Makarony goszczą często na moim stole. Wielkim ich fanem jest mój mąż. Moim zdaniem są one najlepszym ratunkiem w ekspresowej kuchni, kiedy musisz zrobić obiad dosłownie w kilka minut. Pasta Aglio Olio e Peperoncino to jeden z najprostszych i najlepszych pomysłów na coś pysznego. Makarony dają możliwość kombinacji. Dziś przedstawiam Wam mój pełnoziarnisty makaron pachnący cudownym pieczonym kalafiorem z cytrynową nutą. Zapraszam do stołu!
1 porcja = 285 kcal
Pokochaj olej rzepakowy:
Istnieje szeroki wachlarz zastosowań dla oleju rzepakowego. Jednakże, jako roślinny olej do gotowania, może zapewnić użytkownikom wiele korzyści dla organizmu. Niektóre z nich opisuję poniżej. Charakteryzuje się wysoką zawartością kwasów nienasyconych (oleinowego, omega-3 i omega-6), a przy tym zawiera najmniej spośród olejów roślinnych nasyconych kwasów tłuszczowych. Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Dla serca: idealny stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6. Stosunek wynosi 1:2 i gwarantuję, że wyróżnia się wśród olejów roślinnych – nawet przewyższa oliwę z oliwek.
Dla skóry: olej rzepakowy jest bogaty w witaminę E , która jest niezbędna dla organizmu z różnych powodów. Witamina E jest bardzo skutecznym antyutleniaczem, który wspomaga ochronę skóry przed szkodliwym działaniem
wolnych rodników.
Było wiele kontrowersji wokół oleju rzepakowego, ponieważ jego pozyskiwanie, a co za tym idzie przetwarzanie może usunąć korzystne jego aspekty. Nie ma jednak dowodów, że zawartość kwasu tłuszczowego omega-3 obniża się podczas tej obróbki. Kwas erukowy stanowi kolejny temat sporów – jeszcze 30 lat temu obecny był w oleju. Dziś stosowanie oleju rzepakowego jest całkowicie bezpieczne, gdyż współczesna nauka i technologie wyeliminowały go z odmian rzepaku.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 o C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Kalafior rozdzielić na różyczki, skropić olejem rzepakowym i oprószyć solą i pieprzem. Piec 15-20 minut aż będzie złoty i chrupiący.
Makaron ugotować w osolonej wodzie. W tym czasie na dno patelni wlać pozostały olej rzepakowy.
Obsmażyć na nim przez 3 minuty pokrojone w paseczki suszone pomidory i czosnek pokrojony w talarki.
Dodać ugotowany, odcedzony makaron, kalafior, płatki chili, drobno posiekaną natkę i bazylię. Całość energicznie wymieszać. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podawać posypane parmezanem.
kalafior można zastąpić brokułem
suszone pomidory można zastąpić kaparami lub marynowanymi karczochami
można użyć dowolnego makaronu choć pełnoziarnisty daje ciekawą orzechową nutę
3 porcji
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 o C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Kalafior rozdzielić na różyczki, skropić olejem rzepakowym i oprószyć solą i pieprzem. Piec 15-20 minut aż będzie złoty i chrupiący.
Makaron ugotować w osolonej wodzie. W tym czasie na dno patelni wlać pozostały olej rzepakowy.
Obsmażyć na nim przez 3 minuty pokrojone w paseczki suszone pomidory i czosnek pokrojony w talarki.
Dodać ugotowany, odcedzony makaron, kalafior, płatki chili, drobno posiekaną natkę i bazylię. Całość energicznie wymieszać. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podawać posypane parmezanem.
kalafior można zastąpić brokułem
suszone pomidory można zastąpić kaparami lub marynowanymi karczochami
można użyć dowolnego makaronu choć pełnoziarnisty daje ciekawą orzechową nutę