Zielona szakszuka

Shakshuka jest potrawą kuchni Bliskiego Wschodu, szczególnie popularna w Izraelu, gdzie często jada się ją na śniadanie. Uważam, że fantastycznie smakuje o dowolnej porze dnia, zarówno rano, jak i na obiad czy kolację Jest to wegetariański, łatwy w przygotowaniu, zdrowy posiłek. W klasycznej recepturze jest czerwona za sprawą pomidorów. Ja dziś przedstawiam Wam moją zieloną wersję ze szpinakiem, cukinią i groszkiem.

Najlepsza jaką jadłeś!

Ilość porcji4 porcje
Czas Przygotowania10 minutCałkowity czas15 minut

 2 łyżki oliwy z oliwek
 1 łyżka masła
 2 ząbki czosnku
 1 mała szalotka
 200 g szpinaku
 0,50 cukinii
 1,50 łyżeczki soku z cytryny
 4 jajka
 50 g sera feta
 3 garście zielonego groszku mrożonego
 1 pęczek pietruszki
 1 szczypta gałki muszkatołowej
 sól i pieprz

1

Rozgrzać dno patelni, a następnie wlać na nią oliwę.

2

Na tłuszczu zeszklić drobno posiekaną szalotkę oraz wyciśnięty przez praskę czosnek przez około 2-3 minuty.

3

Dodać szpinak, pokrojoną w kostkę cukinię oraz groszek – zmniejszyć płomień do średniego i smażyć całość około 5 minut. Całość doprawić sokiem z cytryny, gałka muszkatołową oraz sola i pieprzem.

4

Następnie dodać drobno posiekaną pietruszkę i ponownie wymieszać.

5

W warzywach zrobić 3-4 gniazdka (tyle ile użyjemy jajek). Na spód każdego wyłożyć odrobinę masła i umieścić w nich rozbite jajka.

6

Na sam koniec całość oprószyć fetą, przykryć pokrywką i dusić momentu, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.

7

Zdjąć z ognia, oprószyć pieprzem i podawać ciepłe np. z kromkami chleba razowego opieczonego w tosterze.

Możliwości
8

zamiast szpinaku można użyć jarmużu lub liści botwinki

9

szakszukę można wzbogacić o fasolę, dowolne warzywa lub Fasola edamame

10

zamiast fety można użyć np. wędzonego twarogu

Wartości odżywcze

Porcji 4


Ilość na porcję
Kalorie 866
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 62g96%
Węglowodany 33g11%
Białko 47g94%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

 2 łyżki oliwy z oliwek
 1 łyżka masła
 2 ząbki czosnku
 1 mała szalotka
 200 g szpinaku
 0,50 cukinii
 1,50 łyżeczki soku z cytryny
 4 jajka
 50 g sera feta
 3 garście zielonego groszku mrożonego
 1 pęczek pietruszki
 1 szczypta gałki muszkatołowej
 sól i pieprz

Przygotowanie

1

Rozgrzać dno patelni, a następnie wlać na nią oliwę.

2

Na tłuszczu zeszklić drobno posiekaną szalotkę oraz wyciśnięty przez praskę czosnek przez około 2-3 minuty.

3

Dodać szpinak, pokrojoną w kostkę cukinię oraz groszek – zmniejszyć płomień do średniego i smażyć całość około 5 minut. Całość doprawić sokiem z cytryny, gałka muszkatołową oraz sola i pieprzem.

4

Następnie dodać drobno posiekaną pietruszkę i ponownie wymieszać.

5

W warzywach zrobić 3-4 gniazdka (tyle ile użyjemy jajek). Na spód każdego wyłożyć odrobinę masła i umieścić w nich rozbite jajka.

6

Na sam koniec całość oprószyć fetą, przykryć pokrywką i dusić momentu, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.

7

Zdjąć z ognia, oprószyć pieprzem i podawać ciepłe np. z kromkami chleba razowego opieczonego w tosterze.

Możliwości
8

zamiast szpinaku można użyć jarmużu lub liści botwinki

9

szakszukę można wzbogacić o fasolę, dowolne warzywa lub Fasola edamame

10

zamiast fety można użyć np. wędzonego twarogu

Zielona szakszuka

 

 

(Wyświetlono 17 830 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.