Tarta która zawsze się udaje! LEkka i jak zwykle szybka w przygotowaniu. Kto spróbuje?
Piekarnik rozgrzać do 180C z funkcją grzania góra- dół
Do misy rozdrabniacza włożyć wszystkie składniki spodu i zmiksować. Mieszankę przełożyć na tortownicę o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia.Piec przez 10-15 minut, aż będzie nabierze złotego koloru. Wystudzić.
Przygotować wypełnienie:
W rondlu na małym ogniu połączyć stałą część mleka kokosowego (gęsty krem który powstała poprzez schłodzenie puszki z mlekiem) i pokrojoną w kostkę białą czekoladę.
Mieszać ciągle, aż czekolada się rozpuści. Usunąć z ognia i dodać pozostałe składniki.
Ponownie całość wymieszać. Masę lekko przestudzić i przelać na przygotowany spód. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem udekorować sezonowymi owocami.
Porcji 8
- Ilość na porcję
- Kalorie 339
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 21.28g33%
- Węglowodany 31.25g11%
- Błonnik pokarmowy 2.5g10%
- Białko 5.8g12%
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do 180C z funkcją grzania góra- dół
Do misy rozdrabniacza włożyć wszystkie składniki spodu i zmiksować. Mieszankę przełożyć na tortownicę o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia.Piec przez 10-15 minut, aż będzie nabierze złotego koloru. Wystudzić.
Przygotować wypełnienie:
W rondlu na małym ogniu połączyć stałą część mleka kokosowego (gęsty krem który powstała poprzez schłodzenie puszki z mlekiem) i pokrojoną w kostkę białą czekoladę.
Mieszać ciągle, aż czekolada się rozpuści. Usunąć z ognia i dodać pozostałe składniki.
Ponownie całość wymieszać. Masę lekko przestudzić i przelać na przygotowany spód. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem udekorować sezonowymi owocami.
Czy można zrobić to z mleka kokosowego nie schłodzonego w lodówce?
nie można – ważny jest krem który powstaje przez noc kiedy puszka włożona jest do lodówki – oddziela się woda i krem
Kingo! Moja córka miała niedawno urodziny. Zrobiłam w przeciągu tygodnia 5 tortów ( do przedszkola, na imprezę dla dzieci z przedszkola, na wizytę chrzestnego, wizytę dziadków i znajomych). Byłam przesłodzona! No ale jak zobaczyłam ten przepis i te cudne zdjęcia, to nie mogłam się powstrzymać! Dzięki Tobie pobiłam rekord. 6 tortów w 7 dni. Dodałam czerwone porzeczki a do kremu maskarpone- a co tam, jak szaleć to szaleć! Wyszło pycha! Szkoda, że w komentarzach nie można dołączać zdjęć, bo bym pokazała mój wyczyn.
nawet nie wiesz jak się cieszę kiedy dostaje takie wiadomości! bardzo Ci dziękuję że korzystasz z moich przepsiów :*
Czym zastąpić len?
nasionami chia