Kurczak w szpinakowym pesto

Chcesz odkryć nowy smak? Zrób to danie! Prosto i szybko, pysznie i zaskakująco 🙂 Pamiętam, kiedy podałam je po raz pierwszy – mój mąż spojrzał i powiedział „znowu ten smutny kurczak”. Gdy ugryzł pierwszy kęs – dodał – „to jest petarda”! Kurczak w szpinakowym pesto z granatem. Kilka składników, które wspólnie zachwycają i sprawiają, że podniebienie szaleje. Polecam Wam go na obiad, możecie zrobić też tą wersję na grillu. Obowiązkowo posypcie danie granatem. No a pesto – mistrzostwo świata!
Nic tylko gotować i próbować. Jestem ciekawa Waszej opinii 🙂

Pokochaj olej rzepakowy:
Jaki tłuszcz jest doskonały do smażenia? Podczas korzystania z obróbki kulinarnej, olej powinien zawierać dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Wykazują one stabilność w wysokich temperaturach i wysoką temperaturę dymienia. Dlatego rafinowany olej rzepakowy nadaje się zdecydowanie bardziej do smażenia niż olej słonecznikowy, czy winogronowy. Aż 56-68% składu oleju rzepakowego stanowi właśnie kwas oleinowy, a w przypadku oleju słonecznikowego to tylko 18%, zaś w oleju z pestek winogron 23%.
Dodatkowo zawarte w oleju rzepakowym przeciwutleniacze również wspierają go w utrzymaniu wysokiej stabilności. No i temperatura dymienia w przypadku oleju rafinowanego rzepakowego – nawet 242 st. C.

Skład kwasów tłuszczowych i temperatury dymienia zaczerpnęłam z książki prof. Jana Krzymańskiego „Olej rzepakowy – nowy surowiec, nowa prawda”.

Ilość porcji4 porcje
Czas Przygotowania10 minutCzas pieczenia25 minutCałkowity czas35 minut

 4 udka z kurczaka
 1 łyżka miodu
 2 czerwone cebule
 ½ granatu
 sól
 1 łyżka oleju rzepakowego
Na pesto:
 100 g szpinaku baby
 110 g łuskanego słonecznika
 110 ml oleju rzepakowego nierafinowanego
 4 łyżki startego parmezanu
 sól i pieprz

1

Rozgrzać piekarnik do 200 ° C. Natłuścić brytfankę olejem i umieścić w niej udka kurczaka posmarowane miodem i oprószone solą.

2

Do brytfanki dodać pokrojoną w ćwiartki cebulę. Piec przez 25 minut.

3

Przygotować pesto, miksując wszystkie jego składniki razem. Doprawić odpowiednio solą i pieprzem.

4

Udka kurczaka z cebulą podawać z pesto oraz obficie posypane ziarenkami granatu.

Możliwości:
5

można użyć piersi kurczaka lub filetów z łososia

6

zamiast szpinaku w pesto można dodać bazylię, jarmuż lub natkę pietruszki.

Wartości odżywcze

4 porcji

Serving size

Składniki

 4 udka z kurczaka
 1 łyżka miodu
 2 czerwone cebule
 ½ granatu
 sól
 1 łyżka oleju rzepakowego
Na pesto:
 100 g szpinaku baby
 110 g łuskanego słonecznika
 110 ml oleju rzepakowego nierafinowanego
 4 łyżki startego parmezanu
 sól i pieprz

Przygotowanie

1

Rozgrzać piekarnik do 200 ° C. Natłuścić brytfankę olejem i umieścić w niej udka kurczaka posmarowane miodem i oprószone solą.

2

Do brytfanki dodać pokrojoną w ćwiartki cebulę. Piec przez 25 minut.

3

Przygotować pesto, miksując wszystkie jego składniki razem. Doprawić odpowiednio solą i pieprzem.

4

Udka kurczaka z cebulą podawać z pesto oraz obficie posypane ziarenkami granatu.

Możliwości:
5

można użyć piersi kurczaka lub filetów z łososia

6

zamiast szpinaku w pesto można dodać bazylię, jarmuż lub natkę pietruszki.

Notes

Kurczak w szpinakowym pesto

(Wyświetlono 2 439 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)