Tort Amaretto

Ostatnio często pytacie mnie o przepisy na torty, także przedstawiam Wam niezwykle elegancki tort Amaretto dla fanów migdałów i delikatnego kremu.  Przygotowanie nie zajmuje wiele czasu , jednak dobrze jest aby tort schłodził się i przegryzł przez 2-3 godziny w lodówce. Ja zazwyczaj dzielę sobie etapy przygotowania tortów na dwa. Dzień przed  piekę biszkopt, a na drugi przygotowuje krem i wykańczam tort.  Nie jestem zwolenniczką ciężkich kremów maślanych dlatego do tego użyłam serka mascarpone i śmietany kremówki. Mój tort był w wersji bezalkoholowej z likierem amaretto bez % jednakmożna spokojnie zrobić wersję typowo dla dorosłych 🙂

Niestety dzisiaj post bez zdjęć przekroju ciasta ponieważ tort ten był prezentem.

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

Składniki na biszkopt:
 5 jajek
 ¾ szklanki cukru
 ¾ szklanki mąki pszennej
 ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
Składniki na krem:
 500 g włoskiego serka mascarpone
 300 ml śmietanki kremówki 30%
 5 łyżek cukru pudru
 150 ml bezalkoholowego likier Amaretto (można użyć likieru z %)
Składniki do przełożenia tortu i na jego dekorację:
 40 ciastek Amaretti
 czekoladowe ziarenka kawy
 do przełożenia konfitura wiśniowa
 do nasączenia blatów: 3/4 szklanki kawy wymieszanej z 100 ml likieru Amaretto

Biszkopt:
1

Przygotuj formę do pieczenia o średnicy 23 cm wykładając tylko dno papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na temperaturę 170 C z funkcją grzania góra-dół.

2

Białka oddziel od żółtek  i ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ubijając stopniowo dodawaj cukier tak aby postała gładka i błyszcząca masa.

3

Następnie ciągle ubijając dodawaj po kolei żółtka.

4

Mąki wymieszaj i przesiej do masy jajecznej. Wszystko delikatnie wymieszaj tak aby ciasto było jednolite.

5

Ciasto wylej do przygotowanej tortownicy i piecz ok  40 min w nagrzanym piekarniku. Przed zakończeniem pieczenia sprawdź czy wykałaczka umieszczona w cieście jest sucha jeżeli nie piecz ciasto jeszcze chwilę dłużej.

6

Kiedy patyczek będzie suchy wyjmij ciasto z piekarnika i rzuć nim o podłogę z wysokości ok 50-60 cm, a następnie wystudź.

Krem:
7

Śmietanę ubij na sztywno pod koniec dodając do niej cukier puder.

8

Dodaj serek i likier i całość wymieszaj na gładką masę.

Przygotowanie Tortu:
9

Biszkopt przekrój ostrym nożem na 3 równe blaty.

10

Pierwszy blat nasącz delikatnie przygotowanym naparem z kawy i likieru. Posmaruj równomiernie konfiturą wiśniową i wyłóż na niego 1/3 kremu.

11

Przykry kolejnym blatem który ponownie należy nasączyć (już bardziej obficie) i rozsmarować równomiernie 1/3 kremu. Przykry ostatnim blatem biszkoptowym.

12

Pozostały krem rozsmaruj równomiernie na torcie.

13

Ciasto udekoruj ciasteczkami Amaretti i czekoladowymi ziarenkami kawy. Przed podaniem schłodź przez 2-3 godziny w lodówce.

Składniki

Składniki na biszkopt:
 5 jajek
 ¾ szklanki cukru
 ¾ szklanki mąki pszennej
 ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
Składniki na krem:
 500 g włoskiego serka mascarpone
 300 ml śmietanki kremówki 30%
 5 łyżek cukru pudru
 150 ml bezalkoholowego likier Amaretto (można użyć likieru z %)
Składniki do przełożenia tortu i na jego dekorację:
 40 ciastek Amaretti
 czekoladowe ziarenka kawy
 do przełożenia konfitura wiśniowa
 do nasączenia blatów: 3/4 szklanki kawy wymieszanej z 100 ml likieru Amaretto

Przygotowanie

Biszkopt:
1

Przygotuj formę do pieczenia o średnicy 23 cm wykładając tylko dno papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na temperaturę 170 C z funkcją grzania góra-dół.

2

Białka oddziel od żółtek  i ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ubijając stopniowo dodawaj cukier tak aby postała gładka i błyszcząca masa.

3

Następnie ciągle ubijając dodawaj po kolei żółtka.

4

Mąki wymieszaj i przesiej do masy jajecznej. Wszystko delikatnie wymieszaj tak aby ciasto było jednolite.

5

Ciasto wylej do przygotowanej tortownicy i piecz ok  40 min w nagrzanym piekarniku. Przed zakończeniem pieczenia sprawdź czy wykałaczka umieszczona w cieście jest sucha jeżeli nie piecz ciasto jeszcze chwilę dłużej.

6

Kiedy patyczek będzie suchy wyjmij ciasto z piekarnika i rzuć nim o podłogę z wysokości ok 50-60 cm, a następnie wystudź.

Krem:
7

Śmietanę ubij na sztywno pod koniec dodając do niej cukier puder.

8

Dodaj serek i likier i całość wymieszaj na gładką masę.

Przygotowanie Tortu:
9

Biszkopt przekrój ostrym nożem na 3 równe blaty.

10

Pierwszy blat nasącz delikatnie przygotowanym naparem z kawy i likieru. Posmaruj równomiernie konfiturą wiśniową i wyłóż na niego 1/3 kremu.

11

Przykry kolejnym blatem który ponownie należy nasączyć (już bardziej obficie) i rozsmarować równomiernie 1/3 kremu. Przykry ostatnim blatem biszkoptowym.

12

Pozostały krem rozsmaruj równomiernie na torcie.

13

Ciasto udekoruj ciasteczkami Amaretti i czekoladowymi ziarenkami kawy. Przed podaniem schłodź przez 2-3 godziny w lodówce.

Tort Amaretto
(Wyświetlono 7 062 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

18 komentarzy

  1. Mary 26 marca 2020 o 17:20

    Nie wiem czemu ale masa mi po prostu spływa mimo, iż była w lodówce ?

    Odpowiedz
    1. admin 27 lipca 2016 o 12:43

      🙂

      Odpowiedz
  2. Zuzzzzzanna 5 czerwca 2013 o 18:29

    Piekna patera , gdzie mozna taką kupić?

    Odpowiedz
    1. admin 5 czerwca 2013 o 23:57

      w TK maxx:)

      Odpowiedz
  3. monika 5 czerwca 2013 o 11:59

    Kinguś, czy biszkopt wyciągamy gorący z piekarnika ? Rzucamy nim w foremce?
    Dziękuję z góry 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 5 czerwca 2013 o 15:16

      tak dokładnie ciepły wyciągamy i rzucamy w formie o podłogę 🙂

      Odpowiedz
  4. Majka 3 czerwca 2013 o 22:49

    Gdzie można kupić czekoladowe ziarenka kawy? Jeszcze nigdzie nie spotkałam 🙂

    Odpowiedz
      1. Majka 4 czerwca 2013 o 19:40

        O dziękuję!

        Odpowiedz
  5. Magdo 3 czerwca 2013 o 22:19

    Dlaczego-rzucić?

    Odpowiedz
    1. admin 4 czerwca 2013 o 12:39

      w czasie pieczenia powstają pęcherzyki powietrza w cieście. Kiedy biszkoptem rzucimy o podłogę pęcherzyki pękają a ciasto zostaje w miejscu i nie opada. Jakbyś zostawiła go bez rzucenia do stygnięcia opadałby ponieważ pękały by stopniowo wypełnione powietrzem przestrzenie. Istotne jest też nie smarowanie niczym brzegów blachy ponieważ to również trzyma ciasto „na wysokościach „

      Odpowiedz
      1. Magdo 4 czerwca 2013 o 20:27

        O-raju,zupełnie-nie-miałam-o-tym-pojęcia.Serdecznie-dziękuję:)
        M.

        Odpowiedz
  6. EwelkEwe 3 czerwca 2013 o 22:13

    Ostatnio w Biedronce 🙂

    Odpowiedz
  7. Ewelina 3 czerwca 2013 o 22:08

    gdzie mozna kupic takie ciastka amaretto ?

    Odpowiedz
    1. Magdo 3 czerwca 2013 o 22:22

      W-lidlu-za-5zł

      Odpowiedz
    2. admin 4 czerwca 2013 o 12:35

      ja kupiłam oryginalne w Biedronce 🙂

      Odpowiedz
    3. admin 6 czerwca 2013 o 00:00

      ja kupiłam razem z paterą w TKMAXX – moje amaretto jest bezalkoholowe. Z % widziałam w Lidlu.

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.