Ciastko czekoladowe dla zakochanych

Pyszne czekoladowe ciastko które robi się ekspresowo i smakuje najlepiej na ciepło. Moja wersja wzbogacona jest o rozgrzewające chili i skórkę z pomarańczy. Kokilkę obsypałam cukrem z wanilia i burbonem. Doskonała propozycja na Walentynki ponieważ jest w niej mnóstwo afrodyzjaków:)
Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

Składniki: na 1 porcję (kokilka o średnicy  9 cm)
 1 tabliczka gorzkiej czekolady
 1 jajko
 2 łyżka cukru pudru *
 1 szczypta chili
 1 skórka starta z pomarańczy
 1 masło do wysmarowania kokilki
 cukier kryształ do obsypania kokilki
 *jeżeli czekolada jest z dużą zawartością kakao należy zwiększyć ilość cukru odpowiednio do smaku lub wsadzić do gotowego ciasta do kokilki kostkę mlecznej lub białej czekolady.

1

Czekoladę połamać na drobne kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.

2

Do płynnej czekolady dodać łyżkę cukru, chili, skórkę z pomarańczy i dokładnie wymieszać.

3

Czekoladę przestudzić.

4

Dodać żółtko do masy czekoladowej i dokładnie wymieszać. Masa stwardnieje.

5

Białko ubić na sztywno z odrobina soli i połączyć z masą czekoladową.

6

Do wysmarowanej  masłem i obsypanej cukrem kokilki wlać ciasto czekoladowe. Odstawić na 10 min do lodówki.

7

Piec w piekarniku nastawionym na temperaturę 200 C z funkcją góra-dół przez 10 min.

8

Po wyjęciu z piekarnika ciastko wyłożyć na talerzyk poprzez odwrócenie foremki i oprószyć cukrem pudrem. Podawać od razu jeszcze ciepłe.

9

Idealnie smakuje z gałką lodów waniliowych

Wartości odżywcze

Porcji 1

Składniki

Składniki: na 1 porcję (kokilka o średnicy  9 cm)
 1 tabliczka gorzkiej czekolady
 1 jajko
 2 łyżka cukru pudru *
 1 szczypta chili
 1 skórka starta z pomarańczy
 1 masło do wysmarowania kokilki
 cukier kryształ do obsypania kokilki
 *jeżeli czekolada jest z dużą zawartością kakao należy zwiększyć ilość cukru odpowiednio do smaku lub wsadzić do gotowego ciasta do kokilki kostkę mlecznej lub białej czekolady.

Przygotowanie

1

Czekoladę połamać na drobne kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.

2

Do płynnej czekolady dodać łyżkę cukru, chili, skórkę z pomarańczy i dokładnie wymieszać.

3

Czekoladę przestudzić.

4

Dodać żółtko do masy czekoladowej i dokładnie wymieszać. Masa stwardnieje.

5

Białko ubić na sztywno z odrobina soli i połączyć z masą czekoladową.

6

Do wysmarowanej  masłem i obsypanej cukrem kokilki wlać ciasto czekoladowe. Odstawić na 10 min do lodówki.

7

Piec w piekarniku nastawionym na temperaturę 200 C z funkcją góra-dół przez 10 min.

8

Po wyjęciu z piekarnika ciastko wyłożyć na talerzyk poprzez odwrócenie foremki i oprószyć cukrem pudrem. Podawać od razu jeszcze ciepłe.

9

Idealnie smakuje z gałką lodów waniliowych

Ciastko czekoladowe dla zakochanych
(Wyświetlono 637 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.