Ostatnio stwierdziłam, że muszę spróbować czegoś nowego a zarazem klasycznego. Od Mamy ukradłam:) książkę „Ciasta, ciastka, ciasteczka – wypiek domowy” Jana Czernikowskiego przeglądając ja kilkaset razy wpadł mi w oko przepis na sernik pulchny. Przepis jest o tyle ciekawy, że do masy dodaje się świeże drożdże. Z moimi modyfikacjami powstał niezwykły sernik drożdżowy z prażonymi migdałami. A jego smak zniewala!
Uważam że warto czasami spróbować czegoś nowego – może i Wy spróbujecie:)
Zapraszam
Smacznego 🙂
Drożdże rozetrzeć w szklance z łyżką cukru - odstawić
Ser zmielić przez maszynkę 2-3 krotnie lub użyć wiaderkowego, utrzeć z cukrem w dużej misce.
Cały czas mieszając wbijać po jednym żółtku i jedno całe jajo, dodać łyżkę ekstraktu z wanilii oraz roztopione masło.
Dodać do powstałej masy rozrobione drożdże.
W osobnej misce ubić pianę z białek. Dodać ją do masy i delikatnie wymieszać.
Dodać migdały.
Przelać masę do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą do jej połowy wysokości.
Piec w średnio gorącym piekarniku 175C ok 40-50 min.
Zostawić w piekarniku do całkowitego wystygnięcia, następnie zdjąć obręcz formy i zostawić w chłodnym miejscu najlepiej na całą noc.
Składniki
Przygotowanie
Drożdże rozetrzeć w szklance z łyżką cukru - odstawić
Ser zmielić przez maszynkę 2-3 krotnie lub użyć wiaderkowego, utrzeć z cukrem w dużej misce.
Cały czas mieszając wbijać po jednym żółtku i jedno całe jajo, dodać łyżkę ekstraktu z wanilii oraz roztopione masło.
Dodać do powstałej masy rozrobione drożdże.
W osobnej misce ubić pianę z białek. Dodać ją do masy i delikatnie wymieszać.
Dodać migdały.
Przelać masę do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą do jej połowy wysokości.
Piec w średnio gorącym piekarniku 175C ok 40-50 min.
Zostawić w piekarniku do całkowitego wystygnięcia, następnie zdjąć obręcz formy i zostawić w chłodnym miejscu najlepiej na całą noc.