Jako przykładna córka wędkarza, uwielbiam rybki :). O moich uzależnieniach od nich pisałam już w niejednym poście. Wierzcie mi rzadko tak mam, ale tylko myśląc o „fiszkach”:) mam ślinotok i zaraz chyba pobiegnę do lodówki po łososia, który jest w niej zawsze:) Dzisiejsza propozycja to świetna przystawka, wygląda bardzo efektownie i smakuje pysznie.
Zapraszam na koszyczki z ciasta filo z wędzonym łososiem i jogurtem z dużą ilością koperku. Przyznam, że tak szybko jak się je robi tak szybko znikają. Ja też już znikam bo mam ogromną ochotę na ……….. 🙂 już mnie dobrze znacie 🙂
Smacznego 🙂
Nastaw piekarnik na temperatur 200 C z funkcja grzania góra-dół. Foremkę do muffinek wysmaruj masłem.
Ciasto filo pokrój na równe kwadraty o bokach 12 x 12 cm. Wykładaj płatami po koli foremkę każdy smarując pędzelkiem nasączonym masłem i przesuwając płaty względem siebie o kilka stopni. Na jeden koszyczek potrzebujemy 3-4 płaty ciasta filo.
Wstaw do piekarnika i piecz ok 3 min do momentu kiedy nabiorą złotego koloru. Wyjmij i ostudź (koszyczki bardzo łatwo wychodzą z foremki jeżeli jest ona uprzednio dobrze posmarowana masłem)
Jogurt wymieszaj z dwoma garściami koperku, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem.
Do wystudzonych koszyczków wkładaj około 2 łyżek jogurtu oraz na wierzch wykładaj plastry łososia. Oprósz koperkiem.
12 porcji
Składniki
Przygotowanie
Nastaw piekarnik na temperatur 200 C z funkcja grzania góra-dół. Foremkę do muffinek wysmaruj masłem.
Ciasto filo pokrój na równe kwadraty o bokach 12 x 12 cm. Wykładaj płatami po koli foremkę każdy smarując pędzelkiem nasączonym masłem i przesuwając płaty względem siebie o kilka stopni. Na jeden koszyczek potrzebujemy 3-4 płaty ciasta filo.
Wstaw do piekarnika i piecz ok 3 min do momentu kiedy nabiorą złotego koloru. Wyjmij i ostudź (koszyczki bardzo łatwo wychodzą z foremki jeżeli jest ona uprzednio dobrze posmarowana masłem)
Jogurt wymieszaj z dwoma garściami koperku, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem.
Do wystudzonych koszyczków wkładaj około 2 łyżek jogurtu oraz na wierzch wykładaj plastry łososia. Oprósz koperkiem.