Naleśnik z blachy

Idealna propozycja na jutrzejsze śniadanie. Jeżeli nie lubisz smażyć naleśników ten przepis jest dla Ciebie!

Ilość porcji8 porcji
Czas Przygotowania10 minutCzas pieczenia15 minutCałkowity czas25 minut

 1 ⅓ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
 1 ⅓ szklanki mąki pszennej
 2 łyżeczka proszku do pieczenia
 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 szczypta soli
 3 szklanki kefiru
 4 łyżki syropu klonowego
 3 łyżki masła
 3 jajka
 1 szklanka sezonowych owoców: maliny, jagody, banany, truskawki itp.

1

Piekarnik nagrzać do 220 ° C. Blachę do pieczenia o wymiarach 30 x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

W dużej misce przesiać: mąkę pszenną pełnoziarnistą, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę i sól.

3

W drugiej misce wymieszać jajka, kefir i syrop klonowy. Mokre składniki dodać do suchych – wymieszać, a następnie wmieszać delikatnie roztopione masło.

4

Ciasto odstawić na 5 minut. Przelać na przygotowaną blaszkę. Na wierzchu wyłożyć dowolne sezonowe owoce np. jagody i truskawki lub banany.

5

Ciasto włożyć do piekarnika i piec naleśnik aż nabierze złotego koloru lub wykałaczka włożona w środek pozostanie sucha (ok 15 minut). Podawać oprószone cukrem pudrem.

Uwaga wartość kaloryczna podana dla naleśnika bez owoców

Wartości odżywcze

Porcji 8


Ilość na porcję
Kalorie 276
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 8g13%
Węglowodany 40g14%
Błonnik pokarmowy 3.1g13%
Białko 11g22%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

 1 ⅓ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
 1 ⅓ szklanki mąki pszennej
 2 łyżeczka proszku do pieczenia
 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 szczypta soli
 3 szklanki kefiru
 4 łyżki syropu klonowego
 3 łyżki masła
 3 jajka
 1 szklanka sezonowych owoców: maliny, jagody, banany, truskawki itp.

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do 220 ° C. Blachę do pieczenia o wymiarach 30 x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

W dużej misce przesiać: mąkę pszenną pełnoziarnistą, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę i sól.

3

W drugiej misce wymieszać jajka, kefir i syrop klonowy. Mokre składniki dodać do suchych – wymieszać, a następnie wmieszać delikatnie roztopione masło.

4

Ciasto odstawić na 5 minut. Przelać na przygotowaną blaszkę. Na wierzchu wyłożyć dowolne sezonowe owoce np. jagody i truskawki lub banany.

5

Ciasto włożyć do piekarnika i piec naleśnik aż nabierze złotego koloru lub wykałaczka włożona w środek pozostanie sucha (ok 15 minut). Podawać oprószone cukrem pudrem.

Uwaga wartość kaloryczna podana dla naleśnika bez owoców
Naleśnik z blachy
(Wyświetlono 6 976 razy, 15 wyświetleń dzisiaj)

5 komentarzy

  1. Avatar maciek 4 listopada 2019 o 15:04

    O fantastyczny przepis, nigdy by, na to nie wpadł, że można upiec takie ciasto w piekarniku. Zaraz muszę wypróbować, przepis wygląda na prosty więc powinienem sobie dać radę 🙂

  2. Avatar olinek 28 października 2019 o 13:43

    Czym można zastąpić syrop klonowy lub czy można go pominąć?

    1. Kinga Paruzel Kinga Paruzel 19 listopada 2019 o 19:33

      syropem z agawy, cukrem trzcinowym ,lub miodem – pominąć też mozna 🙂

  3. Avatar kinga 9 października 2019 o 21:10

    czy można robić z mrożonymi owocami?

    1. Kinga Paruzel Kinga Paruzel 10 października 2019 o 09:55

      tak

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *