Pyszny i soczysty kurczak pachnący bazylią. Idealny na lekki obiad.
Przygotować marynatę. W miseczce lub w woreczku strunowym wymieszać ze sobą wyciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, słodką paprykę oraz po ¼ łyżeczki soli i pieprzu.
W marynacie umieścić piersi kurczaka i odstawić na 5-10 minut (najlepiej przygotować wieczorem i zostawić na noc w lodówce). Jeśli piersi z kurczaka są grube, należy je przekroić w pół - pomoże to kurczakowi szybciej i równomiernie się upiec.
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 °C z funkcją pieczenia góra-dół.
Do miski pokroić w kostkę pomidory wraz szalotką. Dodać do nich drobno posiekane chili, posiekaną bazylię oraz sok z limonki. Całość doprawić solą i pieprzem – wymieszać.
Do naczynia żaroodpornego przełożyć mięso wraz z marynatą. Na każdą pierś wyłożyć salsę z pomidorów. Na całość zetrzeć ser mozzarella. Zapiekać przez 35-45 minut.
zamiast kurczaka można użyć indyka lub wieprzowiny
jeżeli nie zjemy całego mięsa może ono posłużyć jako wypełnienie tortilli lub do sałatek
podawać z pieczonymi ziemniakami, ryżem lub sałatką
Ilość 962 g
Porcji 2
- Ilość na porcję
- Kalorie 450
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 23g36%
- Węglowodany 16.5g6%
- Białko 47g94%
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.
Składniki
Przygotowanie
Przygotować marynatę. W miseczce lub w woreczku strunowym wymieszać ze sobą wyciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, słodką paprykę oraz po ¼ łyżeczki soli i pieprzu.
W marynacie umieścić piersi kurczaka i odstawić na 5-10 minut (najlepiej przygotować wieczorem i zostawić na noc w lodówce). Jeśli piersi z kurczaka są grube, należy je przekroić w pół - pomoże to kurczakowi szybciej i równomiernie się upiec.
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 °C z funkcją pieczenia góra-dół.
Do miski pokroić w kostkę pomidory wraz szalotką. Dodać do nich drobno posiekane chili, posiekaną bazylię oraz sok z limonki. Całość doprawić solą i pieprzem – wymieszać.
Do naczynia żaroodpornego przełożyć mięso wraz z marynatą. Na każdą pierś wyłożyć salsę z pomidorów. Na całość zetrzeć ser mozzarella. Zapiekać przez 35-45 minut.
zamiast kurczaka można użyć indyka lub wieprzowiny
jeżeli nie zjemy całego mięsa może ono posłużyć jako wypełnienie tortilli lub do sałatek
podawać z pieczonymi ziemniakami, ryżem lub sałatką
To jest takie pyszne!!! Czasami dodaje suche risotto pod kurczaka, zeby sie juz nie bawic w gotowanie ziemniaczkow/ryzu, a brak bazylii zastepuje zielonym pesto xxx
bardzo dziękuję za komentarz :* i za wypróbowanie przepisu
Uwielbiam kuchnię włoską, włoskie smaki i przyprawy <3