Penne z pieczonym kalafiorem ?

Makarony goszczą często na moim stole. Wielkim ich fanem jest mój mąż. Moim zdaniem są one najlepszym ratunkiem w ekspresowej kuchni, kiedy musisz zrobić obiad dosłownie w kilka minut. Pasta Aglio Olio e Peperoncino to jeden z najprostszych i najlepszych pomysłów na coś pysznego. Makarony dają możliwość kombinacji. Dziś przedstawiam Wam mój pełnoziarnisty makaron pachnący cudownym pieczonym kalafiorem z cytrynową nutą. Zapraszam do stołu!

1 porcja = 285 kcal

Pokochaj olej rzepakowy:

Istnieje szeroki wachlarz zastosowań dla oleju rzepakowego. Jednakże, jako roślinny olej do gotowania, może zapewnić użytkownikom wiele korzyści dla organizmu. Niektóre z nich opisuję poniżej. Charakteryzuje się wysoką zawartością kwasów nienasyconych (oleinowego, omega-3 i omega-6), a przy tym zawiera najmniej spośród olejów roślinnych nasyconych kwasów tłuszczowych. Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.

Dla serca: idealny stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6. Stosunek wynosi 1:2 i gwarantuję, że wyróżnia się wśród olejów roślinnych – nawet przewyższa oliwę z oliwek.

Dla skóry: olej rzepakowy jest bogaty w witaminę E , która jest niezbędna dla organizmu z różnych powodów. Witamina E jest bardzo skutecznym antyutleniaczem, który wspomaga ochronę skóry przed szkodliwym działaniem

wolnych rodników.

Było wiele kontrowersji wokół oleju rzepakowego, ponieważ jego pozyskiwanie, a co za tym idzie przetwarzanie może usunąć korzystne jego aspekty. Nie ma jednak dowodów, że zawartość kwasu tłuszczowego omega-3 obniża się podczas tej obróbki. Kwas erukowy stanowi kolejny temat sporów – jeszcze 30 lat temu obecny był w oleju. Dziś stosowanie oleju rzepakowego jest całkowicie bezpieczne, gdyż współczesna nauka i technologie wyeliminowały go z odmian rzepaku.

Ilość porcji3 porcje
Czas Przygotowania30 minutCzas pieczenia17 minutCałkowity czas40 minut

 ½ główki kalafiora
 1 szklanka razowego makaronu penne
 3 ząbki czosnku
 6 suszonych pomidorów
 1 natka pietruszki
 1 świeża bazylia
 1 łyżeczka płatków chili
 30 ml oleju rzepakowego
 1 sok z połowy cytryny
 1 starty parmezan
 1 sól i pieprz

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 o C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Kalafior rozdzielić na różyczki, skropić olejem rzepakowym i oprószyć solą i pieprzem. Piec 15-20 minut aż będzie złoty i chrupiący.

3

Makaron ugotować w osolonej wodzie. W tym czasie na dno patelni wlać pozostały olej rzepakowy.

4

Obsmażyć na nim przez 3 minuty pokrojone w paseczki suszone pomidory i czosnek pokrojony w talarki.

5

Dodać ugotowany, odcedzony makaron, kalafior, płatki chili, drobno posiekaną natkę i bazylię. Całość energicznie wymieszać. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podawać posypane parmezanem.

Możliwości:
6

kalafior można zastąpić brokułem

7

suszone pomidory można zastąpić kaparami lub marynowanymi karczochami

8

można użyć dowolnego makaronu choć pełnoziarnisty daje ciekawą orzechową nutę

Wartości odżywcze

Porcji 3

Składniki

 ½ główki kalafiora
 1 szklanka razowego makaronu penne
 3 ząbki czosnku
 6 suszonych pomidorów
 1 natka pietruszki
 1 świeża bazylia
 1 łyżeczka płatków chili
 30 ml oleju rzepakowego
 1 sok z połowy cytryny
 1 starty parmezan
 1 sól i pieprz

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 o C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Kalafior rozdzielić na różyczki, skropić olejem rzepakowym i oprószyć solą i pieprzem. Piec 15-20 minut aż będzie złoty i chrupiący.

3

Makaron ugotować w osolonej wodzie. W tym czasie na dno patelni wlać pozostały olej rzepakowy.

4

Obsmażyć na nim przez 3 minuty pokrojone w paseczki suszone pomidory i czosnek pokrojony w talarki.

5

Dodać ugotowany, odcedzony makaron, kalafior, płatki chili, drobno posiekaną natkę i bazylię. Całość energicznie wymieszać. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podawać posypane parmezanem.

Możliwości:
6

kalafior można zastąpić brokułem

7

suszone pomidory można zastąpić kaparami lub marynowanymi karczochami

8

można użyć dowolnego makaronu choć pełnoziarnisty daje ciekawą orzechową nutę

Penne z pieczonym kalafiorem ?
(Wyświetlono 7 001 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

27 komentarzy

  1. Elżbieta 4 lipca 2018 o 21:25

    Wyszło przepyszne! Nie sądziłam, że pieczony kalafior będzie taki dobry 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 16 lipca 2018 o 20:10

      dziękuję bardzo za wypróbowanie i komentarz 🙂

      Odpowiedz
  2. Moni 1 marca 2018 o 21:24

    Witam,
    Zastępstwo brokuła sprawdzone czy to w ramach przypuszczenia? Bo, choć warzywa nieco podobne, to jednak inne i obawiam się czy to nie zaważy na smaku…? Ponadto- czy brokuł zachowa się tak samo w pieczeniu?
    Pozdrawiam,
    M.

    Odpowiedz
    1. admin 4 marca 2018 o 19:05

      Broku jest również świetnym rozwiązaniem jednak musimy go zdecydowanie krócej piec.

      Odpowiedz
  3. Chojnackabeata1981@wp.pl 25 lutego 2018 o 10:15

    Wygląda pysznie. Nie mam penne więc zrobię to danie z makaronem fusilli

    Odpowiedz
  4. Chojnackabeata1981@wp.pl 25 lutego 2018 o 10:13

    To połączenie smaków jest obłędne. Dziękuję pani Kingo

    Odpowiedz
    1. admin 25 lutego 2018 o 17:56

      🙂

      Odpowiedz
  5. Franek 7 listopada 2017 o 16:08

    Takiego penne jeszcze nie robiłem! W ogóle nie pomyślałem o połączeniu makaronu z kalafiorem. Ale muszę przyznać, że wygląda pysznie, na pewno wypróbuję 🙂

    Odpowiedz
  6. Kalina 5 września 2017 o 20:32

    Brzmi banalnie, wygląda przepysznie! Chętnie zrobię, mój mąż to też fan makaronu, choć pewnie będzie narzekac na brak mięsa 😉

    Odpowiedz
    1. admin 6 września 2017 o 15:53

      KAlina polecam 🙂 – „chłopy” się zajadają tym makaronem 🙂

      Odpowiedz
  7. spartka 26 sierpnia 2017 o 14:50

    Ostatnio robiłam pizzę z kalafiora z Pani przepisu i wyszła super!! Teraz czas na penne 🙂

    ______________________________
    http://natureska.pl

    Odpowiedz
    1. admin 1 września 2017 o 17:11

      :* dziękuję za wypróbowanie i komentarz :*

      Odpowiedz
  8. Paulina 28 lipca 2017 o 16:32

    Kinga! Fantastyczne! Patrzy się na ten przepis i ma się wrażenie, że będzie suche i nudne. Jej, jak bardzo jest to mylne.
    Przepyszne! Tworzy się super sosik łączący całość w jedno. Pyszne. Jedliśmy aż się uszy trzęsły.
    Dziękuję!

    Odpowiedz
    1. admin 1 sierpnia 2017 o 18:28

      Paulino nawet nie wiesz jak się ciesze! polecam też inne przepisy 🙂

      Odpowiedz
  9. Eliza 11 maja 2017 o 19:43

    Hej. Nie mialam pomyslu na obiad bez miesa. I wyprobowalam ten przepis. Super. Dziekuje bardzo?

    Odpowiedz
    1. admin 15 maja 2017 o 14:01

      wspaniale – dziękuję za komentarz i wypróbowanie przepisu :*

      Odpowiedz
  10. Anna 7 maja 2017 o 19:33

    super , pycha 😉 będę czesto robić . Mam nadzieje ze w ksiazce najnowszej same dobre przepisy , juz nie moge sie doczekac kiedy do mnie dotrze 😉

    Odpowiedz
    1. admin 11 maja 2017 o 14:36

      Dzięki za wypróbowanie i komentarz :*

      Odpowiedz
  11. Paulina 7 maja 2017 o 18:10

    Jest oblednie pyszne! Ja posypalam jeszcze slonecznikiem i nic dodac nic ujac;-) dzieki Kinga,jak zwykle trafilas w moje smaki?

    Odpowiedz
    1. admin 11 maja 2017 o 14:36

      Paulina super pomysł ze słonecznikiem 🙂
      Dzięki za wypróbowanie i komentarz :*

      Odpowiedz
  12. dokumentacja haccp 6 maja 2017 o 19:28

    Uwielbiam takie potrawy. Kiedyś miałam okazję spróbować makaron z kalafiorem ale nie wyglądało to tak pięknie jak na Twoich zdjęciach. Dzięki za przepis. Zachęciłaś mnie do wypróbowania 🙂

    Odpowiedz
  13. Ola 5 maja 2017 o 12:42

    Świetnie czegoś takiego szukałam. Uwielbiam takie dania. <3

    Odpowiedz
  14. Truskawkakasia 30 kwietnia 2017 o 19:52

    Mega pyszne, mnogość smaków, no coś przepysznego a na takie połączenie nigdy bym sama nie wpadła 🙂 podałam z makaronem orkiszowym, podmieniłam olej na słonecznikowy ale smak i tak czadowy! Lepiej być nie mogło! I do tego bez mięsa. Myślę, że może być spokojnie wzięte dp pracy bo i ja zimno będzie wymiatać!

    Odpowiedz
    1. admin 4 maja 2017 o 11:47

      dokładnie – ten przepis świetnie sprawdza się na zimna 🙂

      Odpowiedz
  15. zielenina 27 kwietnia 2017 o 10:19

    używam rzepakowego, ale tylko eko i tłoczonego na zimno. Bardzo lubię pieczony kalafior 🙂

    Odpowiedz
  16. Wiewka 26 kwietnia 2017 o 19:41

    Uwielbiam Ciebie i Twoje przepisy! <3

    Odpowiedz
    1. admin 29 kwietnia 2017 o 14:45

      jak mi miło 🙂 dziękuję za tak miły komentarz :*
      ja uwielbiam otaczać się takimi ludźmi jak ty dlatego dziękuję że tu ze mną jesteś :*

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.