Uwielbiam focaccie! Ten przepis zdecydowanie zawsze się udaje, a ciasto nie ma sobie równych jest puszyste i delikatne. Foccacia świetnie sprawdza się jako starter przed imprezą. Kroję ją wtedy w grube kwadraty i podaję z moim ulubionym polskim pesto. Smakuje zawsze na ciepło i na zimno. Gwarantuje, że Wszyscy będą zadowoleni. Polecam też wersję z orzechami i serem pleśniowym lub klasyczną z rozmarynem i oliwkami, genialnie smakuje posypana tylko słonecznikiem i podana z oliwą z oliwek. Jeden przepis, a tyle możliwości. Musicie spróbować i podać mi swoją ulubioną wersję smakową 🙂
Smacznego:)
W misce połączyć ze sobą ciepłą wodę, 2 łyżeczki cukru, 3 łyżki oliwy i drożdże. Odstaw na 5 minut.
Mąkę wymieszać z jedną łyżeczką soli morskiej. Zrobić wgłębienie i wlać spienione drożdże. Całość zagniatać około 10 minut aż ciasto będzie elastyczne i błyszczące. Można dodatkowo podsypać 2 łyżkami mąki jeżeli ciasto się klei.
Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej oliwą. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na godzinę. Do momentu kiedy ciasto podwoi swoją objętość.
Piekarnik nastawić na temperaturę 200 ° C z funkcją grzania góra-dół. Formę o wielkości 24 x30 cm wysmarować tłuszczem.
Kiedy ciasto wyrośnie, zdjąć folię i uderzyć pięścią w środek. Ponownie zagnieść przez 4 minuty. Ciasto rozłożyć na przygotowanej blaszce. Odstawić na 15- 20 min aby wyrosło.
Po tym czasie całe ciasto delikatnie posmarować łyżką oliwy, ponakłuwać widelcem, powciskać w nie pomidorki, tymianek i oliwki. Posypać pozostałą solą morską. Włożyć do piekarnika i piec 25 - 30 minut aż nabierze złotego koloru.
Focaccia najlepiej smakuje ciepła z dobrą oliwą z oliwek i płatkami soli morskiej.
Składniki
Przygotowanie
W misce połączyć ze sobą ciepłą wodę, 2 łyżeczki cukru, 3 łyżki oliwy i drożdże. Odstaw na 5 minut.
Mąkę wymieszać z jedną łyżeczką soli morskiej. Zrobić wgłębienie i wlać spienione drożdże. Całość zagniatać około 10 minut aż ciasto będzie elastyczne i błyszczące. Można dodatkowo podsypać 2 łyżkami mąki jeżeli ciasto się klei.
Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej oliwą. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na godzinę. Do momentu kiedy ciasto podwoi swoją objętość.
Piekarnik nastawić na temperaturę 200 ° C z funkcją grzania góra-dół. Formę o wielkości 24 x30 cm wysmarować tłuszczem.
Kiedy ciasto wyrośnie, zdjąć folię i uderzyć pięścią w środek. Ponownie zagnieść przez 4 minuty. Ciasto rozłożyć na przygotowanej blaszce. Odstawić na 15- 20 min aby wyrosło.
Po tym czasie całe ciasto delikatnie posmarować łyżką oliwy, ponakłuwać widelcem, powciskać w nie pomidorki, tymianek i oliwki. Posypać pozostałą solą morską. Włożyć do piekarnika i piec 25 - 30 minut aż nabierze złotego koloru.
Focaccia najlepiej smakuje ciepła z dobrą oliwą z oliwek i płatkami soli morskiej.
Focaccia wyszła genialna, mięciutka, wilgotna, pyszna 🙂 Zrobiłam wersję z oliwkami i rozmarynem, rewelacja, bo właśnie zależało mi na puszystym grubym cieście, a nie cienkim placku do pizzy <3
Dziękuję za świetny przepis. Ciasto puszyste:)
Foccacia najlepsza!!! A czy można by użyć mąki orkiszowej pełnoziarnistej?
Pozdrawiam serdecznie 🙂
oczywiście 🙂
tylko po co tą pięscią w środek ?
aby uwolnić pęcherzyki powietrza
Czy w przypadku uzycia swiezych drozdzy rozczyn nalezy zrobic z takich samych proporcji jak w przepisie i czy trzeba poczekac do ich wyrosniecia?
w przypadku świeżych drożdży dajemy ich 25g i reszta tak jak w przepisie
Pani Kingo Focacia to prawdziwa uczta dla zmysłów! Niebo w gębie! Coś pysznego.
wspaniale 🙂 bardzo się cieszę 🙂 dziękuję za komentarz
Cudowna !!!! Oniemiałam od jej smaku i konsystencji. Po prostu coś pięknego ! Właśnie umilała nam wieczór sylwestrowy i teraz już na stałe ma miejsce w naszych sercach ? Dzięki Babko ?
🙂
Oczywiście miałam na myślę – drożdże 🙂
Kingo, chciałabym zastąpić droższe tymi świeżymi. Jaką ilość powinnam ich użyć? Z góry dziękuję
1 opakowanie drożdży instant 7g odpowiada 25 g świeżych
Najlepsza jaką jadłam i zgadzam się, że lepsza niż we Włoszech. Zawsze się udaje! Jak nie mam pomysłu na obiad Foccacia mnie ratuje. Dodaje świeży rozmaryn, oliwki – czarne i zielone i sól. Podaje z zapieczonymi pomidorkami, tak żeby każdy miał swoją gałązkę z pomidorkami. Zresztą chyba na żadnym z Twoich przepisów się nie zawiodłam 🙂 pozdrawiam
Justyna nawet nie wiesz jak mnie cieszą takie komentarze 🙂 dziękuję :*
Dziękuję za świetny przepis! Jest zdecydowanie najlepszy ze wszystkich, które testowałam. Uwielbiam focaccię. A ta smakuje mi bardziej niż we Włoszech. Ciasto wyrabiam w maszynie do chleba, potem przekładam do blaszki. Nadziewam oliwkami lub pomidorkami. Czasem posypuję grubą solą. Do ciasta dodaję zioła: tymianek lub rozmaryn. Podaję z oliwami o różnych smakach, sałatą, pomidorami itd. Świetnie się sprawdza w długie letnie wieczory z przyjaciółmi. Polecam!
Aniu bardzo się cieszę że przepis przypadł Wam do smaku – dla mnie bardzo dużo znaczy taki komentarz :* dziękuję :*
Jestem beznadziejna w tym cieście. Po prostu beznadziejna.
Robiłam je trzy razy. Za każdym razem jest suche i twarde. Najpierw bardzo się lepi, dosypuję mąki, potem jest podobne do tego na pizzę, ładnie rośnie itd.
A po upieczeniu jest suche.
Może byłoby inne, gdybym nie czekała aż się zezłoci? Bo ja nie mam opcji „sam dół” w piekarniku.
W każdym razie trzy próby, trzy różne przepisy i zawsze to samo.
Zjadam je dziś, po nocy którą spędziło w wilgotnej szmatce. 🙂
Nie ma szans, żeby po 30 minutach w piekarniku ciasto było puszyste.. Primo. 450 g mąki i 250 ml wody (to porcja na blachę na cały piekarnik) Secundo. Temperatura 250 C, po 4-5 minutach można wyłączyć, doczekać do góra 10 minut i wyjąć. Uważać żeby nie przypalić. Tertio. Przy blaszce 36×26 cm 300 g i 160 ml. Quattro. Smacznego!
Cudowny przepis! Smakuje nawet najbardziej wybrednym:)
bardzo się cieszę i dziękuję za wypróbowanie oraz komentarz 🙂 – standardowo polecam się na przyszłość 🙂
Co robi Babka, gdy nie robi tego co lubi? 😉
Jak długo mamy się żywić foccacią, choćby najlepszą?;-)
I ostatnie pytanie: kiedy będą nowe pyszności?
Pozdrawiam smacznie!
Babka była na wakacjach i wraca z nowymi inspiracjami :)))
Upieczona, spałaszowana i przyjęta na stałe do domowego menu.
Dziękuję bardzo, pozdrawiam
wspaniale! dziękuję :*
próbowałam Twojej Focacci 🙂 jest przepyszna…najlepsza jaką jadłam dotychczas… 🙂 dziękuję za przepis 🙂
ale radość z takiego komentarza! dziękuję 🙂
Jaka puchata! Piękna jest. Uwielbiam focaccię.
Cudownie wyglądają te zatopione w niej pomidorki. Zjadlabym.
Pozdrawiam serdecznie.
Majana