Pyszne święta to zdrowe święta. Dlatego przygotowałam fantastyczne batony bez pieczenia. Pełne zdrowych składników i świetnego smaku. Łatwość i szybkość wykonania tego przepisu sprawi, że będziecie po niego sięgać bardzo często. Dodam, że batoniki przechowywać można w lodówce tydzień czasu – przyznam, że u mnie jeszcze nigdy tak długo nie czekały 🙂 Zawsze kiedy nachodzi mnie ochota na coś słodkiego – wybieram właśnie takie rozwiązanie.
W rondelku rozpuścić masło orzechowe i olej kokosowy.
Zdjąć z ognia i dodać miód oraz połamaną czekoladę. Poczekać aż wszystko się rozpuści i wymieszać do połączenia składników.
Bakalie posiekać i wraz z płatkami owsianymi, wiórkami kokosowymi oraz solą dodać do masy orzechowej. Całość wymieszać, a następnie wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20 x 20 cm.
Włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut. Wyjąć i pokroić na dowolne kształty.
Porcji 22
Składniki
Przygotowanie
W rondelku rozpuścić masło orzechowe i olej kokosowy.
Zdjąć z ognia i dodać miód oraz połamaną czekoladę. Poczekać aż wszystko się rozpuści i wymieszać do połączenia składników.
Bakalie posiekać i wraz z płatkami owsianymi, wiórkami kokosowymi oraz solą dodać do masy orzechowej. Całość wymieszać, a następnie wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20 x 20 cm.
Włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut. Wyjąć i pokroić na dowolne kształty.
Kinga, nawet jeśli mi nie zastygną (masa była dość luźna, ale obstawiam, że ładnie zastygną) to będę je żarła łyżeczką. Trochę za słodkie dla mnie ale, mamuniu, cóż to za pyszności. Obłęd. Niebo w gębie. Czyste szaleństwo. Onomnom 😀
aaa cudownie! bardzo się cieszę z tak miłych słów 🙂
Kinga 🙂
Biorę to na tapet na początku lutego. Nie ma, że to, tamto 😉
Dziękuję serdecznie za polecenie. Masło z orzechów laskowych nie może się zmarnować 🙂
Jak wyjdą fotogeniczne 😉 to wrzucam na story 😉
Ten przepis jest po prostu genialny. Batony wyszły przepyszne. Cała rodzina oszalała. Dodatkowy plus za łatwe przygotowanie. Będę zaglądać do Ciebie częściej
zapraszam i dziękuję za wypróbowanie oraz komentarz 🙂
Pani Kingo. Chętnie wypróbuje i zdam relacje 🙂
Przepyszne! Nie trzymałam się do konca podanych ilosci, a i tak ładnie zastygły. Smak….. bajka. Trzeba się hamować żeby nie pożreć za dużo na raz, wtedy już chyba nie będzie fit:D
Pani Kingo, do przepisu należy użyć oleju kokosowego nierafinowanego? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam 🙂
Witam Pani Kingo,
czy moglabym prosic o fakty zywieniowe dla tych batonikow?
P. S. Przepraszam za brak polskich znakow. Niestety nie posiadam polskiego oprogramowania.
Super blog!!!
Pozdrawiam. Miska 🙂
w jednej porcji: ok 217 kcal
Bardzo dziekuje Pani Kingo 🙂 Pozdrawiam
Ominęłam czekoladę i dodałam kakako, wyszło fenomenalnie. Te batony smakują jak fit snickersy. ?
wspaniale! bardzo dziękuję za komentarz 🙂
Rewelacyjne batony!!!
bardzo się cieszę 🙂 dziękuję
Kino czy mogę czekoladę zastąpić faktylami? Karmię piersią i nie mogę jeść czekolady.
jasne że możesz 🙂
Dałam mniej miodu i zblendowałam płatki owsiane zwykłe. Wyszły pyszniutkie 🙂
???
dzięki
Witam, jeśli można zastąpić masło orzechowe bananem to na jedną szklankę ile bananów?
ok 3 banany zmiksowane
Witam, ile te batony maja kcal?
Batony są tak pyszne, ze jak zrobiłam pierwszy raz w święta, to musiałam powtórzyć w niedziele i poniedziałek. Wszyscy zachwyceni. Rewelacyjne.
Ja zamiast bakalii dałam banany pocięte na plasterki 🙂 trochę mniej dietetyczne. I najlepiej smakują po około 2-3h w lodowce.
Aniu bardzo się cieszę że przepis wyszedł i co najważniejsze że smakowało 🙂
dziękuję za komentarz :*
Zapomniałam dodać że zjadają się nimi także moje dość wybredne na „zdrowe słodycze ” Córki, także podwójne dzięki !!!
Droga Kingo, kolejny przepis od Ciebie poprostu wspaniały! !!! Kolejny raz się nie zawiodłam, batoniki”niebo w gębie „. Dziękuję po raz kolejny, jestem Twoja fanką i częstym gościem na stronie. Serdecznie dziękuję za kolejną zdrowa pyszność i z niecierpliwością czekam na kolejne zdrowe przepisy :*
Dorota nawet nie wiesz ile radości dają mi takie komentarze 🙂 dziękuję :*
Właśnie czekają w lodówce na zastygnięcie 🙂 Już nie mogę się doczekać kiedy będę mogła je zjeść
?
Wyszły pyszne 🙂 robiłam pół na pół z bananem i olejem kokosowym. Ile takie cudeńka mogą leżeć w lodówce?
w mojej wersji około tydzień czasu w lodówce. Twoja wersja 2-3 dni zw względu na banana 🙂
Robiłam batoniki już dwa razy. Są przepyszne i znikają w błyskawicznym tempie :)))
Wersja zastygnięta też była świetna: smakowała innym dzieciom 🙂 Może ma Pani jakieś ciekawe pomysły na zdrowe drugie śniadania do szkoły? Byłabym wdzięczna za podpowiedzi 🙂
proszę zwracać się do mnie po imieniu 🙂 dziękuję za wypróbowanie przepisu 🙂
oczywiście postaram się wkrótce przygotować propozycje na zdrowe drugie śniadanie 🙂
Świetny przepis! Robiłam dziś batoniki z 9-latkiem. Próbował w formie jeszcze niezastygniętej i ocenił, że są najpyszniejsze z tych zdrowych 🙂
Dziękujemy
no i to jest najcenniejsza rekomendacja 🙂 dziękuję 🙂
witam, zrobiłem masę według przepisu i wyłożyłem nią foremki do mufinek, kilka włożyłem do zamrażalnika a kilka do lodówki, te z lodówki mają w miejscach czekolady biały nalot, a te z zamrażalnika nie. Jaka może być tego przyczyna?
Biały nalot, który pojawia się na czekoladzie to tak zwany kwiat tłuszczowy. Powstaje on w wyniku przechowywania słodyczy w różnych temperaturach – gdy na przykład czekolada w cieple rozpuści się, a później wstawimy ją do lodówki 🙂
witam zrobiłam dziś batoniki ale coś mi się momyliło i trochę za dużo dałam masła orzechowego sante i oleju kokosowego i czy dlatego po wyjęciu z lodówki robią się rzadsze topią się troszkę
dokładnie -to może być powód
Pani Kingo czy te batoniki mogę przyrządzać dla dzieci w wieku szkolnym ?
oczywiście 🙂
Pani przepisy sa cudowne! Jutro bede robić ?
bardzo dziękuję za miłe słowa :)ps. proszę zwracać się do mnie po imieniu 🙂
Dziękuję pani Kingo za super przepis .Bardzo lubimy biegać z mężem a batoniki są idealne po takim bieganiu .Nawet mój trzynastolatek się nim zajada ? . Duży buziak od całej naszej rodziny. W weekend będzie serniczek ?
Pani Aneto dziękuję za tak fajny komentarz! tak się cieszę że przepis jest w użyciu 🙂 całusy dla całej rodzinki :*
Ps. proszę po imieniu się do mnie zwracać 🙂
Zrobiłam już dwa razy! Przepyszne 🙂 Znikają błyskawicznie! pozdrawiam i dziękuje za przepis:)
Kasiu bardzo się cieszę i polecam na przyszłość 🙂
Pani Kingo, batony wyszły rewelacyjne. „Niebo w gębie” ?
bardzo dziękuję za komentarz :*
zrobiłam i wyszły rewelacyjnie !:)
cudownie! dziękuję za komentarz :*
Nie jadam kupnych czekolad z racji tłuszczy utwardzanych.
Czy można jakoś ją zastąpić? Kakao z masłem i cukrem?
Co i ile mogę wrzucić zamiast czekolady?
można dodać samo kakao około 2 łyżek i zwiększyć o 2 łyżki ilość oleju kokosowego
A czy konieczne jest użycie płatków owsianych błyskawicznych, czy można użyć normalnych? Będzie jakaś różnica?
można użyć górskich – normalnych jednak batony będą twardsze
Odkąd odkryłam ten przepis, robię regularnie. Uwielbiamy.
bardzo się cieszę i polecam na przyszłość 🙂
http://potreningu.pl/calculators/calories
obliczone wartości odżywcze dla całości, od siebie dodałam jeszcze 2 miarki odżywki białkowej czekoladowej, łyżkę kakao, może się delikatnie różnić w zależności od wybranych bakalii:
4880 kcal
132g białko
309g węglowodany
346 tłuszcze
trzeba to podzielić przez ilość batonów jaka nam wyszła 🙂
Dziękuję!
Aga w jakim programie liczysz wartości odżywcze? jestem ciekawa ponieważ ja korzystam z zagranicznych kalkulatorów dla receptur.
Kingo, a jaka jest kaloryczność tego cudeńka?
Batoniki zrobiłam z jednej porcji ,pychotka! Kolejne robię z podwójnej porcji,znikają w zawrotnym tempie! Serdecznie dziękuję za ten wspaniały przepis,pozdrawiam Małgosia.
Gosiu dziękuję Ci bardzo za komentarz i za wypróbowanie przepisu 🙂 już wkrótce kolejne fit przepisy pojawią się na blogu
Zrobiłam dziś wieczorem ale podwójną porcję. Genialne 🙂
Dziękuję Ci bardzo za komentarz i za wypróbowanie przepisu 🙂
Olek kokosowy zamieniłam na banany, batony wyszły znakomite!!! po prostu PYCHOTA. Dziś kupiłam olek kokosowy i jutro robię następne. Kingo dzięki za świetny przepis 🙂
dziękuję Ci Gosiu za cenny komentarz 🙂 i za wypróbowanie przepisu :*
Pierwszy zrobiony przepis z Pani strony i od razu rewelacja 🙂 dziękuję
bardzo się cieszę i polecam na przyszłość 🙂
Wyszły rewelacyjnie i na pewno znowu je zrobię :-)))
super! dziękuję za komentarz :*
OK dziękuje
Witam mam pytanko czy olej kokosowy mozna zastopic olejem z winogron? Pozdrawiam
Witam, niestety nie.Można go pominąć lub dodać tahini, zmiksowany banan.
Pycha dzisiaj zrobilam ☺ pozdrawiam
bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz :*
Właśnie je zrobiłam. Pyszne 🙂
Pozdrawiam
bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz :*
Nie rozumiem tego zdziwienia, czasem ktoś jest na coś uczulony, czegoś w swojej diecie nie może stosować więc pyta osoby z doświadczeniem i wiedzą jak można dany przepis zmodyfikować…
Ja mam zupełnie inne podejście do przepisów, są jakąś bazą, pomysłem wyjściowym i warto je modyfikować, zmieniać urozmaicać. Nie każdy ma taki zmysł więc prosi o radę;)
A przepis rzeczywiście brzmi pysznie!:)
Sama chętnie zrobię te pyszności w domu!:)
polecam 🙂
Komentarze na górze strony są powalające… 😉
Zapowiada się pysznie. Jutro test. Uwielbiam takie smakołyki.
Witam.Jakie masło orzechowe będzie najlepsze? Oczywiscie takie dietetyczne? pozdrawiam
ja używam takiego KLIK
Dobre jest też te z KFD:)
polecam:
http://www.sfd.pl/sklep/Sante_Mas%C5%82o_Orzechowe-opis35070.html?gclid=Cj0KEQiA9ZXBBRC29cPdu7yuvrQBEiQAhyQZ9IG3OEkPGkb0PnkQWW9zUOePoZiymhcUoLfbhxCeewIaAu8-8P8HAQ
najlepsze….
Przepraszam, ale padłam czytając pierwsze komentarze ?
Pani Kingo -podziwiam zasoby Pani cierpliwości ! Zastanawiam się po co wymyślać przepisy skoro ludzie ciągle pytają czym można zastąpić ten czy tamten składnik. Ja mam taką zasadę , że jeśli mi coś nie odpowiada to po prostu, albo rezygnuję z wykonania , albo sama coś kombinuję.W końcu taki przepis to autorskie dzieło .Prowadzenie bloga lub strony to baaaaardzo ciężki kawałek chleba. Zdrowia życzę nieustająco Pozdrawiam .
Witam proszę zwracać się do mnie po imieniu 🙂
Ps. :*
Pani Wiesławo! Proszę pamiętać, że są na świecie osoby, które cierpią na alergię pokarmową, stąd te pytania o różne zamienniki. Więc nie wynika to z tego, iż komuś coś nie odpowiada, ale bardziej z tego, że jakiś składnik, może tą osobę zabić… Osobiście jestem uczulona na wszelkie orzechy, więc informacja o zamienniku masła orzechowego, jest jak najbardziej cenna i bardzo dziękuję Kindze za podpowiedź, czym można to zastąpić. Dzięki temu będę mogła i ja wypróbować ten przepis 🙂 Pozdrawiam.
Ale to raczej nie będą fit batoniki. Można zastąpić czymś masło i czekoladę?????
To masło orzechowe można zastąpić zmiksowanym bananem a czekoladę 4 łyżkami kakao i dodać więcej kokosu
Zaraz się biorę za zrobienie:) Myślę, że są pyszne!
Czym mogę zastąpić miód? 🙂
Syropem klonowym lub z agawy
Czym można zastąpić olej kokosowy?
Np. Awokado lub banan zmiksowany
Czy miód można zastąpić syropem klonowym? 🙂
Tak
Czym można zastąpić masło orzechowe?