Wytrawna owsianka

Zupełnie inna owsianka, bo na słono z pysznymi dodatkami. Śniadanie, które jest syte!

Ilość porcji2 porcje
Czas Przygotowania10 minutCałkowity czas15 minut

 2 łyżki oliwy z oliwek
 1 szalotka
 1 szklanka płatków owsianych górskich
 1 ½ szklanki wody
 ¼ łyżeczka sosu sojowego
 Sól i pieprz do smaku
dodatki:
 2 łyżki oliwy z oliwek
 1 łyżki masła
 1 szklanka pieczarek (70g)
 1 garść rukoli
 2 jajka

1

Na rozgrzane dno rondla wlać oliwę i obsmażyć na niej drobno posiekaną szalotkę.

2

Dodać płatki owsiane i wodę. Całość gotować około 10 minut. Doprawić sosem sojowym, solą i pieprzem oraz parmezanem. Wymieszać.

3

Na patelni roztopić masło wraz z oliwą z oliwek (1 łyżkę)i obsmażyć na niej pieczarki pokrojone w ćwiartki na złoty kolor. Doprawić sola i pieprzem. Wymieszać.

4

Pod koniec smażenia wbić jajka, patelnie przykryć pokrywką i usmażyć jajka tak aby żółtko było płynne.

5

Na koniec posolić i popieprzyć jajka. Do misek przełożyć wytrwana owsiankę. Dodać świeżą rukolę skropioną pozostałą łyżką oliwy oraz pieczarki i jajko.

Wartości odżywcze

Porcji 2


Ilość na porcję
Kalorie 410.5
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 22.5g35%
Węglowodany 38.5g13%
Białko 17g34%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

 2 łyżki oliwy z oliwek
 1 szalotka
 1 szklanka płatków owsianych górskich
 1 ½ szklanki wody
 ¼ łyżeczka sosu sojowego
 Sól i pieprz do smaku
dodatki:
 2 łyżki oliwy z oliwek
 1 łyżki masła
 1 szklanka pieczarek (70g)
 1 garść rukoli
 2 jajka

Przygotowanie

1

Na rozgrzane dno rondla wlać oliwę i obsmażyć na niej drobno posiekaną szalotkę.

2

Dodać płatki owsiane i wodę. Całość gotować około 10 minut. Doprawić sosem sojowym, solą i pieprzem oraz parmezanem. Wymieszać.

3

Na patelni roztopić masło wraz z oliwą z oliwek (1 łyżkę)i obsmażyć na niej pieczarki pokrojone w ćwiartki na złoty kolor. Doprawić sola i pieprzem. Wymieszać.

4

Pod koniec smażenia wbić jajka, patelnie przykryć pokrywką i usmażyć jajka tak aby żółtko było płynne.

5

Na koniec posolić i popieprzyć jajka. Do misek przełożyć wytrwana owsiankę. Dodać świeżą rukolę skropioną pozostałą łyżką oliwy oraz pieczarki i jajko.

Wytrawna owsianka
(Wyświetlono 32 575 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

7 komentarzy

  1. Ania W 3 listopada 2019 o 06:43

    Właśnie zrobiłam .Super przepis tylko zamiast pieczarek dałam podsmażoną cukinię i odłożyłam awokado. Nie spodziewałam się że będzie takie pyszne.

    Odpowiedz
  2. Ania 1 września 2019 o 19:53

    Mniam, a coś zamiast pieczarek ??

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 2 września 2019 o 09:24

      np. cukinia, bakłażan papryka

      Odpowiedz
  3. jaaczek 18 lipca 2019 o 14:18

    Super pomysł….muszę wypróbować bo na słodko już mi się znudziła, na wytrawno to dodawał płatki do pulpetów, a tu taka niespodzianka ?

    Odpowiedz
  4. Hubert Kolanowski 11 lipca 2019 o 12:34

    A ja byłem przekonany, że owsiankę można zjeść jedynie na słodko… Jak bardzo byłem w błędzie 🙂

    Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.