Fantastyczne batony figowe, bezglutenowe. Idealne jako słodka przekąska.
Piekarnik nagrzać do 180C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Figi umieścić w małej misce i zalać gorącą wodą. Moczyć przez 5 minut, aż zmiękną, a następnie mocno odcedzić na sicie. (Jeśli figi są bardzo miękkie nie należy ich moczyć). Wszystkie składniki nadzienia przełożyć do blendera i zmiksować na puree.
Wymieszać razem mąki sól. Dodać jajko i syrop klonowy i całość mieszać aż składniki się połączą. Dodać olej kokosowy i ponowie zagnieść ciasto aż połączy się w kulę. W cieście nie powinno być żadnych grudek tłuszczu.
Podzielić ciasto na pół i każdą połówkę uformować w kulkę. Położyć jedną kulkę ciasta na kawałku papieru do pieczenia, przykryć drugim kawałkiem papieru i rozwałkować w prostokąt (ciasto powinno mieć grubość około 1/2 cm).
Przekroić prostokąt na pół wzdłuż, aby utworzyć dwa długie paski.
Podziel nadzienie na cztery równe porcje i rozłożyć na długości każdego z pasków ciasta pozostawiając około 1 cm od górnej granicy ciasta.
Za pomocą papieru do pieczenia złożyć boki ciasta na masę figową. Delikatnie ścisnąć krawędzie, aby uszczelnić każdy rulonik, a następnie ostrożnie przenieść go na przygotowany blachę do pieczenia.
Piec przez 20–25 minut, aż nabiorą złotego koloru. Ostudzić, a następnie pokroić w plastry 4cm.
Ilość 24 sztuki
Porcji 24
- Ilość na porcję
- Kalorie 85
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 1g2%
- Węglowodany 10g4%
- Błonnik pokarmowy 1g4%
- Białko 1g2%
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 180C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Figi umieścić w małej misce i zalać gorącą wodą. Moczyć przez 5 minut, aż zmiękną, a następnie mocno odcedzić na sicie. (Jeśli figi są bardzo miękkie nie należy ich moczyć). Wszystkie składniki nadzienia przełożyć do blendera i zmiksować na puree.
Wymieszać razem mąki sól. Dodać jajko i syrop klonowy i całość mieszać aż składniki się połączą. Dodać olej kokosowy i ponowie zagnieść ciasto aż połączy się w kulę. W cieście nie powinno być żadnych grudek tłuszczu.
Podzielić ciasto na pół i każdą połówkę uformować w kulkę. Położyć jedną kulkę ciasta na kawałku papieru do pieczenia, przykryć drugim kawałkiem papieru i rozwałkować w prostokąt (ciasto powinno mieć grubość około 1/2 cm).
Przekroić prostokąt na pół wzdłuż, aby utworzyć dwa długie paski.
Podziel nadzienie na cztery równe porcje i rozłożyć na długości każdego z pasków ciasta pozostawiając około 1 cm od górnej granicy ciasta.
Za pomocą papieru do pieczenia złożyć boki ciasta na masę figową. Delikatnie ścisnąć krawędzie, aby uszczelnić każdy rulonik, a następnie ostrożnie przenieść go na przygotowany blachę do pieczenia.
Piec przez 20–25 minut, aż nabiorą złotego koloru. Ostudzić, a następnie pokroić w plastry 4cm.
Szukając na własną rękę usprawnienia dla przepisu na ciasto (które mi nie wyszło, i oczym pisałam w innym komentarzu) natknęłam się na przepis oryginalny:
https://acleanbake.com/homemade-paleo-fig-newtons/
Nieuwzględnienie informacji o źródle to pewnie zwykłe przeoczenie w nawale pracy, ale tak czy inaczej chyba warto by uzupełnić.
Witam, przepis obecny różni się oryginału który jest amerykańskim „klasykiem”, żródło inspiracji zostało podane dodatkowo w karuzeli zdjęć poniżej przepisu. Dziękuję za czujność. Pozdrawiam Kinga
Jestem ogromną fanką fig więc z pewnością skorzystam z Twojego przepisu, przygotuję zdrową przekąskę do szkoły dla dzieci i dla nas do pracy. Ja często szukam inspiracji w internecie i bardzo lubię https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/
i coś czuję , że będę często do Ciebie zaglądać. Pozdrawiam!
Pyszności <3 Uwielbiam figi – najbardziej świeże, ale suszone też są spoko. Wygląda na to, że Twój przepis jest dla mnie stworzony! 😀
Cześć. Mi ciasto niestety w ogóle nie wyszło. Nie było szans go wyrobić, dość tluste od oleju kokosowego płaty ciasta rozsypywały się. Próbowałam jeszcze eksperymentować z dodawaniem suchych składników i dodatkowego jajka, ale nic z tego. Żeby nie zmarnować tylu dobroci, „ciastem” oblepiłam naczynie żaroodporne, przełożyłam masą i drugą warstwą ciasta i tak próbuje je teraz zapiec. Czy jest jakakolwiek szansa na podanie składników w g? Myśle, ze proporcje u mnie rozwaliły sprawę (dysponuje jedną dużą 1l-miarką, w której odmierzałam wszystko stosując się do proporcji: szklanka – 250ml). Przepis strasznie mi się podoba, ale z uwagi na ceny poszczególnych składników będę bała się ryzykować kolejną próbę.
Witam, na początku przepraszam za późną odpowiedź jednak na blogu pojawia się ogromna ilośc komentarzy i nie jesteśmy w stanie odpisywać na bieżąco. Myślę, że błędem w tej recepturze była mąką kokosowa która jest bardzo chłonna i „”krucha” – zazwyczaj najlepiej odczekać jakiś czas aż wchłonie wilgoć. Przepis ten opiera się na popularnych amerykańskich batonach „fig bars” został on przeze mnie zmieniony i ponownie sprawdzony tak aby była gwarancja tego że wyjdzie. Maka owsiana którą użyłam daje dodatkową elastyczność i kleistość. Pozdrawiam Kinga
Ale w przepisie nie ma maki kokosowej tylko migdałowa?
tak – bo przepis został edytowany
O mamo! Wygląda wspaniale <3 Nie przepadam za figami, ale w zdrowych batonach mi smakuja – może to kwestia dodatków, a może konsystencji. Masa figowa jakoś bardziej mi pasuje… Przepis zamierzam przetestować 🙂