Pizza z gruszką, serami, orzechami i miodem

Ten przepis powstał podczas kręcenia Video „pizza jak z PIZZY HUT„, ponieważ miałam do wykorzystania więcej ciasta i inne cuda w kuchni.  Została ona nawet uwieczniona w ostatnich scenach filmu i często własnie o nią pytaliście oglądając ten odcinek.

Kompozycja smaków – idealna, zaskakująca i nietypowa.  Gruszka z roquefortem i camembertem to sprawdzony duet wzbogacona o orzechy i miód tworzy fantastyczne zestawienie. Musicie spróbować. Gwarantuję,  że nie pożałujecie.  Koniecznie podawać z rukolą lub listkami bazylii.

Smacznego:)

Ilość porcji3 porcje

Składniki na ciasto: (z przepisu wychodzą 3 pizze o średnicy 20 cm)
 1 szklanki ciepłej wody
 ¼ szklanki mleka
 1 łyżkę soli
 4 szklanki mąki
 1 łyżka cukru
 25 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie suchych
 2 łyżki oleju roślinnego (do ciasta)
Dodatki do pizzy:
 1 gruszka
 roquefort
 camembert
 płatki migdałów
 garść orzechów nerkowca
 4 łyżki miodu
 pieprz
 rukola lub bazylia

Przygotowanie pizzy:
1

Włóż drożdże, cukier, sól i mleko do miski. Dodaj wodę i dobrze wymieszać. Odstaw na dwie minuty.

2

Dodaj olej i ponownie zamieszaj.

3

Dodaj mąkę i wyrabiaj, aż wszystko dobrze się połączy ok 10 min.

4

Podziel ciasto na trzy kulki. Rozwałkuj każdą kulkę ciasta i umieścić na blaszce wysmarowanej masłem lub oliwą.

5

Zewnętrzną krawędź ciasta pokryj olejem. Umieść w ciepłym miejscu i pozostaw do wyrośnięcia na 1 do 1 1/2 godziny.

6

Gruszkę pokrój w plastry i rozłóż na wyrośniętym cieście, posyp roquefortem, plastrami sera camembert orzechami i cienką stróżką miodu polej wyłożone dodatki.

7

Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 C z funkcja grzania góra-dół (termoobieg 200 C) około 20 min lub do momentu kiedy brzegi ciasta będą złote.

Wartości odżywcze

3 porcji

Serving size

Składniki

Składniki na ciasto: (z przepisu wychodzą 3 pizze o średnicy 20 cm)
 1 szklanki ciepłej wody
 ¼ szklanki mleka
 1 łyżkę soli
 4 szklanki mąki
 1 łyżka cukru
 25 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie suchych
 2 łyżki oleju roślinnego (do ciasta)
Dodatki do pizzy:
 1 gruszka
 roquefort
 camembert
 płatki migdałów
 garść orzechów nerkowca
 4 łyżki miodu
 pieprz
 rukola lub bazylia

Przygotowanie

Przygotowanie pizzy:
1

Włóż drożdże, cukier, sól i mleko do miski. Dodaj wodę i dobrze wymieszać. Odstaw na dwie minuty.

2

Dodaj olej i ponownie zamieszaj.

3

Dodaj mąkę i wyrabiaj, aż wszystko dobrze się połączy ok 10 min.

4

Podziel ciasto na trzy kulki. Rozwałkuj każdą kulkę ciasta i umieścić na blaszce wysmarowanej masłem lub oliwą.

5

Zewnętrzną krawędź ciasta pokryj olejem. Umieść w ciepłym miejscu i pozostaw do wyrośnięcia na 1 do 1 1/2 godziny.

6

Gruszkę pokrój w plastry i rozłóż na wyrośniętym cieście, posyp roquefortem, plastrami sera camembert orzechami i cienką stróżką miodu polej wyłożone dodatki.

7

Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 C z funkcja grzania góra-dół (termoobieg 200 C) około 20 min lub do momentu kiedy brzegi ciasta będą złote.

Notes

Pizza z gruszką, serami, orzechami i miodem
(Wyświetlono 20 204 razy, 9 wyświetleń dzisiaj)