Wegańskie ciasto z fasoli

Pyszne wilgotne ciasto czekoladowe, które zawsze poprawia humor.

Ilość porcji9 porcji
Czas Przygotowania10 minutCzas pieczenia25 minutCałkowity czas35 minut

 240 g fasoli czarnej lub czerwonej z puszki
 2 łyżki kawy instant
 60 g kakao
 50 g syropu z agawy
 ½ łyżeczka soli
 30 g oleju z pestek winogron
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
 6 łyżki wody
do dekoracji:
 ½ tabliczki gorzkiej czekolady
 orzechy laskowe
 jagody

1

Piekarnik nagrzać do temperatury w 180 ° C. Blachę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

W miseczce połączyć ze sobą zmielone siemię lniane i wodę – odstawić na 5 minut.

3

Do misy blendera włożyć przepłukaną i dobrze odcedzoną fasolę, kawę, kakao, syrop z agawy, sól i olej. Wszystko zmiksować, następnie dodać proszek i miksturę siemienia. Ponownie wymieszać.

4

Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, z wierzchu posypać posiekaną czekoladą, orzechami i jagodami.Piec przez 20 - 25 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony do ciasta pozostaje suchy.

Wartości odżywcze

Porcji 9


Ilość na porcję
Kalorie 165
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 2g4%
Węglowodany 27g9%
Błonnik pokarmowy 4.4g18%
Białko 5.5g11%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

 240 g fasoli czarnej lub czerwonej z puszki
 2 łyżki kawy instant
 60 g kakao
 50 g syropu z agawy
 ½ łyżeczka soli
 30 g oleju z pestek winogron
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
 6 łyżki wody
do dekoracji:
 ½ tabliczki gorzkiej czekolady
 orzechy laskowe
 jagody

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do temperatury w 180 ° C. Blachę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

W miseczce połączyć ze sobą zmielone siemię lniane i wodę – odstawić na 5 minut.

3

Do misy blendera włożyć przepłukaną i dobrze odcedzoną fasolę, kawę, kakao, syrop z agawy, sól i olej. Wszystko zmiksować, następnie dodać proszek i miksturę siemienia. Ponownie wymieszać.

4

Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, z wierzchu posypać posiekaną czekoladą, orzechami i jagodami.Piec przez 20 - 25 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony do ciasta pozostaje suchy.

Wegańskie ciasto z fasoli
(Wyświetlono 21 177 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

12 komentarzy

  1. martyna 7 lutego 2020 o 10:06

    Pani Kingo, jaki rozmiar blaszki?

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 9 lutego 2020 o 14:45

      Blachę o wymiarach 20×20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. – pisze w punkcie 1 przygotowania

      Odpowiedz
  2. Magda 18 listopada 2019 o 08:10

    Czy syrop z agawy mozna zastapic syropem klonowym?

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 19 listopada 2019 o 19:29

      jasne

      Odpowiedz
  3. Aleksandra K 16 września 2019 o 10:32

    Mniam! Uwielbiam niekończące się możliwości zastosowań fasoli w puszce 🙂 Domowe brownie, wegański smalczyk, różnego rodzaju smarowidła na chlebbb… mniam!

    Odpowiedz
  4. Gosia 15 września 2019 o 12:04

    Mam pytanie, jaka konsystencje ma ciasto przed wylozeniem na blaszke? Moje bylo strasznie geste.

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 22 stycznia 2020 o 21:47

      takie ma być

      Odpowiedz
  5. Monia 12 września 2019 o 16:31

    Mniam! robiłam kiedyś brownie z fasoli i jak dla mnie było przepyszne! Jednak chlopakowi za bardzo smakowalo… fasolą 😀

    Odpowiedz
  6. NATKA 12 września 2019 o 11:19

    A co zamiast oleju z pestek winogron, może być rzepakowy?

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 27 września 2019 o 18:21

      tak

      Odpowiedz
  7. Marlena 11 września 2019 o 21:17

    Czy syrop z agawy można zastąpić klonowym, a olej z pestek winogron, olejem kokosowym?

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 22 stycznia 2020 o 21:48

      tak można

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.