Ho, ho, ho na blogu czuć powoli zapach cynamonu, kardamon szuka miejsca w pierniku, wanilia tańczy z cytrusami w grzańcu. Pora na coś specjalnego! Przygotowałam dla Was wyjątkowy przepis – wyjątkowy bo to tradycja mojego domu – moczka. Nie wyobrażam sobie bez niej świąt. Prosta w przygotowaniu i genialna w smaku. Wierzcie mi, że Wigilijną nocą zakradam się do lodówki, aby łyżką wyjadać to cudo.
Dziś dla Was mam też informacje o cudownie „pachnącym” konkursie jaki zorganizowała marka Kamis.
ZASADY – proste 🙂
Pokaż jak wygląda #DokładnieTakiSmak Twoich świąt z Kamis.
Dodaj zdjęcie potrawy na Instagramie, która oddaje smak Twoich świąt, napisz jaki jest Twój sposób/magiczny składnik by uzyskać #DokładnieTakiSmak! Do zdjęcia należy dodać #DokładnieTakiSmak oraz oznaczyć @Kamis.
Na zdjęciu musi się znaleźć opakowanie przypraw Kamis.
KIEDY? Już od 18 listopada do 29 grudnia to aż 6 tygodni konkursu – masz czas jednak lepiej się pośpieszyć!
NAGRODY:
18 nagród I stopnia – karty podarunkowe DUKA o wartości 200zł
42 nagrody II stopnia (zapas przypraw – 7 na tydzień) (musisz wiedzieć, że wszystkie nagrody zostaną wysyłane po zakończeniu konkursu)
Ps. będę Was podglądać – oczywiście po #DokładnieTakiSmak
Piernik rozkruszamy do miski i zalewamy ciemnym piwem. W rondlu zagotowujemy kompot ze śliwek wraz z laską cynamonu. Orzechy włoskie i laskowe oraz migdały drobno kroimy.
Suszone śliwki i morele kroimy w kostkę. Wszystkie pokrojone bakalie oraz rodzynki i suszone wiśnie dodajemy do gotującego się kompotu.
Całość gotujemy 10 minut, a następnie dodajemy piernik namoczony w ciemnym piwie oraz całą torebkę cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem, sok z cytryny, szczyptę soli i posiekaną gorzką czekoladę.
Całość gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając kilkanaście minut. Przed podaniem usuwamy cynamon. Moczkę podajemy w miseczkach dekorując ją z góry bakaliami.
Porcji 5
Składniki
Przygotowanie
Piernik rozkruszamy do miski i zalewamy ciemnym piwem. W rondlu zagotowujemy kompot ze śliwek wraz z laską cynamonu. Orzechy włoskie i laskowe oraz migdały drobno kroimy.
Suszone śliwki i morele kroimy w kostkę. Wszystkie pokrojone bakalie oraz rodzynki i suszone wiśnie dodajemy do gotującego się kompotu.
Całość gotujemy 10 minut, a następnie dodajemy piernik namoczony w ciemnym piwie oraz całą torebkę cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem, sok z cytryny, szczyptę soli i posiekaną gorzką czekoladę.
Całość gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając kilkanaście minut. Przed podaniem usuwamy cynamon. Moczkę podajemy w miseczkach dekorując ją z góry bakaliami.
Wow, pierwszy raz coś takiego widzę musi być pyszne
Witaj Kingo Na instagramie zamieszczasz różne informacje i piszesz że link czy informacje zamieściłaś na Twoim BIO. Przeszukałam Twój blog i nie wiem co masz na myśli pisząc BIO ;). O co chodzi?
BIO to opis profilu na IG i tam podany jest link do przepisów na blogu
Wow, cudowny przepis! Ale to ma konsystencję budyniu, czy jest trochę bardziej płynne?Bo na pierwszy rzut oka wygląda trochę jak kakao 😀 Tak czy siak to świetny sposób na wykorzystanie resztek ze świąt 😀 a myślisz, ze z takimi sklepowymi piernikami też by się udało?
jasne 🙂
Jeśli nie mamy kompotu ze śliwek, jak najlepiej z tego wybrnąć? Nigdzie już nie dostanę normalnych śliwek. Dziękuję z góry za podpowiedź!
sokiem z czarnej porzeczki
Mniam! Moczki nie może zabraknać na święta! Tak samo jak makówek. Polecam orzechy namoczyć wcześniej w wodzie. U nas w moczce ląduja również świeże mandarynki, nie wiem czy to tradycyjne, ale dodaje świeżości. Pani Kingo dziękuje za bloga, korzystam cały czas, każdy przepis, na który sie decyduję wychodzi wyśmienity ! Pozdrawiam serdecznie ?