Słodko-słony łosoś

Ten przepis wygrał ostatnią „smaczną bitwę” na moim Facebooku za konkurencję miał lasagne warzywną. Widać, że pokochaliście ryby 🙂

Polecam ten przepis gdyż smakuje zupełnie inaczej słodko-słony nietypowy. Chili i imbir zaostrzają, a miód lekko słodzi. Spróbujcie mojej wersji. Świetnie smakuje ze smażonym ryżem lub warzywami.

Smacznego:)

Ilość porcji4 porcje

Składniki na 4 porcje:
 ¼ szklanki sosu sojowego
 1 łyżka miodu
 1 łyżka octu ryżowego
 1 łyżka sosu chili
 1 łyżka świeżo startego imbiru
 2 ząbki czosnku
 600 g świeżego łososia
 1 łyżka oliwy z oliwek
 1 zielona cebulka

1

Przygotować marynatę mieszając ze sobą sos sojowy, miód, ocet ryżowy, sos chili, starty imbir, wyciśnięty przez praskę czosnek.

2

Świeżego łososia pokroić na 4 porcje i umieścić w marynacie na minimum 1 godzinę, najlepiej na 8 godzin, od czasu do czasu zmieniając strony.

3

Rybę wyjąć z marynaty (marynatę pozostawić) i smażyć na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek na średnim ogniu po 2 minuty z każdej strony.

4

Da łososia wlać pozostałą marynatę, zmniejszyć ogień, przykryć patelnię i całość gotować jeszcze 5 minut.

5

Podawać posypane zieloną cebulką i polane sosem powstałym z marynaty.
* Ryba najlepiej smakuje z brązowym ryżem i fasolką szparagową.
* Łosoś może być dodatkiem do sałatki

Wartości odżywcze

Porcji 4

Składniki

Składniki na 4 porcje:
 ¼ szklanki sosu sojowego
 1 łyżka miodu
 1 łyżka octu ryżowego
 1 łyżka sosu chili
 1 łyżka świeżo startego imbiru
 2 ząbki czosnku
 600 g świeżego łososia
 1 łyżka oliwy z oliwek
 1 zielona cebulka

Przygotowanie

1

Przygotować marynatę mieszając ze sobą sos sojowy, miód, ocet ryżowy, sos chili, starty imbir, wyciśnięty przez praskę czosnek.

2

Świeżego łososia pokroić na 4 porcje i umieścić w marynacie na minimum 1 godzinę, najlepiej na 8 godzin, od czasu do czasu zmieniając strony.

3

Rybę wyjąć z marynaty (marynatę pozostawić) i smażyć na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek na średnim ogniu po 2 minuty z każdej strony.

4

Da łososia wlać pozostałą marynatę, zmniejszyć ogień, przykryć patelnię i całość gotować jeszcze 5 minut.

5

Podawać posypane zieloną cebulką i polane sosem powstałym z marynaty.
* Ryba najlepiej smakuje z brązowym ryżem i fasolką szparagową.
* Łosoś może być dodatkiem do sałatki

Słodko-słony łosoś
(Wyświetlono 6 797 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

4 komentarzy

  1. Rene 16 lutego 2018 o 08:19

    Pyszna rybka. Na moim stole gościła już kilkakrotnie

    Odpowiedz
    1. admin 16 lutego 2018 o 10:25

      bardzo się cieszę 🙂

      Odpowiedz
  2. Agusto 16 listopada 2017 o 20:39

    Ja zamieniłem na pstrąga tęczowego (w Biedronce nazywanego łososiowym) i było dobrze. Dorsz raczej za chudy do tej potrawy.

    Odpowiedz
  3. Zmiana 16 listopada 2017 o 16:59

    Witam można łososia zamienić Np na dorsza?

    Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.