Tepache to napój powstały przez fermentację skórek ananasa. Popularny jest w Meksyku. Lekko musujący – odświeżający i przypominający cydr ze słodkim posmakiem ananasa.
Smakuje genialnie mocno schłodzony i to na różne sposoby: z gazowaną wodą, kawałkami owoców, ale również z miętą, rumem i dużą ilością kruszonego lodu.
Ważna uwaga! Im dłużej przebiega fermentacja ananasa, tym bardziej zbliża się do octu. Tapache to tzw. szybki ferment i doskonałe wykorzystanie „resztek” ananasa.
Jestem ciekawa kto spróbuje?
Cukier i 2 szklanki wody podgrzać rondlu na dużym ogniu. Mieszać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Wystudzić.
Ananas umyć pod bieżącą wodą, następnie odciąć górę (zielony pióropusz) i dół owocu. Ananas obrać wrzucając skórki do dużego słoja (około 4 litry lub w mniejszych litrowych) (miąższ owocu wykorzystać w innym celu).
Dodać laskę cynamonu i zalać syropem cukrowym, a następnie uzupełnić wodą. Przykryć słoik gazą i odstawi w ciepłe miejsce (np. parapet kuchenny), aby tepache fermentował przez dwa do trzech dni, lub do momentu w którym na powierzchni pokażą się pęcherzyki i piana.
Po tym czasie całość odcedzić, a następnie wlać do butelek. Włożyć do lodówki. Podawać z lodem ewentualnie rozcieńczać wodą w celu otrzymania pożądanego smaku.Ja często dla dekoracji podaję z liściem ananasa.
można dodać soku z limonki , aby nadać orzeźwiający smak
do cynamonu można dodać goździków lub imbiru
można podawać z posiekanymi owocami (ananas, jabłka itp.) podobnie jak w przypadku sangrii
Ilość w 100 ml
- Ilość na porcję
- Kalorie 65
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 0.1g1%
- Węglowodany 16g6%
- Białko 0.3g1%
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.
Składniki
Przygotowanie
Cukier i 2 szklanki wody podgrzać rondlu na dużym ogniu. Mieszać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Wystudzić.
Ananas umyć pod bieżącą wodą, następnie odciąć górę (zielony pióropusz) i dół owocu. Ananas obrać wrzucając skórki do dużego słoja (około 4 litry lub w mniejszych litrowych) (miąższ owocu wykorzystać w innym celu).
Dodać laskę cynamonu i zalać syropem cukrowym, a następnie uzupełnić wodą. Przykryć słoik gazą i odstawi w ciepłe miejsce (np. parapet kuchenny), aby tepache fermentował przez dwa do trzech dni, lub do momentu w którym na powierzchni pokażą się pęcherzyki i piana.
Po tym czasie całość odcedzić, a następnie wlać do butelek. Włożyć do lodówki. Podawać z lodem ewentualnie rozcieńczać wodą w celu otrzymania pożądanego smaku.Ja często dla dekoracji podaję z liściem ananasa.
można dodać soku z limonki , aby nadać orzeźwiający smak
do cynamonu można dodać goździków lub imbiru
można podawać z posiekanymi owocami (ananas, jabłka itp.) podobnie jak w przypadku sangrii
Wow ekstra nie wpadłabym na to, że ze skórek ananasa można zrobić coś tak fajnego!