Chcesz odkryć nowy smak? Zrób to danie! Prosto i szybko, pysznie i zaskakująco 🙂 Pamiętam, kiedy podałam je po raz pierwszy – mój mąż spojrzał i powiedział „znowu ten smutny kurczak”. Gdy ugryzł pierwszy kęs – dodał – „to jest petarda”! Kurczak w szpinakowym pesto z granatem. Kilka składników, które wspólnie zachwycają i sprawiają, że podniebienie szaleje. Polecam Wam go na obiad, możecie zrobić też tą wersję na grillu. Obowiązkowo posypcie danie granatem. No a pesto – mistrzostwo świata!
Nic tylko gotować i próbować. Jestem ciekawa Waszej opinii 🙂
Pokochaj olej rzepakowy:
Jaki tłuszcz jest doskonały do smażenia? Podczas korzystania z obróbki kulinarnej, olej powinien zawierać dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Wykazują one stabilność w wysokich temperaturach i wysoką temperaturę dymienia. Dlatego rafinowany olej rzepakowy nadaje się zdecydowanie bardziej do smażenia niż olej słonecznikowy, czy winogronowy. Aż 56-68% składu oleju rzepakowego stanowi właśnie kwas oleinowy, a w przypadku oleju słonecznikowego to tylko 18%, zaś w oleju z pestek winogron 23%.
Dodatkowo zawarte w oleju rzepakowym przeciwutleniacze również wspierają go w utrzymaniu wysokiej stabilności. No i temperatura dymienia w przypadku oleju rafinowanego rzepakowego – nawet 242 st. C.
Skład kwasów tłuszczowych i temperatury dymienia zaczerpnęłam z książki prof. Jana Krzymańskiego „Olej rzepakowy – nowy surowiec, nowa prawda”.
Rozgrzać piekarnik do 200 ° C. Natłuścić brytfankę olejem i umieścić w niej udka kurczaka posmarowane miodem i oprószone solą.
Do brytfanki dodać pokrojoną w ćwiartki cebulę. Piec przez 25 minut.
Przygotować pesto, miksując wszystkie jego składniki razem. Doprawić odpowiednio solą i pieprzem.
Udka kurczaka z cebulą podawać z pesto oraz obficie posypane ziarenkami granatu.
można użyć piersi kurczaka lub filetów z łososia
zamiast szpinaku w pesto można dodać bazylię, jarmuż lub natkę pietruszki.
Porcji 4
Składniki
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 200 ° C. Natłuścić brytfankę olejem i umieścić w niej udka kurczaka posmarowane miodem i oprószone solą.
Do brytfanki dodać pokrojoną w ćwiartki cebulę. Piec przez 25 minut.
Przygotować pesto, miksując wszystkie jego składniki razem. Doprawić odpowiednio solą i pieprzem.
Udka kurczaka z cebulą podawać z pesto oraz obficie posypane ziarenkami granatu.
można użyć piersi kurczaka lub filetów z łososia
zamiast szpinaku w pesto można dodać bazylię, jarmuż lub natkę pietruszki.
Świetny przepis, zrozumiale napisany, prosty w przyrządzeniu. Pierwszy raz skusilam się na robienie takiego typu dania, zawsze boję się połączenia owoców z mięsem czy z warzywami. Wyszło przepyszne od dzisiaj mam zamiar gotować dla męża głównie z Twoich przepisów.
Pyszne połączenie składników 🙂 Goście byli zachwyceni. Dziękuję za inspirację, próbowałam już kilku Twoich przepisów – zawsze pysznie i zdrowo!!!
Czy filet z kurczaka też pieczemy tyle minut czy krócej?
polecam skrócić czas o 5 minut aby pierś była soczysta 🙂
Przepis wygląda smacznie i pewnie tez tak smakuje:-) a czy kurczaka zagrodowego też pieczemy tyle minut czy dłużej?
tyle samo
Witam
Zrobiłam z użyciem piersi z kurczaka 🙂 Danie jest co to dużo mówić „FENOMENALNE” 🙂
KAsiu bardzo się cieszę że przypadło Wam do smaku 🙂
Do pesto też rafinowany olej?
nie do pesto najlepiej olej tłoczony na zimno, nierafinowany
Mniam mniam. Przepis super, próbowałam już kilka razy. Ostatnio robiłam tak polędwiczki i też wyszły pyszne. Aż trudno uwierzyć że w tak krótkim czasie można zrobić coś tak dobrego!
🙂 polecam się na przyszłość 🙂
Szkoda, że dopiero teraz zobaczyłam ten przepis, bo pewnie już dawno gościłby na moim stole 🙂 z czym podawać takiego kurczaka? z ryżem, makaronem, kaszą czy ziemniaczkiem?
Gosiu moim zdaniem najlepiej do niego pasuje ryz lub pyszna sałata z winegretem
Kingo czy do zapiekania nada sie naczynie żaroodporne zamiast brytfanki ?
oczywiście 🙂
Kinga czy te pesto podawać do kurczaka jako taki dodatek czy posmarować nim i zapiec kuraka?
można tak i tak 🙂
Zrobione, zjedzone…pesto wyśmienite:)
aaaaaaaaaale super! Dziekuję Ci bardzo za komentarz! tak mnie one cieszą za każdym razem jak ktoś się skusi na przepis 🙂
Kingo, a czy 25 minut pieczenia wystarczy? W innych przepisach tego typu podają zazwyczaj żeby piec udka przez 50-60 minut. Może tu chodzi o temperaturę pieczenia? U Ciebie jest 200 stopni, a w innych przepisach zazwyczaj jest 180 stopni.
wystarczy 🙂 już kilka osób spróbowało ten przepis i komentuję że wszystko się zgadza – ważne aby mięso miało temperaturę pokojową 🙂
Dziękuję za przepis, upiekłam piersi z kuraka, a że nie miałam akurat czerownej cebuli, zrobiłam z szalotką, ale i tak wyszło pyszne, bo pesto szpinakowe i granat robią całą robotę. Super pomysł!
bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz! własnie takie działania sprawiają że czuję że gotujecie i korzystacie z tego bloga :*
Często robie pesto szpinakowe – jest przepyszne, nie pomyślałam by natrzeć nim filety czy udka i upiec 🙂 – dziękuję za inspirację, spróbuję z pewnością.
🙂 polecam 🙂
Wygląda fenomenalnie! 🙂 Uwielbiam szpinak, więc na pewno zrobię.
polecam 🙂