Piekarnik nagrzać do temperatury 180 C z funkcją grzania góra-dół.
Gruszki obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Skropić cytryną aby nie ściemniały.
Gruszki ułożyć w żaroodpornym naczyniu.
Masło z cukrem, cynamonem i ekstraktem podgrzać aż cukier się roztopi.
Roztopionym masłem polać gruszki i umieścić wszystko w piekarniku na 20 min,aż zrobią się miękkie.Gruszki można polewać masłem co jakiś czas, wtedy utworzy się na nich ładna maślano-cukrowa polewa.
Sos waniliowy przygotowujemy podgrzewając śmietankę (150ml) z rozciętą na pół laską wanilii i cukrem. Gdy śmietanka się zagotuje usuwamy laskę wanilii i zaciągamy rozkłóconym jajkiem z resztą śmietanki (50ml). Cały czas mieszamy aż lekko zgęstnieje.
Gruszki wykładamy na talerz i polewamy sosem waniliowym.
Porcji 2
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 C z funkcją grzania góra-dół.
Gruszki obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Skropić cytryną aby nie ściemniały.
Gruszki ułożyć w żaroodpornym naczyniu.
Masło z cukrem, cynamonem i ekstraktem podgrzać aż cukier się roztopi.
Roztopionym masłem polać gruszki i umieścić wszystko w piekarniku na 20 min,aż zrobią się miękkie.Gruszki można polewać masłem co jakiś czas, wtedy utworzy się na nich ładna maślano-cukrowa polewa.
Sos waniliowy przygotowujemy podgrzewając śmietankę (150ml) z rozciętą na pół laską wanilii i cukrem. Gdy śmietanka się zagotuje usuwamy laskę wanilii i zaciągamy rozkłóconym jajkiem z resztą śmietanki (50ml). Cały czas mieszamy aż lekko zgęstnieje.
Gruszki wykładamy na talerz i polewamy sosem waniliowym.