zapraszam
bardzo mi miło czytać takie słowa 🙂 dziękuję :*
A czy można pominąć substancje słodzące? Czy trzeba coś dodać zamiast nich?
Chodzi o całkowite wyeliminowanie cukru i substancji słodzących – osoba chora na insulinooporność.
polecam erytrol – lub oryginalny syrop z agawy – to dwie substancje polecane diabetykom o niskim IG
Niestety osobom z insulionoopornością nie polecane są żadne substancje słodzące. Chodzi o nie prowokowanie dodatkowej i nadmiernej produkcji insuliny słodkim smakiem. Nie jest to schorzenie podobne do cukrzycy, więc niestety IG to nie wszystko. Nie mamy problemy z słodkością i nam jej nie brak, dlatego zastanawiamy się, czy bez substancji słodzących uda się takie domowe batony zrobić i czy wpływa to na konsystencję. 🙂
dziękuję Ci za cenny komentarz. Myślę że batony wyjdą bez użycia substancji słodzących