Brownie z ciecierzycy – dieta dash

Jak zwykle szybko, jak zwykle pysznie. Brownie z ciecierzycy – ekstremalnie czekoladowe!

Co roku U.S. News  publikuje ranking najlepszych diet. w tym roku w ścisłej czołówce znalazła się moja ukochana dieta fleksitarińska oraz dieta dash  (Obie ex aequo zajęły 2 miesjce)

Od kilku lat cały czas na podium jest dieta śródziemnomorska.

Dieta dash stworzona została, aby walczyć z nadciśnieniem tętniczym (wysokie ciśnienie krwi) jednak ma o wiele więcej do zaoferowania. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu LDL,  polecana jest również w profilaktyce cukrzycy oraz jako środek zapobiegania otyłości.

Bardziej określana jest jako dieta zdrowotna gdyż jej zasady opierają się na wyborze zdrowego, nisko przetworzonego pożywienie, bogatego w składniki odżywcze.

Stopień trudnościŁatwy

Ilość porcji9 porcji
Czas Przygotowania10 minutCzas pieczenia20 minutCałkowity czas30 minut

 1 puszka ciecierzycy (400g)
 ½ szklanka masła orzechowego
 ½ szklanka syropu klonowego
 1 łyżki oliwy z oliwek
 ¼ szklanka mąki migdałowej
  szklanka kakao
 ¼ łyżeczka sody oczyszczonej
 ¼ łyżeczka proszku do pieczenia
 szczypta soli
 1 tabliczka gorzkiej czekolady

1

Piekarnik nagrzać do 180C. Blachę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papierem.

2

Ciecierzycę odsączyć na sicie i wraz z masłem orzechowym, syropem klonowym, oliwą zmiksować.

3

W drugiej misce połączyć ze sobą mąkę migdałową, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól.

4

Suchą masę dodać do mokrej i ponownie wszystko zmiksować tak, aby składniki się połączyły.

5

Czekoladę posiekać i jej połowę dodać do masy – wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej foremki. Z wierzchu posypać pozostałą czekoladą. Piec 20-25 minut.

Wartości odżywcze

Porcji 9


Ilość na porcję
Kalorie 229
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 12.7g20%
Węglowodany 20.3g7%
Błonnik pokarmowy 3.5g15%
Białko 8.6g18%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

 1 puszka ciecierzycy (400g)
 ½ szklanka masła orzechowego
 ½ szklanka syropu klonowego
 1 łyżki oliwy z oliwek
 ¼ szklanka mąki migdałowej
  szklanka kakao
 ¼ łyżeczka sody oczyszczonej
 ¼ łyżeczka proszku do pieczenia
 szczypta soli
 1 tabliczka gorzkiej czekolady

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do 180C. Blachę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papierem.

2

Ciecierzycę odsączyć na sicie i wraz z masłem orzechowym, syropem klonowym, oliwą zmiksować.

3

W drugiej misce połączyć ze sobą mąkę migdałową, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól.

4

Suchą masę dodać do mokrej i ponownie wszystko zmiksować tak, aby składniki się połączyły.

5

Czekoladę posiekać i jej połowę dodać do masy – wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej foremki. Z wierzchu posypać pozostałą czekoladą. Piec 20-25 minut.

Brownie z ciecierzycy – dieta dash
(Wyświetlono 35 663 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

47 komentarzy

  1. Natalia 3 maja 2020 o 12:26

    Pani Kingo, z pani przepisów korzystam bardzo regularnie, super że są proste, szybkie i z wykorzystaniem zdrowych składników. Aaaaa dziś pierwszy raz w życiu dodaje komentarz, Natalia

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 12 maja 2020 o 12:36

      bardzo mi miło 🙂

      Odpowiedz
  2. Rossa 21 kwietnia 2020 o 15:05

    Czy ciecierzycę z puszki trzeba dokładnie opłukać czy powinna być taka lepka?

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 24 czerwca 2020 o 22:21

      opłukać

      Odpowiedz
  3. Weronika 13 marca 2020 o 20:58

    bardzo gęste ciasto wyszlo.. aż się zadymiło z mojego Vitamixa 🙂 zobaczymy czy wyjdzie

    Odpowiedz
  4. boboland 29 lutego 2020 o 21:45

    To musiało być pyszne. Muszę spróbować.

    Odpowiedz
  5. Agata 21 lutego 2020 o 20:29

    Pierwszy zrobiłam na mące kokosowej i mimo zmniejszonej ilości, wyszedł dość suchy i było go mało, więc nie polecam.
    Drugie podejście – zamiast puszki ciecierzycy otworzyłam białą fasolę, wiem poszłam za ciosem, na mące z ciecierzycy, wyszło super. ??
    Kinga, uwielbiam Twoje przepisy i profil na insta ❤️??

    Odpowiedz
  6. Monika 20 lutego 2020 o 10:02

    Zaskoczył mnie ten przepis! Nie wiedziałam, ze można zrobić brownie z ciecierzycy!

    Odpowiedz
  7. Madzk 13 lutego 2020 o 19:06

    Moje BROWNIE właśnie w piekarniku:) taki prezent dla partnera na walentynki:)<3 Oby cie udało 🙂

    Odpowiedz
  8. Meg 13 lutego 2020 o 17:36

    Mmm-muszę wypróbować!
    Kinga, kocham Twoje przepisy za prostotę i „wymienialność”; to z jaką cierpliwością odpowiadasz, jak można zamienić większość składników wg własnych potrzeb i upodobań, nie broniąc uparcie oryginalnej, autorskiej i jedynej słusznej wersji [ostatnio nie mogłam w restauracji wyeliminować z dania jednego składnika, chociaż każda potrawa jest przyrządzana na świeżo. Nie dlatego, że było to niemożliwe/uciążliwe, ale dlatego, że było to „danie autorskie” szefa kuchni i nie można zrezygnować z żadnego składnika].

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 14 lutego 2020 o 14:29

      ale mi miło – dziękuję Ci za te słowa :*

      Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 10 lutego 2020 o 22:37

      nie korzystam

      Odpowiedz
  9. Lidia 6 lutego 2020 o 19:34

    Gęsta ta masa bardzo Wkładam do piekarnika Martwię się czy wyjdzie

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 9 lutego 2020 o 14:41

      na pewno

      Odpowiedz
      1. Lidia 14 lutego 2020 o 13:41

        Kinga a Tobie też wyszła taka gęsta masa? Wyszło i było przepyszne (tydzień temu) jutro robię drugi raz ?

        Odpowiedz
        1. Kinga Paruzel 14 lutego 2020 o 14:28

          tak – masa jest gęsta

          Odpowiedz
  10. Trynia 6 lutego 2020 o 18:56

    Puszka ciecierzycy to ile tak mniej więcej ugotowanej w domu?

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 9 lutego 2020 o 14:44

      ok 250g

      Odpowiedz
  11. Magda 6 lutego 2020 o 06:27

    Jakiś zamiennik syropu klonowego? Przepis koniecznie do wypróbowania ?

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 6 lutego 2020 o 16:52

      syrop z agawy, syrop daktylowy, erytrytol, miód, ksylitol lub pomiń a dodaj 5 daktyli namoczonych uprzednio w gorącej wodzie, odcedzonych i zmiksowanych

      Odpowiedz
      1. Karola 11 lutego 2020 o 15:52

        Czym moge zastapic make migdalowa? Z gory dziekuje za odpowiedz

        Odpowiedz
        1. Kinga Paruzel 12 lutego 2020 o 18:13

          mąką pszenną lub orkiszową

          Odpowiedz
  12. Sylwia 5 lutego 2020 o 21:30

    Można użyć swojej ugotowanej ciecierzycy?

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 5 lutego 2020 o 21:37

      Tak oczywiście

      Odpowiedz
      1. Renata 5 lutego 2020 o 23:37

        Czy osoba,która ma cukrzycę typu 2 może zjeść takie ciasto?

        Odpowiedz
        1. Kinga Paruzel 6 lutego 2020 o 17:05

          najlepiej skonsultować z lekarzem – należy na pewno zamienić syrop klonowy na ksylitol

          Odpowiedz
  13. Aga 5 lutego 2020 o 20:54

    Czy mąkę migdałową można zastąpić jakaś inna ?

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 5 lutego 2020 o 21:37

      Mąką orkiszową lub pszenna

      Odpowiedz
      1. Agata 6 lutego 2020 o 13:16

        A kokosowa się nada?

        Odpowiedz
        1. Kinga Paruzel 6 lutego 2020 o 16:51

          tak ale daj jej o połowę mniej gdyż ona jest bardzo chłonna

          Odpowiedz
          1. Alicja 12 lutego 2020 o 20:32

            Pani Kingi czy zamiast mąki migdałowej,można dodać kokosową?

          2. Kinga Paruzel 14 lutego 2020 o 14:30

            tak ale połowę porcji

  14. Hania0409 5 lutego 2020 o 19:37

    Wygląda smacznie. Które z ciast lub deserów fit polecasz najbardziej? W sobotę mam gości i chciałabym coś zdrowego w wersji fit zrobić .

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 6 lutego 2020 o 16:55

      ja uwielbiam szarlotkę bez tłuszczu 🙂 i wegańskie tort kokosowy

      Odpowiedz
  15. Zuzanna 5 lutego 2020 o 19:19

    Pysznie wyglada. A co można dać zamiast masła orzechowego?

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 5 lutego 2020 o 21:38

      Banana lub jogurt roślinny

      Odpowiedz
      1. Magda 6 lutego 2020 o 05:31

        Pszenna w proporcji 1:1?

        Odpowiedz
        1. Kinga Paruzel 6 lutego 2020 o 16:52

          tak

          Odpowiedz
          1. Karolina 9 lutego 2020 o 13:00

            Czy można zamienić ciecierzyce na soczewice czerwoną?

          2. Kinga Paruzel 9 lutego 2020 o 14:40

            tak ale musi być uprzednio ugotowana

      2. Dorora 12 lutego 2020 o 16:57

        A co z czekoladą czy można ja też zastąpić?

        Odpowiedz
        1. Kinga Paruzel 12 lutego 2020 o 18:13

          można pominąć lub dodać orzechy

          Odpowiedz
    2. Eliza 5 lutego 2020 o 22:50

      Uwielbiam twoje przepisy, na pewno spróbuję

      Odpowiedz
      1. Kinga Paruzel 6 lutego 2020 o 16:53

        polecam się na przyszłość 🙂

        Odpowiedz
        1. .Marta 13 lutego 2020 o 14:27

          Nie mam sody oczyszczonej tylko proszek do pieczenia.. da radę.. ..?

          Odpowiedz
          1. Kinga Paruzel 14 lutego 2020 o 14:31

            tak

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.