Brownie z ciecierzycy – dieta dash

Jak zwykle szybko, jak zwykle pysznie. Brownie z ciecierzycy – ekstremalnie czekoladowe!

Co roku U.S. News  publikuje ranking najlepszych diet. w tym roku w ścisłej czołówce znalazła się moja ukochana dieta fleksitarińska oraz dieta dash  (Obie ex aequo zajęły 2 miesjce)

Od kilku lat cały czas na podium jest dieta śródziemnomorska.

Dieta dash stworzona została, aby walczyć z nadciśnieniem tętniczym (wysokie ciśnienie krwi) jednak ma o wiele więcej do zaoferowania. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu LDL,  polecana jest również w profilaktyce cukrzycy oraz jako środek zapobiegania otyłości.

Bardziej określana jest jako dieta zdrowotna gdyż jej zasady opierają się na wyborze zdrowego, nisko przetworzonego pożywienie, bogatego w składniki odżywcze.

Stopień trudnościŁatwy

Ilość porcji9 porcji
Czas Przygotowania10 minutCzas pieczenia20 minutCałkowity czas30 minut

 1 puszka ciecierzycy (400g)
 ½ szklanka masła orzechowego
 ½ szklanka syropu klonowego
 1 łyżki oliwy z oliwek
 ¼ szklanka mąki migdałowej
  szklanka kakao
 ¼ łyżeczka sody oczyszczonej
 ¼ łyżeczka proszku do pieczenia
 szczypta soli
 1 tabliczka gorzkiej czekolady

1

Piekarnik nagrzać do 180C. Blachę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papierem.

2

Ciecierzycę odsączyć na sicie i wraz z masłem orzechowym, syropem klonowym, oliwą zmiksować.

3

W drugiej misce połączyć ze sobą mąkę migdałową, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól.

4

Suchą masę dodać do mokrej i ponownie wszystko zmiksować tak, aby składniki się połączyły.

5

Czekoladę posiekać i jej połowę dodać do masy – wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej foremki. Z wierzchu posypać pozostałą czekoladą. Piec 20-25 minut.

Wartości odżywcze

9 porcji

Serving size


Amount per serving
Kalorie229
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 12.7g17%
Węglowodany 20.3g8%
Błonnik pokarmowy 3.5g13%
Białko 8.6g

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 1 puszka ciecierzycy (400g)
 ½ szklanka masła orzechowego
 ½ szklanka syropu klonowego
 1 łyżki oliwy z oliwek
 ¼ szklanka mąki migdałowej
  szklanka kakao
 ¼ łyżeczka sody oczyszczonej
 ¼ łyżeczka proszku do pieczenia
 szczypta soli
 1 tabliczka gorzkiej czekolady

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do 180C. Blachę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papierem.

2

Ciecierzycę odsączyć na sicie i wraz z masłem orzechowym, syropem klonowym, oliwą zmiksować.

3

W drugiej misce połączyć ze sobą mąkę migdałową, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól.

4

Suchą masę dodać do mokrej i ponownie wszystko zmiksować tak, aby składniki się połączyły.

5

Czekoladę posiekać i jej połowę dodać do masy – wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej foremki. Z wierzchu posypać pozostałą czekoladą. Piec 20-25 minut.

Notes

Brownie z ciecierzycy – dieta dash
(Wyświetlono 36 715 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)