Kurczak w szpinakowym pesto

Chcesz odkryć nowy smak? Zrób to danie! Prosto i szybko, pysznie i zaskakująco 🙂 Pamiętam, kiedy podałam je po raz pierwszy – mój mąż spojrzał i powiedział „znowu ten smutny kurczak”. Gdy ugryzł pierwszy kęs – dodał – „to jest petarda”! Kurczak w szpinakowym pesto z granatem. Kilka składników, które wspólnie zachwycają i sprawiają, że podniebienie szaleje. Polecam Wam go na obiad, możecie zrobić też tą wersję na grillu. Obowiązkowo posypcie danie granatem. No a pesto – mistrzostwo świata!
Nic tylko gotować i próbować. Jestem ciekawa Waszej opinii 🙂

Pokochaj olej rzepakowy:
Jaki tłuszcz jest doskonały do smażenia? Podczas korzystania z obróbki kulinarnej, olej powinien zawierać dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Wykazują one stabilność w wysokich temperaturach i wysoką temperaturę dymienia. Dlatego rafinowany olej rzepakowy nadaje się zdecydowanie bardziej do smażenia niż olej słonecznikowy, czy winogronowy. Aż 56-68% składu oleju rzepakowego stanowi właśnie kwas oleinowy, a w przypadku oleju słonecznikowego to tylko 18%, zaś w oleju z pestek winogron 23%.
Dodatkowo zawarte w oleju rzepakowym przeciwutleniacze również wspierają go w utrzymaniu wysokiej stabilności. No i temperatura dymienia w przypadku oleju rafinowanego rzepakowego – nawet 242 st. C.

Skład kwasów tłuszczowych i temperatury dymienia zaczerpnęłam z książki prof. Jana Krzymańskiego „Olej rzepakowy – nowy surowiec, nowa prawda”.

Ilość porcji4 porcje
Czas Przygotowania10 minutCzas pieczenia25 minutCałkowity czas35 minut

 4 udka z kurczaka
 1 łyżka miodu
 2 czerwone cebule
 ½ granatu
 sól
 1 łyżka oleju rzepakowego
Na pesto:
 100 g szpinaku baby
 110 g łuskanego słonecznika
 110 ml oleju rzepakowego nierafinowanego
 4 łyżki startego parmezanu
 sól i pieprz

1

Rozgrzać piekarnik do 200 ° C. Natłuścić brytfankę olejem i umieścić w niej udka kurczaka posmarowane miodem i oprószone solą.

2

Do brytfanki dodać pokrojoną w ćwiartki cebulę. Piec przez 25 minut.

3

Przygotować pesto, miksując wszystkie jego składniki razem. Doprawić odpowiednio solą i pieprzem.

4

Udka kurczaka z cebulą podawać z pesto oraz obficie posypane ziarenkami granatu.

Możliwości:
5

można użyć piersi kurczaka lub filetów z łososia

6

zamiast szpinaku w pesto można dodać bazylię, jarmuż lub natkę pietruszki.

Wartości odżywcze

Porcji 4

Składniki

 4 udka z kurczaka
 1 łyżka miodu
 2 czerwone cebule
 ½ granatu
 sól
 1 łyżka oleju rzepakowego
Na pesto:
 100 g szpinaku baby
 110 g łuskanego słonecznika
 110 ml oleju rzepakowego nierafinowanego
 4 łyżki startego parmezanu
 sól i pieprz

Przygotowanie

1

Rozgrzać piekarnik do 200 ° C. Natłuścić brytfankę olejem i umieścić w niej udka kurczaka posmarowane miodem i oprószone solą.

2

Do brytfanki dodać pokrojoną w ćwiartki cebulę. Piec przez 25 minut.

3

Przygotować pesto, miksując wszystkie jego składniki razem. Doprawić odpowiednio solą i pieprzem.

4

Udka kurczaka z cebulą podawać z pesto oraz obficie posypane ziarenkami granatu.

Możliwości:
5

można użyć piersi kurczaka lub filetów z łososia

6

zamiast szpinaku w pesto można dodać bazylię, jarmuż lub natkę pietruszki.

Kurczak w szpinakowym pesto

(Wyświetlono 2 413 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

28 komentarzy

  1. IzaS 3 października 2018 o 15:47

    Świetny przepis, zrozumiale napisany, prosty w przyrządzeniu. Pierwszy raz skusilam się na robienie takiego typu dania, zawsze boję się połączenia owoców z mięsem czy z warzywami. Wyszło przepyszne od dzisiaj mam zamiar gotować dla męża głównie z Twoich przepisów.

    Odpowiedz
  2. Ania 16 grudnia 2017 o 16:48

    Pyszne połączenie składników 🙂 Goście byli zachwyceni. Dziękuję za inspirację, próbowałam już kilku Twoich przepisów – zawsze pysznie i zdrowo!!!

    Odpowiedz
  3. Ina 20 września 2017 o 14:23

    Czy filet z kurczaka też pieczemy tyle minut czy krócej?

    Odpowiedz
    1. admin 20 września 2017 o 16:13

      polecam skrócić czas o 5 minut aby pierś była soczysta 🙂

      Odpowiedz
  4. Ina 12 sierpnia 2017 o 14:44

    Przepis wygląda smacznie i pewnie tez tak smakuje:-) a czy kurczaka zagrodowego też pieczemy tyle minut czy dłużej?

    Odpowiedz
    1. admin 21 sierpnia 2017 o 22:56

      tyle samo

      Odpowiedz
  5. Kasia 17 marca 2017 o 11:05

    Witam

    Zrobiłam z użyciem piersi z kurczaka 🙂 Danie jest co to dużo mówić „FENOMENALNE” 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 18 marca 2017 o 17:03

      KAsiu bardzo się cieszę że przypadło Wam do smaku 🙂

      Odpowiedz
  6. Ewa 10 marca 2017 o 19:38

    Do pesto też rafinowany olej?

    Odpowiedz
    1. admin 13 marca 2017 o 12:08

      nie do pesto najlepiej olej tłoczony na zimno, nierafinowany

      Odpowiedz
  7. Małgosia 11 lutego 2017 o 23:39

    Mniam mniam. Przepis super, próbowałam już kilka razy. Ostatnio robiłam tak polędwiczki i też wyszły pyszne. Aż trudno uwierzyć że w tak krótkim czasie można zrobić coś tak dobrego!

    Odpowiedz
    1. admin 13 lutego 2017 o 15:54

      🙂 polecam się na przyszłość 🙂

      Odpowiedz
  8. gosia 11 lutego 2017 o 12:16

    Szkoda, że dopiero teraz zobaczyłam ten przepis, bo pewnie już dawno gościłby na moim stole 🙂 z czym podawać takiego kurczaka? z ryżem, makaronem, kaszą czy ziemniaczkiem?

    Odpowiedz
    1. admin 13 lutego 2017 o 15:43

      Gosiu moim zdaniem najlepiej do niego pasuje ryz lub pyszna sałata z winegretem

      Odpowiedz
  9. Kasia 22 czerwca 2016 o 14:37

    Kingo czy do zapiekania nada sie naczynie żaroodporne zamiast brytfanki ?

    Odpowiedz
    1. admin 24 czerwca 2016 o 12:09

      oczywiście 🙂

      Odpowiedz
  10. magda 10 czerwca 2016 o 20:31

    Kinga czy te pesto podawać do kurczaka jako taki dodatek czy posmarować nim i zapiec kuraka?

    Odpowiedz
    1. admin 10 czerwca 2016 o 23:32

      można tak i tak 🙂

      Odpowiedz
  11. Kinga 8 czerwca 2016 o 16:18

    Zrobione, zjedzone…pesto wyśmienite:)

    Odpowiedz
    1. admin 9 czerwca 2016 o 11:44

      aaaaaaaaaale super! Dziekuję Ci bardzo za komentarz! tak mnie one cieszą za każdym razem jak ktoś się skusi na przepis 🙂

      Odpowiedz
  12. Magda 8 czerwca 2016 o 09:12

    Kingo, a czy 25 minut pieczenia wystarczy? W innych przepisach tego typu podają zazwyczaj żeby piec udka przez 50-60 minut. Może tu chodzi o temperaturę pieczenia? U Ciebie jest 200 stopni, a w innych przepisach zazwyczaj jest 180 stopni.

    Odpowiedz
    1. admin 8 czerwca 2016 o 09:34

      wystarczy 🙂 już kilka osób spróbowało ten przepis i komentuję że wszystko się zgadza – ważne aby mięso miało temperaturę pokojową 🙂

      Odpowiedz
  13. Jula 7 czerwca 2016 o 16:16

    Dziękuję za przepis, upiekłam piersi z kuraka, a że nie miałam akurat czerownej cebuli, zrobiłam z szalotką, ale i tak wyszło pyszne, bo pesto szpinakowe i granat robią całą robotę. Super pomysł!

    Odpowiedz
    1. admin 8 czerwca 2016 o 09:29

      bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz! własnie takie działania sprawiają że czuję że gotujecie i korzystacie z tego bloga :*

      Odpowiedz
  14. Iwona C. 6 czerwca 2016 o 16:53

    Często robie pesto szpinakowe – jest przepyszne, nie pomyślałam by natrzeć nim filety czy udka i upiec 🙂 – dziękuję za inspirację, spróbuję z pewnością.

    Odpowiedz
    1. admin 7 czerwca 2016 o 00:49

      🙂 polecam 🙂

      Odpowiedz
  15. Ejszetka 6 czerwca 2016 o 12:40

    Wygląda fenomenalnie! 🙂 Uwielbiam szpinak, więc na pewno zrobię.

    Odpowiedz
    1. admin 7 czerwca 2016 o 00:47

      polecam 🙂

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.