Pizza z gruszką, serami, orzechami i miodem

Ten przepis powstał podczas kręcenia Video „pizza jak z PIZZY HUT„, ponieważ miałam do wykorzystania więcej ciasta i inne cuda w kuchni.  Została ona nawet uwieczniona w ostatnich scenach filmu i często własnie o nią pytaliście oglądając ten odcinek.

Kompozycja smaków – idealna, zaskakująca i nietypowa.  Gruszka z roquefortem i camembertem to sprawdzony duet wzbogacona o orzechy i miód tworzy fantastyczne zestawienie. Musicie spróbować. Gwarantuję,  że nie pożałujecie.  Koniecznie podawać z rukolą lub listkami bazylii.

Smacznego:)

Ilość porcji3 porcje

Składniki na ciasto: (z przepisu wychodzą 3 pizze o średnicy 20 cm)
 1 szklanki ciepłej wody
 ¼ szklanki mleka
 1 łyżkę soli
 4 szklanki mąki
 1 łyżka cukru
 25 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie suchych
 2 łyżki oleju roślinnego (do ciasta)
Dodatki do pizzy:
 1 gruszka
 roquefort
 camembert
 płatki migdałów
 garść orzechów nerkowca
 4 łyżki miodu
 pieprz
 rukola lub bazylia

Przygotowanie pizzy:
1

Włóż drożdże, cukier, sól i mleko do miski. Dodaj wodę i dobrze wymieszać. Odstaw na dwie minuty.

2

Dodaj olej i ponownie zamieszaj.

3

Dodaj mąkę i wyrabiaj, aż wszystko dobrze się połączy ok 10 min.

4

Podziel ciasto na trzy kulki. Rozwałkuj każdą kulkę ciasta i umieścić na blaszce wysmarowanej masłem lub oliwą.

5

Zewnętrzną krawędź ciasta pokryj olejem. Umieść w ciepłym miejscu i pozostaw do wyrośnięcia na 1 do 1 1/2 godziny.

6

Gruszkę pokrój w plastry i rozłóż na wyrośniętym cieście, posyp roquefortem, plastrami sera camembert orzechami i cienką stróżką miodu polej wyłożone dodatki.

7

Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 C z funkcja grzania góra-dół (termoobieg 200 C) około 20 min lub do momentu kiedy brzegi ciasta będą złote.

Składniki

Składniki na ciasto: (z przepisu wychodzą 3 pizze o średnicy 20 cm)
 1 szklanki ciepłej wody
 ¼ szklanki mleka
 1 łyżkę soli
 4 szklanki mąki
 1 łyżka cukru
 25 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie suchych
 2 łyżki oleju roślinnego (do ciasta)
Dodatki do pizzy:
 1 gruszka
 roquefort
 camembert
 płatki migdałów
 garść orzechów nerkowca
 4 łyżki miodu
 pieprz
 rukola lub bazylia

Przygotowanie

Przygotowanie pizzy:
1

Włóż drożdże, cukier, sól i mleko do miski. Dodaj wodę i dobrze wymieszać. Odstaw na dwie minuty.

2

Dodaj olej i ponownie zamieszaj.

3

Dodaj mąkę i wyrabiaj, aż wszystko dobrze się połączy ok 10 min.

4

Podziel ciasto na trzy kulki. Rozwałkuj każdą kulkę ciasta i umieścić na blaszce wysmarowanej masłem lub oliwą.

5

Zewnętrzną krawędź ciasta pokryj olejem. Umieść w ciepłym miejscu i pozostaw do wyrośnięcia na 1 do 1 1/2 godziny.

6

Gruszkę pokrój w plastry i rozłóż na wyrośniętym cieście, posyp roquefortem, plastrami sera camembert orzechami i cienką stróżką miodu polej wyłożone dodatki.

7

Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 C z funkcja grzania góra-dół (termoobieg 200 C) około 20 min lub do momentu kiedy brzegi ciasta będą złote.

Pizza z gruszką, serami, orzechami i miodem
(Wyświetlono 185 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

14 komentarzy

  1. Avatar Karolina 8 listopada 2017 o 18:08

    Kingo, bardzo ci dziękuję za przepyszne przepisy. Korzystam często z Twoich pomysłów i nigdy się nie zawiodłam. Wszystko wychodzi i jest bardzo smaczne, a pizza z gruszką i serami to P O E Z J A 🙂 Próbując jej można poczuć szczęście na języku. To moje smaki :] Pozdrawiam….

    1. admin admin 9 listopada 2017 o 20:29

      Karolino nawet nie wiesz ile radości dają mi takie słowa:* dziękuję i korzystaj do woli 🙂

  2. Avatar Bartłomiej 16 grudnia 2016 o 17:39

    Tak bez żadnego sosu na spodzie? Czy nie będzie za sucha? Czy to na pewno dobry pomysł? 🙂

    1. admin admin 17 grudnia 2016 o 16:23

      bez żadnego sosu ponieważ gruszka jest już soczysta i do tego ser rozpuszcza się tworząc coś podobnego do sosu 🙂

  3. Avatar Marta 15 lipca 2013 o 11:53

    Kingo! Przepis na ciasto jest IDEALNY! Wcześniej oczywiście robiłam pizzę, ale w innych proporcjach składników, bez cukru etc. Twój przepis na dobre zagości w naszej kuchni. Bardzo dziękuję:-) Zainspirowana toskańskimi klimatami zmieniłam dodatki: szynka parmeńska, chorizo, mozzarella i na koniec pieczenia: połówki pomidorków koktajlowych, a przed podaniem porządna porcja oliwy i rukola. Pychota, jednak najważniejszym bohaterem było Twoje ciasto:-))) Pozdrawiam serdecznie!

    1. admin admin 15 lipca 2013 o 19:31

      Marto dziękuję za wypróbowanie przepisu i za komentarz:) sprawiłaś mi ogromna radość!
      Sama uwielbiam pizze z rukolą i oliwą:) i też tak ją często podaję
      Pozdrawiam

      1. Avatar Marta 15 lipca 2013 o 21:43

        Dzięki za odpowiedź:-) Pozdrawiam Cię serdecznie i przesyłam wyrazy uznania dla Twojej kulinarnej twórczości:-)))

  4. Avatar Wiewiórawiewióra 20 czerwca 2013 o 16:04

    wspaniała pizza! mam w planach na sobotę 🙂

  5. Avatar Dosia 18 czerwca 2013 o 13:32

    Pani Kingo,
    Nie przepadam za serami pleśniowymi, może być mieszanka żółtych i białych?Myśli Pani, że będzie równie smaczne?

    1. admin admin 18 czerwca 2013 o 20:50

      Witam, na wstępie proszę zwracać się do mnie po imieniu 🙂 niesetny gruszka najlepiej smakuje z pleśniowymi, ewentualnie można je zamienić na ser kozi. Pozdrawiam 🙂

      1. Avatar Dosia 19 czerwca 2013 o 14:31

        Dziękuje Kingo:) Spróbuje z kozim w takim razie.

  6. Avatar DelimaDeDemma 18 czerwca 2013 o 00:08

    Dla mnie najlepsze połaczenie z możliwych, czy to na pizzy, tarcie czy w sałatce 🙂 Buziaki!!!

    1. admin admin 18 czerwca 2013 o 20:52

      :*

  7. Avatar ugotowanyStef 18 czerwca 2013 o 00:02

    yyyym pyyysznosci <3 robię z podobnym dodatkami, tyle że nie dodaję camemberta i nerkowców, a miód mieszam z ziarnami wanilli, polecam 😀 w mojej kuchni i tak wygrywa pizza z krewetkami tygrysimi, żółtymi pomidorkami koktalowymi, szypiorkiem, chilli, czosnkiem i mozzarelo 😀 bardzo poodbają mi się pani przpeisy i korzystam z podobnych źródeł, sam staram sie gotowac i proawdzić własnego bloga, ale póki co jestem uczniem i muszę z=mieć też czas an naukę, licze na spotkanie, ew jakieś warztaty z panią w przyszłosci
    Pozdrawiam i życzę smacznego 😉

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *