Kiedy po raz pierwszy skosztowałam kaszy orkiszowej od razu się w niej zakochałam. Moja dieta to codzienna dawka tego ziarna albo w pysznym chlebie lub w chrupkach do śniadania, a do dań obiadowych w zastępstwie dla ziemniaków. Uwielbiam jej lekko orzechowy smak i zazwyczaj komponuje ją właśnie z nimi. Dzisiaj występuje w towarzystwie prażonych migdałów, łososia i mojej ukochanej fasolki szparagowej i szparagów.
Kaszę tą możecie dostać w sklepach ze zdrową żywnością. Występują jej dwa rodzaje. Kaszka drobna coś w rodzaju grysiku i nadaje się do deserów, ciast i dań na słodko oraz kasza gruba czyli taka którą dziś Wam przedstawiam idealna do drugich dań i zup.
Orkisz przetestowałam na sobie i powiem, że
działa:) tzn. reguluje trawienie, sprawia, że kiedy sięgam po nią nie czuję skoków cukru we krwi, szybko odczuwam sytość po posiłku i trwa ona długo 🙂 Czytałam również, że zawiera dużo białka co idealnie sprawdza się jako posiłek po treningu w celu regeneracji mięśni i co najważniejsze zawarta w ziarnie witamina E, która opóźnia proces starzenia.
Zachęcam Was do spróbowania:)
Smacznego:)
Kaszę namocz w 2 szklankach wody przez ok 30 min.
Przygotuj łososia: wyjmij go z lodówki 30 min przed przygotowaniem dania i mocno skrop sokiem z cytryny. Pozostaw go na blacie kuchennym.
Szparagi oczyść, usuń twarde końce i na łyżce oleju smaż ok 4 -6 min podlewając 2 łyżkami sosu sojowego. Na sam koniec posyp sezamem.
Fasolkę szparagową żółtą ugotuj w osolonej wodzie. (fasolkę przed gotowaniem należy przygotować obcinając z jej obu stron końce. Gotujemy ją ok 5-10 min w zależności czy jest młoda czy starsza)
Kaszę odcedź i gotuj ok 6-10 min w osolonej wodzie.
Migdały podpraż na patelni na złoty kolor.
Patelnie grillową z nieprzywierającą powłoką rozgrzej i usmaż na niej łososia po 3 min z każdej strony. Pod koniec oprósz go solą morską świeżo mieloną i pieprzem.
Jeżeli kasza jest już miękka, a został jeszcze płyn odcedź ja na sicie. Przełóż do miski, dodaj 2 łyżki oleju i płatki migdałów. Całość wymieszaj.
Na talerz wyłóż w ugotowaną i doprawioną kaszę, łososia oraz fasolkę szparagową i szparagi. Udekoruj kremem balsamicznym i gałązkami szczypiorku.
Porcji 2
Składniki
Przygotowanie
Kaszę namocz w 2 szklankach wody przez ok 30 min.
Przygotuj łososia: wyjmij go z lodówki 30 min przed przygotowaniem dania i mocno skrop sokiem z cytryny. Pozostaw go na blacie kuchennym.
Szparagi oczyść, usuń twarde końce i na łyżce oleju smaż ok 4 -6 min podlewając 2 łyżkami sosu sojowego. Na sam koniec posyp sezamem.
Fasolkę szparagową żółtą ugotuj w osolonej wodzie. (fasolkę przed gotowaniem należy przygotować obcinając z jej obu stron końce. Gotujemy ją ok 5-10 min w zależności czy jest młoda czy starsza)
Kaszę odcedź i gotuj ok 6-10 min w osolonej wodzie.
Migdały podpraż na patelni na złoty kolor.
Patelnie grillową z nieprzywierającą powłoką rozgrzej i usmaż na niej łososia po 3 min z każdej strony. Pod koniec oprósz go solą morską świeżo mieloną i pieprzem.
Jeżeli kasza jest już miękka, a został jeszcze płyn odcedź ja na sicie. Przełóż do miski, dodaj 2 łyżki oleju i płatki migdałów. Całość wymieszaj.
Na talerz wyłóż w ugotowaną i doprawioną kaszę, łososia oraz fasolkę szparagową i szparagi. Udekoruj kremem balsamicznym i gałązkami szczypiorku.
Chleb orkiszowy jem bardzo często,ale o kaszy nie słyszała.Jestem bardzo ciekawa smaku 🙂
Pozdrawiam 🙂