Dziś kolejna inspiracja na lekkie Święta. W moim domu przygotowuję już dla Was mnóstwo przepisów które w grudniu będą pojawiać się na blogu. Fit tarty powstały z bakalii, a mus jogurtowy można podawać solo w kieliszkach lub wypełniać nim przygotowane spody. Deser ten powstaje bez pieczenia w zawrotnie szybkim tempie. Pachnie cynamonem, skórką z pomarańczy i czekoladą. Spokojnie możecie przygotować ten deser dwa dni wcześniej i przechowywać w lodówce. Mała, lekka rzecz a cieszy i smakuje. Polecam na Święta.
Daktyle zmiksować na pastę, dodać do niej mielone migdały, szczyptę soli i wiórki koksowe.
Przygotowanym ciastem wypełnić foremkę o średnicy 10 cm i włożyć do lodówki na czas przygotowania musu.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Ostudzić.
Białka ubić na sztywno pod koniec dodając 1 łyżkę cukru. Piana ma być błyszcząca.
Do rozpuszczonej czekolady dodać cynamon, jogurt i dobrze wymieszać.
Ubite białka w trzech turach dodawać do masy czekoladowej delikatnie ją napowietrzając.
Masę przelać do przygotowanych spodów i umieścić na co najmniej 10 minut w lodówce.
Przed podaniem posypać skórką z pomarańczy.
Porcji 3
Składniki
Przygotowanie
Daktyle zmiksować na pastę, dodać do niej mielone migdały, szczyptę soli i wiórki koksowe.
Przygotowanym ciastem wypełnić foremkę o średnicy 10 cm i włożyć do lodówki na czas przygotowania musu.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Ostudzić.
Białka ubić na sztywno pod koniec dodając 1 łyżkę cukru. Piana ma być błyszcząca.
Do rozpuszczonej czekolady dodać cynamon, jogurt i dobrze wymieszać.
Ubite białka w trzech turach dodawać do masy czekoladowej delikatnie ją napowietrzając.
Masę przelać do przygotowanych spodów i umieścić na co najmniej 10 minut w lodówce.
Przed podaniem posypać skórką z pomarańczy.
A czym można zastąpić migdały?
innymi orzechami
super pycha tarty 😉 czy daktyle suszone namacza pani przed zmiksowaniem ? czy trzeba je dlużej miksować zeby tarty mocno sie trzymaly? bo moje wyszly troche sypkie …a boje sie je dlugo miksowac zeby nie spalic kolejnego malaksera 😉 dziekuje za odpowiedz 😉
jeżeli daktyle są małe i suche wtedy namaczam je w soku z pomarańczy. sypkie spód może być spowodowany właśnie mało klejącymi daktylami 🙂
Czym można zastąpić cukier trzcinowy? Może być stewia albo ksylitol? Jeśli tak to ile dodać?
Gosiu możesz zamienić na wskazane przez ciebie produkty. Ww takiej samej proporcji. Możesz też użyć miodu lub syropu klonowego.
Dziękuję bardzo za odpowiedź 🙂 spróbuję zrobić te cuda w najbliższym czasie 😉
liczę na opinię 🙂
A jeszcze mam pytanie co do rozmiaru foremek. Jaką mają średnice oraz czy smaruje je Pani czymś przed wyłożeniem spodu?
moje foremki mają średnicy 10 cm i niczym ich nie smaruję 🙂
punkt 2 🙂 Przygotowanym ciastem wypełnić foremkę o średnicy 10 cm i włożyć do lodówki na czas przygotowania musu.
Witam Pani Kingo!
Planuję zrobić tartę w formie 28 cm,proszę o informację czy podane składniki będą odpowiednie do takiej foremki,dziękuję i pozdrawiam.
radziłabym zwiększyć ilość o połowę lub jeżeli chciałaby Pani wyższą to zrobić z podwójnej ilości
Jaki czas pieczenia? Przeciez w przepisie nie ma mowy o pieczeniu???
nie pieczemy tej tarty. Tabelka w której umieszczony jest przepis ma z automatu podane czasy. Skoro w tym punkcie nic nie pisze i w przepisie nic nie pisze o czasie pieczenia tzn że nie korzystamy z piekarnika
To czemu kawalek wyzej Pani pisze o wydluzeniu czasu pieczenia 🙂
aaaaaaaaaaa zakręciłam się 🙂 myślałam że chodzi o inną tartę 🙂 przepraszam 🙂
Jaki został użyty cukier trzcinowy? Polecasz? 🙂
Cukier Trzcinowy brązowy BIO PLANET
Dobry wieczór 🙂
Cudowna tarta! Jestem ciekawa czy użyty tu mus nadawałby się do nadziewania babeczek?
Pozdrawiam!
Karolino mus nadaje się do nadziewania jednak babeczki muszą być wystudzone 🙂