Zdrowe batony bez pieczenia

Pyszne święta to zdrowe święta. Dlatego przygotowałam fantastyczne batony bez pieczenia. Pełne zdrowych składników i świetnego smaku. Łatwość i szybkość wykonania tego przepisu sprawi, że będziecie po niego sięgać bardzo często. Dodam, że batoniki przechowywać można w lodówce tydzień czasu – przyznam, że u mnie jeszcze nigdy tak długo nie czekały 🙂 Zawsze kiedy nachodzi mnie ochota na coś słodkiego – wybieram właśnie takie rozwiązanie.

Ilość porcji22 porcje
Czas Przygotowania5 minutCałkowity czas30 minut

 1 szklanka masła orzechowego
 ½ szklanki miodu
 ½ szklanki oleju kokosowego
 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
 1 szklanka wiórek kokosowych
 ½ szklanki dowolnych bakalii
 1 tabliczka (100 g ) gorzkiej czekolady
 1 szczypta soli

1

W rondelku rozpuścić masło orzechowe i olej kokosowy.

2

Zdjąć z ognia i dodać miód oraz połamaną czekoladę. Poczekać aż wszystko się rozpuści i wymieszać do połączenia składników.

3

Bakalie posiekać i wraz z płatkami owsianymi, wiórkami kokosowymi oraz solą dodać do masy orzechowej. Całość wymieszać, a następnie wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20 x 20 cm.

4

Włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut. Wyjąć i pokroić na dowolne kształty.

Wartości odżywcze

Porcji 22

Składniki

 1 szklanka masła orzechowego
 ½ szklanki miodu
 ½ szklanki oleju kokosowego
 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
 1 szklanka wiórek kokosowych
 ½ szklanki dowolnych bakalii
 1 tabliczka (100 g ) gorzkiej czekolady
 1 szczypta soli

Przygotowanie

1

W rondelku rozpuścić masło orzechowe i olej kokosowy.

2

Zdjąć z ognia i dodać miód oraz połamaną czekoladę. Poczekać aż wszystko się rozpuści i wymieszać do połączenia składników.

3

Bakalie posiekać i wraz z płatkami owsianymi, wiórkami kokosowymi oraz solą dodać do masy orzechowej. Całość wymieszać, a następnie wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20 x 20 cm.

4

Włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut. Wyjąć i pokroić na dowolne kształty.

Zdrowe batony bez pieczenia
(Wyświetlono 35 342 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

103 komentarzy

  1. Decoratoria.com.pl 8 lutego 2019 o 18:12

    Kinga, nawet jeśli mi nie zastygną (masa była dość luźna, ale obstawiam, że ładnie zastygną) to będę je żarła łyżeczką. Trochę za słodkie dla mnie ale, mamuniu, cóż to za pyszności. Obłęd. Niebo w gębie. Czyste szaleństwo. Onomnom 😀

    1. admin 11 lutego 2019 o 16:46

      aaa cudownie! bardzo się cieszę z tak miłych słów 🙂

  2. Decoratoria.com.pl 25 stycznia 2019 o 16:28

    Kinga 🙂
    Biorę to na tapet na początku lutego. Nie ma, że to, tamto 😉
    Dziękuję serdecznie za polecenie. Masło z orzechów laskowych nie może się zmarnować 🙂
    Jak wyjdą fotogeniczne 😉 to wrzucam na story 😉

  3. Ania 23 stycznia 2019 o 16:28

    Ten przepis jest po prostu genialny. Batony wyszły przepyszne. Cała rodzina oszalała. Dodatkowy plus za łatwe przygotowanie. Będę zaglądać do Ciebie częściej

    1. admin 6 lutego 2019 o 15:40

      zapraszam i dziękuję za wypróbowanie oraz komentarz 🙂

    1. Ewa 11 lutego 2020 o 12:05

      Przepyszne! Nie trzymałam się do konca podanych ilosci, a i tak ładnie zastygły. Smak….. bajka. Trzeba się hamować żeby nie pożreć za dużo na raz, wtedy już chyba nie będzie fit:D

  4. Gosia 24 sierpnia 2018 o 21:55

    Pani Kingo, do przepisu należy użyć oleju kokosowego nierafinowanego? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam 🙂

  5. Michalina 29 lipca 2018 o 23:54

    Witam Pani Kingo,

    czy moglabym prosic o fakty zywieniowe dla tych batonikow?

    P. S. Przepraszam za brak polskich znakow. Niestety nie posiadam polskiego oprogramowania.

    Super blog!!!

    Pozdrawiam. Miska 🙂

    1. admin 30 lipca 2018 o 15:29

      w jednej porcji: ok 217 kcal

      1. Michalina 8 sierpnia 2018 o 14:43

        Bardzo dziekuje Pani Kingo 🙂 Pozdrawiam

  6. Ewelina 26 marca 2018 o 20:13

    Ominęłam czekoladę i dodałam kakako, wyszło fenomenalnie. Te batony smakują jak fit snickersy. ?

    1. admin 29 marca 2018 o 17:34

      wspaniale! bardzo dziękuję za komentarz 🙂

  7. KatarzynaLuber 24 stycznia 2018 o 13:43

    Rewelacyjne batony!!!

    1. admin 1 lutego 2018 o 13:34

      bardzo się cieszę 🙂 dziękuję

  8. Justyna 23 listopada 2017 o 09:48

    Kino czy mogę czekoladę zastąpić faktylami? Karmię piersią i nie mogę jeść czekolady.

    1. admin 30 listopada 2017 o 23:37

      jasne że możesz 🙂

  9. Ola 24 października 2017 o 08:34

    Dałam mniej miodu i zblendowałam płatki owsiane zwykłe. Wyszły pyszniutkie 🙂

    1. admin 25 października 2017 o 18:45

      ???

  10. Maja 26 września 2017 o 13:27

    dzięki

  11. Maja 11 lipca 2017 o 13:28

    Witam, jeśli można zastąpić masło orzechowe bananem to na jedną szklankę ile bananów?

    1. admin 11 lipca 2017 o 21:03

      ok 3 banany zmiksowane

  12. Justyna 18 maja 2017 o 22:14

    Witam, ile te batony maja kcal?

  13. Anna 26 kwietnia 2017 o 18:58

    Batony są tak pyszne, ze jak zrobiłam pierwszy raz w święta, to musiałam powtórzyć w niedziele i poniedziałek. Wszyscy zachwyceni. Rewelacyjne.
    Ja zamiast bakalii dałam banany pocięte na plasterki 🙂 trochę mniej dietetyczne. I najlepiej smakują po około 2-3h w lodowce.

    1. admin 29 kwietnia 2017 o 14:43

      Aniu bardzo się cieszę że przepis wyszedł i co najważniejsze że smakowało 🙂
      dziękuję za komentarz :*

  14. Dorota 21 kwietnia 2017 o 20:06

    Zapomniałam dodać że zjadają się nimi także moje dość wybredne na „zdrowe słodycze ” Córki, także podwójne dzięki !!!

  15. Dorota 21 kwietnia 2017 o 20:03

    Droga Kingo, kolejny przepis od Ciebie poprostu wspaniały! !!! Kolejny raz się nie zawiodłam, batoniki”niebo w gębie „. Dziękuję po raz kolejny, jestem Twoja fanką i częstym gościem na stronie. Serdecznie dziękuję za kolejną zdrowa pyszność i z niecierpliwością czekam na kolejne zdrowe przepisy :*

    1. admin 25 kwietnia 2017 o 17:11

      Dorota nawet nie wiesz ile radości dają mi takie komentarze 🙂 dziękuję :*

      1. Beata 17 stycznia 2020 o 17:22

        Właśnie czekają w lodówce na zastygnięcie 🙂 Już nie mogę się doczekać kiedy będę mogła je zjeść
        ?

  16. Karolina 5 marca 2017 o 21:56

    Wyszły pyszne 🙂 robiłam pół na pół z bananem i olejem kokosowym. Ile takie cudeńka mogą leżeć w lodówce?

    1. admin 6 marca 2017 o 20:10

      w mojej wersji około tydzień czasu w lodówce. Twoja wersja 2-3 dni zw względu na banana 🙂

  17. Wioletta 23 lutego 2017 o 22:01

    Robiłam batoniki już dwa razy. Są przepyszne i znikają w błyskawicznym tempie :)))

  18. Jo 21 stycznia 2017 o 12:24

    Wersja zastygnięta też była świetna: smakowała innym dzieciom 🙂 Może ma Pani jakieś ciekawe pomysły na zdrowe drugie śniadania do szkoły? Byłabym wdzięczna za podpowiedzi 🙂

    1. admin 22 stycznia 2017 o 19:39

      proszę zwracać się do mnie po imieniu 🙂 dziękuję za wypróbowanie przepisu 🙂
      oczywiście postaram się wkrótce przygotować propozycje na zdrowe drugie śniadanie 🙂

  19. Jo 19 stycznia 2017 o 19:08

    Świetny przepis! Robiłam dziś batoniki z 9-latkiem. Próbował w formie jeszcze niezastygniętej i ocenił, że są najpyszniejsze z tych zdrowych 🙂
    Dziękujemy

    1. admin 20 stycznia 2017 o 11:58

      no i to jest najcenniejsza rekomendacja 🙂 dziękuję 🙂

  20. qrd 15 stycznia 2017 o 20:05

    witam, zrobiłem masę według przepisu i wyłożyłem nią foremki do mufinek, kilka włożyłem do zamrażalnika a kilka do lodówki, te z lodówki mają w miejscach czekolady biały nalot, a te z zamrażalnika nie. Jaka może być tego przyczyna?

    1. admin 19 stycznia 2017 o 10:06

      Biały nalot, który pojawia się na czekoladzie to tak zwany kwiat tłuszczowy. Powstaje on w wyniku przechowywania słodyczy w różnych temperaturach – gdy na przykład czekolada w cieple rozpuści się, a później wstawimy ją do lodówki 🙂

  21. agatan 5 grudnia 2016 o 21:31

    witam zrobiłam dziś batoniki ale coś mi się momyliło i trochę za dużo dałam masła orzechowego sante i oleju kokosowego i czy dlatego po wyjęciu z lodówki robią się rzadsze topią się troszkę

    1. admin 5 grudnia 2016 o 22:57

      dokładnie -to może być powód

  22. Sylwia 18 września 2016 o 17:22

    Pani Kingo czy te batoniki mogę przyrządzać dla dzieci w wieku szkolnym ?

    1. admin 19 września 2016 o 10:04

      oczywiście 🙂

  23. olafasola 15 września 2016 o 21:38

    Pani przepisy sa cudowne! Jutro bede robić ?

    1. admin 16 września 2016 o 12:33

      bardzo dziękuję za miłe słowa :)ps. proszę zwracać się do mnie po imieniu 🙂

  24. aneta 8 września 2016 o 17:26

    Dziękuję pani Kingo za super przepis .Bardzo lubimy biegać z mężem a batoniki są idealne po takim bieganiu .Nawet mój trzynastolatek się nim zajada ? . Duży buziak od całej naszej rodziny. W weekend będzie serniczek ?

    1. admin 8 września 2016 o 20:37

      Pani Aneto dziękuję za tak fajny komentarz! tak się cieszę że przepis jest w użyciu 🙂 całusy dla całej rodzinki :*
      Ps. proszę po imieniu się do mnie zwracać 🙂

  25. Kasia D 17 sierpnia 2016 o 13:54

    Zrobiłam już dwa razy! Przepyszne 🙂 Znikają błyskawicznie! pozdrawiam i dziękuje za przepis:)

    1. admin 17 sierpnia 2016 o 19:11

      Kasiu bardzo się cieszę i polecam na przyszłość 🙂

    2. Beata 17 stycznia 2020 o 18:15

      Pani Kingo, batony wyszły rewelacyjne. „Niebo w gębie” ?

      1. Kinga Paruzel 20 stycznia 2020 o 21:00

        bardzo dziękuję za komentarz :*

  26. katia 13 sierpnia 2016 o 19:32

    zrobiłam i wyszły rewelacyjnie !:)

    1. admin 14 sierpnia 2016 o 21:46

      cudownie! dziękuję za komentarz :*

  27. Sylwia 9 sierpnia 2016 o 08:51

    Nie jadam kupnych czekolad z racji tłuszczy utwardzanych.
    Czy można jakoś ją zastąpić? Kakao z masłem i cukrem?
    Co i ile mogę wrzucić zamiast czekolady?

    1. admin 9 sierpnia 2016 o 10:17

      można dodać samo kakao około 2 łyżek i zwiększyć o 2 łyżki ilość oleju kokosowego

  28. Rozalia 26 czerwca 2016 o 13:32

    A czy konieczne jest użycie płatków owsianych błyskawicznych, czy można użyć normalnych? Będzie jakaś różnica?

    1. admin 26 czerwca 2016 o 16:10

      można użyć górskich – normalnych jednak batony będą twardsze

  29. Kinga M. 25 czerwca 2016 o 13:35

    Odkąd odkryłam ten przepis, robię regularnie. Uwielbiamy.

    1. admin 26 czerwca 2016 o 11:43

      bardzo się cieszę i polecam na przyszłość 🙂

  30. Aga 10 kwietnia 2016 o 19:04

    obliczone wartości odżywcze dla całości, od siebie dodałam jeszcze 2 miarki odżywki białkowej czekoladowej, łyżkę kakao, może się delikatnie różnić w zależności od wybranych bakalii:
    4880 kcal
    132g białko
    309g węglowodany
    346 tłuszcze
    trzeba to podzielić przez ilość batonów jaka nam wyszła 🙂

    1. Agnieszka 10 kwietnia 2016 o 19:57

      Dziękuję!

    2. admin 10 kwietnia 2016 o 21:40

      Aga w jakim programie liczysz wartości odżywcze? jestem ciekawa ponieważ ja korzystam z zagranicznych kalkulatorów dla receptur.

  31. Agnieszka 2 kwietnia 2016 o 16:53

    Kingo, a jaka jest kaloryczność tego cudeńka?

  32. Małgosia 2 kwietnia 2016 o 12:46

    Batoniki zrobiłam z jednej porcji ,pychotka! Kolejne robię z podwójnej porcji,znikają w zawrotnym tempie! Serdecznie dziękuję za ten wspaniały przepis,pozdrawiam Małgosia.

    1. admin 2 kwietnia 2016 o 15:51

      Gosiu dziękuję Ci bardzo za komentarz i za wypróbowanie przepisu 🙂 już wkrótce kolejne fit przepisy pojawią się na blogu

  33. Kala 1 kwietnia 2016 o 22:10

    Zrobiłam dziś wieczorem ale podwójną porcję. Genialne 🙂

    1. admin 2 kwietnia 2016 o 15:52

      Dziękuję Ci bardzo za komentarz i za wypróbowanie przepisu 🙂

  34. Malgos 30 marca 2016 o 22:58

    Olek kokosowy zamieniłam na banany, batony wyszły znakomite!!! po prostu PYCHOTA. Dziś kupiłam olek kokosowy i jutro robię następne. Kingo dzięki za świetny przepis 🙂

    1. admin 30 marca 2016 o 23:47

      dziękuję Ci Gosiu za cenny komentarz 🙂 i za wypróbowanie przepisu :*

  35. Gosia 30 marca 2016 o 09:48

    Pierwszy zrobiony przepis z Pani strony i od razu rewelacja 🙂 dziękuję

    1. admin 30 marca 2016 o 23:49

      bardzo się cieszę i polecam na przyszłość 🙂

  36. Ania 29 marca 2016 o 21:56

    Wyszły rewelacyjnie i na pewno znowu je zrobię :-)))

    1. admin 30 marca 2016 o 23:49

      super! dziękuję za komentarz :*

  37. Malgos 25 marca 2016 o 22:58

    OK dziękuje

  38. Malgos 25 marca 2016 o 11:25

    Witam mam pytanko czy olej kokosowy mozna zastopic olejem z winogron? Pozdrawiam

    1. admin 25 marca 2016 o 15:37

      Witam, niestety nie.Można go pominąć lub dodać tahini, zmiksowany banan.

  39. Sylwia 24 marca 2016 o 23:37

    Pycha dzisiaj zrobilam ☺ pozdrawiam

    1. admin 25 marca 2016 o 15:37

      bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz :*

  40. Monika 24 marca 2016 o 16:27

    Właśnie je zrobiłam. Pyszne 🙂

    Pozdrawiam

    1. admin 25 marca 2016 o 15:39

      bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz :*

  41. Katra 24 marca 2016 o 11:32

    Nie rozumiem tego zdziwienia, czasem ktoś jest na coś uczulony, czegoś w swojej diecie nie może stosować więc pyta osoby z doświadczeniem i wiedzą jak można dany przepis zmodyfikować…
    Ja mam zupełnie inne podejście do przepisów, są jakąś bazą, pomysłem wyjściowym i warto je modyfikować, zmieniać urozmaicać. Nie każdy ma taki zmysł więc prosi o radę;)

    1. Katra 24 marca 2016 o 11:33

      A przepis rzeczywiście brzmi pysznie!:)
      Sama chętnie zrobię te pyszności w domu!:)

      1. admin 25 marca 2016 o 15:39

        polecam 🙂

  42. Maja 24 marca 2016 o 08:50

    Komentarze na górze strony są powalające… 😉

  43. Kinga 23 marca 2016 o 22:17

    Zapowiada się pysznie. Jutro test. Uwielbiam takie smakołyki.

  44. MAGDA 23 marca 2016 o 20:24

    Witam.Jakie masło orzechowe będzie najlepsze? Oczywiscie takie dietetyczne? pozdrawiam

      1. Iza 30 marca 2016 o 14:07

        Dobre jest też te z KFD:)

  45. dosiaq 23 marca 2016 o 19:07

    Przepraszam, ale padłam czytając pierwsze komentarze ?

  46. Wisia 23 marca 2016 o 17:57

    Pani Kingo -podziwiam zasoby Pani cierpliwości ! Zastanawiam się po co wymyślać przepisy skoro ludzie ciągle pytają czym można zastąpić ten czy tamten składnik. Ja mam taką zasadę , że jeśli mi coś nie odpowiada to po prostu, albo rezygnuję z wykonania , albo sama coś kombinuję.W końcu taki przepis to autorskie dzieło .Prowadzenie bloga lub strony to baaaaardzo ciężki kawałek chleba. Zdrowia życzę nieustająco Pozdrawiam .

    1. admin 23 marca 2016 o 19:20

      Witam proszę zwracać się do mnie po imieniu 🙂
      Ps. :*

    2. BM 2 maja 2017 o 22:23

      Pani Wiesławo! Proszę pamiętać, że są na świecie osoby, które cierpią na alergię pokarmową, stąd te pytania o różne zamienniki. Więc nie wynika to z tego, iż komuś coś nie odpowiada, ale bardziej z tego, że jakiś składnik, może tą osobę zabić… Osobiście jestem uczulona na wszelkie orzechy, więc informacja o zamienniku masła orzechowego, jest jak najbardziej cenna i bardzo dziękuję Kindze za podpowiedź, czym można to zastąpić. Dzięki temu będę mogła i ja wypróbować ten przepis 🙂 Pozdrawiam.

  47. Lady Agnes 23 marca 2016 o 16:56

    Ale to raczej nie będą fit batoniki. Można zastąpić czymś masło i czekoladę?????

    1. admin 23 marca 2016 o 19:22

      To masło orzechowe można zastąpić zmiksowanym bananem a czekoladę 4 łyżkami kakao i dodać więcej kokosu

  48. Iza 23 marca 2016 o 15:32

    Zaraz się biorę za zrobienie:) Myślę, że są pyszne!

  49. Jagoda 23 marca 2016 o 15:01

    Czym mogę zastąpić miód? 🙂

    1. admin 23 marca 2016 o 19:18

      Syropem klonowym lub z agawy

  50. Paulina 23 marca 2016 o 14:27

    Czym można zastąpić olej kokosowy?

    1. admin 23 marca 2016 o 19:18

      Np. Awokado lub banan zmiksowany

  51. Mikuś 23 marca 2016 o 14:22

    Czy miód można zastąpić syropem klonowym? 🙂

    1. admin 23 marca 2016 o 19:17

      Tak

  52. Dorota 23 marca 2016 o 13:51

    Czym można zastąpić masło orzechowe?

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *