Pamiętam, kiedy pierwszy raz jadłam fetę przygotowaną w ten sposób na grillu, przez znajomych greków! To jest coś genialnego i musicie tego spróbować.
Piekarnik nagrzać do 200° C. Papryki pokroić w 1 cm paseczki, a cebulę w piórka.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Całość skropić oliwą, dodać zioła: posiekaną bazylię oraz suszone oregano.
Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Odsunąć warzywa na bok, na środek wyłożyć ser feta, który
należy przykryć odsuniętymi warzywami.
Całość piec przez około 20 minut. Podawać oprószone świeżą bazylią z krakersami lub świeżymi. warzywami typu seler naciowy, marchewka.
Porcji 4
- Ilość na porcję
- Kalorie 216
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 16.2g25%
- Węglowodany 11g4%
- Białko 8.7g18%
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 200° C. Papryki pokroić w 1 cm paseczki, a cebulę w piórka.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Całość skropić oliwą, dodać zioła: posiekaną bazylię oraz suszone oregano.
Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Odsunąć warzywa na bok, na środek wyłożyć ser feta, który
należy przykryć odsuniętymi warzywami.
Całość piec przez około 20 minut. Podawać oprószone świeżą bazylią z krakersami lub świeżymi. warzywami typu seler naciowy, marchewka.
Bardzo fajne danie i już u nas dwa razy było na obiad, z tym że oliwa zamieniona na olej rzepakowy i smakuje świetnie. Do tego robię gotową kaszę z dodatkami i wszyscy najedzeni
Przepiękne jedzenie, myślę, ze zdecydowanie warto jest się nauczyć tak gotować jak Ty
Fantastycznie to wygląda!
Proste, zdrowe i genialnie pyszne! Dzięki Pani zdrowe odżywianie jest łatwiejsze ❤️❤️❤️
mniam, mniam – pyszności 😀 uwielbiam jak troszkę się rozpuści i delikatnie ciągnie, ahh!
Uwielbiam takie smaki! Nie ma nic lepszego niż pieczona papryka. Jakie jeszcze warzywa pasowałyby do tego dania, żeby nie poprzestawać na papryce?
trzeba spróbować: )
Mmmm właśnie zjadłam…pyszne, kolorowe….na pewno to danie wejdzie na stale do mego menu?
Świetna inspiracja na dzisiejszy wieczór i okazja do wspomnień… 🙂
Mniam, pyszności! Masz rację – muszę spróbować 😀
Kingo jakiej fety używasz? Możesz zdradzić firmę?
z Lidla