Owsiankowe crème brûlée

Są takie poranki kiedy nie potrafię wstać z łóżka. Walczę o każdą minutę sam na sam z pościelą. Najczęściej w tej chwili po mojej głowie biegają dwa rodzaje myśli. Najpierw  zastanawiam się jaki jest dzień tygodnia, czy może przypadkiem nie jest to niedziela. Kiedy orientuję się że jednak to jeszcze nie ten czas, pojawia się rozczarowanie i kombinacja. Zaczynam wewnętrzną walkę: zostać w łóżku kolejne 5 minut czy zmusić się i wstać, ruszyć do biegu, do pracy, na zakupy itd. I tak przepychają się w moim umyśle różne pomysły nie dając dalej spać. Jednak kiedy mojej głowie zaczyna wtórować żołądek wstaję bez zastanowienia i pędzę do kuchni. Każdy poranek to nowe, pyszne śniadanie takie np jak owsiankowe crème brûlée. Czasami przygotowuję je nocą, a rano tylko wykańczam, czasami szybko robię ją rano i zjadam jeszcze lekko ciepłe. Podaję też na deser, ku zdziwieniu gości co to za wyjątkowe danie!

Ilość porcji2 porcje
Czas Przygotowania10 minutCałkowity czas1 godz.

 7 łyżek płatków owsianych błyskawicznych
 1 ½ szklanki mleka migdałowego
 1 laska wanilii
 1 szczypta soli
 2 łyżki syropu klonowego
 1 skórka starta z cytryny
 3 łyżki drobnego cukru trzcinowego
 świeże owoce (ja wybrałam maliny)

1

Płatki owsiane zalać mlekiem wraz z przeciętą wzdłuż laską wanilii i gotować na średnim ogniu, aż wchłoną płyn, a cała masa będzie gęsta. Usunąć laskę wanilii.

2

Całość doprawić szczyptą soli i syropem klonowym. Następnie wszystko razem zblendować na gładki krem.

3

Krem owsiankowy przelać do pucharków i wystudzić. (uwaga! jeżeli nie masz palnika krem umieść w naczyniach żaroodpornych)

4

Przed podaniem wierzch deseru oprószyć cukrem trzcinowym i za pomącą palnika cukierniczego opiec. Ma powstać karmelowa skorupka. (uwaga! jeżeli nie masz palnika wystarczy, że deser włożysz do piekarnika nagrzanego do 200º C z funkcją górnej grzałki na około 5-10 minut)

5

Podawać z sezonowymi owocami.

Wartości odżywcze

2 porcji

Serving size

Składniki

 7 łyżek płatków owsianych błyskawicznych
 1 ½ szklanki mleka migdałowego
 1 laska wanilii
 1 szczypta soli
 2 łyżki syropu klonowego
 1 skórka starta z cytryny
 3 łyżki drobnego cukru trzcinowego
 świeże owoce (ja wybrałam maliny)

Przygotowanie

1

Płatki owsiane zalać mlekiem wraz z przeciętą wzdłuż laską wanilii i gotować na średnim ogniu, aż wchłoną płyn, a cała masa będzie gęsta. Usunąć laskę wanilii.

2

Całość doprawić szczyptą soli i syropem klonowym. Następnie wszystko razem zblendować na gładki krem.

3

Krem owsiankowy przelać do pucharków i wystudzić. (uwaga! jeżeli nie masz palnika krem umieść w naczyniach żaroodpornych)

4

Przed podaniem wierzch deseru oprószyć cukrem trzcinowym i za pomącą palnika cukierniczego opiec. Ma powstać karmelowa skorupka. (uwaga! jeżeli nie masz palnika wystarczy, że deser włożysz do piekarnika nagrzanego do 200º C z funkcją górnej grzałki na około 5-10 minut)

5

Podawać z sezonowymi owocami.

Notes

Owsiankowe crème brûlée

 

(Wyświetlono 3 548 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)