Świat oszalał na punkcie humusu, jednak na nim cudowność ciecierzycy się nie kończy. Wybierając dla siebie zdrową, wartościową przekąskę sięgam po chrupiącą pieczoną ciecierzycę. Jest fantastyczna nie tylko solo, ale stanowi też wspaniały dodatek do innych dań np. do jogurtu lub sałatki, czasami wystarczy zrobić tylko do niej pyszny sos lub dodać ją do zupy.
Cieciorka ma smak maślany, lekko orzechowy, jest bogata w witaminy i składniki mineralne, błonnik oraz kwas foliowy. To dobry pomysł dla osób aktywnych, wegetarian lub osób będących na diecie ponieważ dostarcza dużo białka. Ma niski indeks glikemiczny dlatego tak często polecana jest osobom odchudzającym się.
Ten przepis można wykonać na słono i na słodko, można go modyfikować o dowolne przyprawy. Przekąska ta świetnie sprawdzi się w pracy, na imprezie, w torebce i moja ulubiona forma – zamiast popcornu w kinie 🙂
W wersji ekspresowej wykorzystuję cieciorkę z puszki, jeżeli mam więcej czasu suchą *
Smacznego:)
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 º C z funkcją grzania góra- dół. Przygotować blachę wykładając ją papierem do pieczenia.
Ciecierzycę wypłukać i odsączyć na sicie, następnie wysypać na papierowy ręcznik i osuszyć.
Przenieść ją na blachę i piec 15 minut w nagrzanym piekarniku. Po tym czasie wyjąć ją i wymieszać w misce z pozostałymi przyprawami, solą i oliwą
Ponownie wyłożyć na blachę i piec przez 15 minut, aż cieciorka będzie chrupiąca. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim cieciorkę, aż ostygnie – poprzez pozostawienie jej w piekarniku będzie jeszcze bardziej chrupiąca lecz gdy się śpieszysz możesz wyjąć ja od razu, przestudzić i chrupać 🙂
Można ją również przed podaniem wymieszać z drobno posiekaną pietruszką.
Pieczona cieciorka najlepiej smakuje pierwszego dnia, ale może być przechowywana w szczelnym pojemniku przez 4 dni.
Można użyć zwykłej oliwy z oliwek lub oliwy smakowej.
Można stworzyć dowolne kombinacje np.:
-na słodko: wystarczy dodać trochę syropu klonowego, miodu lub syropu z agawy i cynamon
-na słono: kombinacja przypraw – masz do wyboru: czarny pieprz, czosnek rozmaryn, wędzoną paprykę, oregano, curry, chili, przyprawę 5 smaków, zioła prowansalskie, cynamon, gałkę muszkatołową, kardamon, mielony imbir.
Składniki
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 º C z funkcją grzania góra- dół. Przygotować blachę wykładając ją papierem do pieczenia.
Ciecierzycę wypłukać i odsączyć na sicie, następnie wysypać na papierowy ręcznik i osuszyć.
Przenieść ją na blachę i piec 15 minut w nagrzanym piekarniku. Po tym czasie wyjąć ją i wymieszać w misce z pozostałymi przyprawami, solą i oliwą
Ponownie wyłożyć na blachę i piec przez 15 minut, aż cieciorka będzie chrupiąca. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim cieciorkę, aż ostygnie – poprzez pozostawienie jej w piekarniku będzie jeszcze bardziej chrupiąca lecz gdy się śpieszysz możesz wyjąć ja od razu, przestudzić i chrupać 🙂
Można ją również przed podaniem wymieszać z drobno posiekaną pietruszką.
Pieczona cieciorka najlepiej smakuje pierwszego dnia, ale może być przechowywana w szczelnym pojemniku przez 4 dni.
Można użyć zwykłej oliwy z oliwek lub oliwy smakowej.
Można stworzyć dowolne kombinacje np.:
-na słodko: wystarczy dodać trochę syropu klonowego, miodu lub syropu z agawy i cynamon
-na słono: kombinacja przypraw – masz do wyboru: czarny pieprz, czosnek rozmaryn, wędzoną paprykę, oregano, curry, chili, przyprawę 5 smaków, zioła prowansalskie, cynamon, gałkę muszkatołową, kardamon, mielony imbir.
Na pewno będę jeszcze korzystała! wyszła super!!!
dlaczego moja jest twarda jak kamienie ? 😉 gotowałem ponad godzinę, później piekłem raz 15 min i później ponad 20, zostawiłem również w piekarniku aż ostygnie. w smaku fajna ale boję się o zęy
a czy moczyłeś ją przed gotowaniem przez noc?
Właśnie dzisiaj piekłam ciecierzycę z innego przepisu i była nadal miękka w środku. Ale czas pieczenia był właśnie 10 minut krótszy. Spróbuję dłużej następnym razem!
Wygląda świetnie. I już wiem co będę jadła do serialu 🙂
Na przepis trafiłam przypadkiem – teraz zamiast czipsów razem z mężem wycinamy ciecierzycę ? super
W piekarniku ?
Jestem taka niecierpliwa, że wymieszałam wszystko: granulowany czosnek, kurkumę, wędzoną paprykę (słodką i ostrą), cynamon i syrop klonowy. Wyszła wspaniała! Dziękuję za przepis. <3
dziękuję za wypróbowanie i komentarz 🙂
Pani Kingo gdybym chciała zrobić cieciorke na słodko, to w którym momencie dodać słodzidło? Pozdrawiam
Moją chyba przepiekłam bo wyszła kartoflana w środku. Chyba, że termoobieg jej nie służy. Ale i tak zniknęła w mgnieniu oka. Muszę pokombinować.
jeżeli odczuwałaś taki smak to właśnie za długie pieczenie lub obniż następnym razem temperaturę o 10 C
Rewelacyjny smak ??? moje gusta ?
super! dzięki :*
Właśnie ugotowałam cieciorkę, bo dawno jakoś nie jadłam i cieszę się bardzo, że trafiłam na ten przepis ???
Ewa daj znać czy Ci smakuje w takiej wersji?
Kingo, a ile ten smakołyk ma kalorii, w małej misce ?
Rewelacyjna alternatywa dla popcornu, chipsów itp. Zajadamy się z narzeczonym. Pycha!
Pozdrawiam 🙂
Magda bardzo się cieszę i polecam na przyszłość 🙂
Pychaaa
robilam juz chyba z 10 razy i nie tylko to 🙂
Gratuluje zdolnosci i pasji
Marto bardzo dziękuję za te miłe słowa :*
Super przepis, moja juz się moczy 😀
:*
Pyszne, zdrowe, świetny zastępnik słonych chipsów czy orzeszków z puszki. Jedyny minus, że wymaga czasu moczenie soczewicy i gotowanie, ale za to przyrządzenie takiej pyszności nie wymaga dużo naszej pracy. Zachęcające do przyrządzenia takiej pyszności mogą być pozytywne właściwości cieciorki ( a jest ich sporo), więcej o nich tutaj: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/cieciorka-%C5%9Bwietny-zamiennik-mi%C4%99sa
Dobrze, że kupiłam 2 puszki ciecierzycy bo jedna już na to poszła a zapowiada się, ze na jednej się nie skończy 😉
daj znać jak wam smakuje 🙂 ?
A mi nie do końca wyszła 🙁
Cześć jest fajna i chrupiąca, a reszta jest twarda i ciężka. Robiłam z gotowanej ciecierzycy. Co zrobić następnym razem inaczej?
Pozdrawiam 🙂
Olu musisz bardziej osuszyć ją przed pieczeniem 🙂
Od dzisiaj to moja ulubiona przekąska 🙂 jest idealna, chrupiąca z zewnątrz i mięciutka w środku. Na razie próbowałam tylko ze słodką i ostrą papryką, ale coś czuję, że będę duuużo eksperymentować z innymi przyprawami. Rzeczywiście najlepiej smakuje zaraz po wyjęciu z pieca, im dłużej postoi tym robi się ciut gorsza. Na szczęście jest tak pyszna, że znika w mig 🙂 aaa i piekłam trochę krócej, bo inaczej by mi się spaliła. Chyba wszystko zależy od pieca. Dziękuję za ten przepis i pozdrawiam 🙂
bardzo się cieszę że smakuje i dziękuję za komentarz :*
pycha 🙂 dziękuję za kolejny pyszny i zdrowy przepis
Moja rada (sprawdzona) Po pierwszym wypieku 15 min , wlać do miski oliwę (można wymieszać z łyżeczka miodu lub syropu klonowego lub z agawy ( dla cukrzyków). Następnie po wymieszaniu z oliwa posypać przyprawami sypkimi (kurkuma, papryka, chilli, Bo jeżeli wymieszamy przyprawy z oliwa to zrobi się gęsta bryja i nie pokryje ładnie ciecierzyce. Powodzenia. Smacznego.
Moja rada (sprawdzona) Po pierwszym wypieku 15 min , wlać do miski oliwę (można wymieszać z łyżeczka miodu lub syropu klonowego lub z agawy ( dla cukrzyków). Następnie po wymieszaniu z oliwa posypać przyprawami sypkimi (kurkuma, papryka, chilli, Bo jeżeli wymieszamy przyprawy z oliwa to zrobi się gęsta bryja i nie pokryje ładnie ciecierzyce. Powodzenia. Smacznego.
bardzo dziękuję za cenną wskazówkę 🙂
Kingo znowu trafilas w moje gusta. Cieciorka przepyszna. Zrobilam na pikantnie. Rewelacja.
dzięki za komentarz :*
Pani Kingo, czy można w ten sam sposób przygotować soje?
tak
zrobiłam z gotowanej ciecierzycy, byłam zaskoczona wspaniałym smakiem i przyjemną chrupkością. Polecam jako przekąskę do piwa np. zamiast orzeszków -mąż ma na nie alergię a cieciorka podana w ten sposób świetnie je zastępuje- jest od nich o niebo lepsza 🙂
Sylwia dzięki za komentarz i wypróbowanie przepisu 🙂
zainspirowana Twoimi przepisami zakupiłam ciasto filo, mam zamiar przygotować tartę ze szpinakiem, jutro natomiast po raz pierwszy zmierzę się z ośmiornicą 😀 rozmrażam potwora
Fajna ta cieciorka, tylko moja nie robi się chrupiąca, a twardawa. Co może być przyczyną? używam cieciorki z puszki.
Tak i za mocne osuszenie.
Rewelacja! Najlepszy przepis na pieczoną cieciorkę jaki wypróbowałam. Pozdrawiam 🙂
aaaaaaaaaa wspaniale 🙂 dziękuję :*