Szybkie, proste i pyszne placuszki z twarogu! Idealne na śniadanie i nie tylko.
Twaróg, płatki owsiane, siemię, oliwę i jajka umieścić w rozdrabniaczu i zmiksować.
Dodać odrobinę mleka, aby powstało gęste ciasto. Odstawić na 15 minut.
Rozgrzać patelnię, posmarować ją za pomocą ręcznika papierowego nasączonego oliwą, a następnie wlać ciasto naleśnikowe na patelnię - po 2 łyżki na 1 placuszka.
Smażyć po 2 minuty z każdej strony na średnim ogniu lub do momentu w którym nabiorą złotego koloru.
Podawać z dodatkami świeżych owoców, syropem klonowym.
Porcji 4
Składniki
Przygotowanie
Twaróg, płatki owsiane, siemię, oliwę i jajka umieścić w rozdrabniaczu i zmiksować.
Dodać odrobinę mleka, aby powstało gęste ciasto. Odstawić na 15 minut.
Rozgrzać patelnię, posmarować ją za pomocą ręcznika papierowego nasączonego oliwą, a następnie wlać ciasto naleśnikowe na patelnię - po 2 łyżki na 1 placuszka.
Smażyć po 2 minuty z każdej strony na średnim ogniu lub do momentu w którym nabiorą złotego koloru.
Podawać z dodatkami świeżych owoców, syropem klonowym.
Szukając alternatywy na „zwyczajne” placki, trafiłam na Pani przepis. Zrobiłam od razu podwójną porcję 😀 Wersja owocowa z orzechami i jogurtem naturalnym. Wyszły jędrne i puszyste. Pycha!
? pyszne. Ja zamiast siemienia dałam słonecznik ? pozdrawiam
Kingo na IG posypywałaś ciasteczka cukrem perlistym. Czy możesz zdradzić gdzie go kupiłaś? Od dłuższego czasu szukam i w sklepach i w internecie i nigdzie nie mogę go dostać.
Pozdrawiam
Mamie ukradłam 🙂
Zrobiłam dzisiaj te placuszki dla dzieci na 2gie śniadanie. Już po pierwszym kęsie ochy i achy!
'Mamo, jakie te plauszki są pyszne!’ 🙂
Przepis na stałe zagości w naszym placuszkowym menu! Zresztą – jak wiele innych Twoich przepisów!
Flexitarianizm = SZTOS! 🙂
ale one są super, muszę zrobić 😉
Nie opanowałam materiału bez mąki 😉 musiałam trochę dodać, żeby się placuszki nie rozleciały. Pyszne.