To nie jest przepis na kolejną zupę z brokułów, to fantastyczna receptura na wyjątkowy krem pełen witamin.
Przygotowanie proste, dodatki podkręcające jej smak i efekt końcowy cieszący podniebienie i oczy. Moją zupę zagęściłam kaszą jaglaną, dodałam do niej szpinaku i kurkumy. Na sam koniec podsmażona na oleju kokosowym biała rzepa oraz podprażony z solą sezam. Dlaczego ona jest taka dobra? Nie tylko dlatego, że smakuje i dostarcza:
⇒ BROKUŁY:
- mają silny, pozytywny wpływ na układ detoksykacji naszego organizmu
- mają właściwości antynowotworowe dzięki zwartości sulforafanu – silnego przeciwutleniacza
- są skarbnicą potasu, który odpowiedzialny jest za kontrolę ciśnienia krwi, pracy nerek i regulowanie gospodarki wodno-elektrolitowej
- obniżają cholesterol, zmniejszają reakcje alergiczne i stany zapalne
- są bogate w błonnik przez co ułatwiają trawienie
⇒ SZPINAK:
- przywraca energię, zwiększa witalność i poprawić jakość krwi
- jest również doskonałym źródłem witaminy K, witaminy A, witaminy C i kwasu foliowego, jak również jest dobrym źródłem manganu, magnezu, żelaza i witaminy B2
- ostatnie badania wykazały, że szpinak pomaga utrzymać koncentrację, pamięć i jasność umysłu
⇒ KURKUMA:
- wzmacnia odporność, chroni wątrobę, serce, mózg
- jest jedną z najzdrowszych przypraw świata
- ma silne właściwości przeciwwirusowe i przeciwzapalne
- pomocna jest w zaburzeniach trawienia
- ma działanie przeciwnowotworowe oraz przeciwzapalne
Na zdrowie 🙂
Drobno pokrojonego brokuła zalać bulionem warzywnym i gotować 10 minut, aż warzywo zmięknie.
Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i dwie garście szpinaku oraz kaszę jaglaną.* Gotować całość 5 minut.
Zupę zmiksować blenderem na gładki krem. Jeżeli jest za gęsta dodać więcej bulionu lub wody, jeżeli za rzadka więcej kaszy.
Doprawić kurkumą, chili, gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem.
Sezam podprażyć na patelni. Posypać odrobiną soli.
Rzodkiew pokroić w cienkie paski i podsmażyć na ½ łyżeczki oleju kokosowego przez 2 minuty.
Zupę podawać posypaną przygotowanym sezamem, białą rzodkwią i drobno posiekanym lubczykiem.
Jeżeli nie masz ugotowanej kaszy jaglanej możesz dodać nieugotowaną (ziarna sypkie) uprzednio przelane wrzątkiem do gotujących się brokułów.
Porcji 4
Składniki
Przygotowanie
Drobno pokrojonego brokuła zalać bulionem warzywnym i gotować 10 minut, aż warzywo zmięknie.
Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i dwie garście szpinaku oraz kaszę jaglaną.* Gotować całość 5 minut.
Zupę zmiksować blenderem na gładki krem. Jeżeli jest za gęsta dodać więcej bulionu lub wody, jeżeli za rzadka więcej kaszy.
Doprawić kurkumą, chili, gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem.
Sezam podprażyć na patelni. Posypać odrobiną soli.
Rzodkiew pokroić w cienkie paski i podsmażyć na ½ łyżeczki oleju kokosowego przez 2 minuty.
Zupę podawać posypaną przygotowanym sezamem, białą rzodkwią i drobno posiekanym lubczykiem.
Jeżeli nie masz ugotowanej kaszy jaglanej możesz dodać nieugotowaną (ziarna sypkie) uprzednio przelane wrzątkiem do gotujących się brokułów.
Ratunku Kinga! Zupa wyszla mi gorzka, pomimo płukania wrzatkiem kaszy jaglanej. Czy da się jeszcze uratować?
kiedy zupa wychodzi gorzka dodajemy cukru lub miodu odrobine
Ktoś tu chyba nie jest na czasie z info. Całe życie choruje na anemię. Jadłam tony szpinaku chcąc uzupełnić żelazo. Ale jak się ostatnio doinformowalam – w szpinaku żelaza jest naprawdę niewiele… Osoba, która dawno temu liczyła zawartość żelaza w szpinaku, jak się okazało jakiś czas temu, pomyliła się w przecinkach… I dopiero niedawno naukowcy itd sprostowali ten błąd… Warto wspomnieć też jak szpinak wypłukuje organizm z wapnia i zawartość szczawianow w nim również nie pozostaje bez odbicia
też ostatnio doszły mnie te informacje choć czytałam inną hipotezę która mówi, iż pomylono zawartość żelaza w suchych liściach z zawartością w świeżym szpinaku.
Szpinak jest zdrowym warzywem jednak jestem zdania, że w zdrowej diecie liczy się świadomość, umiar i różnorodność. Sama jestem przykładem, że zbyt częste stosowanie powoduje zwiększenie ilości szczawianów. Wyszło mi to na badaniach okresowych. Prawie codziennie jadłam mnóstwo jarmużu i szpinaku, piłam zielone soki. Musiałam się z nimi rozstać na jakiś czas mimo uwielbienia dla tych warzyw 🙂
No to Kinga, biorę m. in. tę zupę na warsztat w przyszłym tyg. Po wyrwaniu ósemki nie mam za dużego wyboru z rodzajem pożywienia 😉 A ta mi jeszcze wygląda na witaminową bombę, więc się przyda. Dzięki :*
Kingo, dziękuję Ci za ten przepis. Dzięki tej zupie moje dzieci przełamały swój wieloletni wstręt do wszelkich zup kremów Żeby sprawić mi przyjemność dały się namówić do spróbowania, a jak już spróbowały to spałaszowały wszystko Chętniej zaczęły też próbować kremowych zup w innych smakach, bo jak się okazało kremy mogą być smaczne Osobiście podzielam zachwyt moich dzieci – zupa jest pyszna, sycąca i bardzo apetycznie wygląda.
P.S. Przepis na zdrowe batoniki bez pieczenia również podbił serca mojej rodziny!
Witam
Czy biała rzodkiew jest konieczna, albo czym ją zastąpić 🙂 ?
można ją pominąć lub zastąpić tradycyjną rzodkiewką
Już po raz drugi wypróbowałam ten przepis, tym razem na wyjeździe ze znajomymi. Wszyscy byli zachwyceni, a najbardziej ja! Dziękuję bardzo ?
Olu dziękuję i polecam się na przyszłość 🙂
Jak nakłonić dzieci do zjedzenia zdrowej zupki? Zrobić ją i nazwać zupą z kosmity… wyborna! Wszyscy zachwyceni 🙂
uffffff:) bardzo się cieszę :)dziękuję za komentarz :*
Czy zamiast świeżego szpinaku można dać mrożony? Będzie to miało jakieś konsekwencje?
Paulina spokojnie możesz dodać mrożony spzinak
Odkąd ujrzałam przepis miałam na tę zupę ochotę i dzisiaj nastąpił ten dzień. Zupa super na pewno nie raz wróci na mój stół 🙂
dzięki za komentarz :*
Zupy krem zawsze i wszędzie!
W mojej kuchni dzisiaj króluje selerowo-pietruszkowa 🙂 Również zaczęłam wzbogacać je o nasiona, czasem dodaje nerkowce, płatki migdałów czy grzanki paprykowe. Super pyszne i sycące 😉
pycha!
cos cudownego !:)
bardzo się cieszę 🙂 i dziękuję :*
wspaniały krem z bagactwem smaku:)
cudownie czytać takie komentarze 🙂
czy zamiast oleju kokosowego moze byc rzepakowy?
tak 🙂