Placuszki z groszku

Tak jak pięknie wyglądają, tak i smakują. Pyszne i szybkie w przygotowaniu.

Ilość porcji3 porcje
Czas Przygotowania5 minutCałkowity czas15 minut

 300 g zielonego groszku (należy go rozmrozić lub użyć świeżego)
 natka pietruszki
 2 jajka
 1 ząbek czosnku
 1 cytryna
 150 g twarogu lub bryndzy
 1 ½ łyżki mąki owsianej
 Szczypta soli morskiej i pieprzu
 do smażenia: oliwa z oliwek
do podania:
 cytryna
 rukola
 jogurt naturalny

1

Groszek przełożyć do miski i za pomocą widelca lub blendera rozgnieść niezbyt dokładnie.

2

Dodać do niego posieką pietruszkę, jajka, wyciśnięty przez praskę czosnek, skórkę z cytryny i mąkę owsianą oraz przyprawy. Całość wymieszać.

3

Do masy wmieszać ser zostawiając większe kawałki.

4

Na rozgrzanej patelni na odrobinie oliwy smażyć placuszki po 3-4 minuty z każdej strony.

5

Podawać z jogurtem wymieszanym z drobno posiekana rukolą i sokiem z cytryny.

Możliwości:
6

placuszki można zamiast smażyć na tłuszczu upiec lub smażyć na papierze do pieczenia

7

zamiast groszku można użyć bobu lub ugotowanej fasoli

8

jajka można w wersji wegańskiej zastąpić mielonym siemieniem lnianym lub zwiększyć ilość mąki owsianej

9

twaróg można zastąpić jogurtem greckim, ricottą, bryndzą lub fetą oraz tofu w wersji wegańskiej

10

mąkę owsianą można zastąpić mąką kokosową, ryżową lub podwójna ilością mąki pszennej razowej

Wartości odżywcze

Ilość 6-8 sztuk

Porcji 3


Ilość na porcję
Kalorie 279
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 14g22%
Węglowodany 16g6%
Białko 20g40%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

 300 g zielonego groszku (należy go rozmrozić lub użyć świeżego)
 natka pietruszki
 2 jajka
 1 ząbek czosnku
 1 cytryna
 150 g twarogu lub bryndzy
 1 ½ łyżki mąki owsianej
 Szczypta soli morskiej i pieprzu
 do smażenia: oliwa z oliwek
do podania:
 cytryna
 rukola
 jogurt naturalny

Przygotowanie

1

Groszek przełożyć do miski i za pomocą widelca lub blendera rozgnieść niezbyt dokładnie.

2

Dodać do niego posieką pietruszkę, jajka, wyciśnięty przez praskę czosnek, skórkę z cytryny i mąkę owsianą oraz przyprawy. Całość wymieszać.

3

Do masy wmieszać ser zostawiając większe kawałki.

4

Na rozgrzanej patelni na odrobinie oliwy smażyć placuszki po 3-4 minuty z każdej strony.

5

Podawać z jogurtem wymieszanym z drobno posiekana rukolą i sokiem z cytryny.

Możliwości:
6

placuszki można zamiast smażyć na tłuszczu upiec lub smażyć na papierze do pieczenia

7

zamiast groszku można użyć bobu lub ugotowanej fasoli

8

jajka można w wersji wegańskiej zastąpić mielonym siemieniem lnianym lub zwiększyć ilość mąki owsianej

9

twaróg można zastąpić jogurtem greckim, ricottą, bryndzą lub fetą oraz tofu w wersji wegańskiej

10

mąkę owsianą można zastąpić mąką kokosową, ryżową lub podwójna ilością mąki pszennej razowej

Placuszki z groszku
(Wyświetlono 22 860 razy, 2 wyświetleń dzisiaj)

1 komentarz

  1. Monia 30 października 2019 o 12:29

    Przepis genialny ,polecam wszystkim ,fajny dodatek do zupy jako drugie danie ?

    Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.