Zupełnie inna owsianka, bo na słono z pysznymi dodatkami. Śniadanie, które jest syte!
Na rozgrzane dno rondla wlać oliwę i obsmażyć na niej drobno posiekaną szalotkę.
Dodać płatki owsiane i wodę. Całość gotować około 10 minut. Doprawić sosem sojowym, solą i pieprzem oraz parmezanem. Wymieszać.
Na patelni roztopić masło wraz z oliwą z oliwek (1 łyżkę)i obsmażyć na niej pieczarki pokrojone w ćwiartki na złoty kolor. Doprawić sola i pieprzem. Wymieszać.
Pod koniec smażenia wbić jajka, patelnie przykryć pokrywką i usmażyć jajka tak aby żółtko było płynne.
Na koniec posolić i popieprzyć jajka. Do misek przełożyć wytrwana owsiankę. Dodać świeżą rukolę skropioną pozostałą łyżką oliwy oraz pieczarki i jajko.
Porcji 2
- Ilość na porcję
- Kalorie 410.5
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 22.5g35%
- Węglowodany 38.5g13%
- Białko 17g34%
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.
Składniki
Przygotowanie
Na rozgrzane dno rondla wlać oliwę i obsmażyć na niej drobno posiekaną szalotkę.
Dodać płatki owsiane i wodę. Całość gotować około 10 minut. Doprawić sosem sojowym, solą i pieprzem oraz parmezanem. Wymieszać.
Na patelni roztopić masło wraz z oliwą z oliwek (1 łyżkę)i obsmażyć na niej pieczarki pokrojone w ćwiartki na złoty kolor. Doprawić sola i pieprzem. Wymieszać.
Pod koniec smażenia wbić jajka, patelnie przykryć pokrywką i usmażyć jajka tak aby żółtko było płynne.
Na koniec posolić i popieprzyć jajka. Do misek przełożyć wytrwana owsiankę. Dodać świeżą rukolę skropioną pozostałą łyżką oliwy oraz pieczarki i jajko.
Mega fajny pomysł. Nie jadłem nigdy takiej owsianki
Właśnie zrobiłam .Super przepis tylko zamiast pieczarek dałam podsmażoną cukinię i odłożyłam awokado. Nie spodziewałam się że będzie takie pyszne.
Mniam, a coś zamiast pieczarek ??
np. cukinia, bakłażan papryka
Super pomysł….muszę wypróbować bo na słodko już mi się znudziła, na wytrawno to dodawał płatki do pulpetów, a tu taka niespodzianka ?
A ja byłem przekonany, że owsiankę można zjeść jedynie na słodko… Jak bardzo byłem w błędzie 🙂
Ciekawy pomysł, w takiej wersji owsianki jeszcze nie jadłam 🙂