Ciasto drożdżowe to chyba mój faworyt wśród wypieków. Uwielbiam zapach drożdży szalejący po kuchni. On przywołuje piękne wspomnienia. W ogrodzie mojej Babci rosną różne drzewa owocowe, są to odmiany stare – przez wielu zapomniane. Ja co roku rozkoszuję się smakiem papierówek tak soczystych, że robiąc kęs dłonie mam całe z soku. Są i żółte czereśnie o miodowym smaku. Wiśnie kwaśne jak cytryny i doskonałe śliwki, tak słodkie, że cukier sam ucieka przez skórkę. Mając takie zaplecze, aż chce się jeść, kosztować, gotować.
Dzisiaj zapraszam na kawałek ciasta ze śliwkami, marcepanem i pieczonym kremem jogurtowym. Odpowiednio słodkie, pachnące migdałami i cynamonem, puszyste.
Śliwki umyć, osuszyć i usunąć z nich pestki. Blachę o wymiarach 30 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę przesiać, wkruszyć do niej drożdże, dodać 1 łyżkę cukru oraz letnie mleko. całość wyrobić i odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać pozostały cukier,jajko i roztopione masło. Wyrabiać około 5 minut ciasto aż będzie gładkie i błyszczące. (jeżeli ciasto będzie się kleić należy podsypać je odrobiną mąki).
Ciasto oprószyć mąką, włożyć do szklanej miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ° C z funkcją pieczenia góra-dół. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i ponownie wyrabiać przez około 2 minuty. Rozwałkować i wyłożyć nim dno przygotowanej formy.
Na nie wyłożyć pokrojony w kostkę marcepan oraz przekrojone w pół śliwki. Posypać całość cynamonem.
Przygotować krem jogurtowy: w osobnej misce utrzeć ze sobą żółtka oraz cukier przez około 5 minut. Następnie dodać jogurt grecki i dobrze wymieszać. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywno. W trzech turach połączyć masę białkową z masą jogurtową delikatnie mieszając.
Masę jogurtową przelać na śliwki. Ciasto piec około 45 -50 minut, aż patyczek włożony w środek będzie suchy.
Wystudzić ciasto i posypać cukrem pudrem.
Składniki
Przygotowanie
Śliwki umyć, osuszyć i usunąć z nich pestki. Blachę o wymiarach 30 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę przesiać, wkruszyć do niej drożdże, dodać 1 łyżkę cukru oraz letnie mleko. całość wyrobić i odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać pozostały cukier,jajko i roztopione masło. Wyrabiać około 5 minut ciasto aż będzie gładkie i błyszczące. (jeżeli ciasto będzie się kleić należy podsypać je odrobiną mąki).
Ciasto oprószyć mąką, włożyć do szklanej miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ° C z funkcją pieczenia góra-dół. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i ponownie wyrabiać przez około 2 minuty. Rozwałkować i wyłożyć nim dno przygotowanej formy.
Na nie wyłożyć pokrojony w kostkę marcepan oraz przekrojone w pół śliwki. Posypać całość cynamonem.
Przygotować krem jogurtowy: w osobnej misce utrzeć ze sobą żółtka oraz cukier przez około 5 minut. Następnie dodać jogurt grecki i dobrze wymieszać. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywno. W trzech turach połączyć masę białkową z masą jogurtową delikatnie mieszając.
Masę jogurtową przelać na śliwki. Ciasto piec około 45 -50 minut, aż patyczek włożony w środek będzie suchy.
Wystudzić ciasto i posypać cukrem pudrem.
czy jest gdzies kolumna gdzie mozna byloby znalezc tabelka z iloscia kalorii na porcje na wszystkie potrawy/desery etc? byloby to bardzo pomocne do kontroli na co sobie mozemy pozwolic 🙂
najnowsze przepisy juz zawierają takie informacje – oczywiście będzie to stale dodawane
Czesc Kinga
Na jakiej wielkosci blache jest ten przepis?
Kinguś
Już widzę…. przejrzałam na oczy… na tel kom nie widziałam a na laptopie już tak. pozdrawiam 🙂
🙂
30 x40 cm
Witam serdecznie,
Czym można zastąpić marcepan? I czy zamiast drożdzy świeżych można użyć suchych?
oczywiście można zamienić na drożdże suche – a marcepan można pominąć lub dodać twaróg 250 g wymieszany z żółtkiem i cukrem