Najlepszy Tort Brownie – łatwy i doskonały!

Ten tort jest fenomenalny. Wygląda na skomplikowany, a prawda  jest taka, że jest nadzwyczaj prosty i stosunkowo szybki do zrobienia. Gwarantuję Ci, że jeżeli go zrobisz zbierzesz same pochwały. Każdy kto zrobi choć kęs – przepadnie. Fantastyczny smak czekolady , beza z kawałkami orzechów i cudowny krem waniliowo – malinowy.  Mój tort zniknął od razu, a zrobiłam go naurodziny naszej rodzinnej najmłodszej „iskierki”.  Od dzisiaj na blogu polecam tylko ten tort. Moje kulinarne arcydzieło 🙂

Smacznego!

Ilość porcji1 porcja

Składniki na spód Brownie:
 200 g gorzkiej czekolady
 200 g miękkiego masła
 190 g cukru pudru trzcinowego
 3 jajka
 110 g mąki pszennej
Składniki na masę bezową:
 3 białka jaj
 150 g cukru pudru trzcinowego
 ¼ łyżeczki octu winnego
 100 g orzechów włoskich
Składniki na krem waniliowo - malinowy:
 200 g śmietany 30% lub 36%
 250 g mascarpone
 100 g cukru pudru
 1 laska wanilii
 1 łyżka soku z cytryny
 200 g malin świeżych lub mrożonych

BROWNIE:
1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ° C i przygotować 2 formy o średnicy 21 cm wykładając ich dno papierem do pieczenia.

2

Czekoladę połamać na mniejsze kawałki zostawiając 6 kostek na później. Resztę rozpuścić w kąpieli wodnej.

3

Miękkie masło utrzeć wraz z cukrem pudrem trzcinowym przez około 5 minut.

4

Dodać jajka – po jednym na minutę, niech połączą się dobrze z masłem.

5

Stopniowo dodawać mąkę i cały czas miksować aż ciasto będzie gładkie.

6

Powoli wlać rozpuszczoną czekoladę, a następnie dodać pozostałą czekoladę (6 kostek uprzednio pokrojonych na drobniejsze kawałki). Całość wymieszać.

7

Ciasto przelać do przygotowanych foremek i piec przez 10-12 minut.

BEZA:
8

W czasie kiedy Brownie się piecze ubić białka na sztywno dodając do nich po 1 łyżce na minutę cukru.

9

Pod koniec miksowania białek dodać ocet i miksować jeszcze kolejna minutę.

10

Orzechy posiekać i wymieszać z masą białkową. Całość podzielić na pół i wyłożyć na podpieczone Brownie wyjęte z piekarnika.

11

Całość ponownie wsadzić do piekarnika na 30 minut, zmniejszyć temperaturę do 150 ° C.

12

Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Ostrożnie wyjąć ciasto z formy i odstawić do całkowitego ostygnięcia na kratce.KREM:

13

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno.

14

Dodać do ubitej śmietany mascarpone, cukier, ziarenka z przeciętej na pół wanilii, 1 łyżkę soku z cytryny oraz 2 garście malin. Całość dobrze wymieszać.

SKŁADANIE TORTU:
15

Na paterę wyłożyć pierwszy blat ciasta – bezą  do dołu, gałkownicą do lodów wyłożyć kulki kremu, całość przykryć drugim blatem ciasta tym razem bezą do góry. Udekorować pozostałym kremem i malinami oraz listkami mięty lub melisy.

Składniki

Składniki na spód Brownie:
 200 g gorzkiej czekolady
 200 g miękkiego masła
 190 g cukru pudru trzcinowego
 3 jajka
 110 g mąki pszennej
Składniki na masę bezową:
 3 białka jaj
 150 g cukru pudru trzcinowego
 ¼ łyżeczki octu winnego
 100 g orzechów włoskich
Składniki na krem waniliowo - malinowy:
 200 g śmietany 30% lub 36%
 250 g mascarpone
 100 g cukru pudru
 1 laska wanilii
 1 łyżka soku z cytryny
 200 g malin świeżych lub mrożonych

Przygotowanie

BROWNIE:
1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ° C i przygotować 2 formy o średnicy 21 cm wykładając ich dno papierem do pieczenia.

2

Czekoladę połamać na mniejsze kawałki zostawiając 6 kostek na później. Resztę rozpuścić w kąpieli wodnej.

3

Miękkie masło utrzeć wraz z cukrem pudrem trzcinowym przez około 5 minut.

4

Dodać jajka – po jednym na minutę, niech połączą się dobrze z masłem.

5

Stopniowo dodawać mąkę i cały czas miksować aż ciasto będzie gładkie.

6

Powoli wlać rozpuszczoną czekoladę, a następnie dodać pozostałą czekoladę (6 kostek uprzednio pokrojonych na drobniejsze kawałki). Całość wymieszać.

7

Ciasto przelać do przygotowanych foremek i piec przez 10-12 minut.

BEZA:
8

W czasie kiedy Brownie się piecze ubić białka na sztywno dodając do nich po 1 łyżce na minutę cukru.

9

Pod koniec miksowania białek dodać ocet i miksować jeszcze kolejna minutę.

10

Orzechy posiekać i wymieszać z masą białkową. Całość podzielić na pół i wyłożyć na podpieczone Brownie wyjęte z piekarnika.

11

Całość ponownie wsadzić do piekarnika na 30 minut, zmniejszyć temperaturę do 150 ° C.

12

Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Ostrożnie wyjąć ciasto z formy i odstawić do całkowitego ostygnięcia na kratce.KREM:

13

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno.

14

Dodać do ubitej śmietany mascarpone, cukier, ziarenka z przeciętej na pół wanilii, 1 łyżkę soku z cytryny oraz 2 garście malin. Całość dobrze wymieszać.

SKŁADANIE TORTU:
15

Na paterę wyłożyć pierwszy blat ciasta – bezą  do dołu, gałkownicą do lodów wyłożyć kulki kremu, całość przykryć drugim blatem ciasta tym razem bezą do góry. Udekorować pozostałym kremem i malinami oraz listkami mięty lub melisy.

Najlepszy Tort Brownie – łatwy i doskonały!
(Wyświetlono 50 652 razy, 9 wyświetleń dzisiaj)

85 komentarzy

  1. magda 22 grudnia 2019 o 20:05

    Tort wygląda świetnie, bardzo chciałam uzyskać podobny efekt. Miałam już dwa podejścia, za każdym razem dokładnie trzymałam się przepisu. Za każdym razem krem kompletnie się rozpływał w momencie, kiedy dodawałam mascarpone do śmietany. Za każdym razem też beza miała przed pieczeniem raczej konsystencję kremu, a wynik był co prawda smaczny, ale nie był bezą. Zrobiłam już kilka bez w życiu i nigdy nie miałam takie problemu. Koniec końców czułam się jak bym odniosła totalną porażkę, tort był płaski (nawet warstwa z brownie była widocznie niższa niż na zdjęciach mimo odpowiedniego rozmiaru blachy), krem wylewał się bokami, a beza nie była bezą. Ale żeby oddać sprawiedliwość – wszystkim bardzo smakował.

    Odpowiedz
  2. Mania 7 października 2019 o 11:41

    Witam, zakupiłam już 2 tortownice i w weekend zabieram się za pieczenie ? mam tylko pytanie- czy moge zamienić orzechy włoskie na ziemne ? Bardzo je lubimy, ale nie chce popsuć bezy. Pozdrawiam i bardzo dziękuję za wspaniały i szybki przepis. Odkąd urodziła nam się córeczka – szczególnie cenię takie przpeisy ?

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 8 października 2019 o 22:43

      tak oczywiście – można zamienić 🙂

      Odpowiedz
      1. Mania 12 października 2019 o 14:24

        Dziękuję, że odpowiedziałaś. Ściskam serdecznie ☺ Jutro robię ???

        Odpowiedz
      2. MartaDudzik 18 czerwca 2020 o 16:32

        Przepyszny!przepis do którego wracam:)

        Odpowiedz
  3. Zuza 5 września 2019 o 09:00

    Kingo, czy jeśli chce upiec tylko jeden blat z jedna bezą ale w 24cm formie to mam pozostawić ilość składników czy zmniejszyć ?

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 6 września 2019 o 09:45

      zmniejszyłabym o 1/3

      Odpowiedz
  4. Elżbieta 13 lutego 2019 o 18:16

    Upiekłam i zrobiłam. Z braku okrągłych 2-ch jednakowych blach, upiekłam w prostokątnej i przecięłam ją na pół. Bardzo dobry, a dzięki prostocie uważam, że zyskał na wyglądzie (dekoracja owocami). Smakował wszystkim, pyszny, nie zdążyłam zrobić zdjęcia. Dziękuję serdecznie i… więcej takich przepisów

    Odpowiedz
  5. Aśka 7 lutego 2019 o 21:38

    Witam.Chcialam wykorzystać przepis na blaty do tortu z tym że chce mieć 3 blaty 26cm i bez bezy .czy w związku z tym mogę upiec 1 i później przekroić na 3 części czy raczej się rozwali. I ile zwiększyć ilość składników. Dziękuję z góry i pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. admin 8 lutego 2019 o 16:02

      polecam upiec blaty osobno zwiększając proporcje o połowę

      Odpowiedz
  6. Donia 12 października 2018 o 23:25

    Bezą mi nie wyszła ? jest miękka… co mam zrobić?

    Odpowiedz
    1. Lulami 17 grudnia 2019 o 17:57

      Kingo ratuj!! Wszędzie widzę, pytania o formę 24cm, ja mam aż 26…o ile muszę zwiększyć ilość wszystkich składników na ciasto, bezę i krem??

      Odpowiedz
      1. Kinga Paruzel 20 stycznia 2020 o 21:20

        nie musisz zwiększać tort wyjdzie nieco niższy

        Odpowiedz
  7. Nataliaa 7 sierpnia 2018 o 08:48

    Witaj Kingo, Chcę upiec blaty do ciasta, i dręczy mnie pytanie czy po przełożeniu kremami brwoni się nie rozleci i nie namięknie za bardzo od kremów?

    Serdecznie pozdrawiam

    Odpowiedz
  8. dandi 13 czerwca 2018 o 22:51

    Kinia kochana! Czy Twoim zdaniem tort lepiej upiec dzień wcześniej czy może tego samego dnia (Wcześnie rano) co będzie podawany? Chcę go zrobić na urodziny córci na sobotę:) Ale nie wiem kiedy go zrobić i czy on potrzebuje dlugiego lezakowania w lodówce?.Jeśli dzień wcześniej to jak przechowuje się takie blaty żeby nie wyschly i zmiękł? W piekarniku? Czy pod przykryciem?:) byłabym wdzięczna za odpowiedź! Pozdrawiam Cię serdecznie!
    Ps. Jestem zakochana w Twoich przepisach:):):):))!!!!!!!!!

    Odpowiedz
    1. admin 14 czerwca 2018 o 16:04

      kochana spokojnie możesz upiec dzień wcześniej blaty, a przełożyć kremem w dniu podania. Przechowuj go najlepiej w piekarniku bez jakiegokolwiek przykrycia 🙂
      Ps. bardzo dziękuję za miłe słowa 🙂

      Odpowiedz
      1. dandi 14 czerwca 2018 o 19:57

        Z całego serca dziękuję Ci za odpowiedź!:) nie spodziewałam sie że odpiszesz!:) że znajdziesz czas. To świadczy tylko o tym… Jaką jesteś wyjątkową osobą:) nie dość że tworzysz z pasją i dzielisz się z nią z nami to jeszcze dbasz o swoich „uczniów- czytelników-kulinarnych amatorów”:) jestem oczarowana każdym twoim przepisem lecę z nimi po kolei:) już w Masterchefie kibicowaliśmy z mężem od początku tylko Tobie! Oczarowalaś nas swoją prostotą:) i skromnością…:) zwykła prosta dziewczyna jak każdą z nas..
        i na tym blogu widać jak biją od Ciebie same ciepłe uczucia i jak każdy przepis jest tym skąpany:) przepraszam że tutaj to wszystko piszę… Ale jeśli jest okazja to chcę abyś wiedziała jak wielu masz kulinarnych fanów:) jesteś najlepsza:*:*

        Odpowiedz
  9. Martyna 20 marca 2018 o 10:43

    Witam. Chciałabym zapytać, jak kroi się ten tort? Chcę zrobić na urodziny męża i zastanawiam się, czy przy krojeniu tort nie będzie się kruszył i rozpadał? Chcę zrobić w tortownicy o śr 24cm. Pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. admin 20 marca 2018 o 15:02

      Tort kroi się bardzo dobrze – kruszy się delikatnie tylko beza

      Odpowiedz
  10. Gosia 14 marca 2018 o 21:01

    Witam , pieczemy góra -dół czy z termoobiegiem? 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 15 marca 2018 o 14:33

      góra -dół

      Odpowiedz
  11. Laura 30 listopada 2017 o 11:48

    Cześć Kingo!, czy zamiast mąki pszennej można użyć innej mąki? – jeśli tak, czy może być np. mąka kokosowa? chyba że polecasz inną? Czekam na Twoją odpowiedź 😉

    Odpowiedz
    1. admin 30 listopada 2017 o 23:23

      może to być mąka kokosowa ale wtedy połowa podanej porcji

      Odpowiedz
  12. Natalia 6 listopada 2017 o 08:46

    Droga Kingo!
    Właśnie przygotowuję się do zrobienia tortu na urodziny męża i mam w związku z tym pytanie, wyczytałam, że na tortownicę o średnicy 24cm najlepiej zwiększyć ilość składników do 1,5 porcji, ale jak zwykle mam dylemat z jajkami- w przepisie są 3, więc dla 1,5 porcji to będą 4,5 jajka 😀 lepiej dać 4 czy 5 jajek, bo dodać połowę to się chyba mija z celem?

    Odpowiedz
    1. admin 6 listopada 2017 o 17:57

      lepiej dać 4 jajka

      Odpowiedz
  13. Daga 4 października 2017 o 15:10

    Chcę użyć na wierzch gotowej bezy. Ile czasu mam piec samo Brownie? Czy da się upiec całość razem i potem przekroić?

    Odpowiedz
  14. Kasia 25 września 2017 o 11:51

    Pani Kingo, ratunku! Piekę właśnie ten tort już 10 minut dłużej niż czas zalecany, a beza na obu blatach jest miękka w dotyku. Ubiłam ją dobrze, zresztą często piekę bezy. Boję się, że brownie wyschnie, jeśli jeszcze trochę potrzymam całość w piekarniku?. Dodam, że piekę w programie góra dół. Bardzo proszę o poradę, to prezent urodzinowy dla siostry?

    Odpowiedz
  15. NATKA 2 czerwca 2017 o 13:26

    niestety nie mam dwóch form do tortu, więc jeśli masę na brownie i na bezę podzielę na dwie części i najpierw upiekę jedną, a po około 1 godzinie drugie brownie i bezę, to czy coś im będzie jak poczekają tyle w lodówce?

    Odpowiedz
    1. admin 8 czerwca 2017 o 11:00

      brownie spokojnie może poczekać bezę przygotowałabym w dwóch etapach czyli podzielić składniki i wykonać recepturę 2 razy

      Odpowiedz
    2. Basia N. 7 czerwca 2019 o 12:04

      Witam serdecznie ?? Mam zamiar robić ten tort, (drugi raz, pierwszy zachwycił nas smakiem), ale chciałabym zrobić większy, tzn. mam tortownice o średnicy 30 cm. Czy należy zwiększyć składniki o połowę? Zależy mi na tym, aby te spody, chodzi głównie o beze, nie były cienkie bardzo. ? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie. Basia

      Odpowiedz
      1. Kinga Paruzel 7 czerwca 2019 o 13:04

        dokładnie jeżeli zwiększymy o połowę będzie wszystko ok

        Odpowiedz
  16. Ania 19 maja 2017 o 09:20

    Jeśli podwajam liczbę składników to czas pieczenia również?

    Odpowiedz
    1. admin 21 maja 2017 o 10:21

      to zależy od wielkości formy im większa forma tym czas zbliżony do podanego – mniejsza wydłużamy czas

      Odpowiedz
  17. Marta 30 kwietnia 2017 o 23:09

    Pani Kingo
    Tort w smaku obłędny, zamiast malin użyłam jagód. Jedyny problem miałam z konsystencją kremu. Wszystko mi się rozlalo, było bardzo bardzo rzadkie, a wszystko robiłam jak w przepisie.
    Na pewno zrobię ponownie, tylko co z tym kremem??

    Odpowiedz
    1. admin 4 maja 2017 o 11:47

      należy dobrze ubić śmietanę i dodać mascarpone bez wody – czasami problem tkwi w mascarpone – to jeden z najlepiej „trzymających” się kremów na blogu dlatego polecam zrobić kolejne podejście 🙂

      Odpowiedz
      1. Marta 4 maja 2017 o 13:01

        A mascarpone jakiej firmy Pani używa?

        Odpowiedz
        1. admin 7 maja 2017 o 14:45

          najczęściej Piątnica

          Odpowiedz
  18. Miss Czekolada 20 kwietnia 2017 o 19:10

    Kingo planuję upiec bezę tylko na jednym spodzie. W związku z tym drugi spód również się suszy w piekarniku? Czy zmniejszyć proporcje do bezy? pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. admin 21 kwietnia 2017 o 10:29

      tak – najlepiej zmneijszyć o połowę

      Odpowiedz
  19. Magda 1 kwietnia 2017 o 23:46

    Witam 🙂

    Zrobiłam tort, lecz zamiast cukru pudru trzcinowego dałam zwykły cukier puder i tort wyszedł bardzo słodki. Za słodki niestety. Powinien być tak słodki czy jest jakaś różnica „słodkości” między zwykłym cukrem a trzcinowym?

    Odpowiedz
    1. admin 2 kwietnia 2017 o 18:38

      cukru pudru jeżeli dajemy w takiej samem ilości powinno być mniej jest on znacznie słodszy!

      Odpowiedz
      1. Magda 3 kwietnia 2017 o 06:14

        Wczoraj piekłam po raz kolejny, w bezie cukier zostawiłam w normalnej proporcji, ale w brownie i masie ucięłam o połowę- i wyszedł idealny, nie za słodki, nie za mdły 🙂 Szkoda, ze nigdzie nie mogłam znaleźć cukru pudru trzcinowego, bo pewnie i w smaku by troszkę inny był niż ze zwykłym białym cukrem. Następnym razem przejadę pół miasta w poszukiwaniu trzcinowego 😉

        Pozdrawiam serdecznie Pani Kingo :*

        Odpowiedz
        1. admin 4 kwietnia 2017 o 11:23

          Pani Magdo na początku proszę zwracać się do mnie po imieniu 🙂
          bardzo się ciesze że tort smakował – polecam poszukać cukru trzcinowego gdyż on nadaje całości karmelowy smak.

          Odpowiedz
          1. ania 2 czerwca 2018 o 13:08

            Kingo, proszę napisz mi w takim razie, ile dodać mniej więcej zwykłego cukru pudru zamiast trzcinowego? Muszę dziś upiec tort na urodziny kolegi, a niestety nigdzie nie znalazłam cukru pudru trzcinowego 🙁
            pozdrawiam! 🙂

          2. admin 3 czerwca 2018 o 19:42

            tyle samo 🙂

  20. Zosia 25 marca 2017 o 16:39

    witam! 😉 można pominąć orzechy w bezie, jeśli tak to trzeba je czymś zastąpić dla utrzymania smaku czy nie ma takiej potrzeby? 😉 pozdrawiam!

    Odpowiedz
    1. admin 26 marca 2017 o 22:39

      można je zastąpić wiórkami kokosowymi 🙂

      Odpowiedz
  21. Joanna 23 marca 2017 o 17:14

    Własnie zrobiłam na próbę przed urodzinami chłopaka- obłędny! W życiu nie jadłam tak dobrego tortu, a jadłam ich wiele. Rodzinka jest zachwycona i ten przepis zapewne zostanie już u nas na stałe 🙂

    Pozdrawiam ciepło 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 24 marca 2017 o 14:23

      Asiu bardzo mi miło czytać takie słowa :*

      Odpowiedz
  22. NATALIA 15 marca 2017 o 18:35

    hmmm też troche nie rozumiem, czyli podane proporcje wystarczą na połowę ciasta? bo coś mi się wierzyć nie chce że z podanych proporcji tj 3 białek wyjdą mi dwie takie spore bezy?
    Czy jak chcę zrobić tort o średnicy 24 cm to podane składniki mam pomnożyć x 4?
    Proszę o ratunek, bo słaby ze mnie matematyk kulinarny:/

    Odpowiedz
    1. admin 17 marca 2017 o 10:47

      Natalia spokojnie z 3 białek wyjdzie Ci bezy na 2 pokrycie 2 blatów – widoczne na zdjęciu ciasto powstało z proporcji podanych w przepisie. Natalia moje ciasto ma średnicę 21 cm jeżeli chcialbys zrobić na formę o średnicy 24 cm to możesz zostawić tą proporcje która jest podana w przepisie i wtedy wyjdzie nieco niższe lub zrobić przepis z 1,5 porcji tzn. ilość podana w przepisie + dodatkowo jeszcze połowa porcji składników podanych.

      Odpowiedz
  23. Piotr 23 lutego 2017 o 23:58

    Cześć, czy podane składniki na masę bezową i brownie są podane w ilości odpowiedniej dla dwóch spodów? Czy trzeba pomnożyć składniki razy 2?

    Odpowiedz
    1. admin 25 lutego 2017 o 17:39

      podane ilości są dla 2 spodów

      Odpowiedz
  24. Paulina 19 lutego 2017 o 17:33

    Dzien dobry, jakaś podpowiedz co do ilości składników do małej tortownicy 18x18x6,8? Z góry dziekuje! Nie moge sie go doczekac?

    Odpowiedz
    1. admin 19 lutego 2017 o 23:09

      Paulina możesz zostawić proporcje po prostu ciasto wyjdzie nieco wyższe

      Odpowiedz
  25. Marzena 8 lutego 2017 o 14:12

    Witam, piszę ponieważ nie bardzo rozumiem. Z tego co widzę to chyba trzeba dwa placki Brownie upiec? Czyli produkty 2razy pomnożyć? Niedługo córcia ma urodziny i strasznie chce tort czekoladowy a Pani cudo wygląda bardzo apetycznie aż świnka cieknie. Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 8 lutego 2017 o 17:02

      tak należy upiec dwa placki, a proporcje również są podobne dla dwóch placków
      ps. proszę zwracać się do mnie po imieniu 🙂

      Odpowiedz
  26. Zuzka 7 grudnia 2016 o 15:45

    Witam 😉 Czym mogę zastąpić laskę wanilii?

    Odpowiedz
    1. admin 8 grudnia 2016 o 17:45

      można pominąć 🙂 lub zastąpić ekstraktem waniliowym

      Odpowiedz
  27. Kasia 2 grudnia 2016 o 19:53

    Witam,upiekłam spód jednak ciasto pod bezą jest trochę mokre,jakby niedopieczone.Czy to od bezy czy po prostu się nie dopiekło?Pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. admin 3 grudnia 2016 o 16:07

      Brownie to ciasto które jest wilgotne w środku 🙂 także wszystko jest dobrze 🙂

      Odpowiedz
      1. Kasia 9 grudnia 2016 o 07:58

        Dziękuję za odpowiedź, tort wyszedł przepyszny.Robiłam w tortownicy 24cm i podwoilam ilość składników.Goście niedowierzali że to tort zrobiony przeze mnie,a niektórzy stwierdzili że to najlepszy tort jaki jedli:)

        Odpowiedz
        1. admin 10 grudnia 2016 o 22:11

          aaaaaaaaaaaaa super! uwielbiam takie informacje! :* dziękuję:*

          Odpowiedz
  28. Joasia 25 listopada 2016 o 13:33

    Ale moje placki są twarde i suche…. może w środku nie, ale po brzegach jest suchy i mam wrażenie że będzie niesmaczny

    Odpowiedz
    1. admin 25 listopada 2016 o 16:40

      Asiu może za długo trzymałaś w piekarniku – jeżeli tak wyglądają możesz nasączyć je sokiem pomarańczowym lub herbatą z sokiem malinowym.

      Odpowiedz
  29. Joasia 24 listopada 2016 o 22:42

    a ja pytanie tego typu: czy nie trzeba tego czekoladowego placka nasączać?
    właśnie jestem w trakcie pieczenia dla dziecka na urodziny. Dzisiaj piekę tylko spody, jutro przełożę kremem, ale co z nasączaniem placka, czy on nie będzie za suchy?

    Odpowiedz
    1. admin 24 listopada 2016 o 23:08

      nie nie trzeba – Brownie ma to do siebie że jest wilgotne

      Odpowiedz
  30. Dorota 10 listopada 2016 o 18:15

    A jeśli używam mrożonych malin to czy mogę wrzucić zamrożone do kremu?

    Odpowiedz
    1. admin 11 listopada 2016 o 14:34

      tak 🙂

      Odpowiedz
  31. Paulina 7 października 2016 o 23:17

    Upieklam i mimo ze nie byl z wygladu taki piekny to w smaku genialny! juz narzeczony upomina sie o kolejny:-D

    Odpowiedz
    1. admin 8 października 2016 o 12:52

      tak się cieszę! najważniejsze że smakował 🙂 dziękuję za komentarz :*

      Odpowiedz
  32. Irina.nizinska@gmail.com 3 czerwca 2016 o 08:00

    Witam, chce upiec tort dzień wcześniej ale boje się, ze beza nie będzie już taka chrupka, a jest to tort urodzinowy na roczek koleżanki synka i jutro ma już stać i czekać ?Proszę doradzić czy zaryzykować i zrobić gotowy tort już dziś czy dodać jakiś chrupki dodatek inny? Tylko jako? ?

    Odpowiedz
    1. admin 6 czerwca 2016 o 09:16

      polecam upiec dzień wcześniej same blaty – a w dniu wydarzenia przełożyć kremem

      Odpowiedz
  33. agata 19 maja 2016 o 14:50

    Zastanawiam się czy zamiast malin można dodać inne owoce – np. mango albo brzoskwinie?

    Odpowiedz
    1. admin 19 maja 2016 o 18:36

      oczywiście! pełna dowolność – polecam jednak owoce o kwaśnej nucie

      Odpowiedz
      1. agata 19 maja 2016 o 21:01

        Za tydzień piekę – będzie urodzinowym tortem dla mojego 4latka 🙂

        Odpowiedz
        1. admin 19 maja 2016 o 22:13

          koniecznie daj znać jak smakował 🙂 i oczywiście czy się udał 🙂

          Odpowiedz
          1. agata 28 maja 2016 o 21:39

            Przepyszny! Zamiast malin mus z mango 😉

          2. admin 29 maja 2016 o 21:25

            mmmmmmmmmm to musiało być genialne!

  34. marta 17 maja 2016 o 22:47

    Witam! Mam pytanie.. czy masło klarowane zamiast miękkiego masła byłoby ok?? I czy mąkę pszenną można zastąpić inna?

    Odpowiedz
    1. admin 18 maja 2016 o 09:46

      tak można zastąpić masłem klarowanym lub olejem kokosowym, mąkę można zastąpić mąką razową, gryczaną lub orkiszową

      Odpowiedz
  35. ola 24 kwietnia 2016 o 10:01

    Witam,
    Chciałabym upiec ten tort na przyjęcie komunijne mojej córki, czy bezę można byloby włożyć do środka,jeśli chciałabym zrobić inną dekorację?
    A może polecisz inny przepis na tę okazję?
    Pozdrawiam!

    Odpowiedz
    1. admin 26 kwietnia 2016 o 11:57

      bezę można włożyć do środka lub pominąć tą cześć przepisu i zrobić tort brownie bez bezy

      Odpowiedz
  36. mal 10 lutego 2016 o 17:20

    Witam,
    Piekłam już raz ten tort i był wspaniały! mam pytanie-chciałabym zrobić go w wersji maxi na tortownicę 24cm, czy wyjdzie jak oryginał jeśli podwoje składniki ciasta? i czy wtedy krem należałoby zrobić również x2?
    Pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz
    1. admin 10 lutego 2016 o 21:01

      tak należy podwoić składniki również dla kremu 🙂

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.