Kiedy po raz pierwszy zrobiłam pieczoną owsiankę – przepadłam – była to owsianka z pieczonymi jabłkami. Ostatnio często w myślach wracam to moich egzotycznych podróży i chyba ta tęsknota za nimi sprawiła, ze na blogu musiał pojawić się ten przepis.
Tropikalna pieczona owsianka – jak zwykle ekspresowa w przygotowaniu i pyszna po skosztowaniu 🙂
Oczywiście pochwalcie się jeżeli tylko jej spróbujecie.
PS. Jedzenie jest cudowne bo przywołuje wspomnienia. Najlepsze ananasy jadłam na Karaibach – kokos też pachnie mi tym miejscem.
Piekarnik nagrzać do 180 ºC. Blaszkę o wymiarach 20 x 20 cm wyłozyć papierem do pieczenia.
W misce połączyć ze sobą płatki owsiane, cukier, sól, proszek do pieczenia i siemię lniane.
W osobne misce wymieszać roztopiony olej kokosowy, mleko oraz jogurt.
Połączyć zawartość obu misek i dobrze wymieszać. Do masy dodać wiórki kokosowe oraz ananasa pokrojonego w kostkę.
Przelać do przygotowanej blaszki i piec 35 minut. Z wierzchu można posypać płatkami migdałów Podawać z owocami i kleksem jogurtu.
zamiast cukru trzcinowego można użyć miodu lub syropu klonowego bądź cukru kokosowego
zamiast ananasa można użyć bananów
całość można wzbogacić o a orzechy lub suszone owoce np. rodzynki
Porcji 6
- Ilość na porcję
- Kalorie 2065
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 117g180%
- Węglowodany 219g73%
- Białko 38g76%
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 180 ºC. Blaszkę o wymiarach 20 x 20 cm wyłozyć papierem do pieczenia.
W misce połączyć ze sobą płatki owsiane, cukier, sól, proszek do pieczenia i siemię lniane.
W osobne misce wymieszać roztopiony olej kokosowy, mleko oraz jogurt.
Połączyć zawartość obu misek i dobrze wymieszać. Do masy dodać wiórki kokosowe oraz ananasa pokrojonego w kostkę.
Przelać do przygotowanej blaszki i piec 35 minut. Z wierzchu można posypać płatkami migdałów Podawać z owocami i kleksem jogurtu.
zamiast cukru trzcinowego można użyć miodu lub syropu klonowego bądź cukru kokosowego
zamiast ananasa można użyć bananów
całość można wzbogacić o a orzechy lub suszone owoce np. rodzynki
Super przepis, jak zwykle pyszny! Świetny pomysł na odmianę typowej owsianki;)
Pozdrawiam;)
Kingo, dla pewności – mleko kokosowe, czyli napój roślinny, czy mleczko kokosowe, które jest gęściejsze? I mam jeszcze pytanie do pizzy na polencie, czy zamiast mąki kukurydzianej nie sprawdziłaby się lepiej kasza kukurydziana?
Serdecznie pozdrawiam
mleko kokosowe w puszce, a w pizzy na polencie spokojnie można użyć kaszy kukrydzianej