Kotleciki jaglane

Pyszne i 艂atwe w przygotowaniu. Nie sma偶one, a pieczone 馃檪 Polecam Wam wypr贸bowa膰 ten przepis.

Ilo艣膰 porcji12 porcji
Czas Przygotowania15 minutCzas pieczenia25 minutCa艂kowity czas40 minut

 1 szklanka kaszy jaglanej
 2 szklanki wody
 3 艂y偶eczka oliwy z oliwek
 1 szalotka
 5 gar艣ci szpinaku baby
 2 marchewki
 2 z膮bki czosnku
 2 艂y偶eczka przyprawy curry
 ¼ szklanka jogurtu naturalnego
 1 jajko
 3 艂y偶ki startego parmezanu
 natka pietruszki
 s贸l i pieprz
 do podania: jogurt grecki

1

Piekarnik nagrza膰 do temperatury 180 掳 C, blach臋 wy艂o偶y膰 papierem do pieczenia.

2

Kasz臋 przela膰 na sicie wrz膮tkiem, a nast臋pnie prze艂o偶y膰 do rondla zala膰 wod膮 i 陆 艂y偶eczki soli 鈥 zagotowa膰, a nast臋pnie zmniejszy膰 temperatur臋 przykry膰 pokrywk膮 i gotowa膰 do motetu w kt贸rym kasza wch艂onie ca艂y p艂yn - ok 15 do 20 minut. Zdj膮膰 z ognia i postawi膰 przykryte jeszcze 10 minut. Prze艂o偶y膰 do du偶ej miski.

3

Na g艂ebokiej patelni rozgrza膰 1 艂y偶k臋 oliwy doda膰 drobno posiekan膮 szalotk臋 i sma偶y膰 oko艂o 3 minut a偶 si臋 zeszkli.

4

Nast臋pnie doda膰 szpinak, starta na grubych oczkach marchewk臋 i ca艂o艣膰 sma偶y膰 oko艂o 2 minut do momentu kiedy szpinak zwi臋dnie. Doda膰 wyci艣ni臋ty przez prask臋 czosnek oraz curry, 陆 艂y偶eczki soli i 录 艂y偶eczki pieprzu i ca艂o艣膰 wymiesza膰. Przenie艣膰 mieszanin臋 do miski z kasz膮 jaglan膮.
Doda膰 jogurt, jajko, parmezan i drobno posiekan膮 pietruszk臋 鈥 dobrze wymiesza膰 wszystkie sk艂adniki. Formowa膰 za pomoc膮 r膮k okr膮g艂e kotleciki i wyk艂ada膰 je na blach臋 w odst臋pach (ja to robi臋 za pomoc膮 miarki kuchennej o pojemno艣ci 1/3 szklanki 鈥 nabieram farsz mocno go dociskam i energicznym ruchem przek艂adam na blaszk臋). Przed pieczeniem posmarowa膰 pozosta艂a oliw膮 kotleciki i piec przez 25-30 minut, a偶 nabior膮 z艂otego koloru. Kotleciki podawa膰 z kleksem jogurtu.

5

Doda膰 wyci艣ni臋ty przez prask臋 czosnek oraz curry, 陆 艂y偶eczki soli i 录 艂y偶eczki pieprzu i ca艂o艣膰 wymiesza膰. Przenie艣膰 mieszanin臋 do miski z kasz膮 jaglan膮.

6

Doda膰 jogurt, jajko, parmezan i drobno posiekan膮 pietruszk臋 鈥 dobrze wymiesza膰 wszystkie sk艂adniki. Formowa膰 za pomoc膮 r膮k okr膮g艂e kotleciki i wyk艂ada膰 je na blach臋 w odst臋pach (ja to robi臋 za pomoc膮 miarki kuchennej o pojemno艣ci 1/3 szklanki 鈥 nabieram farsz mocno go dociskam i energicznym ruchem przek艂adam na blaszk臋).

7

Przed pieczeniem posmarowa膰 pozosta艂a oliw膮 kotleciki i piec przez 25-30 minut, a偶 nabior膮 z艂otego koloru. Kotleciki podawa膰 z kleksem jogurtu.

Mo偶liwo艣ci:
8

mo偶na u偶y膰 dowolnej kaszy

9

mo偶na przygotowa膰 wersje VEGE : jajko zast臋pujemy 录 szklanki mielonego siemienia lnianego, jogurt - 录 szklanki jogurtu ro艣linnego+ 1 艂y偶ka mleka migda艂owego, parmezan pomijamy

10

mo偶na zrobi膰 wersj臋 ostr膮 鈥 doda膰 papryczk臋 chili

Warto艣ci od偶ywcze

Ilo艣膰 12 sztuk

Porcji 12

Sk艂adniki

 1 szklanka kaszy jaglanej
 2 szklanki wody
 3 艂y偶eczka oliwy z oliwek
 1 szalotka
 5 gar艣ci szpinaku baby
 2 marchewki
 2 z膮bki czosnku
 2 艂y偶eczka przyprawy curry
 ¼ szklanka jogurtu naturalnego
 1 jajko
 3 艂y偶ki startego parmezanu
 natka pietruszki
 s贸l i pieprz
 do podania: jogurt grecki

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrza膰 do temperatury 180 掳 C, blach臋 wy艂o偶y膰 papierem do pieczenia.

2

Kasz臋 przela膰 na sicie wrz膮tkiem, a nast臋pnie prze艂o偶y膰 do rondla zala膰 wod膮 i 陆 艂y偶eczki soli 鈥 zagotowa膰, a nast臋pnie zmniejszy膰 temperatur臋 przykry膰 pokrywk膮 i gotowa膰 do motetu w kt贸rym kasza wch艂onie ca艂y p艂yn - ok 15 do 20 minut. Zdj膮膰 z ognia i postawi膰 przykryte jeszcze 10 minut. Prze艂o偶y膰 do du偶ej miski.

3

Na g艂ebokiej patelni rozgrza膰 1 艂y偶k臋 oliwy doda膰 drobno posiekan膮 szalotk臋 i sma偶y膰 oko艂o 3 minut a偶 si臋 zeszkli.

4

Nast臋pnie doda膰 szpinak, starta na grubych oczkach marchewk臋 i ca艂o艣膰 sma偶y膰 oko艂o 2 minut do momentu kiedy szpinak zwi臋dnie. Doda膰 wyci艣ni臋ty przez prask臋 czosnek oraz curry, 陆 艂y偶eczki soli i 录 艂y偶eczki pieprzu i ca艂o艣膰 wymiesza膰. Przenie艣膰 mieszanin臋 do miski z kasz膮 jaglan膮.
Doda膰 jogurt, jajko, parmezan i drobno posiekan膮 pietruszk臋 鈥 dobrze wymiesza膰 wszystkie sk艂adniki. Formowa膰 za pomoc膮 r膮k okr膮g艂e kotleciki i wyk艂ada膰 je na blach臋 w odst臋pach (ja to robi臋 za pomoc膮 miarki kuchennej o pojemno艣ci 1/3 szklanki 鈥 nabieram farsz mocno go dociskam i energicznym ruchem przek艂adam na blaszk臋). Przed pieczeniem posmarowa膰 pozosta艂a oliw膮 kotleciki i piec przez 25-30 minut, a偶 nabior膮 z艂otego koloru. Kotleciki podawa膰 z kleksem jogurtu.

5

Doda膰 wyci艣ni臋ty przez prask臋 czosnek oraz curry, 陆 艂y偶eczki soli i 录 艂y偶eczki pieprzu i ca艂o艣膰 wymiesza膰. Przenie艣膰 mieszanin臋 do miski z kasz膮 jaglan膮.

6

Doda膰 jogurt, jajko, parmezan i drobno posiekan膮 pietruszk臋 鈥 dobrze wymiesza膰 wszystkie sk艂adniki. Formowa膰 za pomoc膮 r膮k okr膮g艂e kotleciki i wyk艂ada膰 je na blach臋 w odst臋pach (ja to robi臋 za pomoc膮 miarki kuchennej o pojemno艣ci 1/3 szklanki 鈥 nabieram farsz mocno go dociskam i energicznym ruchem przek艂adam na blaszk臋).

7

Przed pieczeniem posmarowa膰 pozosta艂a oliw膮 kotleciki i piec przez 25-30 minut, a偶 nabior膮 z艂otego koloru. Kotleciki podawa膰 z kleksem jogurtu.

Mo偶liwo艣ci:
8

mo偶na u偶y膰 dowolnej kaszy

9

mo偶na przygotowa膰 wersje VEGE : jajko zast臋pujemy 录 szklanki mielonego siemienia lnianego, jogurt - 录 szklanki jogurtu ro艣linnego+ 1 艂y偶ka mleka migda艂owego, parmezan pomijamy

10

mo偶na zrobi膰 wersj臋 ostr膮 鈥 doda膰 papryczk臋 chili

Kotleciki jaglane
(Wy艣wietlono 2 066 razy, 4 wy艣wietle艅 dzisiaj)

Napisz komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *