Czekoladę połamać na drobne kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.
Do płynnej czekolady dodać łyżkę cukru, chili, skórkę z pomarańczy i dokładnie wymieszać.
Czekoladę przestudzić.
Dodać żółtko do masy czekoladowej i dokładnie wymieszać. Masa stwardnieje.
Białko ubić na sztywno z odrobina soli i połączyć z masą czekoladową.
Do wysmarowanej masłem i obsypanej cukrem kokilki wlać ciasto czekoladowe. Odstawić na 10 min do lodówki.
Piec w piekarniku nastawionym na temperaturę 200 C z funkcją góra-dół przez 10 min.
Po wyjęciu z piekarnika ciastko wyłożyć na talerzyk poprzez odwrócenie foremki i oprószyć cukrem pudrem. Podawać od razu jeszcze ciepłe.
Idealnie smakuje z gałką lodów waniliowych
Porcji 1
Składniki
Przygotowanie
Czekoladę połamać na drobne kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.
Do płynnej czekolady dodać łyżkę cukru, chili, skórkę z pomarańczy i dokładnie wymieszać.
Czekoladę przestudzić.
Dodać żółtko do masy czekoladowej i dokładnie wymieszać. Masa stwardnieje.
Białko ubić na sztywno z odrobina soli i połączyć z masą czekoladową.
Do wysmarowanej masłem i obsypanej cukrem kokilki wlać ciasto czekoladowe. Odstawić na 10 min do lodówki.
Piec w piekarniku nastawionym na temperaturę 200 C z funkcją góra-dół przez 10 min.
Po wyjęciu z piekarnika ciastko wyłożyć na talerzyk poprzez odwrócenie foremki i oprószyć cukrem pudrem. Podawać od razu jeszcze ciepłe.
Idealnie smakuje z gałką lodów waniliowych