Mój program kulinarny Z.U.P.A. własnie się zakończył. Na antenie stacji Kuchnia+ przedstawiłam Wam 30 pomysłów na rożne zupy w 10 odcinkach (przepisy na nie na stronie programu – TUTAJ).
Musze przyznać, że program ten był dla mnie wyzwaniem i niesamowita przygodą. Cieszę się, że producenci,stacja i Wy zaufaliście mi – dziękuję Wam za to! Wiem, że jeszcze wiele pracy przede mną. „Gotowanie na ekranie” to ciężka praca, jednak jest to też niesamowite doświadczenie. Dałam z siebie wszystko mimo to sama widzę, że mój stres był wszechobecny 🙂
Dla mnie najważniejsza w tym projekcie jest ZUPA i przyznam, że to nie ja, ale ona jest w tym programie gwiazdą! 🙂 Wszystkie zaproponowane przepisy są łatwe, pyszne, szybkie i zupełnie nowe. Dziękuję Wam za wykorzystanie ich w Waszych kuchniach. Dla mnie to chyba najistotniejszy czynnik sukcesu Z.U.P.Y. Przepis musi żyć! To jest nagroda!
Jaszcze raz Wam wszystkim dziękuję bo przecież bez Was tego programu by nie było. Zachęcam Was również do głosowania na stronie Kuchni+. Kto wie 🙂 może dostanę kolejną szansę bo głowę to mam pełna smacznych przepisów:) np. takich jak ten poniżej. Aksamitna, pikantna i rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy. Niech żyje ZUPA:)
Smacznego:)
Soczewicę należy opłukać na sicie pod bieżącą wodą. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Papryczkę chili drobno posiekać.
Na rozgrzane dno garnka wlać olej i dodać masło. Kiedy tłuszcz się roztopi wrzucić marchewkę i całość smażyć około 2 min.
Do garnka z marchewką dodać przepłukaną soczewicę, papryczkę chili i wyciśnięty przez praskę czosnek oraz słodką paprykę - smażyć około 2 min.
Całość zalać bulionem i gotować około 15-20 min na średnim ogniu do momentu kiedy soczewica i marchewka będą miękkie. Całość zblendować.
Doprawić sola i pieprzem. Podawać posypane obficie natka pietruszki.
Składniki
Przygotowanie
Soczewicę należy opłukać na sicie pod bieżącą wodą. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Papryczkę chili drobno posiekać.
Na rozgrzane dno garnka wlać olej i dodać masło. Kiedy tłuszcz się roztopi wrzucić marchewkę i całość smażyć około 2 min.
Do garnka z marchewką dodać przepłukaną soczewicę, papryczkę chili i wyciśnięty przez praskę czosnek oraz słodką paprykę - smażyć około 2 min.
Całość zalać bulionem i gotować około 15-20 min na średnim ogniu do momentu kiedy soczewica i marchewka będą miękkie. Całość zblendować.
Doprawić sola i pieprzem. Podawać posypane obficie natka pietruszki.
Zupa jest przepyszna! Najlepsza z soczewicy jaką jadłam:) Moje dzieci ją uwielbiają
Pierwsza zupa krem, która mi smakuje. Do zupy wrzucilem kluski śląskie i to jest to. To jest to co będę jadł co najmniej raz w miesiącu 🙂
OOOOOO Świetny pomysł z tymi kluskami. Dziękuję za wypróbowanie przepisu oraz komentarz.
Zupa pyszna! niedawno odkryłam Pani stronę i w wielu przepisach się zakochałam ! chciałam tak może nietypowo zapytać- a gdzie można znaleźć taką piękną miseczkę na zupę 😛 jakoś nie mogę od niej wzroku oderwać
bardzo się cieszę 🙂 dziękuję za komentarz 🙂 miseczkę kupiłam kilka lat temu w ZARA home
Witaj! Dopiero wczoraj trafiłam na Twojego bloga i żałuje, ze tak późno. Ale od razu zabrałam sie do roboty i juz gotowa jest pyszna zupa z soczewicy i domowe musli ?❤️ Z pewnością wypróbuje inne przepisy!
polecam się na przyszłość 🙂
Ja dorzuciłam podsmażoną cebulkę, odrobinkę cynamonu i kurkumy, rewelacja, szybka, prosta i rozgrzewająca
bardzo się cieszę 🙂 już za kilka dni na blogu pojawi się kolejna pyszna zupa z soczewicą i pieczona papryką 🙂
Czy soczewicę trzeba wcześniej namoczyć, czy tylko ka opłukać?
tylko opłukać 🙂
A ja mam pytanie o soczewicę.kupilam czerwoną w Lidlu i czy trzeba ją namoczyć przed gotowaniem?
nie – nie trzeba jej moczyć -czerwona soczewica się bardzo szybko gotuje.
Ja również robię ja kolejny raz. Zupy kremy to moje ulubione
Bardzo pyszna i super szybka. Napewno jeszcze nie raz zagości na moim talerzu 🙂
miło mi czytać takie słowa -dziękuję 🙂
nie będę orginalna jak powiem że zupa pycha 🙂 szybka i łatwa do zrobienia, nawet mąż się nią zajadał a podchodzi z rezerwą do fit przepisów, zwłaszcza bez mięsnych więc chyba się nie zorietnował że w Twoim bulionie nie mięsa 😉 pozdrawiam
Marta bardzo się cieszę czytając każdy pozytywny komentarz – dziękuję za wypróbowanie i za to że napisałaś :*
A jest w stanie Pani powiedzieć ile taka porcja ma kalorii?:)
Pycha, zamiast marchewki batat, trochę więcej soczewicy. Dzięki za przepis.
cudownie! ps. fajna zamiana!
Pyszna i zdrowa zupka 🙂 dodalam tylko jeszcze 3 ziemniaki by byla jeszcze bardziej gesta 😉 juz 2 raz ja robie! dziekuje za przepis!
Czesc. Nie wiem czy dobrze zrobilem, bo liczylem na krem a wyszla raczej rzadka. Szklanka soczewicy na 1,5 litra bulionu to nie za malo? Ale w smaki czad. Pikantna i rozgrzewajaca. Idealna na zime.
Marcin dokładnie jest tak jak piszesz – zupa nie ma być gęsta. OCzywiście jeżeli taka lubisz następnym razem dodaj więcej soczewicy 🙂
Dzieki wielkie. Czyli wszystko zgodnie z planem.
Zrobiłam !!!!!!!!!!!!! Pyszności, mała improwizacja była, chili miałam suszoną/prze zemnie/, i bulion zrobiłam z kostek ale nie wg opisu na opakowaniu. Następnym razem bulin zrobię swój. Jednak zupka zasmakowała wszystkim! dziękuję prosta i szybka do tego bardzo smaczna! Pozdrawiam!
Iwona cieszę się że przypadła Ci do smaku 🙂 już wkrótce podam nową odsłonę zupy z soczewicy 🙂
Robię pierwszy raz dlatego też pytam 🙂 a w komentarzach tyle słyszę dobrego, muszę spróbować 🙂
Witam, znalazłam Twój przepis i zaczynam robić zupkę, mam tylko pytanie w składzie zupy napisałaś 2 łyżki oleju rzepakowego a potem piszesz o oliwie? To na czym szklić marchewkę? Pozdrawiam
Iwona nie dopatrzenie – już poprawiam – chodzi o olej ale na oliwie też będzie smaczna 🙂
Przepyszna zupa:)
Właśnie ugotowałam ją po raz trzeci w ciągu miesiąca;P
Zdecydowanie moje smaki! Przepis dziecinnie prosty:D
Dziękuję!
Kasiu bardzo się cieszę 🙂 dziękuję za wypróbowanie i komentarz 🙂
Zupa jest obłędna! Dopiero zaczynam moją przygodę z gotowaniem i obecnie poszerzam horyzonty poza schabowe i pierś z kurczaka 🙂 Wpadłam na owy przepis, bo zalegała mi w szafce właśnie soczewica a nie bardzo miałam na nią pomysł. Zupa wyszła naprawdę znakomicie, czego dowodem jest fakt iż zupą zajadał się mój luby, który raczej woli konkretne dania (oczywiście mięsne). Jutro znowu ją robię 🙂
Bardzo się cieszę że przepis przypadł do smaku 🙂
Zupa bardzo smaczna. Mój dwulatek pochłonął ją bez problemu. Bałam się tylko płatności i dałam pół papryczki chili. Następnym razem zrobię z całą.
Zupa rewelacyjna 🙂 Wczoraj zrobiłam pierwszy raz na obiad. Wszyscy zachwyceni 🙂 Dodałam do niej troszkę gotowanego kurczaka i zamiast papryczki chilli papryczki piri-piri. Wyszła ostra i bardzo sycąca 🙂 Polecam!!! Już nie mogę się doczekać kiedy wypróbuję kolejny przepis 🙂
Asiu bardzo dziękuję za wypróbowanie przepisu i komentarz 🙂
Ile porcji z tego wychodzi? Nie wiem czy starczy dla całej rodziny, czy też podwoić ilość składników.
3-4 porcje
Czy soczewica wcześniej musi być namoczona ? Czy chodzi o taką z puszki ??
Czerwonej soczewicy nie trzeba wcześniej moczyć 🙂
Właśnie zjadłam miseczkę tej zupki. Zamiast świeżej papryczki dodałam mielonego chilli. Wyszła super. Niezbyt pikantna. Sycaca. Jeszcze można by dodać grzanki
bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz 🙂 ps. grzanki to jest to 🙂
Witam serdecznie, właśnie robię tą wspaniałą zupę poraz drugi. Pierwszy raz robiłam zgodnie z Pani przepisem, dziś jednak postanowiłam pobawić się Pani instrukcjami i zamiast świeżej chili dałam płatki suszone chili gotując bulion, a do zupy dodałam garść suszonych pomidorów i pół szklanki pomidorów ze słoika (zaprawianych latem), oczywiście czosnek i warzywa gotowane w bulionie. Zupa wyszła fantastyczna 🙂 Bardzo dziękuję za inspirację :* Pozdrawiam serdecznie 🙂
Pola genialny pomysł! z pewnością wypróbuję Twoją wersję! ps. dziękuję że napisałaś :*
Mam pytanie, pewnie niezbyt mądre, ale w życiu nie gotowałam zupy i wolę się upewnić… :p Czy ten bulion, który dodaje się na koniec ma być gorący?
może być również zimny
Kolejny wypróbowany przepis i kolejny raz zachwyt rodziny 🙂 tym razem zupkę okrzyknięto zupą słoneczną i znika z talerza w towarzystwie pełnoziarnistych podpłomyków… chyba zacznę panią nosić na rękach, ze udało sie zmienić nawyki moich bliskich 🙂
proszę zwracać się do mnie po imieniu! tak się cieszę czytając takie słowa :* dziękuję :* korzystajcie do woli 🙂
Pychota, zrobię ją dzisiaj. Czy filtrujesz w swojej kuchni wodę na taką zupę? My mamy niesmaczną wodę kranową więc założyliśmy filtr molekularny z naturalną mineralizacją – mamy wreszcie zdrową i smaczną wodę.
Polecam tą zupę 🙂 też mam założony jakiś filtr jednak nie wiem jaki – to mój mąż się zajmuje takimi sprawami 🙂
Przepyszna! Dziękuję za przepis:-)
a ja dziękuję za wypróbowanie i komentarz :*
Genialny! Najlepszy przepis na soczewicowy krem!
bardzo się cieszę że smakuje 🙂 dzięki za komentarz :*
Dobrze, że jest opcja drukowania!:D Zapisuję….. Na blogu kcalmara ostatnio widziałam połączenie dyni z soczewicy. Mam jej dużo ze wsi od rodziny i dosłownie nie mam pomysłów już, co robić!:(
🙂 :*
właśnie zrobiłam, trochę pikantna, ale super 😉 jutro będę serwować z jakimiś nasionkami albo mozzarellą, żeby złagodzić tą ostrość. kolor obłędny , pozdrawiam !
Ostatnio miałam gości i Twoja zupa zrobiona przeze mnie była bardzo miłym zaskoczeniem minimalnie zmieniłam przepis dodałam troszkę pieprzu cytrynowego i udekorowałam małą łyżeczką śmietany:) Teraz szukam przepisu na żupę z dorsza może masz jakiś pomysł. Na pewno masz 😉 Pozdrawiam 🙂
Jagoda bardzo dziękuję za spróbowanie przepisu. Postaram się przygotować ulubioną zupę rybna mojego męża własnie z dorszem 🙂
robiłam ją dwa razy ( dopiero albo już -przepis mam od dwóch tygodni) i za każdym razem -przepyszna, zblendowana z grzankami – sam smak .
bardzo się cieszę 🙂 dziękuję za wypróbowanie! :*
Ta zupa jest po prostu rewelacyjna! Od ponad roku gotuję ją przynajmniej 2 razy w miesiącu-a w zimie nawet częściej! Moje małe Brzdące ją uwielbiają! (Pomijam chilli rzecz jasna, ze względu na dzieci, a tylko na koniec ja i mąż dosypujemy pieprzu kajeńskiego) Dziś znowu usłyszałam: Dziękujemy,że ugotowałaś nam taką pyszną zupkę! Dodaję tylko ziemniaki, i nie blenduję. Czas więc podziękować też szanownej Autorce!
bardzo dziękuję! ale dodałaś mi dzisiaj radości! dziękuję :* i polecam się na przyszłość :*
Witam ponownie. Zupa z soczewicy to już stałe cotygodniowe danie ale pokusiłem się o modyfikację i soczewicę zastąpiłem łuskanym grochem. Wyszła doskonała grochówka krem do której dodałem osobno ugotowane kartofle pokrojone w kostkę. Nie obeszło się bez…kiełbasy lisieckiej obsmażonej na chrupiącą, taki mało dietetyczny dodatek 😉
Polecam
*chrupiąco
…miało być oczywiście…
oooooooo wspaniale – obowiązkowo spróbuję 🙂
ja dodaję pomidory z puszki, (czasem 1/2 łyżeczki kminku i łyżeczkę kolendry
O! muszę spróbować 🙂
Odkąd pierwszy raz wyprobowałam przepis na stałe zagoscił w moim domowym menu, zupa z Twjego przepisu jest poprostu wysmienita, moja ulubiona, dzis tez sie nia zajadam, ugotowałam nawet wersje dla mojej 10 miesiecznej corki zamiast papryki dałam pomidora malinowego i duzo natki wszyla pyszna i slodka tak jak Anielka lubi, dzieki Kinia za Twoje przepisy, uwielbiaaaammmm, buziaki
ale mi miło dziękuję:) takie komentarze dodają skrzydeł, motywują 🙂 dziękuję :*
Zupa wygląda przepysznie ale mam problem z marchewką. Mam na nią uczulenie. Czym mogę zastąpić ten składnik?
batatem
Doskonała zupa, podałem ją moim domownikom z chlebkami Roti. Muszę pamiętać następnym razem o mniejszej papryczce chili, była mocno rozgrzewająca 🙂
Pozdrawiam
bardzo się cieszę i dziękuję za wypróbowanie 🙂
Czy dodatek tej papryczki chilli nie sprawi, że zupa będzie za ostra?
zupa będzie pikantna ale na pewno nie będzie za ostra
Pyszota, właśnie robię ją dzisiaj drugi raz, bo za pierwszym razem wyszła wspalniale 😉
Spróbowałam i jestem zachwycona ;*
bardzo się cieszę i dziękuje Ci za komentarz:)
Pyszna zupa. Polecam do niech grzanki robione w piekarniku z masłem czosnkowym i/lub papryką. Dodałam papryczkę pepperoni zamiast chili (jedna, średnia), genialnie łączy się z soczewicą 🙂
PYCHOTA!!!! Wlasnie sie zajadam:)
Lubię soczewicę więc przepis ma już przypisaną zakładkę 😉
jak zwykle piekne zdjecia.. nie ma to jak ze zwyklej soczewicy zrobic takie cudo:) ja wlasnie gotuje zupke 🙂 pozdrawiam!!!
Pani Kingo,od dawna szukałam takiego przepisu,Man jednak pytanie,czym Ew.zastąpić paprykę chilli lub czy można ją pominąć w wersji dla dzieci?
oczywiście można pominąć:)
czy zupa będzie równie dobra z zieloną soczewicą?
tak:) choć należy ją dłużej gotować:) można np papryczkę dodać zieloną i seler naciowy 🙂
dziękuję, na pewno spróbuje =)
ja np jeśli gotują taką zupę z zieloną soczewicą to robię ją z pieczarkami i wychodzi bajkowo, polecam! można zmiksować bądź nie, a tą z soczewicą wręcz identyczną też gotuję jest pychota,
a dodam że nie jem mięsa więc uwielbiam to białko ze strączkowych lepiej się wchłania niż z mięsa
ooooooo muszę spróbować:) dzięki :*
Wygląda przepysznie! Jutro ją zrobię! 😉
Zupa wygląda wspaniale!
Ja ostatnio też robiłam z soczewicy, była smaczna. Ciekawy dodatek tej papryczki chilli. Może kiedyś wypróbuję.
Pozdrowienia 🙂
Majana
Super przepis! Zajadam sie takimi zupkami kilka razy w miesiącu w tureckich restauracjach i od dawna szukałam idealnego przepisu. Jutro wylróbuje 🙂 mam tylko pytanie odnośnie bulionu: co miałaś na myśli pisząc 1 1/2? Litra? Szklanki? Kostki? Papryczka powinna być duża czy mała? Z góry dziekuje za odpowiedź! Pozdrawiam
już poprawiam:) chodzi o litry. Papryczka mała lub 1/2 dużej 🙂
Bardzo dziękuję! 🙂