Niezwykłe Brownie po raz pierwszy!!!

Brownie chodziło za mną już bardzo długo ponieważ jeszcze nigdy go nie piekłam.
Trochę do wypróbowania tego przepisu zniechęcał mnie mój Mąż który nie jest fanem czekoladowych wypieków:(  No ale niezwykle mroźna zima pogoniła mnie szybko do kuchni i tak oto powstało niezwykłe czekoladowe Brownie. Ciasto to jest idealne zarówno jeszcze cieplutkie jak i na drugi dzień. Robi się je ekspresowo – piecze się tylko 18 min. Smakuje bajecznie z kubkiem mleka – to ciastko marzenie:)
Druga połowa czekolado-holików  była zachwycona – ciasto znikło ekspresowo!
Moje Brownie to kompozycja czekoladowego spodu z prażonymi włoskimi orzechami, serową pierzynką o smaku waniliowym i czekoladową skorupką.

Skuście się na ten przepis i napiszcie czy też Wam tak smakowało.
A jutro kolejna FOTOrelacja – z małymi potworkami:)))
ZAPRASZAM:)
źródło Kwestia Smaku z moimi modyfikacjami
Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 Blaszka o wymiarach 21 cm x 26 cm lub 23 x 23 cm, ewentualnie okrągła tortownica 26 cm posmarowane masłem.
Ciasto
 150 g ciemnej gorzkiej czekolady (około 60% kakao)
 250 g masła
 200 g cukru trzcinowego (np. ciemnego muscavado)
 150 g orzechów (macadamia lub dowolnych np. włoskich czy mieszanych) •
 150 g mąki żytniej razowej
 szczypta soli morskiej
 2 łyżki kakao
 4 jajka
Masa serowa
 250 g serka mascarpone
 1 jajko
 1 łyżka cukru pudru
 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Posypka
 100 g mlecznej czekolady, startej na wiórki

Masa serowa
1

Wszystkie składniki razem wymieszać na gładką masę.

Ciasto Brownie
2

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
W większej misce roztopić połamaną czekoladę razem z masłem.
Najlepiej zrobić to w kąpieli wodnej, ale można też w dobrym garnku z grubym dnem na malutkim ogniu ciągle mieszając.
Masa nie może zgęstnieć ani podgrzać się za bardzo.
Ma być błyszcząca, lejąca i lekko ciepła.
Odstawić z ognia i wymieszać z cukrem.

3

Orzechy grubo posiekać i lekko zrumienić na suchej patelni na bardzo małym ogniu, ostudzić.
W oddzielnej misce wymieszać mąkę z solą i kakao.

4

Do masy z czekolady i masła dodawać kolejno jajka mieszając energicznie rózgą lub miksując mikserem na małych obrotach aż powstanie jednolita masa.
Wsypać mąkę z dodatkami i mieszać składniki łyżką przez 1 minutę, aż masa będzie idealnie gładka, jednolita i błyszcząca.
Na koniec połączyć z orzechami.

5

Masę wylać do przygotowanej formy i wyrównać powierzchnię, na wierzch wylać masę serową a następnie zetrzeć mleczną czekoladę lub zrobić wiórki obieraczką do warzyw.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 18 minut, ale nie dłużej niż 20 minut.
Brownie nie pieczemy do idealnie suchego patyczka.
Ciasto zastygnie jeszcze po wyjęciu z piekarnika.

Składniki

 Blaszka o wymiarach 21 cm x 26 cm lub 23 x 23 cm, ewentualnie okrągła tortownica 26 cm posmarowane masłem.
Ciasto
 150 g ciemnej gorzkiej czekolady (około 60% kakao)
 250 g masła
 200 g cukru trzcinowego (np. ciemnego muscavado)
 150 g orzechów (macadamia lub dowolnych np. włoskich czy mieszanych) •
 150 g mąki żytniej razowej
 szczypta soli morskiej
 2 łyżki kakao
 4 jajka
Masa serowa
 250 g serka mascarpone
 1 jajko
 1 łyżka cukru pudru
 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Posypka
 100 g mlecznej czekolady, startej na wiórki

Przygotowanie

Masa serowa
1

Wszystkie składniki razem wymieszać na gładką masę.

Ciasto Brownie
2

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
W większej misce roztopić połamaną czekoladę razem z masłem.
Najlepiej zrobić to w kąpieli wodnej, ale można też w dobrym garnku z grubym dnem na malutkim ogniu ciągle mieszając.
Masa nie może zgęstnieć ani podgrzać się za bardzo.
Ma być błyszcząca, lejąca i lekko ciepła.
Odstawić z ognia i wymieszać z cukrem.

3

Orzechy grubo posiekać i lekko zrumienić na suchej patelni na bardzo małym ogniu, ostudzić.
W oddzielnej misce wymieszać mąkę z solą i kakao.

4

Do masy z czekolady i masła dodawać kolejno jajka mieszając energicznie rózgą lub miksując mikserem na małych obrotach aż powstanie jednolita masa.
Wsypać mąkę z dodatkami i mieszać składniki łyżką przez 1 minutę, aż masa będzie idealnie gładka, jednolita i błyszcząca.
Na koniec połączyć z orzechami.

5

Masę wylać do przygotowanej formy i wyrównać powierzchnię, na wierzch wylać masę serową a następnie zetrzeć mleczną czekoladę lub zrobić wiórki obieraczką do warzyw.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 18 minut, ale nie dłużej niż 20 minut.
Brownie nie pieczemy do idealnie suchego patyczka.
Ciasto zastygnie jeszcze po wyjęciu z piekarnika.

Niezwykłe Brownie
(Wyświetlono 2 847 razy, 2 wyświetleń dzisiaj)

11 komentarzy

  1. Lukasz 18 listopada 2016 o 21:29

    Na jakiej funkcji pieczecie to Brownie? Ja piekłem na Góra, dół i na środkowym poziomie. Po bokach wyszło fajnie, wilgotne a im bardziej do środka tym się robi taka całkiem nieupieczona paćka. Proszę o wskazówki czy użyć może Góra dół + termoobieg a może sam termoobieg? I która półka. Pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. admin 18 listopada 2016 o 22:43

      wszystko zrobiłeś dobrze – ja właśnie tak piekłam to brownie. jeżeli Twój piekarnik nie dopiekł to spokojnie możesz spróbować z funkcją termoobiegu.

      Odpowiedz
  2. Maja 1 października 2016 o 23:13

    Niezwykłe brownie wyszło pyszne – i nie przepiekłam!!! Sprawdzałam palcem, jak radziłaś i udało się!
    Serek jest delikatny, jakby trochę budyniowy.
    W ogóle fajny ten blog – czytam i korzystam od czasów Master… 🙂

    Odpowiedz
    1. Maja 1 października 2016 o 23:14

      Miałam to wpisać jako odpowiedź do naszej konwersacji, która była właśnie powyżej 🙂

      Odpowiedz
    2. admin 3 października 2016 o 16:49

      Maju :******** tak się cieszę czytając takie słowa :)dziękuję :*
      Ps. moja siostra ma na imię Maja 🙂 – Maje to fajne Babki :*

      Odpowiedz
  3. Maja 27 września 2016 o 13:19

    Kingo, po czym poznać, że brownie należy już wyjmować z pieca?

    🙂 Pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz
    1. admin 27 września 2016 o 16:16

      możesz palcem dotknąć z góry – powinno pod naciskiem być elastyczne a z góry upieczone

      Odpowiedz
      1. Maja 28 września 2016 o 09:55

        Ok, dziękuję.
        Piekłam to brownie już jakiś czas temu, ale przepiekłam – choć było pyszne! Zara biorę się za pieczenie/

        Odpowiedz
        1. admin 28 września 2016 o 16:07

          daj znać czy wyszło 🙂

          Odpowiedz
  4. Marysia 23 grudnia 2015 o 21:42

    Cześć,
    Brownie uwielbiam, ale piekłam dziś po raz pierwszy w życiu. Czy ciasto może być po wyjęciu z piekarnika wręcz lekko ’ pływające’?

    Proporcje zgodne z przepisem, czas i temperatura pieczenia również. Wstawiłam do chłodniej spiżarni, ciekawa jestem co zastanę rano:)
    Pozdrawiam i życzę pysznych Świąt!

    Odpowiedz
    1. admin 24 grudnia 2015 o 09:34

      Marysiu Tobie również pięknych i rodzinnych Świąt :*

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.