Kochani przede mną niesamowity weekend. Już jutro biorę udział w charytatywnym biegu Fundacji „Biegaj z Sercem”. Cieszę się bo uwielbiam sport. Jeżeli tak mogę pomóc to dopiero czuję się wspaniale. Zachęcam wszystkich do biegania to niesamowita forma relaksu (oczywiście oprócz gotowania 🙂 ).
Natomiast w niedzielę kolejne wielkie wydarzenie – „Żarłostacja” w Opolu (program i plakat poniżej)!!! Niesamowita inicjatywa blogerów opolskich, pełna cudownych smaków, niezapomnianej atmosfery i rożnych atrakcji. Cieszę się, że na mojej drodze stanęli tacy ludzie. Od nich zarażam się energią, pomysłami i uśmiechem! Jeżeli chcecie poczuć te klimaty obowiązkowo przybywajcie do Opola. Gwarantuję Wam doskonałą zabawę!
Tymczasem w oczekiwaniu na te dni posilam się pysznym ciastem czekoladowym z mega dawką orzechów. Ciasto z mąki razowej, brązowego cukru i oleju – tak aby było zdrowiej i lżej. Smakuje niebiańsko ze szklanką zimnego mleka!
Kochani jak widać w ten weekend zachęcam Was do upieczenia tego ekspresowego ciasta, następnie pobiegania, a na koniec odwiedzenia nas w Opolu na „Żarłostacji”! No cóż i na koniec dodam:) taka sytuacja:)
Pozdrawiam:)
PRZYBYWAJCIE:)
W jednej misce wymieszaj suche składniki (mąkę, kakao, sól i sodę)
W drugiej misce ubijaj jedno jajko z dwoma białkami około 6 min.
Dodaj cukier, olej i ekstrakt z wanilii ciągle ubijając.
Powoli dosypuj suche składniki tak aby powstała gładka masa.
Przygotowane ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, posyp orzechami i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C z funkcją grzania góra-dół. Piecz ok 40 min do momentu suchego patyczka.
Czekoladę wraz ze śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej (w szklanej misce nad garnkiem z gotująca się wodą). Polewą czekoladowa dekorujemy ciasto.
Składniki
Przygotowanie
W jednej misce wymieszaj suche składniki (mąkę, kakao, sól i sodę)
W drugiej misce ubijaj jedno jajko z dwoma białkami około 6 min.
Dodaj cukier, olej i ekstrakt z wanilii ciągle ubijając.
Powoli dosypuj suche składniki tak aby powstała gładka masa.
Przygotowane ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, posyp orzechami i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C z funkcją grzania góra-dół. Piecz ok 40 min do momentu suchego patyczka.
Czekoladę wraz ze śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej (w szklanej misce nad garnkiem z gotująca się wodą). Polewą czekoladowa dekorujemy ciasto.
zamiast mąki pełnoziarnistej*
Jeśli chciałabym dodać do tego murzynka mąkę pszenną zwykłą to w jakich proporcjach?. Chciałabym go upiec na sylwestra :). Pozdrawiam
Murzynek prezentuje się super <3 Wygląda na taki wilgotny i mocno czekoladowy, mniam!
Można z mniejszych ilość oleju do 1/4szklanki ?
tak mozna
Pyszne ciasto :*. Jestem w szoku, że mi wyszło, bo w moim piekarniku, który nic nie chce piec to było awykonalne xd. Mam tylko takie pytanie czy można zamiast pół szklanki oleju dodać roztopione masło klarowane w tej samej ilości (przestudzone oczywiście)? :). I jeszcze jedno, czy można dodać do ciasta wiśnie mrożone? :*
Lauro wszystko co podałaś można spokojnie zrobić – ciasto i tak się uda 🙂
Witam 🙂
Mam pytanie,pewnie dość głupie,ale… W którym momencie dodać orzechy? Powinny być uprażone? Na zdjęciach wygladaja tak smakowicie,rumiane, ale gdzieś zgubiłam informacje co i jak z nimi zrobić ?
Będę wdzięczna za dobrą radę. Chcę jutro upiec to ciacho z okazji swoich urodzin ?Tak żeby było coś pysznego i zdrowego!
Pozdrawiam
Ewa
Ewa punkt 5 : Przygotowane ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, posyp orzechami i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C z funkcją grzania góra-dół. Piecz ok 40 min do momentu suchego patyczka.
SUper ciacho , wszystkim gościom smakowało 😉 kolejny przepis do zapisania;)
Aniu bardzo się cieszę – dziękuję za komentarz :*
Ten przepis jest po prostu genialny 🙂 I to że można to zastąpić tamtym i siamtym sprawia, że się chce spróbować tego ciasta w tych wszystkich różnych odsłonach. Próbowaliśmy już w 3 i za każdym razem pyszne 🙂
i takie komenatrze lubię najbardziej – dziękuję że korzystasz z przepisów :* to wiele dla mnie znaczy:*
Czy moge zastapic make pelnoziarnista maka kokosowa? Jezeli tak to w jakiej proporcji?
Nie jem tez Cukru. Do tej pory zastepuje cukier Stevia, a brakujaca objetosc zastepuje wiorkami kokosowymi. Czy w Tym przypadku tez moge tak zrobic? 😉
Ciasto wyglada super!!
Polecam użyć połowę porcji mąki kokosowej ponieważ jest ona bardzo chłonna. Cukier można zastąpić tak jak piszesz 🙂
Jaka maka bezglutenowa bedzie sprawdzala sie do tego wypieku?
mąka gryczana lub maka migdałowa 🙂
Witam serdecznie
Właśnie zasiadłam do niedzielnej kawy z tym ciastem – PYCHOTA – lekko go zmodyfikowała, dałam mniej ksylitolu, mniej oleju 1/3 szkl., ciasta typu „murzynek” bo do takich bym to ciacho zaliczyła to moja słabość i wspomnienie pierwszego samodzielnie wykonanego wypieku. Dziękuję za inspirację p. Kingo.
Pozwolę sobie napisać że zakupiłam ostatnio Pani książkę i jestem nią oczarowana. Nie pamiętam by jakakolwiek inna pozycja kulinarna tak mnie zainteresowała. Po raz pierwszy chcę z jakiejś książki kucharskiej ugotować WSZYSTKO :). Proszę pomyśleć o wydaniu kolejnej książki bo z pewnością będzie hitem. Nawet taka z samymi zupami byłaby SUPER. Dziękuję i pozdrawiam niedzielnie.
Kochana Iwono (pozwolę sobie pisać d Ciebie po imieniu i proszę Cię o to samo) dziękuję, że napisałaś do mnie ten komentarz. To wiele dla mnie znaczy.
Największą nagrodą dla mnie jest to kiedy przepisy żyją i goszczą w waszych kuchniach. Cieszę się bardzo że i książka przypadła Ci do gustu. Włożyłam w nią całe moje serce. Dziękuję że to doceniłaś :*
Zatem Kingo :), z wielka przyjemnością będę zaglądać na Twojego bloga bo tak tu swojsko jak u koleżanki :). Twoje przepisy „fit” cudownie wpisują się w moją codzienność. Zatem do następnego razu. Pozdrawiam
Jakiej wielkości foremka na te proporcje?
10×20 cm
A ja mam pytanie a propos oleju 🙂
czy ciasto bardzo ucierpi jak dodam go mniej? np 1/3 szklanki?
dodałam kiedyś sporo oleju do muffinek i wyszły takie tłuste, że mam teraz stracha 🙂
nie ucierpi:)
Rzeczywiście, nie ucierpiało nic a nic 🙂 Jest wyśmienite. Polecam wszystkim i dziękuję za superprzepis 🙂
Twój Murzynek wygląda prawie tak samo jak mojej mamy, kiedy robiła jak byłyśmy z siostrą małe! Obficie polewała go polewą czekoladową, a orzechy dodawała do ciasta:) To mój smak dzieciństwa: jego zapach, smak – cudowny! Do dziś wspominamy z mamą moją pyzatą buźkę i rączki ubrudzone od polewy. Zmobilizowałaś mnie do pieczenia:). Zaprasza na ciacho z domową konfiturą z pomarańczy i owsianym kremem – moja wersja wykorzystania owsianki:) Tymczasem biegnę do sklepu po kakao na murzynka:)
http://domowe-wypieki.com/ciasto-z-konfitura-z-pomaranczy-kakaowa-beza-i-kremem-owsiano-kawowym/ 🙂
To ciasto wygląda diabelnie bosko! Jeżeli oczywiście może być takie zestawienie 🙂 Ta czerń jest cudna!
A Żałostacji bardzo żałuję- tzn żałuję, że nie dojechałam…Buuu, ale może na zimę będzie III edycja?
Pozdrawiam Cię serdecznie!
Och, jak ja kocham takie ciasta! 🙂 Z jednej strony ociekają czekoladą, z drugiej są ze zdrowymi orzechami i bogatym w omega-3 olejem rzepakowym – można zajadać i wmawiać sobie, że je się na zdrowie 😉
Trochę pobiegać, apóźniej zjeść takie czekoladowe ciacho czy pobiegać a potem upiec? Największy dylemat 😀
Mam pytanie,jedynej mąki jakiej używam to pszenna,a ostatnio kupiłam mąkę pełnoziarnistą pszenną,czy moge takiej użyć do tego ciasta?W tej proporcji,która jest w przepisie,czy jakąs inną?
oczywiście możesz użyć tej:) jest bardzo dobra:) proporcja ta sama
a gdzie przepis na polewę?
a nie ma:) ale zaraz może być:)
już się pisze:)