Tak jak pięknie wyglądają, tak i smakują. Pyszne i szybkie w przygotowaniu.
Groszek przełożyć do miski i za pomocą widelca lub blendera rozgnieść niezbyt dokładnie.
Dodać do niego posieką pietruszkę, jajka, wyciśnięty przez praskę czosnek, skórkę z cytryny i mąkę owsianą oraz przyprawy. Całość wymieszać.
Do masy wmieszać ser zostawiając większe kawałki.
Na rozgrzanej patelni na odrobinie oliwy smażyć placuszki po 3-4 minuty z każdej strony.
Podawać z jogurtem wymieszanym z drobno posiekana rukolą i sokiem z cytryny.
placuszki można zamiast smażyć na tłuszczu upiec lub smażyć na papierze do pieczenia
zamiast groszku można użyć bobu lub ugotowanej fasoli
jajka można w wersji wegańskiej zastąpić mielonym siemieniem lnianym lub zwiększyć ilość mąki owsianej
twaróg można zastąpić jogurtem greckim, ricottą, bryndzą lub fetą oraz tofu w wersji wegańskiej
mąkę owsianą można zastąpić mąką kokosową, ryżową lub podwójna ilością mąki pszennej razowej
Ilość 6-8 sztuk
Porcji 3
- Ilość na porcję
- Kalorie 279
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 14g22%
- Węglowodany 16g6%
- Białko 20g40%
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.
Składniki
Przygotowanie
Groszek przełożyć do miski i za pomocą widelca lub blendera rozgnieść niezbyt dokładnie.
Dodać do niego posieką pietruszkę, jajka, wyciśnięty przez praskę czosnek, skórkę z cytryny i mąkę owsianą oraz przyprawy. Całość wymieszać.
Do masy wmieszać ser zostawiając większe kawałki.
Na rozgrzanej patelni na odrobinie oliwy smażyć placuszki po 3-4 minuty z każdej strony.
Podawać z jogurtem wymieszanym z drobno posiekana rukolą i sokiem z cytryny.
placuszki można zamiast smażyć na tłuszczu upiec lub smażyć na papierze do pieczenia
zamiast groszku można użyć bobu lub ugotowanej fasoli
jajka można w wersji wegańskiej zastąpić mielonym siemieniem lnianym lub zwiększyć ilość mąki owsianej
twaróg można zastąpić jogurtem greckim, ricottą, bryndzą lub fetą oraz tofu w wersji wegańskiej
mąkę owsianą można zastąpić mąką kokosową, ryżową lub podwójna ilością mąki pszennej razowej
Przepis genialny ,polecam wszystkim ,fajny dodatek do zupy jako drugie danie ?